Skip to Content

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen

Als je een tweeling krijgt of als je twee jonge kinderen snel achter elkaar hebt, is een duowagen onmisbaar. Nu is een kinderwagen kiezen al geen makkelijke opgave, bij een duowagen heb je er nog even een paar eisen bij.

Het grootste verschil tussen duowagens is: zitten ze naast elkaar of achter elkaar? En de één rijdt een stuk makkelijker dan de andere. Maar welke verschillen zijn er nog meer?

Beste tweeling kinderwagen duo wagen naast elkaar

Een duowagen met de kinderen naast elkaar wordt het meest gekozen door ouders met een tweeling. Het eerste waar je naar kijkt met een duowagen-naast-elkaar is de breedte. Want je wilt straks wel gewoon boodschappen kunnen doen zonder klem te komen tussen twee kassa’s.

Dat hoeft in ieder geval niet te gebeuren, want er zijn zelfs side-by-side duowagens die door de deuren van je eigen huis passen. Ideaal!

Side-by-sidebuggy’s zijn makkelijk te vinden, eentje met reiswiegjes naast elkaar is lastiger.

De voordelen op een rijtje van een side-by-side duowagen:

 • De kinderen zitten naast elkaar en dat is goed voor de onderlinge hechting, en ze kunnen elkaar vermaken (of juist niet, maar meestal wel)
 • Beide kinderen hebben evenveel zicht
 • De draaicirkel is klein waardoor hij makkelijker te besturen is
 • Beide kinderen hebben evenveel ruimte en de wagen is daardoor makkelijker te gebruiken als ze wat ouder zijn
 • Je kunt de zitjes in alle standen zetten, van helemaal rechtop tot liggend
 • Stoep op en stoep af gaat makkelijk, omdat het gewicht over de breedte verdeeld is.

En de nadelen:

 • Hij is meestal breder dan een tandem duowagen, sommige modellen zijn even breed

Bugaboo Donkey

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Deze kinderwagen groeit letterlijk met je mee. Hij is als mono te gebruiken met een bagagemand onder én naast het zitje. Ideaal als je gewend bent om lopend de boodschappen te doen. Heb je een tweeling of krijg je nog een baby, dan klik je er zo een nieuw stoeltje op en je hebt een volwaardige duowagen. Het grappige van deze wagen is dan ook dat het én een mono én een duowagen is. Bij andere ombouwwagens wordt het een tandem, deze monowagen kun je met drie klikken omtoveren in een side-by-side duowagen.

Thule Urban Glide 2 Double

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Ga je graag joggen met de kids, dan is dit de ideale duo-kinderwagen. Het voorwiel kan alle kanten op zwenken waardoor hij heel wendbaar is, maar het wiel kan ook vastgezet worden wat erg fijn is tijdens het joggen. De zitjes zijn onafhankelijk van elkaar te verstellen en de mand is redelijk groot. Wat ook erg fijn is: de wagen is met één hand in te klappen en met maar 14,5 kilo kun je hem ook nog de auto in krijgen. Eén nadeel: er kunnen geen reiswiegjes op, dus deze kinderwagen is echt pas vanaf 6 maanden te gebruiken. Je kunt hem wel weer heel lang gebruiken, tot je kindjes 45(!) kilo zijn. Valt je keuze op deze robuuste duowagen? Dan kun je het de eerste tijd bijvoorbeeld oplossen met een (geleende) normale reiswiegkinderwagen en draagdoek.

Lees ook: Review Thule Urban Glide 2

Mountain Buggy Duet V3

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Deze side-by-side wagen is EVEN breed als een mono kinderwagen. Hoe tof is dat! Je kunt hem met reiswiegjes gebruiken of met zitjes. Ook reiswieg en zitje is een optie. Er kunnen ook twee maxi-cosi’s op. Omdat een duowagen best wel wat gewicht kan hebben, remt deze kinderwagen met een handrem. Uiteraard zit er ook een voetrem op voor als je de kinderwagen even ergens neer wilt zetten. Waar je wel even op moet letten: in de ligpositie kan een zitje maximaal 9 kilo hebben. In zitpositie is dit 18 kilo.

