Skip to Content

Taakverdeling huishouden; voorbeeld schema voor man & vrouw

Taakverdeling huishouden; voorbeeld schema voor man & vrouw

Uren knuffelen met je baby… Of samen de slappe lach hebben… Had iemand mij ooit kunnen vertellen dat dat zo leuk kan zijn? Je hoeft je tong maar uit te steken en ze liggen dubbel. Maar toen moest het toilet schoon gemaakt worden.

Was dat vroeger in 5 minuten gebeurd, nu is het een drama dat je de kamer uitloopt en vergeet je drie keer de emmer water mee te nemen. O ja, en er moet ook weer gekookt worden vandaag. En strijken? Wie zei hier strijken? Hoe zit de taakverdeling bij jullie in huis?

Alles kost meer tijd

Het lijkt wel of alles na het krijgen van een baby meer tijd kost. Je hoofd is drukker omdat je aan meer dingen moet denken, je hebt het ook drukker want je moet je baby verzorgen en je zit ‘vast’ aan zijn of haar schema.

Vroeger ging manlief naar zijn werk, vloog ik in pyjama door het hele huis tot alles schoon was, douchte ik en ging ik vanuit huis aan het werk. Nou, dat is dus verleden tijd. Want dochterlief vindt het uiteraard niet zo gezellig als ik 3 uur achter elkaar ga schoonmaken of wassen. Dus geen grote schoonmaak meer één keer in de week, maar elke dag een stukje.

Nieuw ritme en nieuwe taken

Je moet na de geboorte van je kindje een nieuw ritme vinden, ook in het huishouden en in de taakverdeling. Daarnaast komen er ook nog een aantal taken bij die ook verdeeld moeten worden. Op een rijtje:

 • Baby wassen en aankleden;
 • Luiers verschonen;
 • Voedingen geven;
 • Extra/grotere wassen;
 • Groente- en fruithapjes maken als je geen potjes koopt;
 • Luiers wassen als je geen wegwerpluiers hebt;
 • Afspraken zoals het consultatiebureau;
 • ‘Gewoon’ aanwezig zijn;
 • Boekjes voorlezen;
 • Meespelen;
 • Last but not least: knuffelen.

Voor de geboorte nieuwe taakverdeling gezin

Daarom is het slim om van te voren al te kijken naar de taakverdeling in het gezin. Hoe is het nu eigenlijk verdeeld? Vragen die je daarbij kunt stellen zijn:

 • Hoeveel werken jullie?
 • Wie doet wat in het huishouden?
 • Wat vinden jullie leuk (of het minst erg…) in het huishouden?
 • Want het kan natuurlijk maar zo zijn dat de één altijd met tegenzin stofzuigt, terwijl de ander dat veel minder erg vindt om te doen.
 • Hoe zie je het straks voor je?
 • Willen jullie je kindje straks naar de opvang, gastouder of opa en oma brengen? Hoeveel dagen zou je dat willen? Moet één van jullie straks minder gaan werken en wie moet dat dan gaan zijn?

Nieuwe taakverdeling gezin lastig

Het is heel logisch als je er niet meteen uitkomt. Want het is niet zomaar voor een week, je maakt zo’n plan voor in ieder geval een paar maanden. Als je er niet uitkomt, kun je er pen en papier bij pakken en gewoon gaan schrijven.

Wat zijn de mogelijkheden? Je kunt een schema maken met kolommen van maandag tot en met zondag en per dag opschrijven waar jullie dan zijn en waar de baby dan is. Zo zie je snel of je iets over het hoofd ziet en of het wel haalbaar is. Denk ook aan de reistijd, kun je op tijd bij de opvang of je werk zijn?

De mogelijkheden van thuiswerken

Gelukkig worden werkgevers steeds flexibeler en zijn er steeds meer technologieën die van alles mogelijk maken. Daardoor kan je vaak ook thuiswerken en/of op andere tijdstippen. Ideaal, want als je baby elke dag om 5 uur enthousiast aan de dag begint (zoals hier thuis) en je dan pas om 9 uur op je werk aankomt, heb je er al een halve werkdag opzitten.

