Skip to Content

Waarom lijken baby’s op hun vader?

Waarom lijken baby’s op hun vader?

Daar lig je dan, te stralen met je pasgeboren baby in je armen. De eerste kraamvisite staat al op de stoep: opa en oma komen natuurlijk even snel hun (eerste?) kleinkind bewonderen. En ja, dan volgt al snel de bekende vraag: “Op wie lijkt de baby?”

Vaak zien de grootouders er gelijkenissen in van hun eigen kind, de wens is overduidelijk de vader van de gedachte! Want de andere opa en oma zien toch echt ook gelijkenissen met hun kind! Vaak wordt er gesteld dat pasgeboren baby’s op hun vader lijken.

Maar is dat ook zo? Of zeggen we dat alleen maar om iets liefs te willen zeggen?

Ter bescherming van het kind

Een pasgeboren baby is overduidelijk de baby van de moeder en hoogstwaarschijnlijk ook echt het kind van de vader. Maar ja, vader kan niets anders doen dan de moeder op haar woord geloven.

En dus helpt de natuur een handje mee: die laat de baby op de vader lijken, zodat er geen twijfel meer is, en papa verliefd op zijn kleintje, alles zal doen om het kindje groot te brengen.

Leve moeder natuur! Maar is dat ook echt zo?

Theorie getest

Natuurlijk is dit een leuke theorie, maar klopt het ook? Zo’n twintig jaar geleden is er een test geweest waarbij aan de hand van foto’s gekeken moest worden welke papa en welke mama bij de baby hoorden. En wat denk je? De vaders waren er inderdaad beter uit te vissen dan de moeders. Is de stelling dus waar? Je zou het bijna gaan denken.

Toch heeft dit onderzoek andere onderzoekers getriggerd om dit onderwerp verder uit te zoeken. Helaas: uit geen enkel ander onderzoek bleek de stelling onderbouwd te kunnen worden.

Soms waren het zelfs de moeders die beter uit de verf kwamen. Dus stellen we nu maar stiekem dat het een beetje onzin is…

Maar moeder natuur dan?

Moeder natuur heeft wel degelijk invloed op de manier hoe papa op zijn kind reageert. Dat dan toch weer wel. En als je dit onderzoek serieus neemt, zou je eigenlijk moeten willen dat inderdaad iedere baby op zijn vader lijkt. Het blijkt namelijk dat een baby met een gelijkenis met papa gezonder is!

Dus is het niet nog iets van vroeger, toen de baby de bescherming van vader tegen wilde beren zo broodnodig had. Het blijkt nog altijd zo te zijn, ondanks al onze moderne snufjes en een beschaving die ver van de natuur af is gaan staan.

Blijkbaar zijn onze wilde haren dus toch nog niet helemaal verdwenen…

De Binghamton University New York

De universiteit uit New York deed een onderzoek onder 456 gezinnen (hier). Zij analyseerden deze gezinnen de eerste drie dagen na de geboorte.

En wat bleek uiteindelijk: de pasgeboren baby’s die op hun papa leken, waren na een jaar minder ziek geweest! Zo hadden ze minder last van astma, gingen minder vaak naar de dokter of naar het ziekenhuis. En als ze daar toch belandden, lagen ze er minder lang. Beetje absurd wel…

Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat vaders die gescheiden leven van hun kind, meer tijd vrij maken voor hun kinderen als zij op hem lijken! (Eh, mag ik dit een beetje raar vinden?)

De verklaring hiervoor is exact hetzelfde als de verklaring die men aan wil voeren of baby’s op hun vader lijken: de genetische verwantschap. Jij lijkt op mij, dus ben je ook echt van mij; zoiets dus! En de aandacht van papa blijkt dus belangrijk te zijn voor de gezondheid van het kind.

Lijken baby’s op vader of moeder?

Eigenlijk is het natuurlijk nog veel te vroeg om bij een pasgeboren baby al conclusies te trekken op wie ze lijken. Ze veranderen nog zo ontzettend. Een pasgeboren baby moet eerst nog even ‘uitvouwen’, ze zitten immers nog vol rimpeltjes en kleine andere ‘deukjes’. Vergelijk maar eens de foto’s van net na de bevalling en een week later.

Vervolgens veranderen de kleur van de oogjes en het haar is nog helemaal niet bekend (heeft je kindje al haar? De kleur is nog echt niet bekend…). Mijn kindjes begonnen allemaal met blauwe oogjes en zwarte haren: weinig van over gebleven bij de meesten…

De echte kleur van zowel ogen als haren schijn je pas met een jaar ongeveer te kunnen zien.

Het grappige is zelfs dat een kindje iets kan erven wat helemaal niet tot uiting komt bij jullie zelf! Zo kan je kindje de krullen van opa erven of bijvoorbeeld de rode haardos van eh…nou ja, je broer heeft het in ieder geval ook. Blijkbaar zit het ergens in de familie!

En de minder duidelijke kenmerken zoals karakter: meestal zal het een leuke mix zijn van jullie beiden. Natuurlijk zal je best dingen van jezelf terug gaan zien in je kleintje. Maar is het echt zo belangrijk?

Je kindje is weer een heel originele mix van eigenschappen en gewoon zichzelf! Een mannetje of vrouwtje waar jij, hoe dan ook, toch gewoon zielsveel van houdt! Ook als het nou net die grote neus van opa heeft geërfd ;-).

Leek jouw kindje op zijn of haar vader of moeder?

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via: