Skip to Content

Tips voor mannen: hoe omgaan met je zwangere vrouw?

Tips voor mannen: hoe omgaan met je zwangere vrouw?

Soms kun je je als man machteloos voelen als je vrouw zwanger is. Je kunt het moeilijk van haar overnemen. Maar er zijn ook momenten dat je er een punthoofd van krijgt dat ze wéér uit haar doen is…

We geven je graag een aantal tips om de omgang met je vrouw fijn te laten verlopen!

Besef dat haar humeur niks met jou te maken heeft!

De hormonen gieren door het lichaam van een zwangere vrouw. Doe je niks aan, want het is juist nodig om de baby te laten groeien en het lichaam voor te bereiden op de dingen die komen gaan.

En we weten allemaal dat hormonen heel veel invloed hebben op hoe je je voelt. Door dit te beseffen kun je vast al minder kriegel worden als ze weer eens bot uit de hoek komt of alleen maar op de bank zit.

Rust is belangrijk

Verwacht niet van je vrouw dat ze heel actief is. Er zijn vrouwen die juist energie voor tien hebben, dus dan heb je geluk (of misschien wel juist niet…). Maar rust is wel belangrijk.

Zeker aan het einde is het lichaam van je vrouw topzwaar en rust kan niet alleen je vrouw ontlasten, maar het is ook belangrijk voor de baby.

Zorg dat ze die rust ook krijgt door af en toe de werkzaamheden uit handen te nemen of door niet allerlei stressvolle zaken nu te gaan regelen. Verhuizen bijvoorbeeld kun je toch echt beter nu niet doen…

Vergezel haar

Of het nu gaat om een bezoek aan de verloskundige of dat ze rust moet houden en altijd maar thuis zit te zitten: laat het haar niet alleen doen!

Ga mee naar de afspraken van de verloskundige (of in ieder geval regelmatig) en wees ook gewoon in de avond veel thuis in plaats van gewoon je gang gaan in de kroeg met je vrienden of weer naar de sportschool. Je vrouw is zwanger, maar wel van ook jouw kind. Laat zien dat ze er niet alleen voor staat!

Toon echte interesse

Misschien heb je niet zoveel met babykleertjes of is een babynaam voor jou iets wat je zo uit je mouw schudt. Maar er samen over praten en ook de aankopen bewonderen die ze vandaag weer gedaan heeft: het voelt voor je vrouw niet alleen als aandacht voor haarzelf maar ook dat je hierdoor laat zien dat je echt met de baby bezig bent!

Doe kennis op

Je interesse toon je ook door veel te willen weten over de zwangerschap, de bevalling en bijvoorbeeld de voordelen van borstvoeding. Zo kun je ook prima meedenken met je vrouw en zo echt samen beslissingen nemen!

Het is ook jouw kind, dus jij wil toch ook het beste voor je kleintje? Nou dan, dat hoeft echt je vrouw niet alles allemaal alleen uit te dokteren.

Verwen haar maar

Af en toe je zwangere vrouw spontaan verwennen is een heel goed idee! Iedere vrouw vindt dat al fijn, maar als je zwanger bent mag je best even in het zonnetje gezet worden.

Een etentje regelen of zelf eens koken in plaats van dat zij dat moet doen. Je weet vast wel waar ze gelukkig van kan worden!

Neem haar mee op vakantie

In het middelste kwartaal van de zwangerschap voelen de meeste vrouwen zich op zijn best. Dan samen nog even lekker op vakantie gaan is een heel goed plan. Want hierna wordt samen weggaan toch echt een ander verhaal.

Steun haar indien nodig

Heeft je vrouw te maken met een (schoon)moeder of een zus/vriendin die alles beter weet en steeds commentaar geeft op de dingen die jullie uitkiezen of doen?

Steun je vrouw! Ga niet schaapachtig je moeder overal gelijk in geven, maar laat merken dat ze over een grens heen gaat! Slik je alles om de lieve vrede te bewaren? Z

o zal het voor je vrouw waarschijnlijk niet aanvoelen. Zij heeft het gevoel dat je haar laat vallen.

Overleg eventueel thuis eens (als dit steeds gebeurt) hoe jullie samen willen hoe ermee omgegaan wordt. Besluiten jullie samen dat er maar niet te erg op gereageerd moet worden om inderdaad de lieve vrede te bewaren en weet zij zo dus dat je echt wel achter haar staat, dan wordt het allemaal al een stuk eenvoudiger.

Weet dus gewoon dat jullie van elkaar op aan kunnen!

Wat mag wel en wat niet?

Er zijn dingen die je als zwangere beter niet eet of doet. Door hier ook van op de hoogte te zijn snap je waarom je vrouw opeens over dingen ingewikkeld doet. Of je kunt haar beschermen en je baby, omdat je hiervan afweet.

Een kattenbak verschonen wordt afgeraden. Dat neem jij dus van haar over. En een lekker broodje met filet americain ga je dus niet voor haar klaarmaken!

Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Geuren…

Zwangere vrouwen kunnen opeens op een heel andere manier geuren ervaren. Daardoor kunnen de gewoonste zaken opeens stinken voor haar. Haar reukvermogen is toegenomen.

Nu vraag je je misschien af wat jij daar mee moet, maar ze zal dus ook beter ruiken als je niet gedoucht hebt na het sporten of als je bier over je heen gekregen hebt bij een feestje…

Wil je dat ze toch naast je blijft liggen? Stap dan even onder de douche voordat je naar bed gaat (of als je thuiskomt)!

Wel of niet vrijen?

Hier is geen standaard advies over te geven. De ene vrouw wil het juist wel, de ander helemaal niet. Omdat ze ontzettend moe is, bijvoorbeeld. Accepteer het allemaal. Wil ze niet omdat ze bang is dat jij haar zo niet mooi vindt? Natuurlijk laat je haar dan juist weten dat ze heel mooi is zo en dat ze voor jou nog altijd aantrekkelijk is.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via: