Skip to Content

Bonte avond ideeën; 60 grappige acts, liedjes en teksten voor kamp of feest

Bonte avond ideeën; 60 grappige acts, liedjes en teksten voor kamp of feest

De bonte avond: de laatste avond van een schoolkamp of feest. Of het nu na een hele week kamp is of na een weekendje. Of het nu gaat om het afscheidskamp van groep 8 of bijvoorbeeld een zomerkamp: die laatste avond is iets speciaals.

Ga je mee als leiding, dan wil je wel graag met leuke ideeën op de proppen komen. En soms moet je al van tevoren de kinderen hiervan op de hoogte stellen zodat er thuis al het één en ander voorbereid kan worden voor de bonte avond. Maar wat zou je allemaal kunnen doen? En hoe maak je het tot een leuke avond in zijn totaliteit?

Grappige bonte avond acts & sketches

Misschien wel één van de bekendste is een avond organiseren waarbij de kinderen in groepsvorm (meestal) mogen optreden. Dit kan een thema bevatten, bijvoorbeeld het Songfestival (ieder groepje moet een land vertegenwoordigen) of ‘Hawaii’.

Maar uiteraard mag je het ook heel vrij houden en de kinderen zelf hun gang laten gaan. Ga je echt op een zomerkamp mee, dan zullen de kinderen hier dus de tijd voor moeten krijgen om de acts voor de bonte avond voor te bereiden.

Met een afscheidskamp van bijvoorbeeld groep 8 kan je de opdracht uiteraard al eerder geven, zodat de kinderen thuis al aan de slag kunnen met de bonte avond acts en iets kunnen bedenken.

Inspiratie voor optredens;

