Skip to Content

Oma en opa worden; ideeën van gedicht en verder om zwangerschap bekend te maken

Oma en opa worden; ideeën van gedicht en verder om zwangerschap bekend te maken

En dan komt de dag dat je zoon of dochter je komt vertellen dat er een kleinkind op komst is! Vader of moeder worden is een wereldveranderende gebeurtenis. Maar oma en opa worden net zo goed! En laten we eerlijk zijn: de verrassing is nog groter omdat je immers niet degene bent die weet dat ze zwanger wilt worden.

Misschien had je het al gehoopt of had je het nog helemaal niet verwacht… Maar bijzonder is zo’n aankondiging in ieder geval wel. Of ze het gewoon plompverloren vertellen of dat ze er een grappige aankondiging van maken: opa of oma worden is en blijft prachtig.

Lees ook: Zwangerschapsaankondiging om te vertellen dat je zwanger bent

Een nieuwe generatie

Opa en oma worden is een eer. Word je er emotioneel door? Is helemaal niet vreemd. Jouw ‘kleintje’ wordt nu zelf ouder en jij schuift dus ook een generatie door. Daar mag je best even emotioneel van worden.

Misschien moet je even aan het idee wennen? Of schreeuw je het het liefste van de daken (terwijl je gevraagd is het nog even stil te houden…)? Allemaal prima.

Grootouder worden: omgaan met je gevoelens

Voor kersverse ouders in wording komt er van alles kijken. Misschien betrekken ze jou er wel bij, dan heb je direct een mooie manier om om te gaan met je gevoelens. Want dat het iets met je zal doen, is bijna wel zeker.

Creativiteit kan ook een uitlaatklep zijn. Dus ga lekker aan de slag met bijvoorbeeld een leuk kraamcadeau maken. Over het onderwerp lezen kan ook heerlijk zijn.

En weet je dat er ook opa- en omaboeken zijn, waarin je allerlei dingen aan je kleinkind kan vertellen? Een soort babyboek, maar dan schrijf jij er vooral allerlei dingen in over vroeger, wat leuk is voor je kleinkind om later te lezen. En voor jou erg leuk om in te vullen!

Vanzelfsprekend kun je zo’n boek ook prima zelf maken! En misschien vinden de aanstaande ouders het wel hartstikke gezellig om met elkaar een dagje te gaan babyshoppen…

Meer informatie vind je hier.

Wel of niet op de kleinkinderen passen?

De kans is aanwezig dat je kind vraagt of je straks op je kleinkind wilt passen. Misschien goed om daar alvast zelf over na te denken. Want een eerlijk antwoord geven is het beste wat je doen kunt.

Als je opeens voor het blok gezet wordt, kun je dingen zeggen die je eigenlijk helemaal niet wilt. Vraag je zelf eerlijk af of je oppasoma (of -opa natuurlijk) wilt zijn.

Denk dan o.a. aan de volgende punten:

  • Wil je iedere week die dag(en) weer vastzitten?
  • Heb je zelf wel tijd om dit te doen of kom je dan in de knoop met je eigen werk of andere verplichtingen?
  • Zie je het zitten om deze verantwoording te dragen?
  • Betrokken zijn bij de opvoeding van je kleinkind is op deze manier wel aan de orde…
  • Je weet in ieder geval dat jij je kleinkind vaak zal zien.
  • Een vaste oppasdag: vast oppassen betekent dat je ook een deel van de opvoeding zal moeten doen. Je kunt dus geen verwenoma zijn op zo’n moment.
  • Wees gewoon eerlijk, want daarmee zijn alle partijen het meest gebaat. Het kan uiteraard ook andersom zijn. Dat jij graag zou willen oppassen, maar dat er besloten wordt om het kindje naar het kinderdagverblijf te brengen. Jammer, maar daar zul jij je toch bij neer moeten leggen!

Wat voor relatie wil jij als oma en opa met de kleinkinderen?

Zoals gezegd zal vast oppassen eigenlijk al automatisch inhouden dat je ook echt aan het opvoeden bent. Maar ook als je niet gaat oppassen: wat voor opa of oma wil je zijn? Nu zal dat natuurlijk voor een groot deel automatisch gaan, maar je kunt je ook afvragen wat je zelf zou willen. Wil jij je kleinkind lekker mogen verwennen?

Natuurlijk binnen de grenzen om geen ruzie met de ouders te krijgen… Maar je kunt ook eens bedenken wat je als grootouder zou willen betekenen voor je kleinkind.

Een veilige haven naast zijn eigen thuis, lekker met elkaar op stap? Gewoon leuk om eens bij stil te staan!

De opvoeding die je kinderen geven

Je kinderen zijn de ouders van het kind. Zij bepalen dus de regels waarmee het kind opgevoed wordt. Daar kun je het niet mee eens zijn, maar denk eens terug aan hoe vervelend het was als je (schoon-)ouders zich overal mee bemoeiden! Niet doen, dus.

Natuurlijk mag je best wel eens uiten dat je het zelf anders zou doen, maar doe dat nooit met een afkeurende klankkleur in je stem! Zij hebben recht op hun eigen meningen en je bent toch oud genoeg om dat met respect te kunnen omarmen…

Ben je nu dan echt oud?

De meeste mensen zullen stralen als ze horen dat ze opa of oma worden. Toch kan er ergens ook een stemmetje zijn die je vertelt dat je nu dus echt oud bent. Wat een onzin! Kinderen houden je zelfs jong en ja hoor, dat kan ook door met je kleinkinderen op te trekken.

Het naampje opa of oma moet je als niks anders zien dan een lieve benaming van je kleinkinderen. En niet als het wijzende vingertje dat je nu dus echt oud bent. Dat hangt toch echt helemaal van je eigen gedrag af.

Ga je inderdaad met een potje thee op je kleinkinderen zitten wachten, achter de geraniums. Tja… Maar zoef je heerlijk met ze mee de glijbaan af? Ga je met ze fietsen, mee naar het zwembad of wat dan ook: dan ben je toch helemaal geen oud omaatje!

Geniet er gewoon lekker van en laat dat stemmetje maar gewoon voor wat het is. Geen aandacht aan schenken, is hij zo weer verdwenen!

Heerlijk genieten van je nieuwe rol

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je gewoon lekker gaat genieten van je nieuwe rol. Onvoorwaardelijke liefde voelen voor een heel nieuw mensje.

De eerste keer dat jij je kleinkind ziet en in je armen houdt is een bijzonder moment, die je niet meer zal vergeten.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)