Skip to Content

Een super moeder door alle Corona perikelen

Een super moeder door alle Corona perikelen

Het moederschap is niet altijd even makkelijk en bij tijden zelfs een behoorlijke uitdaging te noemen. Zeker als er iets is met korte nachten, ziekte in het gezin of dagen waarin je gratis en voor niets opeens de baan van politieagent in eigen huis erbij krijgt. Dagen met alleen maar slecht weer en te weinig ruimte in huis of puf om een mega creatieve draai aan die woensdagmiddag te geven.

En toen kwam, als kers op de taart, Corona. Die ons ouders twee jaar lang allerlei vaardigheden gaf of liet oefenen. Dingen waar we al goed in waren, maar waar we nu op ons rapport een SUPER goed voor krijgen. Welke 10 vaardigheden dat zijn? Je herkent ze vast!

Flexibiliteit

Wij ouders zijn van elastiek. Waar ze de ene week wel naar school mochten met protocol 10, is het de week erop ineens een heel andere routekaart die gevolgd mag worden. Van wél met snottebel tot geen snottebel. En van zonder mondkapje, naar wel in de hogere groepen een mondkapje. Die mamalief dan nog even snel op de kop tikt en liefst wel een trendy variant. Doen we gewoon!

Of ’s ochtends vroeg een appje krijgen dat een klasgenoot besmet is, waardoor je in allerijl nog een afspraak bij de GGD moet maken. En de keren dat je kind thuisonderwijs kreeg… dat vroeg ook mega veel flexibiliteit. Ineens 1,2 of 3 agenda’s erbij die je mocht managen. Je eigen werk bleef liggen, maar de kinderen moesten wel op tijd achter de laptop om de uitleg van de juf of meester aan te horen.

Zo flexibel is niemand. Chapeau vaders en moeders!

Geduld

Emmers vol geduld.. die waren wel nodig. In de eerste plaats om het thuisonderwijs te geven. Tientallen keren de som uitleggen, telkens weer meelezen en aansturen om een volgende zin te beginnen. Je buigen over de groep 7 of 8 stof die toch al echt even geleden is. En als je jongere kinderen hebt en aan het knutselen mocht, dan kreeg geduld ook een andere betekenis.

Het vastlijmen van een muizentrappetje in 30-voud lukte nog wel, maar wat een geduld is er nodig voor de schrijfpatronen aanleren.
Geduld als de technologie je in de steek liet.. Geduld tot de volgende persconferentie die weer wat anders kon laten horen.. Geduld is een schone zaak. Ja ja, nou daar hebben we glansrijk in kunnen oefenen.

Onzekerheid trotseren

We zijn allemaal steengoede acteurs. Want wij ouders weten het ook niet. Toch bleven we dapper doorgaan. Geen idee of de scholen morgen dicht gaan, maar we gaan van het positieve uit. En dat stralen we uit. Hoe lang we alle extra ballen in de lucht houden? Ach, dat lukt ons wel!

Onzekerheid is niet leuk. Zeker als je ook een eigen agenda vol afspraken hebt. Toch dealen we ermee. We zijn experts geworden in het leven met de dag. Of per uur. Dat ook.

Multitasken is my middle name

Een gesprek met kantoor thuis bellend voeren, terwijl je twee kinderen non-verbaal aanstuurt om te blijven oefenen met het oplossen van die rekensom, een pakketje aan de deur in ontvangst neemt en ondertussen ook nog de kokende pannen in de gaten houdt. Ooit gedacht dat je dat allemaal zou doen? Dat het bijna normaal voelt om meerdere dingen tegelijk te doen?

Of via Teams een vergadering bijwonen, terwijl je ook nog met een half oog schoolwerk corrigeert en via de app boodschappen bestelt. Dat wc-papier is namelijk een stuk sneller op als iedereen thuis is. Net als de ranja en het snoep. En uiteraard houd jij dat allemaal in de gaten. Wie moet er anders geroepen worden als er op de plank misgegrepen wordt?!

Verplicht in je eigen bubbel

Amper meer andere ouders spreken, dat is ook een vaardigheid waar je toe gedwongen werd door Corona. Want: zo min mogelijk fysiek op het schoolplein bijeenkomen en ook op sportclubjes en andere verenigingen niet als ouders elkaar ontmoeten. Sociale praatjes worden hierdoor minder. Want echt, we appen wat af en bellen elkaar ook nog heus wel; real live contact is toch anders.

Zeker als je in een onrustige en onzekere tijd zit. Iets met niet weten of je kind naar school kan, of er al een leerkracht voor de groep is en hoe lang het duurt voor de volgende besmettingsgolf er komt.

