Skip to Content

Babyboom door Corona?

Babyboom door Corona?

De ‘intelligente lockdown’ was nog maar net begonnen in maart 2020 of er werden door sociologen twee voorspellingen gedaan: over een aantal maanden is er een piek in het aantal echtscheidingen en een babyboom is op komst.

Omdat echtparen veel meer tijd samen moeten doorbrengen, kan iedereen zich voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor de sfeer als die al niet goed was. Het tweede babyboom scenario dat is geschetst, wekt nieuwsgierigheid op. Zou het zo kunnen zijn dat er over 9 maanden meer kinderen geboren worden dan normaal?

Meer tijd voor seks door Corona?

Meer vrije tijd dus meer tijd voor seks. Daar komt het eigenlijk op neer. Maar meer seks wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat er ook meer kinderen geboren worden… Mensen zijn gaan zoeken naar een andere tijdsindeling.

Huizen en tuinen werden eindelijk eens onder handen genomen. Maar er was ook wel degelijk een sterke stijging in het kopen van condooms en seksattributen. Volgens mij zijn condooms niet echt bevorderlijk voor een babyboom…

Meer tijd is meer seks of…

Nu is het nog maar de vraag of meer tijd hebben ook automatisch tot meer seks leidt. Partners, die beiden opeens thuis moeten werken, zitten de hele dag met elkaar opgescheept. Wat uiteraard ook juist meer irritaties op kan leveren.

En laten we eerlijk zijn: de intelligente lockdown gaf aan de ene kant meer tijd maar aan de andere kant juist meer stress. En als er iets niet goed is voor je seksleven dan is het dat wel!

Seks als antistress

Natuurlijk kan seks ook juist zorgen voor ontspanning die de mensen nu juist zochten. Maar ook dan leidt dit niet tot een geboortegolf. Vroeger misschien wel, maar tegenwoordig toch echt niet meer.

Is het juist niet af te leiden van het feit dat er meer speeltjes verkocht worden, dat mensen niet echt voor de daad zelf kiezen?

Heel andere geluiden

Waar de sociologen met deze bewering kwamen, waren er ook in die tijd al andere geluiden te horen. Zo stelde Jan Latten van het CBS bij ‘Eén Vandaag’ dat het naïef is om aan een babyboom te denken.

Hij denkt juist dat er eerder een afname is doordat de crisis voor onzekerheid zorgt. Eerlijk gezegd lijkt mij persoonlijk dat hij eerder gelijk krijgt…

Italiaans onderzoek

Er schijnt een Italiaans onderzoek geweest te zijn waaruit blijkt dat mensen nu juist een zwangerschap liever uitstellen. Er komt in dit onderzoek duidelijk naar voren dat mensen bezorgd zijn op economisch vlak, maar ook of Corona niet gevaarlijk is tijdens de zwangerschap.

Angst en stress

Daarnaast wordt er door deskundigen nog een ander feit op tafel gegooid. Angst en stress zorgen voor minder vruchtbaar zijn! Deze factoren hebben namelijk invloed op de eisprong.

Daarnaast doet het ook geen goed voor je libido. De Belgische gynaecoloog Sven Schepers gelooft dan ook niet in een babyboom.

Maar waarom volgens de sociologen dan wel?

Nu kun je je dus afvragen waarom sociologen het dan anders zien. Waarom dachten zij dan juist van wel? Volgens het AD van 28 maart is er een grote kans op veel irritaties onderling en explosieve situaties. Echtscheidingen zouden dus wel logischer zijn.

Er wordt in dit artikel inderdaad een babyboompje aangehaald. Maar de psycholoog in dit krantenartikel stelt ook wel dat het afhangt van hoelang de crisis gaat duren.

Goed, dan zou je natuurlijk toch aan het begin van de crisis meer beginnende zwangerschappen kunnen hebben. Alle artikelen die je leest over een mogelijke babyboom stellen dat er meer tijd is voor elkaar en dus meer kans om rustig seks te hebben. Dat er troost bij elkaar gezocht wordt.

Maar zijn deze mensen dan vergeten dat dat allang niet meer synoniem staat voor meer zwangerschappen? Je wilt toch geen gezin gaan stichten in een onzekere tijd als er zoiets als voorbehoedsmiddelen bestaan?

De bio-klok tikt

Misschien dat dit wel de tijd is dat mensen zich realiseren waar het om gaat: de mensen die je liefhebt en niet die mooie betaalde baan, waardoor je helemaal niet meer van het leven kan genieten…

Mensen die door de rust erachter komen dat ze willen gaan voor een mooi gezin. Mensen die beseffen dat hun leeftijd daarin een grote rol heeft en ze misschien niet nog langer moeten wachten. Eerlijk is eerlijk: dat zou ook zomaar kunnen!

Niet alleen de bio-klok tikt trouwens, ook veel sporters en zangers gebruiken deze periode waarin er minder wedstrijden zijn en ze niet op tournee hoeve als de perfecte periode om zwanger te worden.

Alles ligt nu toch ‘stil’ dus dan zou dit een mooie pas op de plaats zijn.

We zullen zien…

Kraamzorgbureaus en verloskundigen geven aan de komende maanden meer inschrijvingen te hebben dan normaal en bereiden zich vanaf december 2020 voor op meer werkdruk.

Het is zelfs mogelijk dat er een stijging tussen de 6 en 10% verwacht kan worden. Ook liet het zoekgedrag op het internet in de eerste weken van mei 2020 zien dat er meer dan gemiddeld gezocht werd op het woord verloskundige. Dit is echter een voorspelling is, dat pas in januari 2021 met zekerheid vastgesteld kan worden.

Het is dus nog net iets te vroeg om te beoordelen of deze sociologen gelijk hadden. Hebben mensen inderdaad meer rust gehad waardoor ze meer tijd voor elkaar hadden? Was het een troostmiddel in deze rare tijden? Een manier om toch aan de toekomst te denken, juist nu het zo vreemd allemaal is?

Of zal het juist andersom gewerkt hebben? Jonge gezinnen stonden immers extra onder druk met zowel thuiswerken als de kinderen thuis hebben.

Mensen kunnen juist in deze onzekere tijden niet aan kinderen willen beginnen. Zijn bang voor de complicaties die er misschien toch wel uiteindelijk blijken te kunnen zijn of zijn gewoon zelf psychisch er helemaal niet aan toe.

Zelf bang zijn is nou ook niet bepaald een ideale emotie die meewerkt aan een gezin willen stichten. We zullen wel zien of deze sociologen gelijk gehad hebben!

Rest voor mij alleen de vraag of het dan alleen maar om de eerste intelligente lockdown gaat of zal de tweede Coronagolf ook bijdragen aan een tweede babyboom?

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)