Skip to Content

Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen en welke is het beste?

Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen en welke is het beste?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vond de zwangerschapstest nogal een gedoe. Dat je op de wc zit te wiebelen om je plas op te houden, omdat je vergeten was eerst die test uit het cellofaan te peuteren.

En vervolgens moeten wachten, bang bent dat je zwangerschapswens de vermeende zwangerschapssymptomen beïnvloedde en gewoon de zenuwen tijdens het afwachten.

Kleurt er een tweede streepje of niet?

Daarom ga ik het vandaag eens hebben over zwangerschapstesten: vanaf wanneer kun je meten of je zwanger bent, wat zijn eigenlijk de beste testen en hoe zit het eigenlijk met een zwangerschap na een negatieve test?

Vanaf wanneer zwangerschapstest doen?

De zwangerschapstest kan je doen vanaf 1 dag dat je overtijd bent, dus niet meteen na de eisprong / ovulatie. Op dat moment ben je over het algemeen al twee weken zwanger.

Vanaf het moment dat je in verwachting bent (en daarmee bedoel ik dus echt het moment dat de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt), start je lichaam met de aanmaak van humaan choriongonadotrofine (het welbekende hCG) die door een zwangerschapstest gedetecteerd kan worden.

Wanneer je te vroeg de test doet is de hoeveelheid hCG nog te laag en krijg je een negatieve uitslag. Het beste kan je hem een paar dagen later nog een keer herhalen.

Houd bij het doen van de zwangerschapstest rekening met een aantal dingen:

 • Test niet te vroeg. Je kan misschien (waarschijnlijk) je nieuwsgierigheid nauwelijks bedwingen, maar ik probeerde me dan altijd voor te houden dat als ik vandaag zwanger was, het waarschijnlijk morgen nog steeds zo zou zijn. Dus ga liever voor de verwachte menstruatiedatum dan dat je een paar dagen te vroeg test en misschien onnodig teleurgesteld raakt door een negatief resultaat.
 • De concentratie hCG is hoger in je ochtendurine. Daarom is het gunstiger om ’s ochtends vroeg te testen of je zwanger bent. Overigens is dat verschil na verloop van tijd te verwaarlozen. Na een week krijg je in de middag of avond net zo’n dikke streep.
 • Onveilige seks gehad en testen; je moet een paar weken geduld hebben en mocht je inderdaad zwanger zijn dan is het bevruchte eitje al ingenesteld. Wil je zeker weten dat je niet zwanger bent kan je bij de huisarts of apotheek de zogenaamde morning after pil halen.

Wanneer moet je testen bij een onregelmatige cyclus?

Als je zwanger wil worden en je menstrueert onregelmatig, dan is het slim om vooraf een ovulatietest te gebruiken. Dan weet je in elk geval vanaf wanneer je ongeveer zou kunnen gaan testen.

Maar als je hier niet zo mee bezig was en je geen idee hebt wanneer je ongesteld moet worden, dan kan het slim zijn te kiezen voor een gevoelige test.

Bijvoorbeeld: Exacto Ultra en Mat care Ultra. Deze geven 4-6 dagen voor je menstruatie al aan of je zwangerschap bent, omdat ze zelfs kleine concentraties hCG kunnen aantonen.

Hoe werkt een zwangerschapstest precies?

In een zwangerschapstest zitten antistoffen tegen hCG. Deze verkleuren wanneer je de test doet en zo kan je aflezen of je inderdaad zwanger bent. Bijzonder weetje: de antistoffen zijn afkomstig uit konijnenbloed.

Bij het afnemen van een test kan je ervoor kiezen om hem in je urinestraal te houden of de urine eerst op te vangen in een bakje/bekertje. Aan beide methoden zitten voordelen en nadelen:

 VoordeelNadeel
Test in je urinestraalKan elk moment op de wc (je hoeft vooraf geen bekertje of bakje te zoeken).Wanneer je de test niet goed in de urinestraal houdt, kan het zo zijn dat je geen resultaat te zien krijgt. Je zal dan helaas een nieuwe test moeten afnemen.
Urine vooraf opvangenGrotere kans dat je over je hand heen plast (zeker als je kiest voor een klein bekertje)Je ervaart mogelijk meer rust als je de test in de urine kunt dopen en op je gemak kan aftellen. De kans dat je een nieuwe test zou moeten doen is daardoor kleiner.

Waarom zit er een teststreep op de zwangerschapstest? Misschien een open deur, maar de teststreep is bedoeld om te laten zien of de test inderdaad naar behoren werkt. Je kan alleen een goed resultaat aflezen wanneer dit streepje ook verkleurt.

