Skip to Content

Counselingsgesprek verloskundige

Counselingsgesprek verloskundige

Het proces van zwangerschap brengt niet alleen vreugde en verwachting met zich mee, maar ook verantwoordelijkheid en keuzes. Een cruciaal aspect van deze reis is het counselingsgesprek met de verloskundige, een moment waarop de aanstaande moeder (en haar partner) worden begeleid om weloverwogen beslissingen te nemen over prenatale screening.

Het doel van het counselingsgesprek

Het fundament van het counselingsgesprek is het empoweren van de zwangere vrouw om een geïnformeerde keuze te maken over het al dan niet ondergaan van prenatale screening. De counselor heeft als taak om ervoor te zorgen dat de zwangere alle relevante en juiste informatie begrijpt, inclusief mogelijke resultaten, en deze kan afwegen tegen haar eigen normen en waarden.

Een illustratie op de afbeelding toont een vrouw met teksten als ‘dit sluit aan op mijn normen en waarden’, ‘Ik heb voldoende kennis’, en ‘Ik heb gedaan wat ik van plan was’, wat benadrukt dat een geïnformeerde keuze in overeenstemming is met persoonlijke overtuigingen en kennis.

Kwaliteitsborging in counseling

Het is essentieel dat verloskundige zorgverleners alleen mogen counselen als ze een kwaliteitsovereenkomst hebben met een Regionaal Centrum. Deze overeenkomst waarborgt de standaarden van counseling. Bovendien is (bij)scholing verplicht om te kunnen counselen over prenatale screening, waardoor zorgverleners up-to-date blijven met de nieuwste informatie en methoden.

Wat is Prenatale Screening?

Prenatale screening biedt de mogelijkheid om te onderzoeken of het ongeboren kind een aandoening of lichamelijke afwijking heeft. Er zijn twee soorten screeningen: de NIPT voor syndromen zoals downsyndroom, edwardssyndroom, en patausyndroom, en de 13 wekenecho en 20 wekenecho voor lichamelijke afwijkingen. Belangrijk is dat de keuze om deze onderzoeken te laten uitvoeren geheel bij de zwangere vrouw ligt.

Het belang van counseling

Counseling is het voorlichtingsgesprek dat plaatsvindt voordat prenatale screening wordt overwogen. Het doel is om de zwangere vrouw en haar partner te informeren over de betekenis van prenatale screening, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken. Dit omvat uitleg over de screeningstesten en de mogelijke aandoeningen/afwijkingen waarnaar wordt gekeken.

De counseling is een integraal onderdeel van prenatale screening, onderhevig aan de Wet op Bevolkingsonderzoek.

Wie komt in aanmerking voor counseling?

Volgens de Wet op Bevolkingsonderzoek komt elke zwangere vrouw in aanmerking voor counseling. De uitvoering varieert afhankelijk van de zorgverlener:

  • Bij verloskundigen wordt de counseling door hen uitgevoerd.
  • Bij gynaecologen wordt de zwangere verwezen naar Echocentrum Focus, waar een gediplomeerd counselor en echoscopist het gesprek voeren.

Wanneer vind het counselingsgesprek plaats

Het counselingsgesprek vindt plaats tussen de 9 en 11 weken, bij voorkeur rond de 10e week van de zwangerschap.

Wat te verwachten tijdens het gesprek

Tijdens het counselingsgesprek ontvangt de zwangere informatie over de verschillende onderzoeken, inclusief relevante vragen over haar zwangerschap, gezondheid, partner, kinderen, en andere familieleden. Het gesprek wordt vaak gecombineerd met een termijnecho en duurt ongeveer 30 minuten.

Overwegingen en kosten

Het is belangrijk om niet meer dan één persoon en geen kinderen mee te nemen naar het gesprek, gezien het medische karakter. Als er behoefte is aan bedenktijd, kan later contact worden opgenomen voor het plannen van de onderzoeken. De kosten voor counseling worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Meer informatie

Zorgverleners verspreiden dezelfde landelijke voorlichtingsfolder over NIPT, 13 wekenecho en 20 wekenecho aan elke zwangere vrouw. Deze folders zijn verkrijgbaar bij verloskundigen en gynaecologen, en online op de website van www.pns.nl.

Het counselingsgesprek met de verloskundige is een essentieel proces in de reis van de zwangerschap, waarbij de zwangere vrouw en haar partner worden ondersteund bij het maken van weloverwogen keuzes die in lijn zijn met hun normen, waarden en gezondheid. Het biedt een platform voor educatie, begrip en empowerment tijdens deze bijzondere fase van het leven.

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken