Skip to Content

Kans op tweeling berekenen & vergroten; tips hoe zwangerschap stimuleren

Kans op tweeling berekenen & vergroten; tips hoe zwangerschap stimuleren

Droom je stiekem niet van 1 kindje, maar van een twee- of meerling? Misschien ben je er zelf één en gun je die unieke band ook je kindje? Maar wat is de kans op tweeling of hoe kan je dat vergroten?

Helaas: via de natuurlijke weg blijft dat natuurlijk een beetje moeilijk… Maar hier wel een echt tweelingartikel met diverse weetjes!

Waarom wil je een tweeling?

Voor de één zal het even schrikken zijn, voor de ander een lang gekoesterde droom die uitkomt, als er verteld wordt dat je zwanger bent van meer dan 1 kindje.

Waarom zou je een tweeling willen? Dat kan meerdere redenen hebben, die natuurlijk heel persoonlijk zijn. Soms kan de droom zo groot zijn, dat je de natuur graag een handje wilt helpen.

En uiteraard zijn er redenen die je ook meer kans geven op een 2- of meerling.

Wanneer heb je meer kans op een tweeling?

Er zijn factoren die de kans vergroten op het krijgen van twee of meer baby’s tegelijk. Daarbij is er ook nog een verschil in een eeneiige tweeling of een twee-eiige tweeling.

 • Leeftijd moeder: hoe ouder de moeder, hoe meer kansen je hebt!
 • Moeders met een donkere huidskleur hebben meer kans, Aziatische vrouwen juist minder.
 • Erfelijkheid. Dit geldt voor twee-eiige tweelingen, omdat er genen zijn die invloed hebben op het vrijkomen van meerdere eitjes per cyclus.
 • Natuurlijk zorgen vruchtbaarheidsbehandelingen ook voor meer kans.
 • Langere vrouwen hebben meer kans!
 • Ligt je BMI boven de 30? Ook dan heb je meer kans!
 • Bij je eerste zwangerschap schijn je minder kans te maken dan bij een volgende zwangerschap.
 • Als je de anticonceptiepil nog slikt of net ermee gestopt bent en je raakt (toch) zwanger, loop je meer kans om een tweeling te krijgen.
 • En heb je al een tweeling? Dan maak je bij de volgende ook meer kans op nog een tweelingzwangerschap.

Identieke tweelingen zijn een ander verhaal. Iedereen maakt evenveel kans, omdat dit een willekeurige deling is en niets te maken heeft met hormonen of genen.

Is een tweeling krijgen erfelijk bepaald?

Een tweeling kan zeker in de familie zitten. Hierbij gaat het vooral om een twee-eiige tweeling. Bij een twee-eiige tweeling zijn er meerdere eitjes vrijgekomen, wat vaker schijnt voor te komen in bepaalde families.

Leuk detail om te weten: ook de vader kan deze genetische aanleg doorgeven! Eéneiige tweelingen zijn niet erfelijk, dat is tenminste waar men tot nu toe vanuit gaat.

In principe maakt iedere vrouw dus min of meer evenveel kans op een ééneiige tweeling.

Kans op tweeling berekenen

Even in getallen: hoe vaak komen tweelingen nu eigenlijk voor? Zijn ze zeldzaam, of valt dat toch best wel mee?

Het aantal tweelingen die ieder jaar geboren worden, is natuurlijk geen vast gegeven. Daarnaast was er een piek in 1991, met 124 tweelinggeboortes. Dat dit aantal is afgenomen komt o.a. doordat er veel zorgvuldiger wordt omgesprongen bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Men plaatst nog maar 1 bevrucht eicelletje terug, terwijl er vroeger vaak 2 of meer geplaatst werden om de slagingskans te vergroten. Meestal schommelt het aantal per jaar nu tussen de 40 en 50.

Ben je ouder dan 40, dan heb je zo’n 2,1% kans op een tweeling. Tussen 35 en 40 jaar is tot bijna 2%.

