Skip to Content

Tweede leg; op latere leeftijd nog een keer kinderen

Tweede leg; op latere leeftijd nog een keer kinderen

Een tweede leg: eigenlijk klinkt het wat vreemd, maar we weten allemaal wat ermee bedoeld wordt. Na veel jaren nog een keer in de luiers, kleine kids en alles wat daarbij hoort, zitten.

Waarom begin je aan een tweede leg? Is een tweede leg makkelijker of juist moeilijker? En hoe is het voor de kinderen zelf?

Een nieuwe relatie verandert je plannen

Je was blij dat je uit de luiers was. Dat hoofdstuk had je afgesloten en je wilde nu gewoon weer meer van je vrijheid gaan genieten.

De kinderen konden immers al steeds meer zelf, waardoor er weer meer tijd was voor je eigen dingen.

Maar toen liep je relatie stuk of misschien was je al langer een alleenstaande ouder en misschien heb je zelfs ook gedacht dat je nooit meer een relatie wilde.

Maar die kwam er wel. En dan kan het verlangen komen om toch ook samen nog een kindje (of meer dan 1) te krijgen, de zogenaamde tweede leg. Op zich is er dan nog weinig aan de hand.

Maar wat doe je als je nieuwe geliefde wel een kinderwens hebt en jij niet meer? Ga je overstag of houd je voet bij stuk met het risico dat je hem of haar kwijtraakt?

Of dat jij je altijd schuldig zult blijven voelen omdat je hem of haar geen eigen kind gegund hebt? Een heel moeilijke kwestie, want zomaar even aan kinderen beginnen doe je ook niet.

En ook als je geen nieuwe relatie hebt, kun je na een aantal jaar besluiten toch nog een kind te willen.

Dan begint het weer te kriebelen, of zijn de omstandigheden veranderd waardoor er nu meer ruimte voor is, ben je ouder geworden of is de wens veranderd nadat de kinderen naar school gaan..

Waarom kies je voor een tweede leg?

Er zijn dus verschillende aanleidingen om toch nog een keer aan kinderen te beginnen. Je wilt graag met je vriend/echtgenoot een kind, naast de kinderen die jullie al hadden. Een kindje wat echt bij jullie twee hoort.

Of jij hebt al wel kinderen, maar je nieuwe geliefde nog niet. En voor die persoon is de kinderwens nog heel groot. Wat ook regelmatig voorkomt is het feit dat de nieuwe vrouw veel jonger is en daarmee nog in een heel andere levensfase zit dan de man.

Tweedelegvaders kunnen dan ook best al meer op leeftijd zijn!

Is een tweede leg makkelijker?

Zoals vaak bij dit onderwerp zijn het heel persoonlijke situaties en zal iedereen het weer anders ervaren. Maar gemiddeld genomen zal een tweede leg per definitie niet makkelijker zijn.

Ben je allebei al ouder, dan ben je inderdaad al veel meer met alles bekend en zul je het in dat opzicht makkelijker doen.

Probleem is alleen dat je nu tegen heel andere zaken aanloopt! En dat kan best wat met je doen!

Waar houd je rekening mee bij een tweede leg?

Uiteraard houd je gewoon rekening met alles wat je altijd doet bij een zwangerschap. Alleen komen er nu nog andere zaken om de hoek kijken:

  • Hoe reageren de andere kinderen?
  • Hoe reageren de ex-partners en in hoeverre hebben jullie daar last van?
  • De verhoudingen binnen het samengesteld gezin kan opnieuw verstoord worden. Want houdt papa of mama nu niet méér van dit kindje? Wordt dit kind nu niet voorgetrokken omdat het van beide ouders is?
  • Zitten er grote verschillen tussen de andere kinderen en de tweede leg? Dan kom je ook voor uitdagingen te staan. Daarover straks meer.

Leeftijdsverschillen tussen de kinderen

Heb je nog heel jonge kinderen als je aan een nieuwe relatie begint, dan kan het zo zijn dat er niet extreem veel leeftijdsverschil naar voren komt bij een tweede leg.

Maar het komt zeker ook voor dat pubers (en bij vaders rustig nog oudere kinderen) opeens nog een klein broertje of zusje krijgen. Of zelfs meer dan één.

Een gezin runnen met zowel grote pubers die overal tegen ingaan en gigantisch balen van het gehuil van de kleine én een huilbaby in je armen houden: het kan behoorlijk pittig zijn.

En zelfs als iedereen lief en blij is met elkaar, dan zijn er nog de uitdagingen als ‘wat je kunt doen zodat iedereen het naar het zin heeft’.

Ga je op vakantie, dan moet je opeens rekening houden met pubers die dingen willen kunnen doen én voorzieningen voor een peuter, bijvoorbeeld.

Tegelijk een baby krijgen met je vader…

Het zal je maar gebeuren: je bent zwanger en je vader komt op dat moment vertellen dat hij ook weer vader wordt. Leuk? Kan. Maar ook moeilijk.

Zeker als pa opeens alle tijd heeft voor zijn nieuwe kleine kinderen, wat hij voor jou nooit gehad heeft omdat werk voor ging! Hij zal niet de eerste zijn die hierdoor verwijten naar zijn hoofd krijgt.

Zijn er dan alleen bezwaren?

Natuurlijk niet. Het kan ook juist heel leuk zijn. Kinderen kunnen het juist hartstikke leuk vinden als ze een klein broertje of zusje krijgen.

Als ze al ouder zijn, kunnen ze er veel bewuster mee bezig zijn en je ook helpen met dingen.

En het kan voor jou pittig zijn, maar ook juist heel leuk om niet alleen met luiers maar ook met eerste dates van je kinderen bezig te zijn… Beetje afwisseling kan immers ook juist energie geven!

Voorbereiden kinderen belangrijk

Wat je in ieder geval goed in de gaten moet houden is de manier van omgang met de andere kinderen. Betrek ze bij de dingen die gebeuren en sta open voor de emoties die op ze afkomen als je kiest voor een tweede leg.

Is de nieuwe relatie nog pril, dan kan een zwangerschap de hoop die ze nog hadden dat het allemaal wel weer goed zou komen tussen hun ouders de grond in boren. Dan is het opeens echt definitief.

Of ze zijn bang dat jij door dit kindje minder van hen zou houden of dat er minder tijd/plek voor ze zal zijn.

Voorkom dat je opeens alle aandacht aan de baby gaat geven, maar blijf ook hen jouw volledige aandacht geven! Laat ze voelen dat ze er nog net zoveel toe doen als dat het hiervoor was!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)