Skip to Content

Hardlopen met baby in kinderenwagen; tips en welke geschikt?

Hardlopen met baby in kinderenwagen; tips en welke geschikt?

Tijdgebrek en af willen vallen, was de reden dat ik bedacht dat ik wilde hardlopen met de kinderwagen. Dit bleek echt wel een dingetje vond ik. Sowieso is niet elke ondergrond geschikt. Denk aan heuveltjes of trottoirbanden. En een gewone kinderwagen is ook niet aan te raden.

Een goede vriendin wist raad, zij had een hardloopbuggy. Die mocht ik wel een aantal keer proberen om te bekijken of het wat voor mij was. Leerzaam was het! Meteen had ik allerlei vragen.

Hoe zet je je kind precies vast? En wat voor kleding trek je je baby dan aan? Want zelf word je wel warm, maar je kind ligt alleen. Hierbij wat tips hoe je kunt hardlopen mét kinderwagen.

Veiligheid voor alles

Denkend aan onze vroegere EHBO- of BHV-lessen kwam dit in me op. Veiligheid voor alles. Dus checkte ik wel tien keer of onze jongste echt goed vast zat. Kijk of de gordel goed is vastgeklikt.

Als je kindje onder een lakentje ligt, check dan ook of deze goed ingestopt zit. Ik heb altijd meteen een beeld dat het laken anders in de wind meegenomen wordt en ergens in een struik belandt. Of tussen de wielen van de kinderwagen, ook niet fijn.

Een rustige locatie

Als ik hardloop, doe ik dit het liefste in een rustige omgeving. En zeker met de kinderwagen! Zo voorkom je dat je constant stoppen moet. Ook kun je zo meer in een vast tempo lopen. Fijn voor jou en voor de baby.

Misschien dat jij ook een baby hebt die wakker wordt als je stopt met lopen en de buggy niet meer beweegt.. Verder vind ik het een opgave om te hardlopen en stoeprand op en af te moeten. Ik loop liever hard op een vlakke ondergrond.

Vergeet niet te genieten

Dit is jouw tijd. Probeer te genieten van de natuur, wat je ruikt, hoort en ziet. Kijk naar die prachtige baby die in de kinderwagen slaapt. Jouw kind.

Denk even niet aan alle to-do-dingen. Echt, dat maakt je relaxter. En daardoor geniet je meer van het hardlopen.

Bouw het hardlopen rustig op

Je lichaam verandert na de bevalling. Het kan echt goed zijn dat je conditie ook een knauw krijgt. Zeker als je een zwangerschap had die je minder mobiel maakte. Ga in ieder geval niet te ver. Zeker omdat je ook nog terug moet. Ik ben begonnen met 5 kilometer.

Wel merkte ik dat ik heel snel duizelig werd, zeker als ik het warm kreeg. Een lage bloeddruk waarschijnlijk, maar neem voor jezelf water mee en eventueel een snack als je heel flauw wordt.

Een kleine uitzet voor de baby

1 of 2 luiers met luierdoekjes zijn voldoende om mee te nemen. Ik vind een luiertas met rennen niet fijn. Dat ding beweegt of zakt af en dan moet ik stoppen. Ik stop de luier met doekjes vaak aan de zijkant bij de voetjes in.

Maar je kunt natuurlijk ook een (kleine) luiertas meenemen. Net wat je prettig vindt. Mocht er dan een verschoonronde nodig zijn, dan heb je alles bij de hand.

De baby aankleden

Vaak kleed ik onze jongste een laag warmer aan dan ik. Maar ja, hardlopen is bij mij echt wel zweten. Dus als je sport, ga je vaak al minder warm gekleed. Als het heel warm is, leg ik onze jongste in een romper onder een ingestopt lakentje.

Ik voel ook altijd in het nekje en aan de handjes en voetjes. Als deze koud of warm zijn, heb ik een indicatie of het te koud/te heet is. Bij herfstweer doe ik een joggingbroekje, sokjes, een shirt met lange mouwen en een zacht jasje aan. Net hoe koud het is: een katoenen deken met lakentje.

Oefen eerst zonder kind

Ja echt, dat helpt. Ik vind hardlopen met een buggy echt wel een vaardigheid. Net zoiets als fietsen met een hond. Zal het meteen opbiechten: Ik ben in het donker begonnen, met een pop van dochterlief erin. Pas toen dit na een paar avonden goed bleef gaan, durfde ik het aan om met een andere vriendin erbij te gaan hardlopen.

