Skip to Content

Thuiszitten; tips voor als je er gek van wordt!

Thuiszitten; tips voor als je er gek van wordt!

We zitten in een bijzondere tijd; voor de één een tijd met heel veel onzekerheid terwijl de ander kansen ziet en benut. Het is wennen hoe het (thuis)werken te combineren met het in de gaten houden van de kinderen en het zorgen dat het huiswerk afkomt. Sommige mensen zullen dan ook gek worden van het thuiszitten.

Gelukkig is er één ding zeker; het is tijdelijk. Of deze situatie nu drie weken gaat duren of drie maanden of mogelijk nog langer; op dit moment weet niemand dat. Maar er komt een einde aan!

Het is fijn om dat in je achterhoofd te houden en daarom van deze unieke omstandigheden gebruik te maken om er het beste van te maken!

Thuiszitten; tips voor als je er gek van wordt! - Mamaliefde

Morgen is er weer een dag

Dat is een ding wat zeker is; de wereld vergaat niet. Morgen komt er gewoon weer een nieuwe dag, ook al weet niemand hoe die eruit gaat zien. Lukt iets vandaag niet; dan komt het morgen wel. Of dat nu gaat om de was op te vouwen of wat dan ook. De kinderen kunnen best nog een dag dezelfde kleding aan; er is toch niemand die dat ziet! Alleen met boodschappen als de voorraadkast leeg raakt is uitstellen niet altijd even handig.

Zorg voor een duidelijk begin en einde van de dag

Natuurlijk; maak gebruik van de situatie dat je niet om 8.30 uur op school wordt verwacht en een uurtje kan blijven liggen. Maar maak wel een echt begin aan de dag; kleed je aan en ga ontbijten net zoals je normaal doet. Het is tenslotte geen drie weken vakantie en wie weet hoe lang het nog gaat duren? En dat geldt ook voor het einde van de dag; eten, misschien nog even tv kijken, douchen, tanden poetsen en dan bedtijd. Wat je in die tussentijd doet ligt helemaal aan wat er gedaan moet worden.

Verdeel taken

Of je nu alleen thuis zit met de kinderen, beiden werkt in de vitale sector of het niet mogelijk is om vanaf huis te werken of allebei thuis zit. Maak duidelijke afspraken met elkaar en verdeel de taken. Spreek bijvoorbeeld af wie de boodschappen doet, wie het huiswerk van de kinderen begeleidt, wie er kookt en vooral ook wanneer je even een momentje voor jezelf hebt.

Begin bijvoorbeeld samen met het huiswerk van de kinderen en verdeel daarna wie er ‘toezicht’ houdt; eerst de één en dan de ander. Of als jullie allebei moeten werken overdag, wie toeziet op het maken van huiswerk. In het begin is dit even aftasten, maar vanzelf komt hier duidelijkheid in en volgt er vanzelf een dagritme. Probeer ook zoveel mogelijk te structureren; dus in 1x zoveel mogelijk boodschappen voor de hele week aan de hand van een lijstje in plaats van iedere dag voor 1 dingetje.

Wees duidelijk

Moet je ook thuiswerken? Wees dan duidelijk naar de kinderen over hoe of wat. Probeer je indien mogelijk fysiek af te zonderen in een kantoortje of slaapkamer zodat de kinderen zien dat je niet beschikbaar bent, zet de tv aan om op Disney+ naar Frozen 2 te kijken etc. Wat kan helpen is om een stoplichtsysteem te maken met rode, oranje en groene toiletrollen die visueel maken of de kinderen jou op dat moment kunnen storen of even moeten wachten. Veel scholen werken ook met dit systeem dus ze zijn gewend om dan even wat anders te doen.

Family time

Het voordeel van deze tijd is dat er veel meer family time is; neem dus ook echt de kans om de tijd als gezin met elkaar door te brengen. Blijf in de ochtend een uurtje langer liggen in bed met zijn allen; zit met zijn vieren aan tafel voor de lunch, speel samen een spelletje etc. Zo hebben wij twee extra controllers besteld zodat we eindelijk eens met zijn vieren tegelijk Super Mario Party kunnen spelen op de Nintendo Switch.

Houd het opgeruimd

Juist om te voorkomen dat je gek wordt van de chaos is het fijn om wat vaker op te ruimen en te voorkomen dat je je aan elkaar gaat ergeren. Vooral in de woonkamer is dit belangrijk omdat dat dan een rustplek is. Zorg er ook voor dat de eettafel gebruikt kan worden voor het schoolwerk én om met zijn allen aan tafel te eten. Rommel maken kan op de kinderkamers; en daarvoor geldt natuurlijk de eerste tip; morgen is er weer een dag als het aan het einde van de dag niet opgeruimd is!

Bewaar het huiswerk en alle materialen ook op een vaste plaats zodat iedereen weet waar het ligt en het niet gaat rondslingeren en er spullen verdwijnen. Pak in de ochtend het huiswerk erbij en leg het na afloop direct weer weg tot de volgende dag of een later moment. Dan kan er ook geen beker melk of wat dan ook over heen vallen.

Gebruik de kansen van het thuiszitten

Deze ‘coronatijd’ biedt ook kansen; niet alleen om meer tijd als gezin met elkaar door te brengen maar ook om eindelijk eens dat project aan te pakken wat al een tijdje blijft liggen, zoals het uitzoeken van de zolder en alvast klaar te zetten wat later naar de kringloop gebracht kan worden of de stort. Of misschien heb je nog wel een knutselprojectje waar je normaal geen tijd voor hebt en niet aan toekomt; nu is het moment om dat eindelijk op te pakken!

Wees sociaal

Informeer eens of de buren wat hulp nodig hebben met bijvoorbeeld boodschappen doen of je op een andere manier kan helpen. En dat geldt niet alleen voor ouderen. Zo was er een vrouw die ziek over straat moest lopen naar de huisarts omdat hij geen mondkapjes meer had en daarna naar de apotheek omdat ze niemand via openbaar vervoer wilde besmetten, geen auto had en niemand had om het voor haar te halen.

Blijf lachen

Lachen is gezond: Humor kan altijd en helpt om te relativeren; op het internet circuleren er al heel wat grappige memes en filmpjes. Ideaal om deze tijd door te komen.

Linda van Aken