Ik raakte niet ‘uitgegoogled’. In de zoekbalk schreef ik: “Wat is de gemiddelde tijd voordat je zwanger bent”. En na het woordje gemiddeld kwam Google al zelf met de gehele zin. Dat lijkt mij wel iets te zeggen over hoe vaak vrouwen dit intypen in de zoekmachine.
Voordat je zelf gaat surfen op internet, zet ik het allemaal voor je op een rijtje. Ik heb het toch allemaal al eens opgezocht. Nou ja, ik schrijf ‘eens’. Geloof mij, dat was wel heel wat vaker dan ‘eens’.
Gemiddelde tijd voor zwangerschap
De gemiddelde duur voordat je zwanger wordt kan heel erg verschillen van persoon tot persoon en is van meerdere factoren afhankelijk. Zo maak je tot je 30e 20% kans om zwanger te worden en neemt dit daarna af.
Een baby laat zich dus niet altijd even makkelijk inplannen en moet je ook gegeven zijn, zelfs als je gezond bent en onder de optimale omstandigheden.
Gemiddeld zijn stellen binnen een jaar zwanger.
Wanneer je een jaar lang vrijt zonder voorbehoedmiddel is de kans 80% dat je als vrouw zwanger raakt. 10% heeft helaas langer dan twee jaar nodig of er kan sprake zijn van bijzondere omstandigheden.
Zwanger na slikken pil
Wat zegt de wetenschap over het fenomeen ‘ontpillen’? Met andere woorden hoe lang duurt het gemiddeld na het stoppen met slikken van de anticonceptiepil? Je lichaam heeft even de tijd nodig na het stoppen van de pil om de hormonen weer in balans te brengen.
Wanneer de tweede menstruatie zich aandient na het stoppen van de pil, weet je dat je een eisprong hebt gehad en deze dus weer springen.
Er bestaat de kans dat de cyclus niet direct regelmatig is. Dan is het gebruik van een ovulatietest handig om erachter te komen wanneer je ei springt.
Tweede maal zwanger worden
Zwanger worden wanneer je al moeder bent geworden gaat makkelijker. Je weet als moeder dat je lijf een kind kan voldragen en dat geeft rust. De factor stress is dus verminderd.
Dit geldt niet in alle gevallen.
Miskraam: Zo duurde het voor ons een langere tijd voordat nummer 2 en 3 zich meldden. Dat kwam doordat er meerdere miskramen tussen zaten.
Na een miskraam ligt een cyclus overhoop en verhoogde de stress in mijn lichaam of ik nog wel een kindje gezond kon voldragen. Gelukkig was dit het geval, maar het ging niet zonder slag of stoot.
Eisprong
De eisprong is het moment dat het eitje bij de vrouw vrijkomt uit haar eierstokken. De eisprong is meestal 14 dagen na de eerste dag van de menstruatie bij een regelmatige cyclus.
De eisprong is het moment dat de eicel bevrucht moet worden door zaadcellen. Dit kan zowel vóór de eisprong als tijdens de eisprong.
Regelmatige of onregelmatige cyclus
Regelmatig: Als men spreekt over een regelmatige cyclus dan is er elke maand een eisprong. Je weet dan hoeveel dagen er telkens tussen de eerste dag van de menstruatie zitten.
Het eitje springt 14 dagen vóór het begin van de menstruatie.
Onregelmatig: Menstrueer je onregelmatig? Dan is het lastig in te schatten wanneer je eitje springt. Het is dan raadzaam om ovulatietesten te gebruiken.
Je plast over deze stickjes heen wanneer je vermoedelijk een eisprong hebt en dan zie je aan het streepje of dit al gaande is. Dat is voor jullie het moment om te vrijen.
Agenda/app
Ik hield dit altijd bij in mijn papieren agenda. Zo schreef ik een druppeltje op de dag dat ik ongesteld was geworden. En zette ik een hartje op het moment dat mijn ei zou springen.
Natuurlijk zijn hier ook apps voor. Deze zijn vaak uitgebreider en kun je aangeven hoe lang je ongesteld bent en hoe hevig.
Bovendien kun je daarin ook aangeven of je krampen hebt of een lichte bloeding tussendoor. Deze kunnen ook wijzen op een ovulatie.
Slijmtest
Dan is er ook nog de zogenaamde slijmtest.
- Week 1: De eerste dagen is de menstruatie en de dagen die daarop volgen heb je taai, troebel en dik slijm. In deze week zit de baarmoeder dicht. Voor de zaadcellen is het moeilijk om door te dringen tot de baarmoeder.
- Week 2: Ongeveer vier dagen voor de ovulatie en twee dagen na de ovulatie is het slijm helder, elastisch en meer vloeibaar. Dit slijm zorgt ervoor dat de zaadcellen omhoog kunnen klimmen naar de baarmoeder. Vrijen in deze tijd is dus aanbevolen. Let op: aan het einde van deze periode is de Piekdag. Deze dag zit het dichtste bij de eisprong. Je herkent deze dag aan het glibberige slijm wat aan het wc-papiertje blijft hangen. Het is dun en als je het tussen je vingers houdt is het draderig.
