Skip to Content

Wanneer ben je klaar voor een kind of baby; zowel financieel als mentaal

Wanneer ben je klaar voor een kind of baby; zowel financieel als mentaal

Eén van de grootste persoonlijke vraagstukken waar iedere (jong)volwassene voor komt te staan: Ben ik klaar voor een kind? En wanneer kun je spreken van klaar zijn voor een kind?

Het kan zijn dat je overtuiging hierover ook ineens verandert. Van absoluut niet klaar zijn voor een kind, tot ineens heel graag een kind willen. En zeker weten dat je klaar bent voor een kind.

Niet alleen jij moet hierin klaar zijn voor een kind, ook je omgeving speelt een rol. Indien je een partner hebt, moeten jullie het allereerst samen eens zijn over deze vraag. En als er geen partner is, kan het nog ingewikkelder zijn om je kinderwens werkelijkheid te laten worden.

Er bestaat niet zoiets als een stappenplan voor wanneer je klaar bent voor een kind. Gelukkig maar, anders zou een deel van ons misschien niet zeker weten of ze er klaar voor zijn. Wel zijn er een aantal zaken die je op een rij kunt zetten om te weten of je klaar bent voor een kind.

Denk aan je levensfase, maar ook aan je leeftijd. Je inkomen en werk. Je omgeving, is deze steunend in je kinderwens? Maar ook hoe je de toekomst voor je ziet. In dit artikel gaan we er verder op in.

De meeste kans om zwanger te worden als vrouw is tussen de 20 en 25 jaar

Biologisch gezien kun je spreken van de meest vruchtbare jaren als vrouw tussen de 20 en 25 jaar oud. Onderzoek heeft bewezen dat de vruchtbaarheid van een vrouw boven de 30 afneemt. Zo heb je tot je 30e 20% maandelijks kans op een zwangerschap, bij 35 jaar is dit 10% en bij 38 jaar nog maar 5%. Meer informatie vind je hier.

Vrouwen worden tegenwoordig op steeds latere leeftijd moeder. Bij de geboorte krijg je als vrouw ruim een half miljoen eitjes mee. Een vrouwenlichaam produceert zelf geen nieuwe eitjes meer.

Dagelijks verdwijnen er eitjes, maar ook tijdens de eisprong komt er een eitje vrij. Op latere leeftijd zwanger worden kan risico’s en ongemak met zich meebrengen. Zo kan het langer duren voor je spontaan zwanger wordt.

Ook kan het fysiek zwaarder zijn om de zwangerschap uit te dragen, meer vermoeidheidsklachten of ijzergebrek.

Ben je al ouder en zwanger? Dan is er een vergrote kans op:

  • Tweelingen of meerlingen
  • Een miskraam
  • Kinderen met een geboorteafwijking (syndroom van Down bijvoorbeeld)
  • Het niet aanslaan van vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF of hormooninjecties
  • Zwangerschapscomplicaties zoals een te hoge bloeddruk bij moeder, een te laag geboortegewicht van de baby

Naast deze hogere risico’s zijn er ook voordelen aan het op latere leeftijd moeder worden.

  • Er is meer stabiliteit en structuur in je leven
  • Je bent ouder en wijzer als je jongere ik van 10 jaar daarvoor
  • Vaak zit je financieel ook in een ‘ruimer’ jasje als oudere moeder
  • Breng je financiële situatie en ruimte in kaart

Financiële situatie

Natuurlijk heeft een kindje allereerst veel liefde en veiligheid nodig. Maar daarnaast zijn er ook kosten aan het krijgen van een baby verbonden. In dit budget is nog veel keuze. Zo scheelt het of je borstvoeding geeft of kiest voor flesvoeding.

Met een pak flesvoeding doe je gemiddeld één week, voor borstvoeding eet je zelf waarschijnlijk meer om zo voldoende energie binnen te krijgen.

