Skip to Content

Jong moeder worden; 10 voordelen van jong kinderen krijgen

Jong moeder worden; 10 voordelen van jong kinderen krijgen

Op jonge leeftijd al moeder worden heeft echt niet alleen maar nadelen. Integendeel zelfs het heeft ook wel degelijk voordelen. Het is alleen jammer dat veel mensen eigenlijk de nadelen van het jonge moederschap benadrukken.

Terwijl we juist ook meer aandacht moeten besteden aan de voordelen van op jonge leeftijd moeder worden.

Wanneer ben je een jonge moeder?

In principe is die vraag snel beantwoord. Wanneer ben je een jonge moeder?

Als je onder de gemiddelde leeftijd zit waarop vrouwen moeder worden. Dan is dus bijna de helft van alle moeders een jonge moeder. Maar zijn dan de andere moeders ‘oude moeders’ (oeh, als we dat eens zouden zeggen…).

Wat zijn de voor- en nadelen van jong moeder zijn? En waarom zijn moeders steeds ouder als ze hun eerste kind krijgen?

De voordelen van op jonge leeftijd moeder worden

Het is algemeen bekend dat er minder risico bij een zwangerschap op jonge leeftijd is dan bij een oudere moeder.

Bovendien herstelt je lichaam wat makkelijker van de zwangerschap als je jong bent. Dat duurt bij moeders op wat oudere leeftijd wel wat langer.

Wat dat betreft is het echt wel een voordeel om jong moeder te worden.

Een ander voordeel is dat je als je jong bent nog heel flexibel bent. Je hebt eigenlijk nog helemaal niet een stramien gemaakt van vaste gewoontes. Je bent op jonge leeftijd beter instaat om dingen aan te passen of om iets nieuws uit te proberen. H

et is bijvoorbeeld veel makkelijker als je jong bent om te proberen op financieel gebied met wat minder rond te komen.

Je kan namelijk omdat je jong bent veel beter improviseren of iets verzinnen waardoor je wat geld overhoudt. Als je wat ouder bent en gewend bent om alles via een bepaald patroon te doen valt het niet mee om dingen anders te doen. Heel flexibel zijn helpt ook bij het opvoeden van je kind.

Er is nog iets wat positief is aan het jonge moederschap. Je kan op die leeftijd waarschijnlijk met veel minder slaap toe. D

at komt goed van pas als je s, nachts er een paar keer uit moet om je baby te voeden of een luier te verschonen. Voor dat je in verwachting raakte ging je misschien wel iedere weekend lekker stappen met je vrienden of vriendinnen?

Dan had je wellicht ook vaak korte nachten en kon je ondanks wat slaapgebrek de volgende dag toch prima presteren.

Omdat je hier aan al een beetje gewend was zijn de onderbroken nachten voor jou echt goed te doen. Een vrouw die moeder wordt op latere leeftijd heeft hier veel meer moeite mee.

De nadelen van het jonge moederschap

Je gaat heel anders naar de wereld om je heen kijken dat in tegenstelling tot je vriendinnen die even oud zijn. Jij gaat hoogstwaarschijnlijk veel meer kijken naar plekken waar je met kinderen naar toe kan.

Ook als je gaat uit eten kies je een restaurant die kindvriendelijk is en een speciaal kindermenu serveert.

Terwijl je vriendinnen veel meer bezig zijn met uitgaan en reizen en spontaan allerlei uitstapjes maken.

Dat is overigens ook een nadeel. Je vriendinnen gaan misschien ieder weekend wel ergens naar toe maar jij kan nu je een kind hebt waar je voor moet zorgen niet altijd mee.

Uiteraard kan je af en toe best een keer mee omdat opa en oma of iemand anders kan oppassen maar het kan gewoon niet altijd.

Een studie, stagelopen of examens doen het kan allemaal maar het is wel een stukje moeilijker als je jong moeder bent.

Overal is wel een oplossing voor te bedenken maar jong moeder zijn en ook nog willen studeren, stagelopen en tussendoor nog even voor je tentamens leren kan heel pittig zijn. Dat moet je echt niet onderschatten.

Jongste moeder ter wereld

De allerjongste moeder ter wereld was Leni Medina uit Peru. Zij was 5 jaar en 7 maanden toen ze moeder werd.

Wat??? Kijk, dat is dus absoluut een (onaanvaardbare) jonge moeder. Ze had een hormoonziekte waardoor ze vanaf haar 2e al ongesteld was.

Haar ouders dachten dat ze een tumor in haar buik had, maar het bleek een zoon te zijn. De vader is onbekend. Dat ze zo jong al moeder was is bizar. Maar dan is er dus ook iets gebeurd toen ze 4 was…

Jonge moeders in Europa

In de rest van Europa zijn moeders ook steeds ouder wanneer ze hun eerste kind krijgen. In Italië en Spanje zijn moeders gemiddeld het oudst wanneer ze een kind krijgen: 31 jaar, in Bulgarije en Roemenië het jongst: 26 jaar.

Hoe oud was jij toen je moeder werd?

Martine Pieters-de Wit