Skip to Content

Thuisonderwijs ervaringen & tips

Thuisonderwijs ervaringen & tips

Als moeder die heeft gekozen voor thuisonderwijs (en dat nu 8 jaar doet) kan ik alleen maar respect hebben voor alle ouders die van de een op de andere dag hun kinderen thuis hebben. En dan moet er ook nog wat geleerd worden.

Opeens heb je de rol van juf/ meester of docent in de schoot geworpen gekregen. En hoe doen ouders dat? Heel goed. Overal om me heen zie ik dat ouders elkaar helpen. Dat is heel mooi om te zien. 

Daarom wil ik ook graag mijn steentje bijdragen en iedereen een warm hart toedragen met onderstaande tips. Zodat je als gezin dichter naar elkaar kan groeien en er voor zorgt dat deze periode een soms moeilijke, maar vooral leuke en gezellige periode wordt in plaats van een periode die je liever weer vergeet.

Bekijk de dingen per dag

Neem elke dag, meestal in de avond, even (kort) de tijd om te beslissen hoe je de volgende dag gaat aanpakken. Niets is zo veranderlijk als een kind. Lijstjes en schema’s zijn heerlijk om je gedachten op een rij te krijgen.

Want gedachten, taken en dingen die je moet onthouden horen op een lijstje en niet in je hoofd. Zo heb jij je hoofd vrij om alert te zijn om tegelijkertijd op te voeden en les te geven.

Eet gezond en ga op tijd naar bed

Doe dat echt. Je zult je energie hard nodig hebben om overdag geduldig te kunnen blijven. Geduld is trouwens iets wat ik ook nog wel eens verlies.

Na een drukke dag is het verleidelijk om een pizza in de oven te schuiven of iets te eten wat geen gezeur aan tafel oplevert. Weersta de verleiding om dit al te vaak te doen.

Echt waar, juist nu heb je het nodig om topfit te zijn. Er zijn genoeg recepten te vinden die makkelijk en voedzaam zijn.

Over het naar bed gaan, mijn tip is om ook wat eerder op te staan dan je kind(eren). Dan voorkom je dat je om 12.00 uur nog steeds in pyjama loopt. Of heb ik het dan alleen maar tegen mezelf?

Blijf en denk positief

Je kunt er best doorheen zitten, dat is eigenlijk heel logisch. Je deelt je dag anders in, je verdeelt je energie anders en dan heb je ook nog eens geen moment rust (even overdrijven). En geloof me, iedereen verliest dan wel eens zijn geduld. Of heeft zijn dag niet. Dat hebben jij en je kind(eren) ook.

Het gaat om wat je er daarna mee doet. Elkaar leren te accepteren met alles er op en er aan. Perfect bestaat niet. Ook niet in dit geval. Dus blijf positief. Schrijf desnoods een goede spreuk of zin op een papier en plak dit op je badkamerspiegel. Dan word je er regelmatig aan herinnerd.

Merk je dat je boos wordt uit frustratie en heb je jezelf niet meer in de hand? Praat dan met je partner of een vriend of vriendin. Bespreek ook hoe je iets de volgende keer kan aanpakken.

Je bent geen school dus ga geen schooltje spelen

Houd ook geen schooltijden aan van 9.00 tot 15.00 uur. Richt je dag in zodat ieders behoeften worden gezien. Ook die van jou.

Mijn dochter wilde regelmatig geen schoolwerk maken totdat ik ontdekte dat ze ‘tussendoor’ wel wat kon doen. Regelmatig zit ze voor het ontbijt al te lezen of Engels te doen. En tijdens de lunch schuif ik heel nonchalant wat rekenwerk haar kant op.

‘Kijk nou, wat grappig. Wat zullen ze hier nou mee bedoelen?’ Als je er rekening mee houdt dat ze twee uur per dag met schoolse taken bezig zijn, dan heb je op deze manier al zeker een uur gedekt.

Maak elke dag een klein feestje

Het hoeft allemaal niet groots of perfect. Persoonlijk vind ik dat veel te veel werk en mijn dochters trouwens ook. Regelmatig zat ik tot ‘s avonds laat heel mooie opdrachten uit te werken om de volgende dag tot de ontdekking te komen dat mijn dochter totaal geen interesse had in wat ik had voorbereid. En dat ook nooit zou doen.