Loslaten

Loslaten van je kind, die vaardigheid kreeg je binnen no time toebedeeld. Nee we brengen de kinderen niet meer in de kleuterklas naar binnen. We nemen op ruime afstand afscheid. We zwaaien soms even door het raam en dat is het.

Geen Sinterklaas die we bij kunnen wonen door op het plein mee te kijken. Niet meer bij de zwemles op de tribune aanschuiven om de zwemvorderingen van zoon of dochterlief bij te wonen. Mijn zoon ‘moet’ zelf naar binnen in badjas, zich zelf afdrogen en aan-en uitkleden. En als je kind weinig vertelt? Dan heb ik ervaren dat het meeste toch wel op zijn pootjes terecht komt. Al blijft het toch leuker als ik deel kan zijn van deze ontwikkeling in zijn leven. Maar goed, loslaten en vertrouwen in je kind..ook daar zijn we supergoed in!

Plannen plannen

We plannen wat af. Was het voor Corona al zo dat we een planning hadden van school, werk en alle clubjes… Met Corona werd het pas echt fun dat plannen. De meesten van ons mochten ook nog meerdere testen inplannen. En dat is wat! De GGD heeft het mega druk. Lang in de wacht hangen en dan horen dat er plek is over 3 dagen. Waar de medewerkers van de GGD ook niks aan kunnen doen. Al werpt het wel de vraag op hoe krijgen we die 3 dagen goed opgevuld qua thuisbezetting?

En ondertussen ken je ieders agenda uit je hoofd. Je weet hoe laat je van de zwemles weg moet om op tijd te zijn voor de voetbal. Het avondeten heb je ’s middags al kant en klaar staan, zodat je aan ieders afspraken tegemoet kunt komen. Plannen hebben we cum laude geleerd. Plannen wanneer de boodschappen bezorgd worden. Was er soms maar wat meer in het leven te plannen, zoals wanneer Corona geen zieken meer maakt.

Doktertje en zuster spelen

We hebben ook geleerd hoe we ons kind kunnen uitlezen op coronaverschijnselen. Iedere ouder zal het waarschijnlijk bijna in zijn slaap mompelen. Koorts, hoesten, snottebel, verkouden? Geen reuk of smaak meer? Een zelftest afnemen bij je kind is ook iets wat je nu in een handomdraai doet. Je hoeft de handleiding niet meer door te lezen om te weten dat je bij dit merk 30 seconden het staafje in de vloeistof moet draaien. Of dat je 4 druppels op de zelftest druppelt. Weet je allemaal.

Prioriteiten stellen

Let it go.. let it gooooo. Oh wat is dat soms lekker om te zingen. Want Corona leert ons ook dat we niet alles kunnen. Als we in quarantaine moeten of als er een besmet gezinslid is, dan kunnen dingen gewoon niet meer zoals eerst. Die verjaardag zeggen we af. Of we zingen via Teams een verjaardagslied.

Thuiswerken is toch anders als op kantoor, hoe effectief we dit ook proberen vorm te geven. En weet je, het is oké. Corona leert ons ook prioriteiten te stellen. Hoe belangrijk je eigen gezin is. Je gezondheid. Hoe onthaasten soms ook goed kan zijn voor je gezondheid. Voor meer tijd als gezin samen. Voor een klein stukje bezinning.

Communiceren met de leerkrachten

Nog nooit had je zoveel contact als met de leerkracht. Bijna dagelijks is er wel een berichtje wat je lezen kunt over maatregelen, aanpak, schoolwerk. Gesprekken zijn niet op school maar telefonisch of via Teams. En je hebt bewezen hoe communicatief vaardig je hierin bent.

Voor een gesprek via Teams zit jij startklaar. Jij weet hoe je kind zijn of haar schoolwerk maakt. En je hebt ook vertrouwen in de zelfstandigheid en toekomst van je kind. Hoe? Omdat je al deze vaardigheden in je kind en jezelf ervaren hebt.

Digitale Vaardigheden

De wereld is nog nooit zo digitaal geweest; van digitale school volgen tot online boodschappen bestellen om te laten bezorgen. Via zoom met collega’s vergaderen of een digitale pubquiz om de bruiloft van vrienden te vieren. Er ging een hoop online en dat vergt ook zeker de nodige digitale vaardigheden. En misschien ook wel wat extra laptops of andere hardware zodat het hele gezin en je zelf hun werk kunnen doen…

Mirjam de Stigter