 1. Karaoke. Maak een lijst met muziek waaruit gekozen kan worden (of zoek op YouTube) en laat de kinderen iets kiezen wat ze mee kunnen zingen.
 2. Tiktokdansjes. Laat de kinderen een choreografie bedenken met populaire tiktokdansjes, of maak van tevoren een mix van liedjes en dansjes die je ook gedurende het kamp kan oefenen.
 3. Yoghurt eten. Twee kinderen gaan achter elkaar zitten. De voorste doet een (groot) shirt aan over zijn hoofd met zijn handen naar beneden. De achterste steekt de handen door de gaten en pakt een lepel. Vervolgens ‘voert’ de achterste het voorste kind een schaaltje yoghurt (of iets anders vloeibaars). Lachen gegarandeerd voor iedereen!
 4. Slaapzakdans. Trek allemaal ondersteboven een slaapzak aan (dus hoofd bij voeten en dan opening onderaan zodat je kan lopen. En dans dan met zijn allen hetzelfde dansje. Denk aan the Final Countdown van Europe, en spreek af wanneer je de slaapzakken uittrekt en verder danst. Ook hier weer lachen gegarandeerd. (hier)
 5. Is het al tijd? Ga met zijn allen op een rijtje zitten met de benen over elkaar. Omstebeurt vraagt er iemand of het al tijd is, en iedere keer is het nee. Dan zegt iemand ja en gaan alle voeten plat op de vloer, en dan als het lijkt alsof er wat gaat gebeuren dan wordt er gewisseld van been en gaan ze weer over elkaar (hier).
 6. Dansende kabouters. Ook hiervoor heb je twee kinderen nodig die achter elkaar zitten. De voorste trekt een shirt aan over zijn hoofd en over zijn ellebogen een broek, de achterste steekt de handen achterlangs door het shirt en dan gaat de muziek aan. Denk aan Kung fu fighting, Gangnam Style, Macarena en Hoofd, Schouders, knie en teen waarbij de benen en armen los van elkaar bewegen en er super grappig uit ziet. (hier)
 7. Synchroon zwemmen. Over de lengte van het podium wordt er een blauw / zilver zeil hooggehouden. Vervolgens komen de ‘artiesten’ in hun zwemkleding erachter het toneel op en doen net alsof ze aan het synchroonzwemmen zijn (hier)
 8. Glow stick dansen. Aan de kleding worden glow sticks bevestigd in de vorm van het skelet; dus over de armen, buik en benen en een cirkel voor het hoofd. En dan wordt er in het donker gedanst. (hier)
 9. Optische illusie dans. Dit vergt iets voorbereiding; want hiervoor heb je twee kleuren panty’s nodig; bijvoorbeeld wit en zwart. Je trekt met een aantal mensen samen een panty aan, dus je rechterbeen in een linkerpantybeen en de persoon naast je zijn linkerbeen in de rechterpantybeen. De buitenste hebben dan een ‘los’ been en rollen het lege been op. Je trekt daaroverheen een wat langer shirt en gaat doet dan een korte linedance choreografie waarbij je heen en weer gaat over het podium en het net lijkt alsof de benen niet bij de hoofden horen. (hier)
 10. Bobbling heads. Ook een optreden waar wat voorbereiding voor nodig is en de hoofden van de leiding (of kinderen) vergroot zijn uitgeprint en dan als een soort masker voor het gezicht worden gehouden en dan gaan dansen.
 11. Ballerina’s. De jongens trekken een ruime trainingsbroek aan en gaan dan dansen. Als de broeken uitgaan zit daar een tutu (of kort rokje) onder en dansen ze verder bijvoorbeeld de zwanendans (hier).
 12. Handje klap. Stoere jongens die niet willen dansen? Laat ze dan zelf een choreografie bedenken met handen waarbij ze zitten en door te klappen een ritme maken en een soort choreografie. Lijkt makkelijker dan het is. (hier)
 13. Ballonnen dans. Waarbij er gedanst wordt door mannen in een huidkleurige string met ballonnen voor bepaalde delen. Alleen geschikt bij een ouder publiek.  (hier)
 14. Black Magic. Iemand gaat uit de ruimte en samen met de groep wordt er een voorwerp aangewezen wat er geraden moet worden. De persoon komt terug en de spelleider wijst allemaal voorwerpen aan en vraag; is het dat rode shirt, die blauwe slaapzak, die witte klok etc. Totdat het afgesproken voorwerp aangewezen wordt. En ja hoor, die persoon weet dat dat het is. Je kan het zelfs moeilijker maken door met de ruggen tegen elkaar aan te gaan staan zodat je geen geheime handsignalen etc kan doorgeven. (Clu: Het voorwerp voor het afgesproken voorwerp is een zwart voorwerp, of bij witte magie een witte, en bij rood rood etc zodat de persoon weet dat hij daarna ja moet zeggen.)
 15. De verteller vertelt; er is een verteller die een verhaal vertelt en de personen die meedoen spelen dan de rollen na waar de verteller het over heeft. Dat kunnen mensen zijn, maar het kan zich natuurlijk ook afspelen op de boerderij waar de varkens door de modder rollen en de kippen op stok vliegen etc.
 16. Korte toneelstukjes
 17. Imitatie; Speel een scene waarin een situatie van het afgelopen kamp wordt nagespeeld en de betrokken personen worden geïmiteerd. Dit kan heel komisch worden. Speel wel personen zoals de leiding die dat kunnen hebben.
 18. Een spannend verhaal vertellen in het donker met een zaklamp op het gezicht.
 19. Playbackshow; waarbij er geplaybackt wordt op nummers. Natuurlijk kan dit ook in toneelvorm.
 20. Best of; Hebben jullie een week kamp achter de rug? Of een heel schooljaar; maak dan een overzicht van bijzondere momenten en categoriseer die. Vervolgens maak je teams en moeten zij raden wat die momenten zijn. Voor de nummer 1 positie krijg je extra punten. Gelijk een mooie terugblik op de afgelopen tijd.

Bonte avond spelletjes doen

Daarnaast is het een goed idee om de bonte avond acts af te wisselen met leuke spellen. Ga je mee met een kampweek, dan is het misschien wel de gewoonte om kinderen die voor de eerste keer meegingen te ontgroenen.

Dit houd je uiteraard heel erg leuk, met gewoon een leuk spel. Of je slaat ze symbolisch tot iets met een nepzwaard op hun schouder of met een grote zachte hamer voor hun billen…

En dan is het tijd om met iedereen leuke spellen te gaan doen. Het leukst zijn die spellen die met water gedaan worden…zeker bij een bonte avond in de buitenlucht.

Andere leuke spelletjes zijn;

