Skip to Content

Heel Holland Plakt; tips en voorbeelden / ideeën

Heel Holland Plakt; tips en voorbeelden / ideeën

Op het moment zijn er heel wat challenges en hypes die je voorbij ziet komen. Van de wc-rollen challenge, tot de berenjacht en ook Heel Holland plakt hoort daarbij en groeit nog steeds qua populariteit.

Dit is bedacht door een vader die de vrolijk gekleurde knutselwerkjes van zijn kinderen op het raam ging plakken om zo wat meer kleur en sfeer in het straatbeeld te brengen. Waar andere trends over komen waaien uit het buitenland, is dit er een die hier in Nederland is ontstaan.

Normaal zijn het vaak de ramen van de kleuterklas die mooi versierd worden, en nu we allemaal thuis onderwijs geven is het natuurlijk ook heel leuk om dat thuis te doen! Er werd een facebookgroep gestart met nu al meer dan 21.000 leden die allemaal foto’s delen van het resultaat.

Bij de een zijn de kinderen druk aan het knippen, vouwen en plakken en bij de ander gaan de kinderen aan de slag. Naast vouwen en plakken, is ook het beschilderen van de ramen enorm populair.

Het resultaat kan je delen op facebook in de groep Heel Holland Plakt en er is ondertussen ook een Engelstalige groep Thewholeworldstickstogether.

Hoe plak je het vast?

Voordat we beginnen met voorbeelden ter inspiratie is een van de meest gestelde vraag; hoe plak je het op? En vooral ook hoe verwijder je het weer; Er zijn verschillende oplossingen;

  • Plakband; Dit kan je heel eenvoudig verwijderen met glassex of nagellak remover
  • Pritt-stift; Dit verwijder je heel eenvoudig met een vettig babydoekje.
  • Liever geen lijm of plakband op het raam? Plak dan alles op een groot wit vel en hang dit op voor het raam. Of maak er een soort gordijn van.

Heel Holland plakt regenboog

Heel Holland Plakt; tips en voorbeelden / ideeën - Mamaliefde

De trend van de regenboog is ontstaan in Italië, waar veel Italiaanse kinderen een regenboog tekenen met de boodschap ‘Andrà tutto bene’ oftewel ‘Alles komt goed’. Dit werd volop gedeeld op social media en kwam via een Nederlands gezin dat in Italië woont ook hier terecht en zeer geschikt om te gebruiken voor Heel Holland Plakt. Je kan dit op verschillende manieren doen;

  • Een regenboog van hartjes plakken
  • Een regenboog van crepepapier met brede stroken die je in een boogje opplakt. Aan de beide onderkanten plak je een wit wolkje.
  • Een hart van regenbooggekleurde hartjes of bloemen.
  • Natuurlijk kan je ook met verf aan de slag.

Het is lente

Heel populair zijn de lente ‘landschappen’ met gras aan de onderkant, vrolijk gekleurde tulpen, bloemen, bijtjes, vlinders en andere figuren zoals de zon en wolkjes. Deze worden uitgeknipt aan de hand van een voorbeeld of gevouwen van papier. Gelijk een goede ‘oefening’ voor kleuters! Zo had onze zoon al opdracht gekregen om voor school tulpen te vouwen.

Tulp vouwen

Van een rood en een groen vierkant vouwblaadje vouw je deze tulp.

Zonnebloem vouwen

Ok, niet helemaal lente maar ook deze zonnebloem is erg vrolijk voor het op raam!

Vlinder vouwen

Voor deze vlinder heb je ook een vierkant blaadje nodig in een kleur naar keuze.

Paashaas vouwen

Wist je dat je zelfs een paashaas kan vouwen?

Sjabloon bij

Heel Holland Plakt; tips en voorbeelden / ideeën - Mamaliefde

Voor de bijen kan je dit sjabloon gebruiken.

Schaapjes plakken

Heb je watten over? Dan kan je van bruin papier de poten en gezicht maken en vervolgens met watjes het lijf laten plakken op het raam!