Daarbij heb ik geen oortjes in (ook niet als ik alleen loop). Ik vind het fijn als ik alles kan horen en zien. Al zou het soms wel handig zijn als je een baby hebt die wakker wordt en krijst. ;)

Pas je aan op het voeding– en slaapschema

Ik ga pas hardlopen als onze baby de voeding gehad heeft. Niet vlak erna, dat lijkt me niet heel fijn voor hem. Dan klotst al die melk door dat buikje heen. Meestal een uurtje erna. Voor mijn idee is het dan voldoende gezakt. En vaak is dan ook het moment dat hij moe wordt.

Eenmaal in de wagen valt hij dan vrij snel in slaap. Zelf word ik heel onrustig als ik net voor een voeding zou gaan. Het risico op honger en hard huilen is dan voor beiden niet fijn vind ik…

Wat is de beste kinderwagen om te hardlopen?

Een hardloopwagen is speciaal ontworpen voor het hardlopen. Sommige hardloopwagens zijn ook wel ‘normaal’ te gebruiken. Maar de mogelijkheden van de wagen, de instelmogelijkheden en het comfort zijn een stuk beperkter dan met een gewone 3-in-1 kinderwagen.

Houd je kindje goed in de gaten tijdens het hardlopen. Kies voor een zo vlak en effen mogelijk terrein met weinig verkeer. Zorg dat je kindje stevig vastzit in het tuigje en maak je hardlooprondje niet te lang.

Voorbeelden van speciale hardloop-kinderwagens zijn:

Thule Glide

Hardlopen met baby in kinderenwagen; tips en welke geschikt? - Mamaliefde

Een joggerkinderwagen met topprestaties dankzij een lichtgewicht, aerodynamisch ontwerp, waardoor jij en jouw kind optimaal op elk terrein van je looprondje kunnen genieten. Snelheid en veiligheid dankzij een vast voorwiel en geïntegreerde met de hand bedienbare rem.

Met de sportieve Thule Glide Kinderwagen ben je flexibel en wendbaar. De kinderwagen heeft een vast voorwiel waardoor je ook makkelijk met deze kinderwagen kunt gaan joggen.

Dankzij de grote banden met een doorsnede van 16 inch (voor) en 18 inch (achter) is de kinderwagen zeer geschikt om achter hard te lopen.

Het zitgedeelte is gevoerd en voorzien van ventilatie aan de bovenkant. De rugleuning van het zitje is verstelbaar en kan zelfs bijna helemaal plat zodat je kindje onderweg gewoon een dutje kan doen.

De Thule Glide Kinderwagen heeft een groot, afsluitbaar opbergvak waarin je gemakkelijk alle spullen voor je kindje mee kan nemen. De Thule Glide kinderwagen is geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden tot 34 kg. De kinderwagen is eenvoudig in gebruik en kan met één hand opgevouwen worden.

Hauck Runner

Hardlopen met baby in kinderenwagen; tips en welke geschikt? - Mamaliefde

Gebruik deze sportieve buggy Runner van Hauck om heerlijk met je kindje uren te wandelen of hard te lopen.

De all-terrain Hauck wandelwagen met drie wielen heeft extra grote luchtbanden, is robuust en heeft zeer compacte afmetingen. Een fantastische kinderwagen die zowel voor je kleintje als voor jou ideaal is om intens van de buitenlucht te genieten.

De Runner is zeer comfortabel, eenvoudig te onderhouden en is gemaakt voor alle weersomstandigheden. Ben je van plan om een actieve vakantie te houden met je kleintje?

De Runner is de perfecte oplossing om zonder onnodige inspanningen op prachtige plekken te komen. De sportieve buggy is zeer compact op te klappen tot een klein pakketje, ideaal voor onderweg.

Bugaboo Runner

Hardlopen met baby in kinderenwagen; tips en welke geschikt? - Mamaliefde

De Bugaboo Runner is een hardloop kinderwagen, speciaal ontworpen voor actieve ouders. Dankzij de grote banden kun je achter de kinderwagen wandelen, hardlopen of skaten op verschillende ondergronden. Zo laat jij je kleintje én jezelf uit!

De wagen is geschikt voor kindjes vanaf 9 maanden tot 17 kg.

Mirjam de Stigter