De grootste kosten die je krijgt als je een kindje krijgt zijn:

  • Luiers (keuze uit wegwerp- of wasbare luiers)
  • Soort voeding die je gaat geven
  • Babykleding
  • Verzorging van de baby (zeep, shampoo, zalf, washandjes en hydrofiele doeken)
  • Babymeubels zoals een bedje, commode, aankleedkussen,

Wat enorm scheelt, is dat je per kwartaal kinderbijslag krijgt. En dat er steeds meer aanbod is van mooie babymeubels die nog prima meerdere rondes meekunnen. Goed voor het milieu en ook voor je portemonnee.

Waar je echter niet zonder kunt zijn luiers, billendoekjes, babyvoeding en schone kleren. Het kan fijn zijn om je financiële situatie eens naast deze benodigdheden te leggen.

Ben je klaar voor een kind? En heb je hier ook financieel de ruimte voor? Of zijn er offers die je bereid bent te brengen, financieel?

Relatie die babyproof is

Het is absoluut wenselijk als je samen achter dezelfde keuze staat: dat jullie klaar zijn voor een kind. Wil de één niet en de ander wel? Dan kan het zijn dat het nog niet de tijd is om aan dit nieuwe boek van kinderen te beginnen.

Het blijkt dat stellen waarbij de één wel wilde en de andere niet, maar toch plotseling zwanger werden vaak niet lang bij elkaar bleven. En dat is natuurlijk vreselijk. Voor jullie kind(eren) en ook voor jezelf.

Bespreek dus goed of de ander ook toe is aan kinderen. Denk ook aan het realistische plaatje:

  • Willen we financieel op dingen inleveren zoals een terrasje pakken of naar een festival gaan?
  • Zijn we beiden bereid om de zorg voor de kinderen op ons te nemen? Tip: claim meteen dat hij er ook eens een nacht uitgaat ;)
  • Hoe denken we over de toekomst, wat vinden we belangrijk in de opvoeding van onze kinderen?
  • Zijn we beiden klaar met de fase van ontdekken, vrijheid en kunnen we leven in een wereld van meer structuur?

Keuzes maken als je een betaalde baan hebt

Veel mannen en vrouwen die nog geen kind hebben, werken betaald buitenshuis. Met de komst van kinderen zie je in veel gezinnen een andere rolverdeling ontstaan. Vader of moeder gaat minder buitenshuis werken om zo de zorg voor de kinderen op te vangen.

Bedenk en bespreek wat je wensen zijn qua werk. Wil je fulltime blijven werken allebei? Dan komt het er dus op neer dat je kind 5 dagen opvang nodig heeft. Wat zie je zelf als voor- en nadelen van deze optie?

Het kan ook zijn dat je beiden een dag minder wilt werken, of dat je partner aangeeft minder te willen werken terwijl jij juist meer wilt werken.

Welke beslissing je ook maakt: als het jullie als individu, stel en gezin maar blij en stabiel maakt.

Steunende omgeving?

Wat ook mee kan tellen in de keuze of je klaar bent voor een kind is je omgeving. Staan je ouders te trappelen om op te passen? En vertrouw je ze dit toe? Dan kan dit een belangrijk argument zijn in je keuze of je klaar bent voor een kind.

Er is dus geen richtlijn wanneer je klaar bent voor een kind. Bij mezelf merkte ik dat ik ineens overal zwangere vrouwen zag. En kinderwagens met een pasgeboren baby erin.

Dat ik ineens interesse had voor alle gave babykleertjes die de Hema had. Als collega’s smoorverliefd vertelden over hun baby, vond ik dat ineens reuze interessant.

Denkend aan het gezegde: wat je aandacht geeft groeit, kan ik dit alleen maar beamen. Als ik op een kraamvisite zat en dan zo’n heerlijk, klein geurend baby’tje vast had, dan riep alles in mij: ‘ik wil ook zo graag!’

Als het zover is en de eerder genoemde stoplichten staan op groen, dan wens ik je heel veel succes en liefde toe!

Mirjam de Stigter