Bloemenmeisje

Heel Holland Plakt; tips en voorbeelden / ideeën - Mamaliefde
Heel Holland Plakt; tips en voorbeelden / ideeën - Mamaliefde
Heel Holland Plakt; tips en voorbeelden / ideeën - Mamaliefde
Heel Holland Plakt; tips en voorbeelden / ideeën - Mamaliefde

Ook heel populair is het bloemenmeisje. Hiervoor gebruik je het silhouet van een meisje dat bestaat uit het bovenlijfje en een hoofd. Deze vergroot je en knip je uit van papier. Vervolgens maak je daaronder een collage met allemaal vrolijke bloemen. Vervolgens knip je een lading van hartjes of vlinders die ze ‘wegblaast’.

Hartjes & #mijnhartvoordezorg

Misschien heb je deze ook wel voorbij zien komen? Witte shirts of vellen papier waarop een rood hart is geschilderd met de #mijnhartvoordezorg om alle mensen die in de zorg werken een hart onder de riem te steken? Dit kan je natuurlijk ook prima verwerken in je kunstwerk. Daarnaast doen hartjes het natuurlijk altijd goed!

Hart vouwen

Ook een hart kan je heel eenvoudig zelf vouwen van een rood of roze vouwblaadje.

Vliegend hart vouwen

Weer eens wat anders is dit vliegende hartje met vleugeltjes.

Berenjacht

Doe je mee aan de berenjacht en staat er ook een beer voor het raam, of heb je geen knuffelbeer maar wil je toch meedoen? Dan kan je ook een knuffelbeer op het raam plakken. Je kan bijvoorbeeld zelf een afbeelding van een knuffelbeer uitprinten, overtrekken op papier en dan ophangen. Of maken als raamtekening.

Raamtekening

Ben je niet zo creatief met knippen en plakken of heb je jonge kinderen? Dan is het verven ook zeker een goede optie! Hiervoor zijn er speciale raamstiften die je kan gebruiken, deze vind je hier en hier. Deze zijn echter vooral geschikt voor tekeningen en niet voor grote oppervlakten.

Voor de patronen van raamtekeningen kan je kleurplaten van het internet gebruiken, al dan niet vergroot. Deze hang je dan aan de buitenkant op het raam en trek je aan de binnenkant over. Let er wel goed op dat als je met letters gaat werken deze niet in spiegelbeeld staan! Check dus eerst vanaf de voorkant buiten of het goed te lezen is voor de voorbijganger.

Gratis raamtekeningen speciaal in ‘corona stijl’ vind je onder andere bij raamtekening.nl

Glas in lood

Ben je niet zo creatief met knippen en plakken of heb je jonge kinderen? Dan is het verven een goede optie. Hiervoor plak je op het raam een aantal vakken met lijnen af met schilderstape en laat de kinderen vervolgens ieder vakje van een ander kleurtje voorzien. Even laten drogen, daarna kan je de tape verwijderen en klaar is het resultaat. Als de zon op het raam schijnt, ontstaat er binnen een vrolijk schouwspel van kleuren!

Verf die je hiervoor kan gebruiken is acrylverf of plakkaatverf. Dit is verf op waterbasis die je makkelijk weer kan schoonmaken, ook uit kleding mocht dat onverhoopt vies worden. Dit koop je bij de action (als het nog niet uitverkocht is) of bestel je hier online. Ook vingerverf is mogelijk, maar dit worden vaak hele lichte kleurtjes of is juist heel erg dik en vettig.

Tip: Heb je dat liever niet op de ramen? Laat de kinderen dan een vrolijke tekening maken op de stoep! Ook hier kan je de lijntjes afplakken, voorzien van vrolijke kleurtjes en dan genieten van het resultaat. Ik zag ook voorbeelden voorbij komen waarbij er op muren van schuren en huizen werd getekend; houdt er wel rekening mee dat dit jaren blijft zitten (zelfs als je het probeert weg te krijgen met de hogedrukreiniger)!

Nog meer voorbeelden ter inspiratie?

Hieronder vindt je nog veel meer voorbeelden en ideeën om te gebruiken voor je raamdecoratie. Want je kan natuurlijk helemaal zelf bedenken hoe je het raam versierd. Dus ook met Disney of een onderwaterthema bijvoorbeeld.

Doe jij al mee met Heel Holland Plakt?

Floortje