Als je dan thuis kunt werken, heb je juist al veel kunnen doen. Eer je kind toe is aan zijn middagslaapje ben je dat zelf ook zo ongeveer, en waarom ook niet? Zo komt je dag er totaal anders uit te zien als je thuiswerkt.

Lekker afwisselend, maar je to do list in de gaten houden wordt wel belangrijk. Want wanneer ga je nu dat ene stuk typen waar je je volle concentratie bij nodig hebt? Waarschijnlijk ‘s avonds als het spul op bed ligt. Maar als dan net je vriend binnen komt wandelen, komt het er niet van.

Want als je thuiswerkt, loert het gevaar dat je niet aan je werk toekomt. Denk er van te voren over na hoe je die valkuil gaat proberen te voorkomen. Blok bijvoorbeeld drie avonden in de week om te werken, die avonden heeft je partner dus de baby.

Of spreek af dat je niet gestoord kunt worden als de deur dicht is. Oftewel, thuiswerken is fijn en flexibel. Maar heeft ook de nodige structuur en afspraken nodig.

Heel zakelijk: af en toe evalueren

Straks is die baby er, en dan zijn sommige dingen precies zoals je had verwacht en andere dingen juist weer niet. Doordat je gebroken nachten hebt, is het logisch dat je wat sneller geïrriteerd bent. Daarom is het goed om regelmatig samen op de bank te kruipen en te bespreken hoe het gaat. Vragen die je dan kunt stellen zijn:

Hoe zit je in je vel?

 • Wanneer heb je het gevoel dat we echt een team zijn?
 • Waar irriteer je je eigenlijk aan?
 • Wat vind je het ergste klusje in het huishouden?
 • Voor de thuiswerken: kom je ook echt aan werken toe?
 • En natuurlijk de wederzijdse vraag: Waar zou ik je mee kunnen helpen?

De meeste uit de hand gelopen ruzie’s tussen partners ontstaan over de taakverdeling en over wie wat doet in het huishouden en de verzorging van de kinderen. Het voelt misschien wat onwennig om zo’n evaluatieronde te doen, maar na een paar keer zul je merken dat het echt helpt.

Irritaties hoeven niet hoog op te lopen voor ze uitgesproken worden, omdat je elkaar ernaar vraagt. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je eerlijk antwoord geeft en luistert zonder direct ‘Ja, maar…’ te zeggen.

Daarnaast helpt het voor nog iets: na de geboorte gaat alle aandacht naar je kindje en de verzorging, waardoor je elkaar soms mist. Zo’n evaluatieronde helpt om elkaar in het vizier te houden en het gevoel van ‘wij zijn samen een team’ te behouden ook al is er ‘opeens’ zo’n kleine drukteschopper bij.

Ervaringen andere moeders

Kimberley

Eigenlijk hebben wij beide evenveel aandeel hierin. Yilmaz werkt en ik niet, dus de meeste opvoeding komt bij mij vandaan. Maar wel alles in overleg en wij zitten eigenlijk altijd wel op één lijn.

Linda

Ik ben in principe 24 uur per dag bij de kinderen. Zo af en toe is het mij gegund om een keer alleen de grote boodschappen te doen of naar een vergadering te gaan.

Dat wil echter niet zeggen dat ik ook alles doe. Ik doe wel veel, maar als manlief thuis is neemt hij zeker zijn aandeel over. Poepluiers verschonen of voorlezen voor het slapen gaan zijn twee dingen die echt zijn ‘ding’ zijn.

Als het nodig is gaat hij ook rustig op pad met een van de twee. We stemmen wel samen af hoe we over opvoeden denken, maar hebben het geluk hier vooralsnog gelijk in te lopen. Wat erg fijn is, want als ik toch even wat onzeker ben of ik iets niet beter op een andere manier kan doen stelt hij me altijd gerust.

Lori

Hier proberen we 50-50, maar ik als moeder ben iets meer thuis en daarom ligt de verdeling eerder op 60-40. Wel bespreken we veel en overleggen we de regels. Ik let meer op de gezonde voeding en paps kan weer strenger optreden tijdens huilen en dramatoneelstukjes.

