Misschien kan je het nog wel herinneren; eind maart en begin april gingen veel gezinnen op pad in de buitenlucht op zoek naar de Berenjacht. Een trend die was overgewaaid vanuit Australië waarbij kinderen op zoek gingen naar beren. Nu in de Sinterklaasperiode komt daar een vervolg op; namelijk de jacht naar gluurpietjes. Dit idee komt van Els Rooijakkers die deze als eerste heeft ontworpen. De pietjes die je tegenkomt zijn wit, zwart of kunnen alle kleuren van de regenboog hebben en zitten verstopt voor het raam.

Vanaf daar gluren ze zo de straat op zodat kinderen ze kunnen spotten! Een intocht zit er niet in, maar zo kunnen we er samen toch voor zorgen dat de pieten door het hele land te vinden zijn! En voor de ouders die Sinterklaas ook opvoedkundig gebruiken; natuurlijk gluren de pietjes ook naar binnen om te zien of je wel lief bent…

Gluurpietjes sticker bestellen of zelf maken

De gluurpietjes kun je heel eenvoudig zelf maken door de tekening (hier) uit te printen en achter het raam te plakken (buitenkant) en vervolgens over te trekken met een raamstift. Na afloop van de Sinterklaasperiode kun je die ook heel eenvoudig weer verwijderen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een speciale vinyl sticker op het raam te plakken in de vorm van de gluurpietjes.

Sinds kort is er ook een patroon van een Sinterklaas die je zelf kan traceren. Deze vind je hier.

Ondertussen zijn er lokale groepen gevormd en is er een landelijke lijst met verkoopadressen alles volgens plan van Els, zij stelde als eis dat iedereen die Pietjes maakt daar 1 euro van maar een naar eigen keuze goed doel overmaakt.

Gluurpietjes Speurtocht

Zin om op pad te gaan met je kind om de gluurpietjes te gaan zoeken? Op Facebook kun je adressen vinden waar je deze pietjes in ieder geval kan vinden, in de originele groep maar er zijn ook veel lokale initiatieven. Je kan ook gewoon op pad gaan en kijken of je ze ziet.

Je kan de gluurpietjes herkennen aan de krulharen en de pietenmuts met veer erop. Ze verstoppen zich op de ramen. Als je heel goed kijkt kun je ze vinden! Om het extra leuk te maken kan je de wandeling en het zoeken combineren met een aantal opdrachten zoals:

  • Bij het 1ste pietje maak je 10 paardensprongen net zoals het paard van Sinterklaas.
  • Bij het 2de pietje doe je een dansje.
  • Bij het 3de pietje zing je een sinterklaasliedje.
  • Bij het 4de pietje rijm je 2 woorden of zinnen aan elkaar.
  • Bij het 5de pietje hinkel je naar het volgende huis.
  • Wanneer je het 6de pietje ziet zwaai je naar de volgende persoon die je tegenkomt.
  • Bij een wit pietje tel je tot 10 of van 10 tot 0.

Het leuke is dat vooral ouderen hier actief deel aan nemen en deze pietjes ophangen voor het raam. Zie je iemand zitten voor het raam, vergeet dan vooral niet even te zwaaien. Toch een vorm van aandacht geven en even te laten merken dat je de ander niet vergeet.

Op de website van peuteractiviteitenweb vind je hier een handige afstreepkaart om bij te houden hoeveel gluurpietjes je tegenkomt onderweg.

 

Meer informatie vind je hier.

Lees ook:

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)