In het zuiden van ons land, in het heuvelachtige Zuid-Limburg kan je niet alleen genieten van de natuur. In Kerkrade tegenover het station vind je het museumplein. Hier vind je drie musea; namelijk het Colombus Design Museum & Earth Center en het Continium Discovery Center.

Als je met kinderen bent, is dit laatste absoluut een aanrader, mijn kinderen en ik waren het erover eens; dit is absoluut het leukste kindermuseum van Nederland! Niet voor niets is het museum ook beloond met de titel Kidsproof museum van Nederland 2019. Ook het ideale uitje voor als je hier op vakantie bent en het een dag regent.

We zijn hier een paar keer geweest, en onder andere een bezoek aan dit museum gecombineerd met een bezoek aan de Miljoenenlijn, hiervoor zijn ook speciale arrangementen beschikbaar. We hebben geparkeerd in Simpelveld en vanaf daar de trein genomen en waren hier een halve dag zoet. Het is dat we ook nog de andere treinritjes wilden doen anders hadden we hier rustig de hele dag tot sluitingstijd kunnen doorbrengen!

Continium Discovery Center Kerkrade

Het aan het Museumplein Limburg gelegen Columbus earth theater, Cube design museum en Continium discovery center vertellen elk een deel van het oudste verhaal: de relatie van de mens met de wereld waarin hij leeft. Het Continium discovery Center is daarbij vooral gefocust op kinderen en heeft een interactieve tentoonstelling waarbij kinderen niet alleen hoeven te kijken maar ook zelf aan de slag kunnen gaan.

Er zijn verschillende zalen en tentoonstellingen; ieder met een eigen thema waarbij de wetenschap en de relatie van mens en techniek met elkaar centraal staat. Omdat het museum erg dicht bij de grens ligt vind je alle informatie zowel in het Nederlands als in het Duits, ook de digitale beelden of verhaaltjes. Als je op de Nederlandse vlag drukt, krijg je de Nederlandstalige versie.

Als je de entree binnengaat daal je eerst de trap af naar de centrale ontvangsthal, daar vind je de museumshop, de informatiebalie en kassa om kaartjes te kopen en een garderobe om je jas en tas kwijt te kunnen. Er zijn kapstokken en kluisjes die werken met een pincode, zodat je geen muntjes nodig hebt. Voor het Continium Discovery Center ga je vervolgens de trap op recht tegenover de garderobe. Bij de ingang scan je de barcode van de kaartjes zodat je zeker weet dat je het goede museum hebt te pakken.

Beneden vind je de brasserie waar je terecht kan om wat te eten en drinken. Buiten is er ook een terras waar je kan zitten terwijl de kinderen rondlopen en spelen in de tuin waar ook enkele installaties staan.

Tip: Er is heel veel te zien en doen in het museum. Het is daarom handig om vooraf een keuze te maken in wat je absoluut niet wilt missen en daarmee te beginnen.

Meer informatie vind je hier.

Time Warp Theater

Het advies was om voordat we de tentoonstelling gingen bezoeken het Time Warp theater in te gaan. Alleen al een bezoek hieraan is een bijzondere ervaring. Je komt namelijk in een bioscoopzaal met helemaal rondom heen een 360 graden-scherm waar de film op wordt geprojecteerd. Dat is op zich al uniek te noemen in Nederland, maar zijn er meer van.

Wat het helemaal bijzonder maakt zijn de zitjes waar je in plaatsneemt. Ik vond het nog het meeste lijken op de Eftelingattractie Monsieur Cannibale met de ronddraaiende kommen. Nu gaat dit er niet heel wild aan toe, maar je beweegt wel in je ‘kopje’ door de hele zaal.

De film duurt ongeveer 8 minuten en in die tijd maak je een reis door de tijd. Te beginnen met de oerknal en het ontstaan van de wereld, de ijstijd, en dan maak je een flinke stap vooruit naar de industriële revolutie, de eerste fabrieken, machines, astronauten die naar de tijd reizen, de ontwikkeling van de media en nog veel meer. Zelfs de toekomst komt voorbij! Het maakt niet uit waar je kijkt; overal zie je weer wat anders.

Dus ook als je al eerder bent geweest is het zeker een aanrader om dit nog een keer te doen. Toen wij er waren was het nog erg rustig en hadden we de hele zaal voor ons alleen ;-) Als de film is afgelopen komt de medewerker weer binnen en opent de deuren naar de Explorer Zone.