 1. Limbo dansen; een stok omhoog houden en er onderdoor dansen.
 2. Polonaise; gezellig een carnavalsnummer opzetten en achter elkaar dansen.
 3. Tiktok; natuurlijk kan je ook met de hele groep populaire tiktokdansjes na dansen.
 4. Stopdans; een leuke activiteit ook voor jonge kinderen waarbij de muziek stopt en iedereen moet stilstaan.
 5. Doorfluistertje; iedereen gaat in een kring zitten. Een persoon bedenkt een zin en fluistert die naar de volgende, en zo door. De laatste mag de zin dan hardop zeggen. Is dat nog steeds dezelfde als wat de eerste persoon fluisterde?
 6. Improvisatie spel; Laat twee kinderen beginnen met een stukje toneel, vervolgens bedenk je een derde rol dit kan een karakter zijn of een voorwerp, en moet iemand uit het publiek dat gaan spelen. Bij de volgende rol mag een van de twee die is begonnen het toneel verlaten zodat er maximaal 3 personen blijven staan.
 7. Verhaal bedenken; Iemand begint met de introductie van een verhaal en stopt, daarna bedenkt iedereen omstebeurt een zinnetje, en dan de volgende, etc. etc zodat er een heel creatief verhaal ontstaat.
 8. Jongens tegen de meisjes; bedenk verschillende spelletjes die er gedaan kunnen worden om de jongens tegen de meisjes te laten strijden.
 9. Floor is bubbles; wie kent niet de vloer is lava? Een soort voetje van de vloer; maar dan in plaats van lava wordt de vloer bedekt met een laagje bubbelplastic en dan springen en stampen maar; wie maakt de meeste bubbels kapot?
 10. Liedjesquiz; een filmpje met korte muziekfragmenten vind je hier.
 11. Koekhappen; of van die chipsringen aan een touwtje en dan happen uit de lucht. In plaats van aan een touw kan je ook een koekje op het voorhoofd leggen (hoofd naar achteren houden); wie heeft het koekje als eerste op? En dan natuurlijk zonder je handen te gebruiken!
 12. Een grote emmer met limonade vullen en dan rietjes van een meter om hem leeg te drinken.
 13. Karaoke-competitie: Laat iedereen zijn zangtalent laten zien door karaoke te zingen op populaire nummers. Beoordeel de prestaties en kroon een karaoke-kampioen.
 14. Hints: Verdeel de groep in teams en laat ze om de beurt woorden of zinnen uitbeelden zonder te praten. Het andere team moet raden wat er wordt uitgebeeld.
 15. Mummie-wedstrijd: Geef elk team een rol toiletpapier en laat ze een persoon in hun team als mummie inpakken. Het snelste team wint.
 16. Speurtocht: Organiseer een speurtocht met aanwijzingen en raadsels die deelnemers van de ene locatie naar de andere leiden, waarbij ze aan het einde een schat of prijs kunnen vinden.
 17. Quizavond: Stel een reeks algemene kennisvragen op en laat teams of individuen tegen elkaar strijden om te zien wie de slimste is.
 18. Sjoelen: Zet een sjoelbak op en laat deelnemers om de beurt proberen om de sjoelschijven in de juiste vakken te schuiven.
 19. Foto-uitdaging: Geef elke persoon of elk team een lijst met items of situaties om foto’s van te maken tijdens de avond. De beste, grappigste of meest creatieve foto’s winnen.
 20. Dobbelsteenestafette: Organiseer een estafette waarbij deelnemers een dobbelsteen moeten rollen en het aantal ogen moeten vermenigvuldigen met een bepaalde taak, zoals hoepels over een kegel gooien of ballonnen blazen.
 21. Guess the Song: Speel fragmenten van liedjes af en laat deelnemers raden welk nummer het is. Je kunt dit doen met bekende hits of themamuziek.
 22. Talentenjacht: Laat deelnemers hun talenten tonen, of het nu zingen, dansen, komedie, goochelen of iets anders is. Organiseer een jury om prijzen uit te reiken voor de meest indrukwekkende acts.

Bonte avond liedjes

Bonte avond liedjes zijn vaak vrolijke en bekende liedjes die zorgen voor een gezellige sfeer tijdens een feestelijke gelegenheid. Hieronder staan enkele voorbeelden van bonte avond liedjes:

 1. ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis
 2. ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes
 3. ‘Leef’ van André Hazes Jr.
 4. ‘Het dondert en het bliksemt’ van Guus Meeuwis
 5. ‘Laat de zon in je hart’ van René Schuurmans
 6. ‘Ik leef mijn eigen leven’ van André Hazes
 7. ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht’ van John de Bever
 8. ‘Een beetje verliefd’ van André Hazes
 9. ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes
 10. ‘Bloed, zweet en tranen’ van André Hazes
 11. ‘YMCA’ van de Village People
 12. ‘I will survive’ van Gloria Gaynor
 13. ‘Can’t stop the feeling’ van Justin Timberlake
 14. ‘Happy’ van Pharrell Williams
 15. ‘I wanna dance with somebody’ van Whitney Houston
 16. ‘Uptown funk’ van Mark Ronson ft. Bruno Mars
 17. ‘Wake me up before you go-go’ van Wham!
 18. ‘Girls just wanna have fun’ van Cyndi Lauper
 19. ‘Living on a prayer’ van Bon Jovi
 20. ‘Dancing queen’ van ABBA

Uiteraard zijn er nog veel meer liedjes die geschikt zijn voor een bonte avond. Het is vooral belangrijk dat de liedjes bekend zijn en een feestelijke sfeer creëren.