Ben je in de leeftijd van 30 tot 35 jaar, dan mag je uitgaan van 1,7%. (hierbij zijn de cijfers van 2015 gebruikt). Ben je 25? Bij deze leeftijd is er ongeveer 1 op de 90 zwangerschappen een tweeling. Dat komt dus neer op 1,1%.

Gaan we het over drielingen hebben, dan is het aantal natuurlijk nog kleiner. Drielingen werden vaak geboren na een IVF-behandeling.

Het aantal spontane drielingzwangerschappen is best bijzonder, je kunt ongeveer uitgaan van 1 op de 8.000 zwangerschappen. Dus dat is 0,0125%!

Kans op een tweeling vergroten?

Gewoon, zoals van iedere baby…Flauw, natuurlijk. Maar hoe kan je de kans op een tweeling vergroten?

Natuurlijk zullen hormoonbehandelingen een extra kans geven, maar die onderga je alleen als je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat. Zijn er dan toch dingen die je wel kunt doen om de kans te vergroten?

Het is natuurlijk de vraag of je het serieus moet nemen, maar er wordt gesteld dat het eten van zoete aardappelen zorgen voor een extra kans op meer eitjes per maand en daarmee ligt de weg naar een tweeling dus open.

Dit zou komen doordat in deze aardappelen iets zit wat een hormoon aanmaakt, die dit veroorzaakt. En als je man oesters lekker vindt: hier zit zink in wat weer helpt bij de spermaproductie. Heb jij twee eitjes en hij meer sperma, dan…

Oh ja, eet je vegetarisch of veganistisch? Dat schijnt in dit geval juist minder positief zijn! Je verkleint hiermee juist de kans op een tweeling.

Beetje twijfelachtig of het slim is, maar eet je gezond en ben je iets te zwaar (tja…) dan maak je dus meer kans. Ai…

Verder schijn je meer kans op een tweeling te hebben als je zwanger raakt als je nog borstvoeding geeft. Dat heb je natuurlijk wel zelf in de hand…

Andere leuke weetjes over tweelingen

 • Over de hele wereld leven maar liefst 50 miljoen tweelingen…klinkt meteen een stuk minder bijzonder ?
 • Men is er nog steeds niet achter hoe ééneiige tweelingen ontstaan. Natuurlijk weten we dat het eitje zich dan in tweeën deelt, maar waarom blijft de grote vraag.
 • De grootste levende meerling zijn zevenlingen. Er zijn wel acht-, negen- en tienlingen geboren, maar die hebben het dan niet allemaal gered.
 • Gemiddeld zal een meisje een geboortegewicht hebben van 2483 gram en een tweelingjongen 2684 gram.
 • Vaak zijn ze niet lang: een meisje gemiddeld 45 cm, een jongen 47 cm.
 • Het tweelingtaaltje bestaat echt, maar zal meestal vanzelf weer verdwijnen als er genoeg tegen de kinderen gepraat wordt.
 • Vrouwen die spontaan zwanger zijn geworden van een tweeling blijken gezonder te zijn. Niet omdat ze een tweeling hebben, maar omdat ze een tweeling kregen. Met andere woorden: tweelingen worden vooral bij gezonde moeders geboren.
 • Vrouwen die langer zijn blijken meer kans te maken op een tweeling. Dit komt door de groeihormonen.
 • Hoe ouder de moeder, hoe meer kans op een tweeling.
 • Vreemde: moeders die van melk houden…krijgen eerder een tweeling! Waarom is niet bekend.
 • Kan je je tweeling zo moeilijk uit elkaar houden? De naveltjes zijn uniek!
 • Tweelingen baren zit in de familie. Het schijnt dat dat ook zo is als het bij de man in de familie zit.
 • Sommige tweelingen zijn elkaars ‘spiegelbeeld’. Dan kan het dus zomaar zo zijn dat de één linkshandig is en de ander gewoon rechtshandig! Of de moedervlekken, bijvoorbeeld, zitten aan de andere kant.

Had jij (stiekem) de wens voor een tweeling?

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)