Skip to Content

Corona tijdens zwangerschap, bevalling, kraamvisite en borstvoeding

Corona tijdens zwangerschap, bevalling, kraamvisite en borstvoeding

De hele wereld lijkt wel in de ban van het nieuwe coronavirus, ook wel Covid-19 genoemd. Terecht ook wel gelet op het feit dat we hier met een pandemie te maken hebben waarbij elke dag de teller van het aantal besmettingen nog verder oploopt en een kering van het tij nog niet direct in zicht lijkt.

Wij kunnen ons dan ook heel goed inbeelden dat vrouwen die nu zwanger zijn zich nog net iets meer zorgen maken.

Daarom proberen we hierna even de richtlijnen en de reeds bekende gegevens voor jou, toekomstige mama, op een rijtje te zetten en hopen je zo wat meer duidelijkheid hierin te kunnen geven.

Is het Coronavirus gevaarlijk voor zwangere vrouwen?

We kunnen je hier al onmiddellijk voor een stuk gerust stellen. Het verloop van het virus op zich is voor een zwangere vrouw niet anders dan voor iemand anders, het is ook niet zo dat je een verhoogd risico loopt op besmetting omwille van je zwangerschap. Uit hetgeen nu al bekend is, veroorzaakt het virus geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je kindje.

Ben je bang dat je het virus hebt opgelopen, dan is het ook voor jou zaak hierover zo snel mogelijk je arts te raadplegen en contact met anderen te vermijden, niet anders dus dan voor iemand anders die besmet is.

Uiteraard is het ook tijdens je zwangerschap belangrijk de maatregelen omtrent hygiëne en de maatregelen opgelegd door de overheid nauwlettend toe te passen om de kans op een mogelijke besmetting te verminderen.

Het coronavirus en de risico’s voor je (on)geboren kindje; is het overdraagbaar?

Na onderzoek bij een kleine groep vrouwen die besmet zijn met het Coronavirus lijkt niets erop te wijzen dat de besmetting van de moeder overdraagbaar is op het ongeboren kind.

Wanneer je zelf besmet bent tijdens de periode van de bevalling, dan dien je bij lichamelijk contact met je kindje de hygiënemaatregelen zeer strikt toe te passen. Vanaf de geboorte loopt je kindje immers wel het risico de besmetting over te nemen net zoals iedereen. Afzien van het geven van borstvoeding is in geen geval nodig, de immunologische bestanddelen die in de moedermelk aanwezig zijn versterken het immuunsysteem van je kindje en dat kan hem of haar alleen maar ten goede komen.

Wereldwijd zijn maar twee cases bekend waarin een kindje geboren werd met het Coronavirus, zeer zeldzaam dus.

De bevalling in tijden van het Coronavirus

Ook hier dienen geen drastische veranderingen doorgevoerd te worden. Was je van plan thuis te bevallen, dan kan dat nog steeds, tenzij je symptomen vertoont die mogelijk wijzen op de aanwezigheid van het coronavirus om besmetting van de baby tijdens de bevalling te voorkomen.

Was je van plan in het ziekenhuis te bevallen, ook geen enkel probleem. Was je van plan om thuis te bevallen maar maak jij je door het virus hier meer zorgen over, praat er dan over met je arts en vroedvrouw en doe vooral waar jij je het beste bij voelt. Er zijn ook ziekenhuizen waar bijvoorbeeld in samenwerking met een hotel speciale kraamkamers zijn ingericht zodat je niet bang hoeft te zijn om te bevallen in een hotel waar ook corona patiënten worden verpleegd. Ook al is dat risico op overdragen minimaal.

Vrouwen die ervoor kiezen in het ziekenhuis te bevallen, moeten rekening houden met de 1 begeleiding regel die momenteel van kracht is. Dit wil zeggen dat maar 1 persoon toegelaten is om bij de geboorte en in het ziekenhuis aanwezig te zijn. In de meeste gevallen is dit dus de partner.

Wel is het zo dat de partner dan symptoomvrij moet zijn; en dus niet mag hoesten, niezen of verkouden zijn. Er schijnen zelfs mannen te zijn geweest die daar opportunistisch mee zijn gegaan en hebben gehoest toen de bevalling eenmaal was begonnen omdat ze het niet aan konden zien en er dus niet meer bij mochten zijn ;-)

Corona kraamvisite

Kraambezoek zal er momenteel helaas niet inzitten of in sommige gevallen een maximum van één bezoeker per dag, plannen is dus hier de boodschap. Dit omwille van het vermijden van veel personen op hetzelfde ogenblik op dezelfde plaats om een mogelijke besmetting van andere patiënten en het personeel zo klein mogelijk te houden. Vrijwel alle ziekenhuizen passen een aangepaste bezoekregeling toe.

Ook als je thuis bent zal de kraamvisite anders verlopen dan je gewend bent. Natuurlijk is er de regel maximaal drie bezoekers. Maar het is de vraag of je je newborn baby wel aan dit risico wil blootstellen. Daarom is het beter om voorlopig geen kraamvisite op bezoek te laten komen.

Een alternatief daarvoor is de ‘raamvisite’ waarbij de baby door het raam toch aan de visite wordt geshowd. Er zijn zelfs gezinnen waar de beschuitjes met muisjes door de brievenbus worden uitgedeeld en er na afloop een cadeautje bij de deur wordt achtergelaten. Ook al kan je de baby dan niet fysiek vasthouden, je kan hem of haar toch even showen. En natuurlijk is dit niet hetzelfde en is het balen als je niet oma of opa kan laten vasthouden; het heeft ook als voordeel dat visite nooit te lang blijft staan!

Borstvoeding

Corona tijdens zwangerschap, bevalling, kraamvisite en borstvoeding - Mamaliefde

Ben je van plan om borstvoeding te geven aan je kind; dan is dat een heel goed idee! Borstvoeding is altijd het beste, zeker ook in het geval van het Coronavirus omdat jij je kindje dan de nodige antistoffen kan doorgeven. Wel is het verstandig om de nodige beschermingsmaatregelen te nemen. Om besmetting te voorkómen is het belangrijk om goede hygiëne te handhaven, zoals handen wassen en als de moeder besmet is met het corronavirus, mogelijk het dragen van een beschermend mondkapje.

Bij Leche League vind je meer tips en informatie.

Algemene maatregelen en richtlijnen gelden ook voor zwangere vrouwen

Natuurlijk gelden voor zwangere vrouwen, net als voor de rest van de bevolking, de algemeen vooropgestelde hygiënemaatregelen die de kans op een besmetting voor een groot stuk kunnen verminderen.

  • Moet je niezen of hoesten, doe dit dan bij voorkeur in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoeken om je neus te snuiten en werp deze na gebruik onmiddellijk in een afgesloten vuilnisbak.
  • Was op zeer regelmatige basis je handen grondig en zorgvuldig.
  • Geef andere mensen geen hand of kus als begroeting.
  • Heb je symptomen die op het Coronavirus kunnen wijzen, raadpleeg dan onmiddellijk je arts en houd afstand van anderen.

Ondanks alles willen we je toch nog meegeven om niet te vergeten om van je zwangerschap te genieten en van de eerste kennismaking met je wondertje. Laat het Coronavirus jullie geluk niet overschaduwen maar neem gewoon net als iedereen een zekere waakzaamheid aan.

Omschrijving van de afbeelding

Floortje