Skip to Content

Waarom het beter is als papa voorleest!

Waarom het beter is als papa voorleest!

Ja, je leest het goed: het is beter als papa voorleest! Misschien vind je het onzin, maar toch is hier een serieuze studie naar gedaan waar het uit gebleken is. Het onderzoek werd verricht door de Britse Harvard University. Wat ze dan ontdekten, en meteen ook maar meer voorleestips, vind je hier!

Papa is creatiever…

Wat maakt het dan dat vaders anders voorlezen dan moeders? Is het de klank van hun stem of lezen ze rustiger of vloeiender of… Nee hoor, niets van dat alles. Vaders halen er heel andere dingen bij!

Waar de moeder vaak zich beperkt tot het boekje op zich en de vragen dus stelt over het verhaal, bijvoorbeeld, zal een vader meer de verbinding leggen met de wereld om ons heen (volgens dit onderzoek).

Hier zou het idee achter liggen dat moeders de kinderen iets willen leren, dus dat ze daarom vragen stelt die bijvoorbeeld het kind leert tellen aan de hand van de plaatjes in het boek.

De vader haalt er heel andere dingen bij. Als hij iets voorleest over een bepaald onderwerp, gaat hij met het kind ‘terug’ naar iets wat in het echte leven is gebeurd. Hierdoor gaat een kind creatiever denken.

Met dit nadenken vergroot je de woordenschat van je kind nog meer. Anders gezegd: de vragen van de moeder zijn simpeler dan de abstractere vragen van de vader. Laatstgenoemde daagt dus meer uit.

Papa is specialer

Een andere reden kan ook zijn dat kinderen meer opletten als papa het doet, omdat meestal mama dit soort dingen doet. Waarbij je dan weer jezelf kan afvragen of je papa dan wel altijd moet laten voorlezen. Dan is het speciale er toch vanaf?

Hoe werd het onderzoek dan gedaan?

Een jaar lang hebben de onderzoekers de verhalen beluisterd en kwamen er achter dat voorlezende vaders vooral voor meisjes meer winst opleverden. En als die vader zijn kroost ook nog eens voorleest voordat ze twee zijn, dan is de winst helemaal groot!

Maar het gaat nog verder!

Naast het voorlezen door vaders, wat meer zou stimuleren, is een lezende vader ook stimulerender voor het leesgedrag van oudere kinderen. Een kind van een vader die boeken leest, wordt hier meer door beïnvloed dan door een lezende moeder!

Daarnaast zullen zoons hun vader als rolmodel nemen en als papa leest is de kans groter dat zij het ook wel durven doen. Hiermee worden ze zeker geholpen. En de meisjes dan? Uiteraard is het voor hen net zo belangrijk dat er gelezen wordt.

Het is echter zo dat de meeste moeders wel voorlezen en zelf ook wel van lezen houden. Dit rolmodel komt dus sneller voor. Als beide ouders lezen is dat dus de mooiste situatie.

Praat ook met elkaar over wat je leest, prop een boekenkast vol met boeken, laat ze een gewoon onderdeel zijn van je dagelijkse leven. Dan wordt het een kwestie van gewoonte om een boek te pakken!

Jongens hebben een leesachterstand

Uit internationale onderzoeken blijkt dat jongens een leesachterstand hebben ten opzichte van meisjes. Dit komt voor een deel door biologische redenen. De ontwikkeling van de talige hersengebieden van jongens loopt een stuk trager dan bij meisjes. Hier zit een verschil in van maar liefst 6 jaar!

En eigenlijk blijven vrouwen op dit gebied superieur aan de mannen. Vrouwen (meisjes) zijn daarnaast ook nog eens beter in het lezen van de gedachten en gevoelens van anderen.

Deze vaardigheid helpt hen dan ook weer bij verhalende teksten. Door dit alles hebben ze op taalgebied dus een streepje voor op jongens. Om de mannetjes daarmee te helpen en hierdoor minder achterstand op te lopen in het onderwijs, is een voorlezende vader ook een prima idee.

Iedere manier van voorlezen helpt, uiteraard. Maar de vader als rolmodel is dan nog weer net een extra steuntje in de rug. Wil je hier meer over weten, dan kun je eens kijken op de site Vadersvoorlezen.nl.

Ook moeders moeten voorlezen

Nu denk je misschien dat je voortaan alle voorleespret maar aan papa moet overlaten. Mis! Juist de combinatie van beide ouders maakt de mooiste situatie. Omdat beiden het anders doen, leert een kind bij iedere ouder net weer andere dingen.

Waarom zou je voorlezen?

Waarom zou je eigenlijk voor willen lezen? Dat heeft meerdere redenen die allemaal supergoed zijn voor je kind.

Niet alleen stimuleer je het lezen bij je kind, maar het vergroot daarnaast de woordenschat, hij of zij krijgt meer begrip van spelling, het tekstbegrip vergroot en uiteraard moet je ook gewoon de gezellige quality time die je erin stopt niet vergeten. Even knus met papa (of mama) bezig zijn is immers hartstikke leuk!

Prentenboeken en hun positieve invloed

Voor de allerkleinsten kom je al snel uit op prentenboeken. Wist je dat deze boekjes juist heel goed zijn voor de ontwikkeling van je dreumes/peuter?

Hier zit de ontwikkeling van de woordenschat (lees- en taalvaardigheid) inderdaad bij, maar ook de sociaal-emotionele ontwikkeling is er bij gebaat. Dus op naar de winkel voor mooie prentenboeken!

Voorleestips

Goed, maar hoe lees je nu lekker voor?

  • Kies voor een boek met plaatjes
  • Kies samen met je kind het boek
  • Geef je kind de mogelijkheid om te reageren
  • Bij de kleinsten: herhaling vinden ze heerlijk. Dus ja hoor, je mag weer dat boekje voorlezen die zo ongeveer al uit elkaar ligt…
  • Uiteraard lees je ook wel andere boeken!
  • Praat over de plaatjes: wat zie je, leg de koppeling naar het verhaal enz.
  • Maak, indien mogelijk, de koppeling naar dingen die echt gebeurd zijn of voorwerpen die je ook echt in huis hebt enz.
  • Lees rustig voor, zodat je kindje het kan volgen
  • Lees niet monotoon voor, dat maakt het erg saai
  • Bij oudere kinderen kun je het verhaal nog eens met elkaar nabespreken
  • Bij een dreumes kun je heel eenvoudige vragen stellen. Kan hij of zij nog niet echt praten? Dan kun je wel dingen vragen als ‘zie jij de poes?’ Je kindje kan het dan aanwijzen. Zo komt het verhaal nog meer tot leven.
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)