Tijdens je zwangerschap kan je een pretecho laten maken. Dit is hartstikke leuk en zeker fijn als je niet bij iedere controle een echo krijgt.
Maar wat is een pretecho? Wanneer is de beste tijd om dit te doen? En waarom zou je voor een pretecho kiezen? In dit artikel geef ik je hier wat meer uitleg en duidelijkheid over.
Echo’s tijdens je zwangerschap
Tijdens de controle bij de verloskundige, die tussen de negen en twaalf weken plaatsvindt, krijg je een zogeheten termijnecho.
Met deze echo wordt berekend hoe ver je precies zwanger bent en wat je uitgerekende datum is. Naast deze echo kan je kiezen voor een 20-wekenecho.
Tijdens deze echo kijken ze naar de groei en ontwikkeling van je kindje en krijg je de vraag of je het geslacht zou willen weten.
De 20-wekenecho is trouwens een echo die vergoed wordt en waarbij je zelf kunt kiezen of je deze wilt laten maken, of niet.
Er wordt 9 van de 10 keer wel voor deze echo gekozen en dan kan er al zoveel worden vastgesteld over de gezondheid van je kindje.
Tot slot krijg je aan het eind van je zwangerschap nog twee echo’s. Met ongeveer 30/32 weken een groei-echo (hoe groeit je kindje) en met 36 weken een liggingsecho. Hier kijken ze of het kindje al is ingedaald.
Met deze echo’s wordt de gezondheid van je kindje uitgebreid bekeken.
De echo’s die je dus krijgt zijn allemaal gericht op de groei en ontwikkeling van de baby in je buik. Is er dan nog ruimte voor het ‘gewoon’ kijken naar je kindje? Dat willen we juist toch allemaal zo graag?
Er is tijdens de controle niet heel veel tijd, want er staat natuurlijk weer een ander zwanger stel te wachten. Daar is een oplossing voor, namelijk een pretecho!
Wat is een pretecho?
De naam zegt het eigenlijk al, want deze echo is voor je plezier. De echo is er puur op gericht jou mooie beelden mee te geven en je de kans te geven rustig naar je kindje te kunnen kijken.
Bij deze echo neemt de echoscopist, of de verloskundige, de tijd om je kindje goed te laten zien.
De echo is er op gericht je mooie plaatjes mee te geven, dus gaan ze vaak net zo lang door tot er mooie beelden zijn vastgelegd. Hierdoor kan het gebeuren dat het maken van de echo wat uitloopt.
Over het algemeen duurt een pretecho 30 tot 45 minuten en heb je dus ruim de tijd om rustig te genieten van de kleine in je buik. De echoscopist legt ook uitgebreid uit wat je ziet.
Bij een pretecho mogen er vaak ook ouders, broers, zussen en andere familieleden of vrienden mee.
Heb je al een kindje? Dan is dit het moment om je kleine zijn of haar broertje/zusje te laten zien. Je kijkt vaak mee op een groot scherm en hoeft dus niks te missen.
Wat is de beste tijd om een pretecho te laten maken of geslachtsbepaling?
Een pretecho kan de gehele zwangerschap gemaakt worden, maar er zijn natuurlijk momenten waarop je dit het beste kunt doen.
Ten eerste kan je een pretecho maken voor de geslachtsbepaling van je kindje. Dit kan bij de meeste praktijken vanaf 16 weken, maar je kunt het beste iets later de geslachtsbepaling doen.
Met 16 weken is het geslacht namelijk nog niet altijd even goed zichtbaar en kan er sneller een vergissing gemaakt worden.
Wanneer je een pretecho voor de geslachtsbepaling wilt laten maken en het niet zichtbaar is op dat moment, kan je vaak kosteloos de echo over laten doen. Dat is wel een prettig idee!
Van 16 weken tot een week of 22 is het sowieso een mooie tijd voor een pretecho, omdat je kindje nu nog helemaal in beeld is. Straks kun je je kindje duidelijker zien, maar niet meer in zijn geheel.
Het volgende aan te raden moment is aan het eind van je zwangerschap, namelijk rond de 26-33 weken.
Op dit moment is je kindje hoogstwaarschijnlijk nog niet ingedaald en kan je alles nog goed bekijken.
Mocht je later de echo willen maken bestaat de kans dat je zijn hoofdje en gezicht niet meer goed zichtbaar is. Je ziet steeds meer een echte baby en details worden duidelijker zichtbaar.
Het is soms zelfs mogelijk om haartjes te zien. Jouw verloskundige kan adviseren wanneer je het beste de echo kan laten maken.
Waar maak je een pretecho?
De echo kan je op verschillende plekken laten maken. Ik kon het bijvoorbeeld laten doen bij mijn eigen verloskundigenpraktijk. Zij boden deze dienst aan.
Verder zijn er door heel Nederland speciale bureaus die deze pretecho’s maken. Die kun je vrij gemakkelijk vinden via Google.
Meestal kan je dan ook bekijken hoe de kwaliteit is van de echo’s die zij maken. Dit kan erg verschillen, dus zoek goed uit waar je dit het beste zou kunnen doen.
De kosten voor een pretecho verschillen ook erg. De meeste bureaus rekenen een prijs tussen de 50 en de 100 euro. Redelijk prijzig, maar het is het meer dan waard.
Overweeg daarom wel wat je de beste tijd vindt om je kindje te zien. Wil je het gebruiken voor een geslachtbepaling, of zie je dan liever je kindje meer in detail?
Een 2D, 3D, of 4D-echo?
Je kunt uit verschillende echo’s kiezen. De meeste bureaus maken een combinatie van 2D en 3D. Op een 2D-echo zie je hetzelfde als wat je ziet bij medische echo’s, namelijk de contouren.
Een 3D-echo brengt je kindje op een andere manier in beeld. De 3D-echo is het mooiste aan het eind van de zwangerschap, rond de 26 tot 33 weken. Hoe verder je naar de 33 weken toe gaat, hoe beter het beeld wordt.
Eerder in de zwangerschap wordt er een 2D-echo gemaakt, omdat een 3D nog geen zin heeft. S
ommigen proberen het wel te maken, maar wat je dan ziet is een grote vraag. Het beeld is dan erg onduidelijk en dat is natuurlijk zonde.
Bij sommige praktijken is het zelfs mogelijk een 4D-echo te maken die je kindje nog beter in beeld brengt.
Mocht je dit willen kijk dan eerst goed of de praktijk die je voor ogen hebt deze dienst aanbiedt.
Redenen om te kiezen voor een pretecho
Er zijn een heleboel reden om te kiezen voor een pretecho en deze herhaal ik nog een keertje kort voor je.
- Je kunt uitgebreid en rustig naar je kindje kijken.
- Je krijgt uitleg over alles wat je ziet op de echo.
- Een ontspannen sfeer om naar je kindje te kijken. Dit is bij een medische echo vaak niet het geval.
- Familie, vrienden en kennissen mogen mee. Het is ook een mooi moment om, als je al een kindje hebt, je kindje kennis te laten maken met zijn of haar broertje/zusje.
- Je krijgt prachtige plaatjes mee voor later.
- Een bewust en bijzonder moment voor de geslachtsbepaling.Het
- extra kunnen kijken naar je kindje is al een reden op zich!
Tip om echo’s te bewaren
Vergeet de echo’s, wanneer je deze afgedrukt meekrijgt, niet in te scannen of er een foto van te maken.
Na een aantal maanden wordt de kwaliteit van de echo’s minder en zullen deze zelfs gaan vervagen. Dat zou natuurlijk zonde zijn van de mooie plaatjes die gemaakt zijn.
Wat ook heel leuk is om te doen, is om de echo te vergelijken met een babyfoto van je kleintje. Zoek de verschillen en overeenkomsten. Wat herken je je kindje al goed!
Hebben jullie een pretecho laten maken en wanneer hebben jullie dit gedaan? Herkennen jullie je kindje in de echo’s?
Geschreven door Ilse van HalloLiefKleintje
Prenatale screening
- Prenatale screening & diagnostisch onderzoek tijdens zwangerschap
- Zwangerschapstest
- Echo zwangerschap; wanneer en hoeveel?
- Termijnecho; wanneer?
- Eerste echo; bij hoeveel weken
- 13 weken echo
- 3D pretecho & geslachtsbepaling
- Zelf een echo maken thuis
- Vruchtwaterpunctie
- NIPT test
- Nekplooimeting
- DNA vaderschapstest
- OGTT glucose tolerantie test
- Verloskundige; wat zijn de taken?
- Hartje luisteren baby
Geslacht
- Wel of niet weten wat geslacht baby is
- Geslachtsbepaling
- Kans op zoon of dochter
- Bakerpraatjes zoon of dochter
- Chinese kalender geslacht baby voorspellen
- Nub theorie
- Gender teleurstelling geslacht baby
- Uniseks babynamen genderneutraal
- Verschil jongens en meisjes
- Je kind genderneutraal opvoeden
- Waarom meisjes stoer als ze verkleden
- Zelf kleurplaten maken in Canva - 31 March 2024
- Het mysterie van zeemeerminnen; bestaan ze wel of niet? - 8 February 2024
- 27 Populairste interieurtrends van 2024 - 21 January 2024