Easy Walker duo

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

De Easy Walker Duo heft alles wat je wilt in één: twee reiswiegjes naast elkaar, twee maxi-cosi’s naast elkaar en de optie voor 2 buggy’s naast elkaar. Onderling gecombineerd kan ook, bijvoorbeeld reiswieg en buggy, zdoat je een jonger en ouder kindje kunt vervoeren. Leuk weetje: Hij kan compact opgevouwen worden, en als je de wielen eraf haalt kunnen de wielen tussen het opgevouwen pakketje zodat hij zo min mogelijk ruimte in neemt. Daar is over nagedacht!

Let op: Deze wandelwagen is niet meer nieuw te koop in de winkel, alleen nog via Marktplaats.

Bassonbaby Björn

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Deze kinderwagen is uniek omdat de kindjes in dezelfde, brede, reiswieg liggen. Vooral bij pasgeboren tweelingen is dit een uitkomst omdat ze elkaar vaak in hun slaap opzoeken. Als je het programma ‘Een huis vol’ weleens kijkt, ken je deze wagen wel. De familie Adema gebruikte deze wagen toen hun vierling (met een beetje passen en meten past dat dus ook) klein was.

Let op: Deze wandelwagen is in Nederland lastig te krijgen.

Tandem duowagen achter of boven / onder elkaar

Een duowagen met de kinderen achter elkaar of boven/onder elkaar wordt het meest gekozen door ouders met een baby en peuter. Heb je geen baby+peuter maar een tweeling dan kan dit ideaal zijn.. Je hebt de duowagen dan echt voor minimaal 2 jaar nodig, terwijl met baby+peuter gebruik je de duocombinatie misschien maar 6 maanden. In een niet-omgebouwde duowagen hebben de kinderen meer ruimte en voor zo’n lange tijd is dat toch een groot voordeel.

De voordelen van een tandem duowagen:

 • Hij is even smal als een gewone kinderwagen
 • Een tandem duowagen is meestal compacter op te vouwen en dus makkelijker mee te nemen (je klikt de zitjes eraf en het onderstel is even smal als van een gewone kinderwagen).

En de nadelen:

 • Een grotere draaicirkel dan een gewone kinderwagen en een side-by-side duowagen, zeker als de kinderen achter elkaar zitten in plaats van boven/onder elkaar
 • Hij is lang en daardoor heb je minder zicht op het kind wat het verst van je af zit en de voorkant van de kinderwagen
 • Kinderen hebben meestal niet evenveel zicht
 • Achterste kindje kan het voorste kindje gaan irriteren door in de rug te duwen bijvoorbeeld
 • Stoep op en stoep af is lastiger doordat het gewicht over de lengte verdeeld is in plaats van over de breedte
 • Je kunt de zitjes bij sommige tandenwagens niet in alle standen zetten omdat ze dan elkaar in de weg zitten
 • De kinderen hebben meestal minder beenruimte als één van hen of beide in de buggy zitten.

ABC Design Zoom

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Het is een erg lange duowagen, maar als je twee baby’s wilt vervoeren en je gaat voor een tandem, zou ik deze kiezen omdat je beide reiswiegen in jouw richting kunt plaatsen. Het lijkt me naar als je niet in de reiswieg kunt kijken omdat één van tweeën andersom staat. Ook zitten ze niet half op elkaar, waardoor je goed bij alle twee de baby’s kunt komen. De zitjes kun je zelfs tegenover elkaar plaatsen zodat de kinderen naar elkaar kijken, ook hebben de kinderen in alle zitstanden genoeg beenruimte, zelfs als ze al wat ouder zijn. De boodschappenmand blijft goed bereikbaar, in welke stand je de zitjes ook zet.

En guess what… deze op het zicht grote kinderwagen, is opgevouwen juist één van de kleinsten! Ideaal als je niet wilt dat je kinderen opgepropt in een duowagen zitten en je de wagen toch mee wilt nemen in de auto.

