Skip to Content

Gemiddelde leeftijd moeder worden; vrouw zwanger van eerste kind

Gemiddelde leeftijd moeder worden; vrouw zwanger van eerste kind

Vanaf het moment dat gaat menstrueren kan je in theorie zwanger worden. De vraag is echter of je dat wel wil op zo’n jonge leeftijd.

Op een gegeven moment zullen echter de eierstokken gaan rammelen. Dat kan voor iedereen op een ander moment zijn; de een is nog vrij jong en net 20, de ander kiest er bewust voor om eerst opleiding en carrière te maken zodat er een vaste basis is om een kind welkom te heten op de wereld.

Ongeacht welke keuze je maakt is er geen goed of fout. Wel is het goed om rekening te houden dat als je te lang wacht met kinderen er medische complicaties kunnen optreden.

Gemiddelde leeftijd moeder worden eerste kind

De gemiddelde leeftijd waarom vrouwen hun eerste kind krijgen, was in 2018 31,4 jaar volgens het CBS. Daarmee staan we in de top 10 landen met de oudste moeders bij de geboorte van hun eerste kind.

Het CBS meet dit elke twee jaar. Sinds 1970 stijgt de leeftijd waarop vrouwen moeder worden alleen maar. In 1970 was de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen moeder werden nog 24,5 jaar.

Het aantal baby’s dat geboren wordt daalt juist, in 2018 waren dit 166.331 baby’s. Het laagste aantal geboortes sinds 1919. Dat heeft met elkaar te maken, hoe langer vrouwen het moederschap uitstellen, hoe minder baby’s er geboren worden.

Door het moederschap uit te stellen kan het zijn dat de vrouw niet meer vruchtbaar is of dat er minder kinderen geboren worden omdat de tijd van het actief zwanger willen worden korter is.

Het verschilt ook sterk per land wat de gemiddelde leeftijd is.

In Roemenië ben je met 26 jaar helemaal geen jonge moeder, terwijl je dat in Spanje met 26 jaar wel bent.

Ideale leeftijd moeder worden biologisch gezien

Een man heeft zaadcellen en die worden steeds opnieuw aangemaakt, een man is daardoor veel langer vruchtbaar dan een vrouw.

Een meisjesbaby heeft in de baarmoeder miljoenen eicellen. Bij geboorte zijn dit er nog ongeveer 1 miljoen. Daarna sterven er jaarlijks zo’n 10.000 eicellen af.

Als je eindelijk in de pubertijd zit, zijn er nog maar 400.000 over.

Een vrouw is het meest vruchtbaar tussen haar 20e-25e jaar. In die periode heeft een vrouw elke maand 20-25% kans om zwanger te worden.

Tussen je 30e-35e levensjaar heb je elke maand 10% kans om zwanger te worden. Ben je 35+? Dan heb je elke maand 5% kans om zwanger te worden.

In dat opzicht is het logisch wat de ideale leeftijd is om kinderen te krijgen: tussen je 20e en 25e levensjaar.

Gynaecologen hebben dan ook de spreuk: Een verstandige meid krijgt haar kind op tijd. Zij hebben namelijk veel met patiënten te maken die vanwege de leeftijd vruchtbaarheidsproblemen hebben. Ivf kan dan uitkomst bieden, maar dat is een zeer zwaar traject.

Sociologen pleitten daarentegenweer voor een leeftijd van minimaal 25-30 jaar. Door de grotere hoeveelheid levenservaring ben je dan meer in staat om een kind op te voeden zeggen zij.

Voordelen jong moeder worden

 • Je bent nog erg vruchtbaar, als je een kinderwens hebt dan heb je meer kans dat deze vervuld wordt;
 • Je kunt gebroken nachten/minder slaap beter aan;
 • Je bent nog fit genoeg om over het strand te rennen en dergelijke;
 • Je bent flexibeler. Doordat je jong bent zit je nog niet in een patroon en je bent het ook niet gewend om jaren het huis en je agenda voor jezelf te hebben, daardoor is het makkelijker aanpassen aan een baby;
 • Je hebt meer energie, daardoor zie je het beter zitten om met baby op vakantie te gaan en allerlei reizen te maken (veel mensen stellen het ouderschap uit omdat ze nog reizen willen maken, anderen beginnen juist vroeg zodat ze die reizen met de kinderen kunnen maken);
 • Je lichaam is jong waardoor je een zwangerschap en bevalling beter doorstaat (volgens artsen);
 • Je eigen ouders zijn over het algemeen nog fit en zien het daarom beter zitten om op te passen en dingen met de kleinkinderen te ondernemen.

Voordelen latere leeftijd moeder worden

 • Je hebt meer levenservaring waardoor het opvoeden makkelijker gaat;
 • Je vrienden zitten meestal in dezelfde fase of hebben al langer kinderen, je kunt laagdrempelig om advies vragen en hebt al veel dingen meegemaakt met hun kinderen;
 • Je hebt al een aantal jaar gewerkt, je kunt makkelijker een stapje terug doen of tijdelijk stoppen met werken. Er staat al wat op je cv;
 • Je hebt je eigen visie op het leven meer ontwikkeld waardoor je je minder snel gek laat maken door adviezen en meningen van anderen;
 • Je hebt waarschijnlijk een betere financiële situatie dan iemand die net van de opleiding komt.

Maakt leeftijd moeder uit?

Dat ligt er een beetje aan wat je prioriteiten zijn. Wil je absoluut carrière gemaakt hebben in je leven? Wil je minimaal 8 kinderen? Wil je zelf nog jong zijn als je gebroken nachten hebt, de eerste paar jaar?

Het zijn allemaal keuzes. De wetenschap kan daar niet zoveel over zeggen, omdat iedereen een ander leven heeft. Biologisch gezien is er natuurlijk wel een ideale leeftijd.

Natuurlijk is het ook een verschil of een moeder van 25 jaar bij het schoolhek staat, of een moeder van 60 jaar. Dat is een heel andere generatie. Maar maakt het in de kern wat uit voor het kind?

Het aller-allerbelangrijkste is dat je van je kind houdt. En dat kan je doen, ongeacht je leeftijd!

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)