Kamplied

Een eigen kamplied schrijven is leuk. Dit kan je voor de kinderen maken. Over ieder kind schrijf je een paar regels en alles bij elkaar wordt het een ontzettend leuk lied. Uiteraard schrijven jullie dit op een heel bekend lied, zodat de wijs lekker herkenbaar is.

Ga voor een refrein dat eenvoudig is en steeds terugkomt, zodat de kinderen dan even lekker mee kunnen zingen. Een andere variant is om op de bonte avond juist mét de kinderen een lied te maken.

Of dat doe je al eerder tijdens het kamp en tijdens de bonte avond wordt het dan eindelijk met elkaar gezongen.

Bonte avond met tieners en pubers

Ga je met pubers op stap? Dan mag de bonte avond natuurlijk gewoon de hele nacht duren! Plak na je leuke spelletjes en optredens (als je die al wilt doen met die pubers natuurlijk) er nog een lekker eng bosspel aan vast.

Of drop de mannen en vrouwen en laat ze de weg maar zelf terugvinden (uiteraard wel zo dat het veilig is, laat er gewoon 1 volwassene per groepje meegaan om ellende te voorkomen)!

Of wat ook leuk is, indien mogelijk: maak een kampvuur, vraag iemand zijn gitaar mee te nemen en ga met elkaar zingend de nacht in. Uiteraard wel met griezelverhalen tussendoor!

Extra’s voor jonge kinderen

Bestaat de groep juist uit jonge kinderen? Dan gaat het tijdens de bonte avond vooral even om het plezier en een leuke afsluiting van het kamp. Een activiteit die jonge kinderen vaak ook leuk vinden, is verkleden en schminken.

Programma bonte avond

Zorg voor een gevarieerd programma. Zoals al gezegd horen optredens er eigenlijk wel gewoon bij op een bonte avond. Nu kan je dat natuurlijk ook prima niet doen, maar wat je in ieder geval moet voorkomen is dat het te lang en te saai is.

Hoe voorkom je dat? Door de optredens niet allemaal achter elkaar te doen én de kinderen van tevoren te laten melden wat ze gaan doen. Zo kan je voorkomen dat vier groepen hetzelfde gaan doen.

Afhankelijk van de hoeveelheid groepjes maak je blokjes met een paar bonte avond acts achter elkaar. Daarna is het tijd voor iets anders.

Afwisseling

Maar wat kan je dan allemaal doen tijdens de bonte avond ter afwisseling? Tussen de optredens door kan je kiezen voor spelletjes doen, vrij dansen, iets lekkers serveren (laat de ijscoboer langskomen!), even actief buiten sporten (goed om even de energie eruit te gooien) of wat dacht je van iemand laten komen die even de boel entertaint.

Dat kan een professional zijn (een tafelgoochelaar is heel leuk!), maar misschien is 1 van jullie wel een geboren komediant?

Aankleding bonte avond

De bonte avond valt of staat al met een leuke aankleding. Voor dit soort dingen werkt het vaak heel goed om te kiezen voor een thema. Is er net iets groots gaande in de wereld dan kan je hier leuk op inhaken.

Denk bijvoorbeeld aan een EK of WK voetbal, Olympische Spelen of misschien is er net een feestdag in die periode? Of ga voor andere herkenbare bonte avond thema’s zoals disco, dieren, fantasiewereld enzovoort.

Misschien had het hele kamp wel een thema? Dan is het niet moeilijk, dat thema is er dan uiteraard ook op de bonte avond.

Zelf versiering maken

Ga je langer op kamp, dan is het leuk om de kinderen zelf de versiering te laten maken. Ga je maar een paar dagen dan kan dit ook wel, maar waarschijnlijk zit je programma dan al vol met overige activiteiten. Heb je een kampthema dan is een knutselmiddag waarbij de kinderen dus de versiering maken alleen maar heel leuk om te doen.

Zorg voor muziek

Een feest wordt pas leuk als er muziek is. Hebben jullie zelf niet echt een goede installatie? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om toch een DJ in te huren, die meteen ook voor mooie lichteffecten kan zorgen.

En als de kids dan kunnen optreden met mooie apparatuur wordt het alleen nog maar interessanter… Heb je daar geen budget voor? Uiteraard kan het ook gewoon met eenvoudige middelen. En met een afspeellijst van Spotify kom je ook al heel ver!

Wil Cats
Volg me via: