Skip to Content

Omdenken; de mooie momenten in dit Corona tijdperk

Omdenken; de mooie momenten in dit Corona tijdperk

Voorop wil ik absoluut stellen dat ik zou willen dat de wereld nooit met het coronavirus te maken zou hebben gehad. Het is vreselijk om te zien hoeveel slachtoffers er vallen. Iedereen wordt getroffen op welk vlak dan ook. En er zal nog een lange nasleep volgen, voordat of mocht ooit alles weer ‘normaal’ wordt.

Mensen worden op de proef gesteld op psychisch gebied. Depressies, burn-outs of overspannen zijn liggen op de loer. Juist daarom is het belangrijk om te omdenken; de positieve kanten van deze crisis ook te zien, de kleine lichtpuntjes. Het houd je op de been om door te gaan tijdens deze moeilijke periode.

Waarom omdenken?

Elke avond vergadering

Elke avond in bed ‘vergader’ ik met mijn collega op dit moment, alias mijn man 😊. We beginnen met een ‘stom’ ding deze dag. Want die mogen er ook zijn en moeten zeker benoemd worden om het te kunnen verwerken.

Daartegenover proberen we drie mooie momenten te benoemen van die dag. Hoe klein ze ook zijn, ze voelen soms ontzettend groot. Het kost in het begin misschien even moeite, maar na verloop van tijd zul je zien dat de positieve dingen benoemen je steeds makkelijker afgaat.

Dit zal ook de onderlinge communicatie bevorderen, waardoor jullie relatie beter zal worden dan ooit daarvoor.

Meer tijd met het gezin samen

Op nummer 1 staat toch wel dat de meeste gezinnen nu meer tijd met elkaar doorbrengen. Uiteraard heeft dit ook zijn nadelen, maar er kleven ook zeker voordelen aan. Kinderen zien hun ouders meer en kunnen direct laten zien wat ze allemaal kunnen wat betreft hun schoolwerk.

Daarnaast kunnen de ouders hen nu helpen met het schoolwerk. Zo werk je op een nuttige doch gezellige manier met elkaar samen.

Te gekke lunches

Wanneer je allemaal thuis werkt is het logische gevolg dat je met elkaar luncht. Deze tijd besteed je ook met elkaar. Hoe leuk is het als je er met elkaar af en toe een supergekke lunch van maakt.

Vanmiddag gaan wij pannenkoeken bakken en mogen ze dit met hun handen eten. Ja, ze mogen ook de stroop uitsmeren met hun handen. Dat is voor mij wel een dingetje, maar ik weet dat de kinderen het geweldig vinden.

Of wat denk je van broodjes met knakworst, zelf frikandelbroodjes maken in de airfryer met frikandellen en bladerdeeg etc.

Of maak er een heel chique diner van. Met kaarsjes op tafel en een heuse ober met menukaart. Vraag het eens aan je kinderen, zij zijn nog beter in het verzinnen van out of the box lunches.

Samen sporten

Iedereen moet zo veel mogelijk in huis of eigen tuin te blijven. Een ommetje wandelen in je eigen buurt wordt ook toegestaan door de regering. Gelukkig maar.

Want die wandeling hebben wij als gezin echt wel nodig. We vinden het heerlijk om met z’n allen even te lopen en bewegen. We genieten van de ‘berenjacht’ en van de buitenlucht.

Hardlopen

Maar ons lichaam heeft soms meer nodig dan alleen maar een wandeling. Zo zie ik bij ons in de buurt dat ouders met hun kinderen gaan hardlopen. En wanneer de kindjes nog te jong zijn gaan zij mee op de fiets.

Het blije snoetje van mijn 6-jarige dochter wanneer ze harder fietst dan ik ren, is onbetaalbaar.

Ganzenbord

En ook ‘sport ganzenbord’ is hier een hit. Het is niet alleen leuk, maar ook goed voor de kinderen en hun ouders. Ze vinden het maar wat leuk als ik hijgend met mijn tong op mijn schoenen ‘jumping jacks’ moet doen.

Helemaal leuk is als ik dan weer helemaal terug moet naar het begin al mijn oefeningen voor ‘niets’ heb gedaan.

Huishouden met z’n allen bestieren

Papa en mama zijn wel thuis, maar er moet wel gewerkt worden. Aangezien we nu ook thuis onze kinderen les moeten geven blijft er minder tijd over voor het huishouden.

Een logisch gevolg bij ons is dat onze kinderen mee helpen in het huishouden. Zo haalt onze dochter van 6 elke dag de stofzuiger door het huis (en stofzuigt ze ook 😉).

Onze oudste dochter van 8 helpt met het afdrogen en fruit klaar maken voor iedereen. Daarnaast helpen zij ook met de was opvouwen. En ons mannetje van 3 jaar die helpt met het opruimen van het huis. En als ik er nu zo over nadenk helpen zij nog wel meer.

Avondeten

Ze hebben laatst als ‘kookles’ geholpen met het snijden van de groente. De jongste kreeg een plastic mesje en kon daardoor ook op zijn manier helpen. Ze helpen met roeren en vinden het leuk om spulletjes uit de koelkast te pakken, zoals de bakboter.

Soms kost het je juist tijd als ze helpen, maar uiteindelijk levert het je wat op. Al is het alleen maar samen plezier hebben tijdens het koken.

Kijk hier voor meer inspiratie voor klusjes voor de kinderen.

Besparing op diverse kosten

 • Uitjes. Helaas zijn alle pretparken, restaurants en speelparadijzen gesloten. Geen vertier buitenshuis voor ons op dit moment. Maar dat betekent ook dat je er geen geld aan kwijt bent.
 • Benzine. Wij kunnen gelukkig vanuit huis werken. Dit betekent dat we amper met de auto weg moeten. Alleen eenmaal per week met de auto naar de supermarkt om de weekboodschappen te halen. Dat scheelt ons zo’n beetje € 50,- per week.
 • Verven. Wij zouden onze kozijnen laten verven door schilders. Maar nu we voor een lange tijd aan huis gekluisterd zitten hebben we er toch voor gekozen om het zelf te doen in het weekend. Zo hebben we gisteren ons eerste kozijn al in de verf gezet. Je hebt wat te nuttigs te doen en het scheelt aanzienlijk in de kosten.

Verkoop

Normaal zouden wij nu bezig zijn met het verzamelen van spullen om te verkopen tijdens Koningsdag. Nu gaat de kleedjesmarkt helaas niet door en moeten we bekijken of er een andere manier is om onze spullen te verkopen.

Dit kan via marktplaats. Zet er dan wel bij in je advertentie dat je alleen per tikkie over overboeking betaald wilt krijgen en zet de spullen alvast in je tuin.

Al het geld wat je hierdoor bespaart kun je sparen en met het gezin iets leuk voor bedenken. Bijvoorbeeld voor een uitje wat jullie gaan doen als de intelligente lockdown voorbij is.

Tijd om je huis en/of tuin zelf op te knappen

Zoals je al las verven wij op dit moment de kozijnen van ons huis. En zo hoor ik de laatste paar dagen wel meer schuurmachines en zagen. Kortom… in het weekend heb je nu de tijd om zelf je huis op te knappen.

De schuurspullen bij de Action waren bij ons bijna op, dus wees er snel bij. Het is de tijd om de klusjes uit te voeren die altijd lange tijd blijven liggen.

Wat kan je zo allemaal doen:

 • Kozijnen verven.
 • Een schutting plaatsen.
 • Behangen.
 • De muur sauzen.
 • Een laminaatvloer leggen.
 • Planken in de trapkast maken.
 • De tuin beplanten.
 • Het gazon aanleggen.
 • De schuur efficiënt inruimen.

Creatieve ideeën

Om het samen gezellig te houden wordt er veel van je creatieve brein gevraagd. Want laten we eerlijk zijn. Het is best aanpoten met een gezin en de hele aanpassing aan alle coronamaatregelen. Los van het feit als je ook nog moet zien te dealen met zieken of overledenen in je directe omgeving.

Ik sta soms versteld van mijn eigen creativiteit. We worden met z’n allen in een hoek gedreven en we moeten er maar mee om zien te gaan.

Het is leuk om te merken dat iedereen op sociale media en vrienden via WhatsApp allerlei ideeën over de schutting gooien om de kinderen te vermaken.

Dat doen we allemaal maar weer mooi met z’n allen. Toppers, die Nederlanders!

Dankbaarheid voor kleine momenten

Wat ik merk is dat we allemaal als het ware weer worden teruggegooid naar de basis. We krijgen weer onder onze neuzen gedrukt wat echt belangrijk is: gezondheid en liefde. Want we moeten dit allemaal zien te overleven, letterlijk.

Niemand maakt zich nu druk, dat hij te lang in de rij moet wachten bij de supermarkt of de file. Of dat dit weekend te vol is geboekt met verjaardagen. De luxe is nu gezond mogen blijven met elkaar.

Extra tijd aan kinderen besteden

Gedurende het weekend heb je ook meer tijd om aan je kinderen te besteden. Als je tenminste je kozijnen geverfd hebt 😊. Zo gaan wij en onze peuter van 3 jaar de komende tijd aan de slag met het leren fietsen zonder zijwieltjes.

Hij heeft het hard fietsen en remmen nu aardig onder de knie, dus nu is de volgende fase aangebroken. We hebben hier nu allebei wat meer tijd voor, dus komt dat mooi uit. En zo zijn er meerdere activiteiten die jij je kinderen kunt aanleren in deze periode.

Waaronder:

 • Zindelijkheid
 • Veters leren strikken
 • Zelf staart leren maken
 • Nagels leren knippen
 • Jas dicht ritsen
 • Zelf brood smeren

Nederland wordt samen één

Het allermooiste wat er nu in Nederland gebeurt, is dat Nederland verbroederd. Iedereen kijkt naar elkaar om. We willen net dat tandje extra bijzetten voor de ander. We branden een kaarsje.

We zetten een beer voor de kinderen neer in het raam, we hangen een wit T-shirt voor het raam en klappen voor de zorgmedewerkers. Nederland wordt één. Houd vol!

Anita Schokker