Skip to Content

Stoppen met roken als je zwanger wilt worden: zo doe je het

Stoppen met roken als je zwanger wilt worden: zo doe je het

Zwangerschap brengt naast veel geluk ook een hoop uitdagingen met zich mee. Het laten liggen van bepaalde etenswaren, alcoholische dranken en sigaretten kan voor sommige toekomstige moeders erg lastig zijn. Maar om de gezondheid van je baby en je eigen gezondheid voorop te stellen is dit echt een must. Wil je zwanger worden en vind je het moeilijk om niet meer te roken? In dit artikel vind je een aantal handige tips. 

Leer meer over de risico’s

Roken tijdens de zwangerschap brengt aanzienlijke risico’s met zich mee, zoals vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en complicaties bij de ontwikkeling van de baby. Door meer over deze risico’s te leren, krijg je misschien extra motivatie om door te zetten.

Maak een plan

Door van tevoren te plannen wanneer je wilt stoppen, maak je je doel overzichtelijker. Prik daarom een specifieke datum om te stoppen met roken. Het kan nuttig zijn om dit te doen op een moment dat minder stressvol is, zodat jij je beter kunt concentreren op het doorbreken van de routine die je hebt opgebouwd met het roken. 

Zoek steun

Door je doelen met vrienden, familie en je partner te delen zorg je voor een ondersteunend netwerk. Hiermee maak je het makkelijker om hulp te vragen wanneer het nodig is en zullen ook lastige momenten draaglijker zijn doordat je omgeving meehelpt. Rookt je partner ook? Stop dan samen, zodat je elkaar verantwoordelijk kan houden op de momenten dat je wil terugvallen in oude gewoontes. 

Kies eventueel voor een hulpmiddel

De ontwenning van nicotine, één van de verslavende stoffen in een sigaret, kan het stoppen met roken erg moeilijk maken. Om de trek in een sigaret te verminderen kun je eventueel gebruikmaken van hulpmiddelen zoals nicotinepleisters. Deze pleisters voorzien je lichaam van een geleidelijke dosis nicotine, waardoor de ontwenningsverschijnselen kunnen verminderen. 

Let wel op: nicotinepleisters zijn geneesmiddelen. Bespreek vooraf met je huisarts of je het product veilig kan gebruiken tijdens je zwangerschap en lees altijd goed de bijsluiter. 

Een gezonde zwangerschap

Als roker kan het moeilijk zijn om je gewoontes te doorbreken. Toch is het cruciaal voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je kindje om voor een zwangerschap te stoppen met roken. Met de bovenstaande tips en hulpmiddelen maak jij je doelen haalbaar en kun je zonder zorgen genieten van alle mijlpalen tijdens je zwangerschap

Omschrijving van de afbeelding

Redactie Mamaliefde