Explorer Zone

De Explorer zone is één van de vaste tentoonstellingen van het Continium en ook de grootste en bestaat uit vijf thema’s die met symbolen en kleuren worden aangegeven. Zo heb je eten en drinken, het lichaam, de wetenschap, fabrieken en de techniek. Je gaat naar binnen door één van de vijf poorten en ziet daar meteen al een enorme wereldbol, of een hoofd van een filosoof.

Vervolgens kom je langs allemaal interactieve elementen waarbij je zelf kan ontdekken hoe of wat. Zo kan je bijvoorbeeld met knopjes, hendels en raden zelf water zuiveren en zien hoe dit wordt gedaan. Kruip je vervolgens door de rioolbuizen kom je aan de andere kant in het toilet terecht ;-) Is er een fiets waar je heel hard moet trappen om ervoor te zorgen dat er balletjes opstijgen door de luchtcirculering, experimenteer je met natuurlijke energiebronnen, kan je met een speciale bril op een soort hindernisparcours afleggen, is er een draaimolen appelboom met een verhaaltje en nog veel meer.

Het voordeel is dat de kinderen overal aan mogen zitten waardoor het echt geschikt is voor jong en oud. De jongsten zullen vooral doen en spelenderwijs leren, ben je ouder kan je ook wat meer de diepte in en krijg je meer informatie in hoe of wat. Hier zal je dan ook menig uur kunnen doorbrengen. Vlakbij de ‘uitgang’ naar de hal staan er nog een aantal houten puzzels die je kan oplossen.

Hall of Fame

Een andere vaste tentoonstelling in het Continium is de Hall of Fame; hierin zijn de topstukken uit het museum te zien. Van machines en andere voorwerpen die meer informatie geven over de ontwikkeling van de techniek en wetenschap. Hier zijn we ook niet geweest omdat er teveel andere dingen te zien zijn. Wel zagen we onder andere een knikkerbaan en een soort draaimolen die door een soort pedaal in beweging wordt gezet.

CSI Continium

Deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling zou pas 1 juni open zijn, maar we konden hier nu al naar binnen. Supergaaf om eens een kijkje te nemen in een echt laboratorium en te zien hoe ze dit doen. Bij de ingang hangen er kapstokken waar je een labjas kan pakken in verschillende maten en staat er een karretje met speurtochtvragen en een potlood. We hebben dit wel meegenomen, maar er is genoeg te zien en doen dat we daar niet veel mee gedaan hebben.

Vervolgens ga je op ‘reis’ en bezoek je de verschillende fasen van het onderzoek. Je begint bij de ‘crime scene’; in dit geval een ijzige omgeving vol ijs en sneeuw waarin een mens is gevonden. Daarna moet je op zoek gaan naar sporen die met de bekende nummerbordjes staan aangegeven. Bij het hek hangen een aantal touchscreens waarop de kinderen deze kunnen ontdekken. Geen probleem als je ze niet allemaal hebt gevonden. Voordat je doorgaat naar het lab vind je een overzicht van alle sporen.

Zodra je het lab betreedt begint er automatisch een filmpje af te spelen en wordt je welkom geheten in het laboratorium. In verschillende fasen ga je nu aan de slag met de sporen die er zijn gevonden. Zo kan je met een soort digitale rontgenschermpjes door het gevonden lichaam heen kijken naar de onderliggende weefsels, spieren en botten en zien hoe of wat. Zo is er een arm gebroken, zie je dat hij een ongezond dieet heeft gehad, een schedelfractuur en nog veel meer.

Ook staan er een soort kisten waar je kan kijken en voelen. Achterin vind je een kamertje waar je kan testen met de verschillende houdingen. Je gaat klaar staan, dan gaat er een felle lamp schijnen en krijg je een soort schaduw om je theorie te testen. Zodra je alles hebt gehad loop je door naar achteren en kan je het mysterie oplossen.

Zo speel je een ‘wie is het’-spel om er achter te komen wat het gezicht is van het slachtoffer op basis van wat er is gevonden. Krijg je een nieuwsbericht te zien en moet je raden wat de situatie was waarin het is gebeurd. Zodra je het lab verlaat krijg je weer een filmpje te zien dat automatisch start en word je bedankt.