Aangezien ik geen strijd wil om dat soort dingen, werd de opdracht aan de kant gelegd. Daarom is mijn motto: weinig voorbereiding en lekker makkelijk. Haal je kast leeg, misschien vind je nog oude kleding waar lekker mee gespeeld kan worden.

Of pak die puzzels en leg ze klaar voor de volgende dag. Geen verplichting, kijk gewoon wat ze er mee doen. Zo maak je een feestje voor jou en je kind(eren).

Laat kinderen zelf spelen ipv steeds met ze te spelen. Het is doodvermoeiend om de hele dag met je kinderen te spelen. Ik probeer mijn dag en mijn regels in te richten met het idee dat ik per dag maar 1 pot energie heb. Het liefst wil ik dat mijn energie niet al na de lunch op is.

Andere manier van motivatie

Als je in een klas een opdracht krijgt, dan maak je die. Al je medeleerlingen doen dat ook. Als je thuis bent en je vader of moeder geeft je een opdracht, dan schiet een kind sneller in de weerstand.

Meestal werkt het niet om te zeggen “Doe deze opdracht” en dan als vanzelf maakt je kind de taak en de vogeltjes fluiten en iedereen is vrolijk en blij. Nou, bij mij niet. Ik probeer meer op eigen motivatie te zitten en leg (steeds weer) uit waarom je bepaalde dingen leert.

Zodra ik zie dat mijn dochter moe wordt, las ik een pauze in. Meestal werken we 20 minuten en dan even een korte pauze. Tenzij ik merk dat ze nog wel even doorkan.

Mijn tip is om niet te veel te pushen. Mocht je kind in drie weken een achterstand op lopen, dan is dat ook weer makkelijk ingehaald. De relatie met je kind kun je moeilijker inhalen.

Plan elke dag op dezelfde tijd een moment voor jezelf zodat je de dingen kunt regelen/doen waar je echt je hoofd bij moet gebruiken.

Vaak kun je tussendoor wel je huishouden doen of wat regelzaken. Voor de dingen waar je wat dieper over moet nadenken of meer concentratie bij nodig hebt, kun je een vast tijdstip plannen. Je kind kan jou dan niet storen. (ook jonge kinderen kunnen dat. Wel even oefenen.

Mijn mening over thuiswerken en kinderen: ik denk dat dit niet kan. Bij ons komt het er op neer dat als de een werkt, de ander bij de kinderen is. En er wordt ‘s avonds gewerkt.

Bedenk alternatieven

Als ze iets doen wat niet mag, geef een alternatief. Voor je het weet roep je de hele dag ‘nee’ en dan wordt een dag wel heel lang. Niet schreeuwen binnen? Ga maar buiten schreeuwen. Je broertje slaan?

Weet je wat, sla maar op je kussen. Al het Lego opbouwen in de woonkamer? Doe dan maar liever op je slaapkamer.

De relatie met je kind

Deze situatie kan enorm wennen zijn voor iedereen. Ook voor je kinderen. Er hangt veel onzekerheid boven hun hoofd. Wanneer kunnen ze weer naar school? Wanneer mogen ze hun vriendjes en vriendinnetjes weer zien?

Het huilen komt en de verveling gaat toeslaan. Go with the flow, geef je kind een extra knuffel. Kijk je kind in de ogen en zeg dat je van ze houdt. Uiteindelijk gaat het om de relatie met je kind(eren) en niet of de schooltaken per se af zijn (sorry juf).

Ik denk (meestal): eerst relatie, dan schoolse taken. En soms denk ik zelfs: waar is dat behang nou gebleven….

Krijg dingen gedaan

Deze tips schrijf ik echt vanuit mijn ervaring als thuisonderwijzer en kan voor iedereen anders zijn natuurlijk. Doe wat het makkelijkste lijkt voor jouw situatie.

Elizabeth is oprichtster van Krijg dingen gedaan! Een praktijk waarin zij online creatieve ondernemers coacht op mentaal gebied om het beste uit zichzelf te halen.

Verder is ze getrouwd en geeft thuisonderwijs aan haar twee levenslustige dochters. In 2017 – 2018 hebben ze een jaar gereisd door Thailand, Maleisië, Portugal en Zuid-Afrika.

Haar motto is: op een rustig tempo op reis als een kind! Soms is dat een innerlijke reis en soms is dat letterlijk op stap.

Floortje