Skip to Content

Praten met je kind over corona; wat zijn de gevolgen?

Praten met je kind over corona; wat zijn de gevolgen?

Je kunt geen nieuwspagina openen of je leest er over het coronavirus, en dat is natuurlijk niet voor niets. Dit nieuwe virus, COVID-19, verspreidt zich razendsnel, er is geen medicijn tegen en het laat over de hele wereld een spoor van zieke en overleden mensen achter.

De bestrijding van deze pandemie heeft een enorme impact op mensen over de hele wereld.

Vergeet de kinderen niet

In de eerste plaats moeten we er enorm op letten dat ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid niet besmet worden.

Daarnaast is één van de zorgen die mensen hebben wat dit virus en de maatregelen om verspreiding tegen te gaan, met onze economie gaan doen. Maar laten we vooral niet dat kleine mannetje of dametje vergeten, wat daarboven in het kinderbed 90×200 of stoere kinderbed met lade ligt te slapen.

Want, kinderen krijgen veel meer mee van alle ellende dan je zo in de gaten hebt. Nadeel daarvan is dat het in die kleine kinderhoofdjes veel meer speelt dan je als ouder doorhebt.

En corona heeft zeker impact op kinderen, vooral als ze al naar school gaan. Denk maar eens na, plotseling is de school dicht, kan er niet of minder buiten gespeeld worden en moet dat akelige schoolwerk ineens thuis gemaakt worden.

Vergeet ook niet dat jij en je partner mogelijk er veel over spreken. Het kan dan ook niet anders dan dat er wat rondgaat in het hoofd van je kind.

Met je kind praten over het coronavirus

Je zal ongetwijfeld willen weten wat er in het hoofd van je kind speelt, zeker nu dit soort ingrijpende dingen plaatsvinden. Het is dan ook heel belangrijk om er met je kind over te praten. Hoe pak je zo’n gesprek aan?

De waarheid, aangepast op het niveau van je kind

Ga niet in paniek dingen roepen als, ‘we gaan er allemaal aan’. In de eerste plaats is dat niet zo en het zorgt alleen maar voor meer angst en ongerustheid bij je kind. Maar doe ook niet alsof het een milde griep is.

Vertel je kind waar het op staat, maar pas de informatie aan op je kind. Leg kinderen tot een jaar of tien bijvoorbeeld uit dat de scholen dicht zijn om ervoor te zorgen dat kwetsbare, en oude, mensen niet besmet worden door kinderen.

En dat het een virus is wat zich snel verspreidt. Pubers kunnen wel meer informatie aan. Zij mogen best meer details krijgen over de besmettelijkheid van het virus en hoe ziek je ervan kan worden.

Leg ze ook uit dat het belangrijk is dat we ons aan de voorschriften houden om kwetsbaren te beschermen, terwijl medici op zoek gaan naar een medicijn.

Neem het serieus, maar zaai geen paniek

Het is niet gek als de situatie omtrent corona veel angst en onzekerheid met zich meebrengt. Jij bent de rots in de branding van je kind. Zorg er dan ook voor dat je die momenten van (lichte) paniek niet aan je kind laat merken.

Anderzijds is het erg belangrijk om eerlijk op de vragen van je kind te antwoorden.

Bij die eerlijke antwoorden is het overigens wel van belang om geen ongerustheid te kweken en de angst niet te vergroten.

Floortje