Waarom maakt je lichaam hCG aan?

Het hormoon hCG is heel belangrijk voor een goed verloop van je zwangerschap.

Dit voorkomt namelijk dat je lijf het ‘gele lichaam’ afbreekt. In jip-en-janneketaal is dat gele lichaam de eerste weken verantwoordelijk voor de productie van progesteron, dat op zijn beurt moet zorgen voor een goede conditie van het baarmoederslijmvlies (wat noodzakelijk is voor het behoud van de bevruchte eicel).

Pas als de placenta zijn functie gaat overnemen, ‘vervalt’ het gele lichaam. De aanmaak van hCG is onder meer verantwoordelijk voor de misselijkheid die je tijdens de eerste drie maanden kan ervaren.

Wat is de beste zwangerschapstest?

Je kan een zwangerschapstest online kopen of bij een plaatselijke drogisterij, zoals kruidvat of etos zelfs de . In dat laatste geval loop je eventueel het risico dat je een bekende treft en misschien wil je dat liever niet? Ga dan voor de eerste, anonieme optie.

Volgens de Consumentenbond (2013) komt de Etos zwangerschapstest als beste uit de test vanwege zijn prijs.

Daarna volgen Clearblue Digital en Clearblue Plus. Andere merken zijn:

*met deze test kan je de zwangerschap extra vroeg ontdekken

Zwangerschapstest online betrouwbaar

Alleen een fysieke zwangerschapstest die je thuis, of bij de huisarts doet geeft een betrouwbaar resultaat. Maar het blijft altijd leuk om alvast online een zwangerschapstest te doen om te zien hoe of wat.

Deze gaat echter uit van bepaalde symptomen of veranderingen, die je niet altijd zal herkennen of misschien wel inbeeld. Zo’n online zwangerschapstest bestaat uit meerdere vragen en kan een indicatie geven.

Zwangerschapstest positief?

Wanneer je zwangerschapstest een positief resultaat toont, ben je in verwachting. Maar wat nu? Ik zet voor je op een rijtje welke stappen nog volgen tijdens je eerste termijn:

 • Contact opnemen met de verloskundige
 • Termijnecho (week 10-12)

Licht streepje?

Een licht streepje verschijnt als er nog maar een kleine hoeveelheid hcg hormoon is aangetroffen in de urine. Twijfel je, kan je een paar dagen later de test herhalen.

Toch zwanger na een negatieve test?

Er zijn verschillende oorzaken voor een zwangerschap ondanks een negatieve test:

 • De meest voorkomende is dat je te vroeg test. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met je ovulatie: gemiddeld vindt die plaats bij veertien dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie. Maar dat hoeft dus niet. Bij sommige vrouwen is het pas op dag 21 en anderen ovuleren eerder. Wanneer jouw eisprong later plaatsvond, kan het dus zijn dat je op je NOD inderdaad nog geen positief resultaat krijgt. Probeer het dan na een dag of drie of vier nogmaals.
 • Je test te laat op de dag of hebt voorafgaand aan je zwangerschapstest te veel gedronken, waardoor de concentratie hCG veel lager ligt.
 • Andere vrouwen die negatief testen maar wel zwanger zijn, hebben een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je hormoonspiegels zijn dan lager en dus kan het op je NOD nog niet worden gemeten.
 • Je hebt de test niet goed uitgevoerd (bijvoorbeeld door te weinig of juist te veel te plassen over het staafje).

Toch niet zwanger na een positieve test

Het tegenovergestelde kan helaas ook voorkomen. Sommige vrouwen testen positief, maar blijken toch niet (meer) zwanger. De oorzaken daarvoor?

 • Je bent de vrucht helaas verloren. De zwangerschap wordt vaak na enkele dagen spontaan afgebroken door je lichaam. Zonder test zou je dit waarschijnlijk meer ervaren als een (heftigere) menstruatie.
 • De test is niet goed uitgevoerd (of hij was over de datum). In een aantal gevallen kan het ook zo zijn dat je toch een positief resultaat afleest als je na de aanbevolen tien minuten kijkt. Toch moet je er in dit geval vanuit gaan dat je niet zwanger bent.

Wat is je uitgerekende datum?

Zo bereken je snel wat de uitgerekende datum is. In het kort komt het neer op veertig weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.

Hoe vaak heb jij getest voor je zwanger bleek te zijn?

Omschrijving van de afbeelding

Merel van Berkel