Skip to Content

Welke vitamines slikken tijdens zwangerschap en borstvoeding?

Welke vitamines slikken tijdens zwangerschap en borstvoeding?

Daar staat dan dat tweede streepje op die zwangerschapstest. Misschien was die lang verwacht, kwam het als een verrassing, is het onverwachts. Hoe dan ook, een zwangerschap is een wonderlijk iets.

Het vraagt veel van je lijf, zowel fysiek als mentaal, maar met dat tweede streepje op die test kom je misschien ook met allerlei vragen rondom je gezondheid te zitten. Op het gebied van vitamine en supplementen hebben wij alvast een overzicht voor alle zwangere dames en voor degene met een kinderwens.

Want het slikken van supplementen begint al vóór dat positieve streepje op de zwangerschapstest zichtbaar is.

Het belang van foliumzuur

Een goede multivitaminen speciaal voor zwangeren en dames met een kinderwens is een fijne basis. Want jouw behoeftes zijn nu anders.

Foliumzuur of de biologische actieve vorm hiervan: folaat, is één van de belangrijke vitamines die in een goede multivitaminen zou moeten zitten. Je hebt hier al extra van nodig zodra je een actieve kinderwens hebt.

Door drie maanden voor je zwangerschap tot in ieder geval 10 weken in je zwangerschap extra folaat te slikken, verklein je de kans op neurale buisdefecten bij jouw baby (waaronder een open ruggetje). Het duurt enige tijd voordat dit extra foliumzuur door jouw lichaam is opgenomen, vandaar dat je er vroeg mee begint.

Lees ook: Het nut van foliumzuur slikken in de zwangerschap

De strijd tegen de vermoeidheid: ijzer en magnesium

Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap, met name tijdens het eerste trimester. Sommige vrouwen zijn zo moe dat ze zelfs midden op de vloer van een discotheek een dutje kunnen doen.

In de strijd tegen vermoeidheid dragen ijzer en magnesium hun steentje bij. IJzer draagt bij aan een normale werking van ons afweersysteem (dat toch al een beetje plat gaat tijdens een zwangerschap, hallo verkoudheid nummer 6!), maar belangrijker, ijzer ondersteunt de energieproductie in onze cellen.

Ga je voor een supplement met extra ijzer (bijvoorbeeld in een multi)? Kies dan voor een vorm van ijzer dat vriendelijk is voor de maag en gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen, zoals ijzerbisglycinaat.

Vitamine C zorgt er onder andere voor dat ijzer goed in het lichaam wordt opgenomen. Magnesium is een bijzonder belangrijk mineraal gezien het een rol speelt in meer dan 300 biochemische processen in ons lichaam, maar ook vermoeidheid vermindert.

Ook hierbij is het belangrijk om te kiezen voor een supplement met een organische verbinding voor de optimale opneembaarheid, bijvoorbeeld magnesiumbisglycinaat.

Vitamines voor mama en baby

Soms lijken die 9 maanden eindeloos, maar er komt een dag dat jouw baby geboren is. Naast dat je dan natuurlijk moet wennen aan het leven als moeder, heb je ook in deze fase misschien vragen rondom het slikken van supplementen. Want jij bent nu niet de enige die wat extra’s kan gebruiken. Bij baby’s is het advies om zowel vitamine D als K te suppleren. Vitamine D speelt een rol in de calciumopname en ondersteunt sterke botten en tanden. Tot de vierde verjaardag is het advies om jouw baby dagelijks 10 mcg vitamine D te geven. Daarvoor koop je vitamine D in vloeibare vorm.

Jouw baby heeft verder nog Vitamine K nodig, dit speelt namelijk een rol bij de bloedstolling. Beval je in het ziekenhuis? Dan is de kans groot dat de dienstdoende verloskundige vraagt of jouw baby meteen vitamine K toegediend mag krijgen.

Deze dosering is goed voor een week. Hierna volgt het advies om dus totdat jou baby 1 maand oud is, dagelijks vitamine K toe te dienen.

Vitamine K suppletie wordt dus maar voor een maand geadviseerd, maar wil jij jouw baby langer vitamine K geven, dan is dit ook geen punt. Ten slotte zit deze vitamine bijvoorbeeld ook in kunstvoeding.

Als jouw baby geboren is ben jij natuurlijk de belangrijkste persoon in zijn/haar leven. Naast een flinke dosis aandacht en liefde voor jouw baby, mag jij zelf ook wel wat extra liefde en aandacht ontvangen.

Na de zwangerschap – bijvoorbeeld als je nog borstvoeding geeft – kun je nog een tijdje doorgaan met het slikken van jouw speciale multi. Vitamine D en C ondersteunen jouw afweersysteem tijdens deze intensieve periode die te lijden heeft onder het slaapgebrek. Die vermoeidheid, dat hakt erin.

Ook hier help je jouw lichaam weer een handje met een ijzersupplement. Na een bevalling verlies je gedurende zo’n 6 weken nog bloed. Zoals we eerder lazen speelt ijzer ook een rol in de aanmaak van rode bloedcellen, het perfecte mineraal dat jou op dit moment een steuntje in de rug biedt dus.

Je hebt dus geen bergen aan extra vitamines en mineralen nodig als jij een kinderwens hebt of zwanger bent. Jouw baby evenmin. Maar een goede multi met een uitgebalanceerde formule met foliumzuur/folaat, dat zal elke verloskundige jou aanraden.

Natuurlijk heeft ook elke zwangere vrouw weer andere kwalen en behoeftes. Maar wij moeten de eerste vrouw nog tegenkomen die geen nacht minder slaapt na de komst van haar baby. Een ijzer (en eventueel magnesium) supplement biedt dan uitkomst en anders kan een nachtje uit logeren wellicht soelaas bieden.

Wil je meer weten over supplementen tijdens de zwangerschap of bij een kinderwens? Bekijk dan eens onze zwangerschap-pagina.

Over Vitaminstore

Vitaminstore is dé moderne health specialist. Ieder lichaam is anders en iedereen heeft een eigen levensstijl, daarom staat een persoonlijk advies hoog in het vaandel bij Vitaminstore. Bij ons vind je 100% gezonde voedingssupplementen, de beste merken sportvoeding en de zuiverste natuurcosmetica.

Welke vitamines slikken tijdens zwangerschap en borstvoeding? - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Redactie Mamaliefde