Topmark Riley Tandem

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

De Topmark Riley Tandem is een ideale duobuggy met een mooie uitstraling en is geschikt voor het vervoeren van baby en peuter of van twee peuters. De tandem is compact in te klappen en neemt dus weinig ruimte in beslag. De beide rugleuningen van de zitjes zijn verstelbaar en worden geleverd inclusief zon/windkappen. De Topmark Riley tandem heeft vooraan twee grote zwenkwielen waardoor hij eenvoudig te besturen is. Het voordeel van de Topmark wagens is dat ze ook nog eens heel betaalbaar zijn en tot de goedkoopste op de markt behoren.

Mima Kobi

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Houd je van een beetje stijl? Dan kies je zonder twijfel voor de Mima Kobi. De kinderwagen die bewijst dat zelfs een duowagen er fancy uit kan zien. De peutervarianten lijken wel eierschalen om je kroost veilig in te stoppen tijdens een wandeling. Om de twee grote wielen zitten beschermkappen zodat er geen water kan opspatten en je kleine ook niet met z’n handjes kan uitvinden wat daar nu zo interessant draait. Eén nadeel: er is nagenoeg geen boodschappenmand.

Let op: Ook deze wandelwagen is niet makkelijk te verkrijgen in Nederland.

Combinatie mono & duowagens

Een gewone kinderwagen ombouwen tot tandem is de ideale oplossing als je een baby krijgt en je peuter loopt nog net niet zelf de lange afstanden. Dan kun je voor een paar maanden de maxi-cosi/reiswieg in combinatie met de buggy gebruiken. Loopt je kind daarna wel zelf, heb je gewoon een wendbare en normale kinderwagen voor je jongste. Het is dan zonde om veel geld te besteden aan een duowagen terwijl je een bestaande set (Marktplaats?) voor 100 of 200 euro kunt ombouwen tot een duowagen. Je gebruikt deze combinatie vaak maar voor kortere duur.

Voordelen van een combinatie wagen

 • Je hoeft maar één wandelwagen aan te schaffen, en niet een tweede duowagen op het moment dat een tweede kind wordt geboren terwijl de eerste nog niet volledig zelfstandig kan lopen.
 • Je kunt hem als gewone kinderwagen gebruiken als je met één van de twee op stap gaat of als de oudste van de twee al zelf loopt, kwestie van adapter wisselen.
 • Daarnaast is hij niet breder én niet langer dan een ‘echte’ duowagen.
 • Over het algemeen zijn ze een stuk compacter met opvouwen

Nadelen van een combinatie wagen

 • De kinderen liggen sneller boven elkaar of dichter bij elkaar waardoor ze minder ruimte hebben en je minder snel oogcontact hebt met beide kinderen. Je kan dan ook niet altijd kiezen in welke richting je het wiegje of het zitje plaatst.

iCandy New Peach

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Beide kinderwagens zijn met één adapter en extra zitje om te bouwen tot tandem duowagen. Het voordeel van de iCandy New Peach is dat je hem werkelijk in alle standen kunt zetten die je wilt: maxi-cosi, reiswieg en buggy, alles kan door elkaar en met elkaar. Ik zou deze set kiezen als ik een baby had en een peuter die nog net niet zelf loopt. Juist omdat het frame gebruikt kan worden als gewone kinderwagen én als tandem. Veel gewone kinderwagens hebben tegenwoordig een adapter om hem te transformeren tot duoset, het voordeel van de iCandy New Peach en de Joolz Geo is dat ze een enorme boodschappenmand hebben die ook met twee zitjes goed te bereiken is.

Lees ook: iCandy New Peach kinderwagen review & ervaringen

Joolz Geo2

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Ook de Joolz kan je met een behulp van een adapter ombouwen. De eerste maanden heb je zo een smalle duowagen, daarna loopt de peuter zelf en heb je alle gemakken van een gewone kinderwagen. Als je 3 kinderen hebt waarvan de jongste twee in de wagen moeten maar de oudste soms nog moe is tijdens een lange wandeling, zou ik voor de Joolz Geo gaan. Daar kun je namelijk ook nog een meerijdplankje aan de wagen bevestigen zodat er 3 kinderen mee vervoerd kunnen worden.

Easywalker Harvey

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Volgens de Consumentenbond scoorde de Harvey bijzonder hoog op rijgedrag [9,9], veiligheid voor het kind [9,7] en gebruiksgemak [9,3]. “De Easywalker Harvey is de beste combiwagen, hij rijdt heel prettig op alle ondergronden, is wendbaar, comfortabel voor het kind en gemakkelijk in en uit te klappen”, aldus de Consumentenbond. Daniel de Lange: “Easywalker wil de Best Buy in het premium segment zijn. De beste kinderwagen maken, voor een prijs die gemiddeld 25% lager ligt dan de concurrenten in het hogere segment. Het grootste voordeel is dat de Harvey bij een tweede kindje makkelijk uitgebouwd worden naar een grotere
duowagen. “Wij hebben maar één doel: ouders stimuleren om er mét hun kind op uit te gaan. De stad in, de natuur in, maakt niet uit zolang het maar samen is. Onze kinderwagens moeten daartoe uitnodigen. Geluk zit in de ervaringen die je met je kindje deelt. Niet in bezit.”

Babyactive Twinni

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Deze wandelwagen is, net als de iCandy en Joolz, een kinderwagen die als mono en als duo te gebruiken is. Het bijzondere aan deze is dat de reiswiegjes niet half op elkaar zitten door de lange adapter. De lange adapter biedt vele mogelijkheden zoals twee maxi-cosi’s waarbij de baby’s naar elkaar kunnen kijken. Zelfs de reiswiegjes kun je naar elkaar toe plaatsen. De baby’s kunnen elkaar dan natuurlijk niet zien, maar het laat wel zien hoeveel mogelijkheden er met de adapter zijn (en hoe lang hij is). Maxi-cosi’s, reiswiegen en buggy’s kunnen naar elkaar toe geplaatst worden. Ze kunnen ook allen achter elkaar gezet worden, waarbij het achterste kindje nog steeds veel ruimte heeft. Wil je dus een mono kinderwagen, die je kunt ombouwen tot duo tandem waarbij je niet het gevoel hebt dat één kind opgepropt zit, dan kies je voor deze. Hij is dan wel wat langer dan andere ombouwwagens.

Nuna DemiTM Grow

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Met de Nuna Demi kinderwagen vervoer je je kindje in stijl. Deze kinderwagen heeft een mooi, elegant en tegelijkertijd ook stoer design. De Nuna Demi is uit te breiden met een extra reiswieg of tweede zitje. De kinderwagen is van degelijke kwaliteit zoals we van Nuna gewend zijn. De kinderwagen is makkelijk uit te breiden met een extra zitje of reiswieg. De Nuna Demi staat bekend om z’n grote gebruiksgemak. Zo is de wagen heel gemakkelijk in te klappen tot een compact pakketje. In ingeklapte staat kan de Nuna Demi zelfstandig staan. Wacht niet langer en bestel vandaag nog een mooie en handige Nuna Demi kinderwagen online via onze webshop en maak gebruik van onze snelle bezorgservice.

Thule Sleek

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Elke dag is anders en elk kind is anders. Om deze reden is de Thule Sleek gemakkelijk aan te passen naar ieders wensen en behoeften: vanaf baby’s geboorte groeit Thule Sleek mee. Thule Sleek kan je geheel eigen maken: voeg bijvoorbeeld een reiswieg, autostoeltje of extra zitje voor je andere kleine toe. Kies voor de mogelijkheid om op stap te gaan met één, twee of drie kinderen dankzij de vele uitbreidingsmogelijkheden. En bepaal of het kinderwagenzitje naar voren of juist richting de ouder geplaatst wordt. De mogelijkheden zijn veelzijdig, eindeloos en bieden je al het comfort om de Thule Sleek perfect aan te passen naar je wensen. De Thule Sleek is verkrijgbaar in vijf kleuren en heeft een scala aan bijpassende accessoires om eindeloos mee te combineren. Thule Sleek wordt standaard geleverd met een volwaardige reiswieg en peuterzitting.

Quinny Hubb

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

De Quinny Hubb Kinderwagen is zowel als mono en als duowagen te gebruiken. De Quinny Hubb Mono is te gebruiken vanaf de geboorte van je kindje en kan worden gebruikt met een baby autostoel, cocoon of Hux reiswieg. De kinderwagen heeft een horizontaal frame en is daardoor heel stabiel. Met 57 cm is de Quinny Hubb extreem smal. De Quinny Hubb kinderwagen is met één hand in en uit te vouwen zodat je steeds een hand vrij hebt voor je kindje. De kinderwagen biedt bijzonder veel opbergruimte. De Quinny Hubb kan perfect worden gecombineerd met een baby autostoeltje. Dankzij de apart verkrijgbare accessoires zoals de uitbreidingsset en het meerijdplankje groeit de Quinny Hubb met je gezin mee voor jarenlang plezier.

Maxi Cosi Lila

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Met de Maxi-Cosi Lila Kinderwagen kun jij je kindje al vanaf de geboorte comfortabel vervoeren. De kinderwagen heeft vering op alle wielen en is erg wendbaar. Met behulp van de apart verkrijgbare duokit kun je van de Maxi-Cosi Lila kinderwagen een duowagen maken. Zo groeit de Lila kinderwagen met je gezin mee. De Maxi-Cosi Lila is uit te breiden met een Oria of Jade reiswieg voor extra comfort. De kinderwagen wordt geleverd inclusief een regenhoes en autostoel adapters. Extra handig is de uitneembare boodschappenmand. De kinderwagen kan met één hand worden ingeklapt. Het zitje is verstelbaar en omkeer en bovendien kan de bekleding worden verwijderd om uitgewassen te worden.

Phil & Teds Navigator

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Deze duowagen manoeuvreer je zonder enig probleem door de stad. De kinderwagen heeft luchtbanden, wat ideaal is tegen hobbels en bobbels. Hij is met één hand op te klappen en er zit een bescherming over het wiel waar het achterste kindje eventueel bij zou kunnen komen. Enige nadeel is dat je boodschappenmand nagenoeg verdwenen is als je hem in duo gebruikt, en de beenruimte is niet echt berekend op een 3-jarige.

Alternatieve oplossingen voor het vervoeren van twee (of meer) kinderen

Wil je geen duowagen, maar ga je wel regelmatig alleen met meerdere kleine kinderen op stap? Dan kun je de volgende alternatieven ook eens uitproberen:

 • Draagzak + kinderwagen
 • Twee draagzakken
 • Beide kinderen in één draagzak (zie Hechte band voor foto’s)
 • Kinderwagen + meerijdplankje, bijvoorbeeld één met een stoeltje
 • Kinderwagen + Kids2Sit bóven de reiswieg zoals deze hier
 • Bolderkar, daar kun je vaak zitjes in (laten) maken of een set waar de maxi-cosi veilig in kan staan
 • Fietskar; die je ook kan loskoppelen en gebruiken als buggy zoals de Thule Chariot Coaster

Meerlingwagens voor drieling of vierling

Als je hoort dat je een drieling of vierling krijgt, is denk ik het eerste wat je denkt: hoe gaan we die overal mee naar toe nemen? En: ga ik straks überhaupt nog wel weg? Als je de meerlingmoeders op Instagram en YouTube volgt, zie je dat ze zeker nog weg gaan. Maar hoe?

Drielingkinderwagens:

Voor drielingwagens heb je nog genoeg keuze. Naast elkaar, achterelkaar, naast én achter elkaar…

Met deze wagen trek je gegarandeerd bekijks

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

De twee meest gekozen opties zijn echter:

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde
Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Vierlingkinderwagens:

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

 of

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Wil je het wat origineler aanpakken en maakt lengte niet uit en zijn ze al wat ouder? Check dan dit treintje ;-)

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

Vijflingkinderwagens:

Voor een vijfling wordt vaak een zesling kinderwagen gebruikt of een bolder- of fietskar.

Zeslingkinderwagens:

Duo kinderwagen & tweeling buggy; naast of achter aan elkaar koppelen - Mamaliefde

De Bye-Bye Meerling Buggy 6-Seater is niet alleen handig voor een zesling, maar wordt ook gebruikt als transportmiddel voor kinderdagverblijven en gastouders & buitenschoolse opvang.

Welke wagen heb jij gebruikt als duo- of twinwagen?

Martine Pieters-de Wit