Skip to Content

Records; vrouw met meeste kinderen, grootste meerling en jongste moeder ooit

Records; vrouw met meeste kinderen, grootste meerling en jongste moeder ooit

Voordat ik eerder deze week een verhaal deelde op facebook over een extreme zwangerschap van een negen jarig meisje ben ik op zoek gegaan of dit wel waar was. Mijn eerste gevoel zei namelijk dat dat niet mogelijk was.

Helaas bewezen meerdere bronnen die op mij betrouwbaar overkomen, het tegenovergestelde. Sterker nog, er zijn nog veel opvallender zwangerschappen en bevallingen geweest. Denk aan leeftijd, lengte, gewicht, aantal kinderen etc.

Ik kwam echt de meest verbazingwekkende verhalen tegen. Dan vraag je je af waar de grens ligt tussen wonder of de vergevorderde medische ontwikkeling.

Er zitten ook afschuwelijke verhalen tussen, waarvan je je afvraagt ‘Dat kan niet waar zijn’ en er achter komt dat het geen hoax is. Gewoon te bizar. Ik zet ze voor jullie op een rijtje.

Vrouw met meeste aantal kinderen

Haar naam is onbekend, ze staat bekend als ‘de vrouw van Feodor Vassilyev’ en leefde in de 18e eeuw in Rusland. Volgens het Guiness Book of Records is zij de meest vruchtbare vrouw uit de geschiedenis. Ze baarde maar liefst 69 kinderen gedurende 27 zwangerschappen.  Daar zaten dus een hoop meerlingen tussen.

Grootste meerling tijdens 1 bevalling

Nadya Denise Doud-Suleman Gutierrez ken je misschien ook wel als octomom. Zij is in 2008 veel in het nieuws geweest vanwege haar zwangerschap. Niet eens zozeer omdat ze zwanger was van een achtling, maar al zes kinderen had en door het leven ging als alleenstaande niet werkende vrouw.

Door een IVF-behandeling was zij zwanger van 8 kinderen. In januari 2009 van een achtling. Alle 8 kinderen overleefden de bevalling, wat de overlevingskansen voor het bevallen van een achtling heel erg heeft vergroot.

De jongste moeder ooit

a96889_a550_6-youngest-mother

Voor zover bekend is Leni Medina uit Peru de jongste moeder ter wereld. Op een leeftijd van 5 jaar en 7 maanden en 21 dagen! beviel zij van een zoon. Haar ouders waren in de veronderstelling dat ze een tumor had toen ze haar meenamen naar het ziekenhuis.

Ze zou leiden aan een hormonale ziekte waardoor ze op haar tweede levensjaar voor het eerst ongesteld werd en sinds haar vierde borstgroei had. De vader is onbekend.

Over de leeftijd zijn wel enigzins bedenkingen, ze komt namelijk uit een stam die diep in het oerwoud leeft en het gebeurd daar nog wel eens dat kinderen pas op latere leeftijd worden aangegeven zodat dit niet juist in de papieren kan staan. Veel zal het echter niet schelen.

De oudste moeder ooit

a96889_a550_1-oldest

Rajo Devi Lohan uit India was 70 ten zij haar allereerste kind kreeg in november 2008. Maar liefst 40 jaar heeft ze hierop gewacht! Na de bevalling was hij bijna overleden maar gelukkig goed gekomen. Een paar maanden eerder was er een andere 70-jarige vrouw in India die een kind kreeg.

De oudste moeder zonder medisch ingrijpen

44af856ca82f265598dbb0a4f6564655

Dawn Brooke uit Engeland is de oudste moeder ooit die zonder medische ingrepen een kind heeft gekregen. Volgens het Guiness Book of Records. Op 59-jarige leeftijd kreeg zij in 1997 een zoon, wel heeft zij hiervoor oestrogeen ingenomen.

De oudste moeder van een tweeling (70 jaar)

a96889_a550_3-mother-of-twin

Omkari Panwar, wederom uit India, is met haar 70 jaar de oudste moeder van een tweeling. Ze had al twee dochters, en al vijf kleinkinderen, maar wilde heel graag een zoon. Daarvoor kreeg ze een IVF behandeling en raakte zwanger van een tweeling. Ze beviel van zowel een dochter, als haar langverwachte zoon.

Moeder met de langste pauze tussen 2 kinderen (41 jaar)

a96889_a550_8-longest-time

Elizabeth Ann Buttle was 19 toen ze haar eerste kind kreeg op 19 mei 1956. Heel graag wilde ze een tweede kind. Deze kwam op 20 november 1997. Met een verschil van 41 jaar en 185 dagen is dit de langste interval tussen twee baby’s.

De meest vruchtbare draagmoeder (12 baby’s)

a96889_a550_4-surrogate-mother

In Nederland komt het niet zo vaak voor, maar in Amerika hoor je het wel vaker en krijg je er ook voor betaald. Carole Horlock heeft echter niet een maar 12 baby’s op de wereld gezet in maar liefst 13 jaar tijd.

Het plan was dat dit eenmalig was, maar al tijdens de eerste zwangerschap zag ze dit wel zitten. Waarschijnlijk heeft ze voor iedere baby een bedrag tussen de $25.000 en $30.000 gekregen, plus de vergoeding van medische kosten.

De langste zwangerschap

Gemiddeld duurt een zwangerschap 9 maanden, oftewel 40 weken. Bij voorkeur minimaal 37 en maximaal 42 weken, daarna zal je in het ziekenhuis ingeleidt worden of worden er andere maatregelen getroffen worden om de bevalling op gang te brengen.

Er zijn echter uitzonderingen; de langste zwangerschap duurde maar liefst 375 dagen! Dat is langer dan een jaar.

