Skip to Content

DNA vaderschapstest kosten voor prenatale test tijdens zwangerschap

DNA vaderschapstest kosten voor prenatale test tijdens zwangerschap

De afgelopen jaren is het een paar keer in het nieuws geweest, de vaderschapstest.

Om uiteenlopende redenen; mannen die denken de vader te zijn, maar het toch niet zijn, of vrouwen die claimen dat iemand de vader is en de vaderschapstest dat moet bewijzen. In alle lagen van de bevolking, al komen bekende namen natuurlijk sneller terug in het nieuws.

Denk bijvoorbeeld aan de commotie die ontstond nadat bleek dat Mattie toch niet de vader was van zijn dochter, terwijl half Nederland meeleefde tijdens de zwangerschap.

Of ondertussen alweer een paar jaar geleden was er een vrouw die beweerde zwanger te zijn van de bekende clown Bassie.

In Vier handen op een buik was er een aflevering waarin een moeder niet zeker wist of de vader, waarvan werd gedacht dat het de vader was, ook wel echt de vader was. Situaties waarin een vaderschapstest uitsluitsel geeft over hoe het nu echt zit.

Waarom een dna-test?

BN-ers leven natuurlijk in het midden van de spotlight, dus het is logisch dat zij hier veel bewuster mee omgaan. J

Je weet maar nooit wat er nu weer in de roddelbladen komt. Je wil dan natuurlijk ook zeker weten dat het kind ook echt jouw kind is.

Voor vrouwen is dit erg duidelijk; de baby groeit in je eigen buik en de bevalling vergeet je nooit meer. Voor mannen daarentegen is dat niet altijd zo duidelijk.

Een vaderschapstest is dan een oplossing om definitief een antwoord te krijgen. Deze kan je doen na de geboorte, maar is ook al mogelijk tijdens de zwangerschap. 

Niet alleen bij bn-ers speelt dit; zo was er dit jaar voor het eerst een stand op de Negenmaandenbeurs die in het teken stond van de vaderschapstest.

Steeds meer mensen hebben hier toch behoefte aan.

Hoe werkt een dna-test?

Je kan heel eenvoudig een test laten opsturen die je zelf kan doen, hier is van zowel het kind als de vader wat wangslijmvlies nodig op een wattenstaafje.

Het dna hieruit wordt gebruikt om te bepalen wie de vader is en is 99,999% betrouwbaar. Je kan ook kiezen voor een rechtsgeldige test, waarbij er onder andere een onafhankelijke getuige aanwezig is zoals de huisarts.

Dit kan je doen als de vader echt wil bewijzen dat hij de vader is.

Maar er zijn bijvoorbeeld ook vrouwen die wisselende contacten hebben en zeker willen weten wie de vader is voor ze het bekend maken. Of op basis daarvan ervoor kiezen om de zwangerschap af te breken.

Hoe zit het met de kosten voor een dna-test?

Een vaderschapstest kan je al vanaf 189 euro laten doen. De kosten voor deze vaderschapstest komen over het algemeen voor eigen rekening, aangezien er geen medische noodzaak is.

Slechts een aantal zorgverzekeringen heeft dit opgenomen in de aanvullende vergoedingen.

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken