Skip to Content

Yahtzee spelregels voor kinderen; en puntentelling dobbelstenen

Yahtzee spelregels voor kinderen; en puntentelling dobbelstenen

Ik denk dat bijna iedereen dit leuke dobbelspel wel kent: Yahtzee. Je hebt maar weinig spullen hiervoor nodig, en waarschijnlijk hebben de meeste mensen wel een scoreblok en wat dobbelstenen in huis.

Doordat het zo’n klein en eenvoudig spelletje is, kun je Yahtzee heel eenvoudig overal mee naartoe nemen: op vakantie, tijdens een dagje uit, een picknick, of om de kinderen bezig te houden in een restaurant.

Maar ook thuis is het hartstikke leuk om samen een avondje Yahtzee te spelen. Het dobbelspel duurt niet erg lang, dus het kan daarom gemakkelijk even tussendoor gespeeld worden. Is het al weer even geleden dat je voor het laatste Yahtzee hebt gespeeld?

Geen zorgen, want ik zal je geheugen even opfrissen door precies te vertellen wat de spelregels van Yahtzee zijn en wat je ervoor nodig hebt.

De geschiedenis van Yahtzee

Yahtzee werd bedacht in 1954 door een Canadees echtpaar. Toen heette het spel nog The Yacht Game. De rechten kwamen vervolgens in handen van een gezelschapsspellenuitgever die de naam veranderde in Yahtzee.

Mensen vonden de spelregels aanvankelijk lastig te begrijpen en de regels konden door reclamecampagnes ook niet goed worden overgebracht, waardoor het spel niet zo goed werd verkocht. Door het organiseren van Yahtzee-bijeenkomsten, groeide de populariteit van het spel erg snel.

Tegenwoordig is het bedrijf van de gezelschapsspellenuitgever overgenomen door MB Parker en wordt Yahtzee geproduceerd door Hasbro. Het spel is vandaag de dag enorm populair: wereldwijd worden zo’n 50 miljoen setjes Yahtzee per jaar verkocht.

Wat heb je nodig om Yahtzee te spelen?

Om Yahtzee te spelen heb je eigenlijk maar een paar dingen nodig: een Yahtzee-scoreblok, een pen of potlood (of voor elke speler één), vijf gewone dobbelstenen en eventueel een dobbelbeker zodat de dobbelstenen steeds goed geschud worden en bij het gooien niet alle kanten op vliegen.

Je kunt het originele Yahtzeespel van Hasbro kopen, maar tegenwoordig kun je in de meeste winkels wel een simpel scoreblok vinden. Dobbelstenen kun je ook in de meeste winkels wel kopen, waardoor je het spel voor slechts een paar euro al kunt spelen.

In principe zijn alle scoreblokken ook hetzelfde, alleen kan het zijn dat sommige termen anders genoemd worden, of in een andere taal vermeld worden.

Het spelverloop van Yahtzee

De beurt van een speler bestaat uit het gooien van de dobbelstenen en het noteren van de score op het scoreblok. Een speler mag per beurt maximaal drie keer de dobbelstenen werpen.

Na de eerste worp kijk je of het een goede worp was en of je de score hiervan al op het scoreblok wilt noteren. Zo niet, dan kun je de dobbelstenen die je wilt behouden apart leggen en de overige dobbelstenen opnieuw gooien.

Ook kun je alle dobbelstenen opnieuw gooien. Dit mag na de tweede keer werpen ook nog, maar na drie keer gooien met de dobbelstenen moet er een score op het scoreblok geschreven worden en is de beurt voorbij. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Een categorie op het scoreblok mag tijdens het spel maar één keer worden ingevuld. Soms wordt een bepaalde categorie niet behaald en moet daar 0 punten voor worden geschreven. Je mag later in het spel niet alsnog een score invullen als er al iets is ingevuld; dan heb je helaas gewoon pech en moet je de score ergens anders kwijt zien te raken.

Zodra alle dertien categorieën op het scoreblok bij elke speler zijn ingevuld met een score, volgt de puntentelling. Alle punten uit de categorieën worden bij elkaar opgeteld. De speler met de hoogste score, wint het spel.

Je kunt zelf bepalen of je één spel Yahtzee speelt of meerdere rondes. Op het scoreblok kun je namelijk vaak de scores kwijt voor 5 spelletjes Yahtzee. Wie dan na vijf rondes de hoogste score heeft behaald, heeft de wedstrijd gewonnen.

Het scoreblok

Het bovenste gedeelte van het scoreblok bestaat uit de categorieën voor de getallen 1 tot en met 6. Als je aan het einde van een beurt bijvoorbeeld een 4, een 2 en drie keer een 6 hebt gegooid, mag je bij de 6 het getal 18 invullen.

Maar dat mag alleen als er nog geen getal is ingevuld bij de 6. Is er al wel iets ingevuld? Dan moet je kijken of je de score ergens anders kwijt kunt.

In het voorbeeld kun je dan een 4 zetten bij de 4, of een 2 bij de 2. Kun je een score echt nergens meer kwijt, dan kun je in een willekeurige categorie een 0 zetten. In de onderste vakken op het scoreblok kun je de scores kwijt voor pokerachtige combinaties.

Dit zijn de verschillende opties:

  • Drie gelijke (three of a kind): de score is het totaal van alle ogen. Minstens 3 dobbelstenen moeten hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld: 2 6 2 3 2 = 15 punten
  • Vier gelijke (carré, four of a kind): de score is het totaal van alle ogen. Minstens 4 dobbelstenen moeten hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld: 4 1 4 4 4 = 17 punten
  • Kleine straat: de score is 30 punten. Er moeten vier opeenvolgende getallen zijn gegooid. Bijvoorbeeld: 1 2 3 4 X of 2 3 4 5 X
  • Grote straat: de score is 40 punten. Er moeten vijf opeenvolgende getallen zijn gegooid. Bijvoorbeeld: 1 2 3 4 5 of 2 3 4 5 6
  • Full House: de score is 25 punten. Je moet hiervoor 3 gelijke dobbelstenen gooien én een paar. Je mag 5 gelijke dobbelstenen ook bij
  • Full House invullen als het vakje Yahtzee al is ingevuld. Bijvoorbeeld: 4 3 3 4 3
  • Kans: de score is het totaal van alle ogen. Je kunt deze categorie bijvoorbeeld gebruiken als je de score nergens anders kwijt kunt, omdat je al categorieën hebt ingevuld. Bijvoorbeeld: 6 3 2 4 4 = 19 punten
  • Yahtzee: de score is 50 punten. Alle vijf de dobbelstenen moet hetzelfde aantal ogen hebben. Bijvoorbeeld: 3 3 3 3 3

Bonus

Je kunt met Yahtzee bonuspunten verdienen als het je lukt om tijdens het spel meerdere keren Yahtzee te gooien, oftewel vijf gelijke dobbelstenen.

Het vakje met Yahtzee mag dan niet ingevuld zijn met een 0. Voor de tweede en elke volgende Yahtzee die je gooit, ontvang je 100 bonuspunten.

Bovendien mag je de combinatie natuurlijk ook gewoon ergens anders op het scoreblok invullen, zoals in een vakje uit de lijst 1 t/m 6. Als die allemaal al zijn ingevuld, mag je de combinatie ook kwijt bij drie dezelfde, vier dezelfde, Full House, kans, Kleine straat en Grote straat.

Jisca