De 25-jarige Beulah Hunter baarde in Los Angeles in 1945 dochter Penny Diana na een recordzwangerschap van 12,3 maanden omdat de baby heel langzaam groeide. Bij de bevalling woog de baby nog geen 7 pond en dus nog steeds erg klein.

De kleinste moeder (73 cm)

Je hebt niet alleen jonge moeders, maar ook kleine moeders. Stacey Herald is slechts 73 centimeter groot en haar man is 1.82. Ondanks haar kleine lengte heeft ze drie gezonde kinderen op de wereld gezet.

Bij de laatste bevalling waren de doktoren bang voor haar gezondheid maar ze heeft het overleefd.

De eerste mannelijke moeder

Als je dacht dat mannen geen kinderen konden krijgen… Thomas Beatie is de eerste mannelijke moeder ter wereld. Hij werd als vrouw geboren en werd door operatie een man.

Helaas bleek zijn vrouw niet in staat om kinderen te krijgen, dus onderging hij een hormoonbehandeling en IVF met behulp van een spermadonor en kregen ze alsnog een kind.

Moeder die kind baart uit baarmoeder waar ze zelf in zat

En tot slot nog deze opmerkelijke bevalling. Namelijk een baby die geboren is uit de baarmoeder waar de moeder zelf ook in zat. In 2014 is het namelijk in Zweden gelukt om niet alleen maar een succesvolle baarmoeder te transplanteren. Deze kreeg ze van haar moeder.

Maar daar ook een gezonde baby (door middel van IVF, maar wel van beide ouders) ter wereld te brengen.  Vanwege de spoed keizersnede is de baarmoeder beschadigd geraakt en er waarschijnlijk geen broertje / zusje mogelijk.

De zwaarste & grootste baby ooit

De zwaarste baby die ooit geboren  is uit een gezonde moeder, werd via een vaginale geboorte ter wereld gebracht in 1955 en weegt 10,2 kg. De Italiaanse moeder Carmelina Fedele leverde hiermee een van de grootste prestaties die in het Guinness book of world records te vinden zijn.

 Een baby met hetzelfde gewicht werd in 1982 geboren in Zuid-Afrika. Mede door een groeiziekte, het Weaver syndroom, werd dit een van de zwaarste baby’s ooit.

Er was hier wel een keizersnede nodig om hem ter wereld te brengen. De grootste baby was 9,8 kg en was bij de bevalling al 71 cm!

Had jij al eens van deze verhalen gehoord?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Daniëlle schreef:

  Jeetje, wat een verhalen zeg! Die van Nadya kende ik al wel, maar de rest had ik nog nooit van gehoord. Echt extreem ook, die moeder die 69 kinderen heeft gebaard. Ongelooflijk!

 2. Marijke schreef:

  Wauw, ik kende ze inderdaad ook niet allemaal. Wel hele bijzondere verhalen. Leuk dat je ze hent uitgezocht!

 3. Wouter schreef:

  Voor degenen die ooit een keizersnee hebben moeten ondergaan:
  Inés Ramírez Pérez
  In maart 2000, Inés Ramírez Pérez, een Mexicaanse vrouw uit de staat Oaxaca, kreeg media-aandacht na het uitvoeren van een succesvolle keizersnede op zichzelf. Ze had geen medische opleiding, maar toch voerde een succesvolle keizersnede op zichzelf uit; zowel zij en haar baby overleefden.

  https://www.smh.com.au/world/true-grit-the-mum-who-delivered-her-own-baby-20040601-gdj1hc.html

 4. Evelien @ Mamzella schreef:

  Vooral dat met het kindermeisje is bizar he… Zielig ook wel :(
  En dat van die man is zooo vreemd haha :)

  • Linda schreef:

   Zeker, maar vind net ook wel stijlvol dat hij dat over heeft om zo toch een gezin te kunnen vormen.

 5. Flaviena schreef:

  Oh wat een heftige en verrassende verhalen!

 6. Elisabeth schreef:

  Wow, wat een bizarre verhalen… Leuk idee om ze allemaal op een rijtje te zetten!

 7. marjon schreef:

  Wat een verhalen. Sommige kende ik wel, maar de meeste nog niet. Natuurlijk fijn dat mensen zwanger kunnen raken, maar bepaalde gevallen blijven bizar.

 8. Jennifer schreef:

  Mind is blown. Mond valt open van verbazing op verbazing. Jeetje!

 9. Mama van Vesper schreef:

  jeetje;.. wat een verhalen :D

 10. Tamara schreef:

  Wow bizarre weetjes!

 11. Wilmaaa schreef:

  Wow! Wat extreem zeg! Ik ben helemaal verbaasd ;)

 12. Simpel, met een snufje liefde schreef:

  Tjee, wat een bizarre verhalen. Sommige had ik wel gehoord maar sommige ook nog niet. Ze zijn bijna te bizar om echt waar te zijn.

 13. Marguerita schreef:

  Hartverscheurend die kindmama’s :-(

 14. José schreef:

  Wauw, wat een extremen. Leuk om te lezen, maar jemig! Mijn oppaskindje had het laatst al over een meisje van 5 die een kind baarde, ik geloofde hem niet. Oeps!

  • Linda schreef:

   Groot gelijk dat je hem niet gelooft. Is ook zo extreem, maar helaas ‘waar’. Heb ook eerst echt uitgezocht of het geen hoax was.

 15. Kelly schreef:

  Wat een leuk artikel! K heb sommige dingen echt met verbazing gelezen….

 16. Ellen schreef:

  Wow!!! Wat een extremen idd. Leuk om te lezen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.