Skip to Content

Coronaproof Sinterklaas pakjesavond vieren met gezin / familie / vrienden; wel of niet?

Coronaproof Sinterklaas pakjesavond vieren met gezin / familie / vrienden; wel of niet?

Nu de Sint zijn intrede heeft gedaan is het aftellen tot Pakjesavond, de dag, middag of avond waarop er zakken vol cadeautjes klaar staan en de kinderen verwend worden met nieuw speelgoed, spellen, games, kleding en andere cadeautjes die ze willen of waarvan ouders denken dat zij ze nodig hebben.

De vraag is echter; hoe vieren we dit jaar pakjesavond op een zo veilig mogelijke manier binnen de maatregelen. Zeker omdat veel besmettingen plaatsvinden binnen een huiselijke situatie en je wilt natuurlijk niet het risico lopen op het besmetten van opa en oma die meer kans hebben om op de intensive care te belanden.

De huidige coronamaatregelen

Ontvang zo min mogelijk bezoek. De meeste besmettingen vinden plaats in huiselijke kring. Dit is dus een belangrijke maatregel waarmee u kunt helpen het virus snel weer onder controle te krijgen.

Mocht u toch bezoek ontvangen, beperk dit dan tot maximaal 1 groep van maximaal 2 personen per dag en zorg ervoor dat mensen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden en ook de hygiënemaatregelen naleven. Als een samenkomst leidt tot overlast, of een gevaar vormt voor de publieke gezondheid, kan er gehandhaafd worden. Bron

Waarbij nog aangevuld moet worden dat de 2 personen per dag geldt voor kinderen boven de 12 jaar, kinderen mogen dus wel samenkomen.

Pakjesavond met gezin

Wij vieren pakjesavond zelf al jaren met het gezin; dat scheelt zoveel stress en gedoe. De kinderen zijn al helemaal hyper vanwege het idee dat Sinterklaas gevierd wordt, en indien het valt op een doordeweekse dag hebben ze op school ook al het een en ander gedaan.

De kinderen zijn dan kapot en zitten echt niet te wachten op een ‘gezellige middag met de hele familie’.

Dus bakken we samen pepernoten, eten we gekleurde pannenkoeken, spelen we spelletjes, kijken we een sinterklaasfilm en vinden uiteindelijk middels een speurtocht alle cadeautjes.

Toen ze nog niet konden lezen tekenden we de hints zoals een kast of bed en nu ze kunnen lezen kunnen we er natuurlijk een cryptische omschrijving bijzetten.

Dit is altijd een groot succes, en doordat we het aantal cadeautjes beperkt houden zijn we geen uren bezig met uitpakken en op elkaar wachten en kan er alvast heerlijk gespeeld worden met het nieuwe speelgoed.

Pakjesavond met beperkte familie

Het is ook prima mogelijk om pakjesavond met een deel van de familie te vieren. Door bijvoorbeeld af te spreken dat alleen kinderen gebracht worden bij oma en opa en dat de ouders thuis blijven, eventueel uitgezonderd moeders van kinderen tot en met 1 jaar.

Zo kunnen opa en oma toch met de kleinkinderen Sinterklaas vieren en hoef je ook niet te kiezen tussen welke kinderen wel of niet aanwezig mogen zijn.

Zo kunnen er cadeautjes uitgepakt worden, liedjes gezongen worden en kunnen ze eventueel nog wat samen eten / filmpje kijken.

Oma en Opa HulpSint

Bij veel gezinnen laat Sinterklaas bij opa en oma een zak vol cadeautjes achter om samen uit te pakken. Grote kans dat de hele familie een bijdrage levert aan de inhoud van de zak(ken) en met cadeautjes aan komt zetten.

Ook dit jaar is er natuurlijk een zak met cadeautjes bij opa en oma afgeleverd. Dus maken opa en oma Hulpsint een rondje langs de kinderen / kleinkinderen om de cadeautjes uit te delen.

Als je dit verspreid over de week voorafgaand aan pakjesavond kunnen ze ook naar binnen en erbij zijn als er uitgepakt wordt. Het kan natuurlijk ook allemaal op dezelfde dag waarbij ze niet naar binnen komen, maar bijvoorbeeld later via een digitale verbinding toch de reacties kunnen zien.

Pakjespost Sint

Ook de Sint shopt tegenwoordig natuurlijk online omdat hij niet fysiek met alle Pieten de winkel in mag. Dus de weken voorafgaand aan Sinterklaas worden er alvast wat pakketjes bezorgd. Of op de dag zelf een enorme doos met alle cadeautjes met daarbij een brief van de Sint.

Met oudere kinderen waarbij er normaal surprises en gedichten worden gemaakt, kun je er zo ook voor kiezen om alvast het cadeautje op te sturen met het gedicht naar je lootje en dan via een gezamenlijke verbinding de gedichten voorlezen en laten zien wat er in het cadeau zat.

Digitale Sint

De afgelopen tijd is er al heel veel digitaal gegaan, van vergaderingen tot vrijdagmiddagborrels en pubquizen. Natuurlijk kan Sinterklaas ook prima digitaal gevierd worden. Nu kun je natuurlijk omstebeurt een cadeautje uitpakken en dan proosten met chocolademelk.

Maar als je een beetje creatief bent kun je ook allemaal 1 minuut minichallenges bedenken en de persoon die wint mag een cadeautje uitpakken. Of een Sinterklaasquiz te maken waarbij je als gezin / familie tegen elkaar speelt.

Uitstellen

Zit je om wat voor reden niet te wachten op het vieren van pakjesavond op een ‘alternatieve’ manier dan kun je er natuurlijk ook nog altijd voor kiezen om pakjesavond uit te stellen, mogelijk tot een Sinterkerst of zelfs tot de zomer tot je wel weer met zijn allen bij elkaar mag komen.

Schijt hebben aan de regels

En tot slot is er natuurlijk altijd nog de optie om schijt te hebben aan de regels en gewoon pakjesavond te vieren zoals ze het gewend zijn met de hele familie of vriendengroep.

Hoe gaan jullie dit jaar pakjesavond vieren?

Linda van Aken