Skip to Content

Zelf een echo maken thuis

Zelf een echo maken thuis

Een echo laten maken is bijzonder. Opeens is daar je kindje, kun je het ook zien en wordt je zwangerschap een nog duidelijker feit. Je beseft nog meer dat er echt een ander leventje in je buik rondzwemt.

Nu is het al langer mogelijk om naast de medische echo’s ook pretecho’s te laten maken. En inmiddels zijn we zelfs nog een stap verder: je kan gewoon thuis zelf een echo maken! Maar is dat wel goed voor de baby? Wat zijn de valkuilen hierbij? Of is het juist allemaal alleen maar erg leuk?

Is een echo schadelijk?

De belangrijkste vraag in deze is natuurlijk of het wel veilig voor je kindje is. Gelukkig wel. Een echo werkt namelijk niet met straling, maar met geluidsgolven. Natuurlijk is er onderzoek geweest of deze manier van werken nadelig is voor de baby.

Tot nu toe is hieruit gebleken dat het geen negatieve gevolgen heeft voor je kindje of voor jezelf. Dus daar hoef je het niet voor te laten.

Waarschuwing bij gebruik van een thuisecho

Voel jij je vaak onzeker? Zou je zo graag even binnen in je buik willen kijken om te zien of het wel goed gaat? Ook dan kan een thuisecho een idee zijn. Let alleen wel even op: het is en blijft een pretecho.

Je kan er dus geen medische zekerheden uithalen, daarvoor heb je toch echt de medische blik van de deskundige nodig, zoals de verloskundige of de gynaecoloog.

Zijn er klachten? Voel jij je kindje minder bewegen of wat voor andere zaken ook: bel bij twijfel altijd jouw begeleider!

Medische echo

Iedere zwangere krijgt echo’s tegenwoordig. Dit zijn echo’s die bijvoorbeeld de duur van de zwangerschap bepalen (rond 9 à 10 weken, ook wel termijnecho genoemd) of een groeiecho of liggingsecho (rond 36 weken).

Veel verloskundigen doen standaard een termijnecho en een 20-wekenecho. Vanuit de verzekering worden er twee vergoed.

Pretecho

Een pretecho is gewoon een echo, maar deze wordt niet vergoed en niet in het ziekenhuis gemaakt.

Je kunt wel lekker langer genieten van de beelden van je baby, maar je betaalt er wel behoorlijk veel voor. Standaard gaat het om 2D, maar er zijn zelfs mogelijkheden voor 3D en 4D!

Thuisecho

Een thuisecho is dus ook een pretecho, maar dan gewoon door jullie zelf bij jou thuis gemaakt. Hiervoor kun je een apparaat huren: de Babywatcher (hier). Hiermee maak je 2D video’s en foto’s. Medische experts hebben dit apparaat ontwikkeld en het is dus simpel thuis te gebruiken.

Hoe lang je het huurt kun je zelf bepalen. En het leuke van gewoon thuis een echo maken is natuurlijk ook dat je iedereen kan uitnodigen om met je mee te kijken.

Mocht je dat leuk vinden zou je het zelfs kunnen gebruiken om het geslacht van je kindje bekend te maken op een gender reveal party… Laat ze maar raden!

Hoe werkt het?

Eigenlijk kun je het in 4 stappen indelen. Uiteraard zal je de Babywatcher moeten opstarten, door de bijgeleverde laptop op te starten en in te loggen op je account bij Babywatcher. Stap 2 is het aanbrengen van de gel op je buik.

De volgende stap is al het bekijken van je kindje door met het apparaatje over je buik te ‘aaien’. En als laatste stap kun je de foto’s en/of video’s opslaan. Een prachtig aandenken aan de zwangerschap!

Hoe vaak mag je een thuisecho maken?

Er is een limiet aan het aantal scans wat je mag maken. Dit heeft alles te maken met de opslagruimte in de Cloud.

Iedere huurder krijgt een bepaalde hoeveelheid en om te voorkomen dat deze direct bij de eerste keer al vol staat, zijn er richtlijnen hierin opgesteld.

Hoe lang huren?

Je kunt kiezen uit 3, 5 of 12 dagen huren. Meestal kan het zelfs al de volgende dag gebracht worden. Ook leuk om te doen: twee keer huren. Zo zie je duidelijk verschil! Wil je het helemaal gek maken, dan kun je het apparaat zelfs kopen….

Waarom een thuisecho?

Een thuisecho maken heeft natuurlijk meerdere leuke kanten. Zoals gezegd is het extra beeld wat je zo van je kindje krijgt erg leuk. Opeens heb je een beeld bij de bewegingen die je voelt. Maar er is uiteraard meer.

Het is fijn om zoiets intiems alleen met je partner te kunnen delen. Maar wat ook zo fijn is: juist als je al kinderen hebt is het zo leuk om deze lieverds hun kleine broertje of zusje te laten zien.

Ook voor hen (zeker als ze iets ouder zijn) komt het zoiets dichterbij. Jullie ouders kunnen meegenieten of, zoals eerder al genoemd, de hele club op de party.

Verschil vroeger en nu

Wat een verschil dit allemaal wel niet is met zo’n veertig jaar geleden. Toen mijn neefje geboren werd (die is dus 40 nu) kreeg mijn zus geen echo en had zelfs zijn hartslagje nog nooit gehoord.

Bij mijn twee oudsten deed onze huisarts de bevallingen nog en hoorde ik wel het hartslagje, maar daar bleef het ook bij. Bij de jongste twee (20 en 16) deed een verloskundige de begeleiding.

En daarmee deden ook de echo’s hun intrede. Bij de ene nog in het ziekenhuis en om uit te zoeken of hij er één van twee zou zijn omdat tweelingen in de familie zitten. En later nog een keer op medische gronden.

Bij de jongste had de termijnecho zijn intrede gedaan én kon dit ook nog eens bij de verloskundige zelf. Inmiddels is dit allemaal natuurlijk extra uitgebreid met meerdere echo’s én nu dus ook de mogelijkheid om het thuis te doen.

Nog meer mogelijkheden dus om rustig al kennis te maken met je baby. Even heerlijk genieten! En misschien ook wel leuk om zo opa en oma hun nieuwe kleinkind alvast te showen terwijl het heerlijk ronddartelt in je buik!

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)