- Week 3 en 4: De afscheiding is droog. Je bent minder vruchtbaar.
Wat kun je doen om het zwanger worden te stimuleren?
Men raadt aan om zes dagen voor de eisprong al te vrijen omdat de kans dan groter is dat er zaad klaarligt voor wanneer het eitje springt. Het beste kun je om de 2 à 3 dagen vrijen. Vaker mag, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven meestal een paar dagen leven in de baarmoeder.
- Start met het slikken van foliumzuur
- Blijf in beweging, minimaal een half uur per dag
- Eet gezond. Gezonde voeding zorgt voor een goede eisprong. Vermijd vetten en suikers
- Zorg dat je op een gezond gewicht zit
- Zorg dat je partner ook gezond eet en drinkt
- Vermijd stress, dit is veeeeeeel makkelijker gezegd dan gedaan wanneer het proces moeizaam verloopt. Dus stress vooral niet als je gaat stressen over het stressen
- Zorg voor goed voorspel, zo verhoog je de kwaliteit van het zaad en maakt de route naar de baarmoeder gladder
- Geniet tussen de lakens. Een orgasme van de vrouw zorgt ervoor dat de zaadcellen naar binnen worden ‘gezogen’. Doe dit wel nadat je man zijn zaad heeft geloosd ?
- Blijf nog even warm liggen naast je partner. Zo loopt het zaad er niet direct uit.
Verminderde omstandigheden
Er zijn een aantal factoren die een eisprong kunnen verminderen.
- Onder- en overgewicht
- Stress
- Zware lichamelijke beweging
- De overgang
Voorkeur voor jongen of meisje?
- Wil je liever een meisje, laat dan de sokken van de man aan. Je kans wordt dan aanzienlijk vergroot.
- Toch liever een jongen? Laat de man dan een banaan eten voor de seks.
Ik houd van deze gekke fabeltjes. Al is het zwanger worden van onze kinderen toch wel het meest bijzondere fabelachtige sprookje wat we hebben mogen meemaken.
Anonieme bondgenoten
Er zijn diverse ‘mamaforums’ te vinden op internet en Facebook. Hier kun je heel veel informatie vinden over de ervaringen van vrouwen die zwanger willen worden. Er worden veel vragen gesteld en heel veel antwoorden gegeven. Vragen als:
- Ik heb bloed verloren, kan ik alsnog zwanger zijn?
- Hoe lang duurde het bij jou voordat je zwanger raakte na een miskraam?
- Verhoog ik de kans om zwanger te raken wanneer ik een half uur stil blijf liggen na de seks?
- Ik ben twee dagen overtijd, maar de zwangerschapstest geeft aan dat ik niet zwanger ben. Kan ik alsnog zwanger zijn?
- Kan de test mijn HcG niet hebben vastgesteld?
- Ik zie een heel licht streepje, zien jullie hem ook?
Los van al deze vragen is het fijn om met gelijkgestemden te praten over alles wat je bezighoudt. Want je gaat je met heel veel bezig houden. En vaak ook. Helemaal wanneer de NOD eraan komt. De NOD? De ‘Niet Ongesteldheid Dag’. Ik had nog nooit van deze afkorting gehoord totdat ik elke dag wel op een zwangerschapsforum te bekennen was.
Huisarts
Bezoek de huisarts wanneer jullie na een jaar proberen nog niet in verwachting zijn geraakt. Ben je 35 jaar of ouder dan mag je de huisarts al bezoeken wanneer je na een half jaar proberen nog niet zwanger bent. Wanneer je cyclus onregelmatig is of menstruatie een half jaar uitblijft, dan is het ook verstandig om samen de huisarts te bezoeken.
Zwanger worden
- Zwanger worden tips
- Foliumzuur zwangerschap
- Gemiddelde tijd zwanger worden
- Hoe groot is kans op zwangerschap?
- Kans op zoon & dochter vergroten
- Ovulatie & Innesteling
- Eisprong berekenen
- Menstruatiepijn maar niet ongesteld
- Zwanger door voorvocht
- Overgewicht & Zwangerschap
- Invloed voeding vruchtbaarheid
- Vruchtbaarheid man
- Zwanger worden na stoppen pil
- Zwanger worden met hulp spermadonor
- Zelfinseminatie vrouw
- IVF-behandeling vrouw
- Kans op tweeling berekenen
- 50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - 17 February 2024
- Paasactiviteiten 42 spelletjes & opdrachten thema Pasen met eieren, paashaas, educatief en meer - 15 February 2024
- Spreekbeurt voorbeelden & ideeën voor onderwerpen - 3 December 2023