Voor het verlaten van de tentoonstelling krijg je antwoorden op alle vragen en kan je checken of je alles goed had en zie je een model van de oorspronkelijke situatie. Het blijkt te gaan om Ötzi. Dit is een ijsmummie van een man uit de Kopertijd die werd gevonden in de Italiaanse Ötztaler Alpen in 1991. Dit is de oudste (5300 jaar) menselijke mummie die in Europa is gevonden en wat hem bijzonder maakt is dat hij een bronzen bijl bij zich had. Dit verhaal sprak de kinderen heel erg aan, omdat we onlangs ook naar het hunebedcentrum in Borger zijn geweest en de prehistorische rotstekeningen in Lascaux en grotwoningen in de Dordogne hebben bezocht.

World of Bricks

We hadden heel erg geluk toen we hier waren, want vanwege het grote succes van de tijdelijke reizende tentoonstelling World of Bricks was deze teruggekeerd in het museum. Zodra je de trap oploopt zie je meteen al het Lego-douanepoortje waar je langs loopt en kom je onder andere langs een cupcakewinkel waar kinderen zelf van Duplo cupcakes en hamburgers kunnen maken, vind je er een legotuintje met grote blokken, en een legotafel waar je een onderdeel van het enorme Mona Lisa schilderij van Lego kan maken. Zie dan nog maar de kinderen mee te krijgen het museum in!

Eenmaal door de poortjes kom je nog meer elementen tegen, zo is er een school met schoolbord waar je verticaal kan bouwen, is er een digitale opstelling met filmpjes en spelletjes om te spelen, een racebaan waar je je zelfgemaakte autootjes kan testen, nog een tuin met duplostenen, een paar legogebouwen met speeltafels, een ‘zandbak’ gevuld met Duplo en nog meer.

Tinker & Science Labs

Het hele museum is gericht op interactie en zelf aan de slag te gaan. Naast de tentoonstellingen kan je ook terecht in één van deze twee labs beneden.

Tinker Lab

In het Tinker Lab kun je experimenteren door zelf een stroomkring, knikkerbaan, of vliegbouwsel van alledaagse gebruiksvoorwerpen te bouwen. Ontdek de uitvinder in jezelf en vind een oplossing voor een probleem. Laat je inspireren en maak er een tekening van. Uitvinden is vooral maken, testen en verbeteren. Oefen dit bij de knikkerbanen, de torenbouw-trilplaat, de scribblebots, de windmachines en de elektronische schakelingen. Tijdens weekenden en vakanties kun je inschrijven voor Tinker-workshops.

Science lab

In het Science Lab ontdek je de techneut of wetenschapper in jezelf. Je kan kiezen voor één van de 13 verschillende Scienceboxen (afhankelijk van leeftijd en prijs, hiervoor moet je namelijk extra betalen) en kan je zelf aan de slag gaan. Met wat handigheid zet je zelf een briljante, technische creatie in elkaar die je natuurlijk na afloop mee naar huis kan nemen. In iedere Science Box zit het benodigde materiaal en een duidelijke omschrijving. Er is begeleiding aanwezig, maar ook ouders moeten soms even een handje helpen.

Future Forum Theater

In een hoek van de Explorer Zone vind je het Future Forum Theater waar diverse voorstellingen worden gegeven tijdens de vakanties of vaste momenten op woensdagmiddag of in het weekend. Helaas niet tijdens ons bezoek.

Heart to get; the choice is ours

Ons lichaam is misschien wel de meest ingenieuze machine die er is. Maar het is ook kwetsbaar. Wees er dus zuinig op. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Wie weet komt een deel van jouw lichaam ooit van pas om een ander lichaam gezond te maken en langer te laten leven. Daar gaat de Future Forum Show ‘Heart to Get’ in Continium over.

Laat je verrassen door de experimenten over de werking van je lichaam. Wie weet mag je assisteren bij één van de experimenten. Met je stemkastje beantwoord je de vragen die tijdens de show worden gesteld. Ook benieuwd wat de rest van de zaal stemde? Na elke vraag krijg je het te zien en kan je zelf onderdeel worden van deze interactieve show.

Science show; speuren naar sporen

In deze show ben je toeschouwer én onderzoeker in één! Zo ben je getuige van spannende experimenten en kun je tegelijkertijd assisteren bij experimenten om de zaak op te lossen. De Science show “Speuren naar sporen” legt op een speelse manier forensisch onderzoek uit en is te zien in het theater van Continium.

Meer informatie vind je hier.

Ben jij al eens in dit leukste Kidsproof museum van Nederland geweest?

Lees ook

Linda van Aken