Mahwish

Ik, omdat ik meer tijd doorbreng met onze meiden. Mijn man werkt fulltime en ik parttime. Ik doe de verzorging en het grootste deel van de opvoeding. Als mijn man thuis is, speelt hij met de kinderen en lezen zij samen. Af en toe brengt hij een dag met onze dochters door als ik een date of feestje heb. Dan doet hij uiteraard de verzorging.

Martine

We hebben het redelijk fifty/fifty verdeeld. Gelukkig zijn we beiden nogal flexibel in ons werk en werken ook veel thuis. Hierdoor hebben we geen kinderopvang nodig en zijn we allebei de helft van de week thuis wat dus inhoud dat de opvoeding ook gelijk op gaat.

Monique

Michiel werkt fulltime en ik studeer, maar vanuit huis en in eigen tempo. Het is dus logisch dat ik het meeste tijd doorbreng met Lise en er dus een groter deel van de opvoeding op mij neerkomt. Toch betekent dat niet per se dat ik mijn aandeel belangrijker is dan dat van Michiel.

Als hij thuiskomt uit zijn werk of vrij is, neemt hij eigenlijk automatisch die rol over. Hij brengt Lise bijvoorbeeld vaak naar bed ‚s avonds of geeft haar alvast eten als ik nog aan het koken ben.

Nicole

Aangezien ik in de ziektewet zit en mijn man gewoon 5 dagen in de week werkt komt de meeste opvoeding op mij uit. Ik vind het dan soms wel erg lastig om haar uit handen te geven als hij thuis is. En wanneer ik dan bepaalde dingen aan hem over wil laten denkt hij er juist op dat moment anders over.

Wel hebben we een echte papadag ingesteld waardoor op die dag de zorg sowieso aan hem is. Dat maakt het voor mij makkelijker om los te laten. We overleggen overigens altijd hoor als het gaat om lastigere beslissingen. Echt een taakverdeling hebben we niet. Behalve dus de voor de hand liggende verdeling ivm werk.

Petra

De taakverdeling is hier in huis goed verdeeld. Echt 50/50. Ik werk 4 dagen en manlief 4,5. Vanaf begin af aan heeft manlief mee geholpen. Of het nu om een luier verschonen of in bad doen ging.

Arcadia

In de opvoeding nemen Ted en ik een gelijke plek in. Wel spelen we ieder een andere rol. We beslissen samen welke richting we opgaan en wat we willen bereiken met Ronja, nieuwe ontwikkelingen spelen we in overleg op in. Zo zijn we echt partners in de opvoeding.

De praktische taakverdeling is scheef, want ik ben huismoeder en Ted werkt full-time. Ik ben dus Ronja’s hoofdverzorger en aanspreekpunt, ik ben degene die overdag alle beslissingen moet maken en knopen moet doorhakken.

Ik stuur haar aan en probeer haar voornamelijk te volgen en haar gang te laten gaan. Zo kan ze op haar eigen manier de wereld ontdekken.

Frederique

Voornamelijk ik aangezien ik alleenstaande moeder ben en de kinderen bij mij wonen.

Gwen

Dat ben ik (mama), omdat ik meer dagen thuis ben en manlief fulltime werkt. ‘s Avonds en ik het weekend doen we alles samen, hoewel hij haar nu vaker baddert of wast ‘s avonds omdat ik zwanger ben en mijn bekken/rug ‘s avonds vaak ‘moe’ zijn van de dag.

De mannen van deze mama’s zijn goed bezig; de meeste mannen nemen netjes hun verantwoordelijkheid en helpen bij de opvoeding. Natuurlijk ligt dit overdag net iets anders als je partner fulltime werkt en jij door het leven gaat als gezinsmanager. Logisch toch?

Wie doet bij jullie wat in huis?

Martine Pieters-de Wit
 1. Whitney says:

  Ik vind dit echt leuk om te lezen!
  Mijn vriend werkt fulltime (soms wel 60 uur in de week) en ik parttime. Mijn uren zijn helaas in de avond waardoor wij 3 avonden in de week een haast avond hebben. Hoop dat dit in de toekomst zal veranderen, merk dat babyboy hier onder lijdt. Verder komt er veel op mij aan. Het huishouden proberen we 50/50 te doen en boodschappen halen we altijd samen.

Comments are closed.