Skip to Content

Couvade syndroom; gedrag mannen tijdens zwangerschap & ervaringen

Couvade syndroom; gedrag mannen tijdens zwangerschap & ervaringen

Het is regelmatig een onderwerp van gezonde zelfspot onder aanstaande vaders, maar toch bestaat het echt: mannen kunnen ook last hebben van zwangerschapskwaaltjes! En dan denken we hierbij niet aan hun eigen emoties die natuurlijk ook alle kanten op kunnen schieten omdat ze toch ook gewoon net als hun vrouw een kind krijgen.

Het gaat hierbij niet om gewone onzekerheid of er tegenop zien of wat dan ook. Nee: echte zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, lage rugpijn hebben en meer.

Dit alles heeft een naam: couvadesyndroom! Wat is het, hoe komt het en wat doe je eraan?

Wat is het couvadesyndroom?

Couvade wordt ook wel mannenkraambed genoemd. Mannen kunnen last hebben van een paar kwaaltjes die bij een zwangerschap horen. Dit heet dus het couvadesyndroom.

Hierbij kan het gaan om enkele lichte kwaaltjes (en dat komt best wel regelmatig voor), maar het kan ook ergere vormen aannemen.

Gelukkig komt dit weinig voor, want extreme vormen kunnen een risico geven voor de gezondheid van de man.

Wat zijn de symptomen van het couvadesyndroom?

De symptomen zijn behoorlijk divers. Daarbij zal de één het bij een enkele klacht houden, terwijl een ander meer verschillende kwalen heeft. Zoals gezegd verloopt het meestal mild en kan het verder dus ook geen kwaad.

De klachten kunnen zowel fysiek zijn, als lichamelijk. Vooral de lichamelijke kunnen lachwekkend overkomen, omdat je dat toch vooral ziet als iets wat niet kan. Maar dat kan dus duidelijk wel:

 • Misselijkheid
 • Brandend maagzuur
 • Lage rugpijn
 • Opgeblazen gevoel
 • Vaak plassen
 • Vreetbuien
 • In gewicht toenemen!

Ook psychisch kan er van alles aan de hand zijn:

 • Vergeetachtig zijn
 • Stemmingswisselingen
 • Angst en depressie
 • Slaapproblemen
 • Minder libido
 • Nesteldrang

Bij extreme symptomen denk je aan:

 • Opgezette borsten
 • Een echte ‘zwangerschapsbuik’
 • Weeën!

Waardoor ontstaat couvadesyndroom?

Waarom het precies gebeurt is niet helemaal duidelijk, maar men denkt dat het couvadesyndroom ontstaat door een grote betrokkenheid van de vader bij de zwangerschap, zeker in combinatie met stress.

Bij mensen die al langer een kinderwens hebben en al jaren met allerlei onderzoeken en behandelingen bezig zijn, kan het couvadesyndroom een gevolg zijn.

Dat het zeker een psychologische achtergrond heeft, mag duidelijk zijn. Maar er zijn ook verklaringen te vinden die het fysieker opzoeken en uitgaan van hormonen.

Mannen voelen zich buitengesloten

Eén van de oorzaken die aangegeven worden is er één waarbij je moet denken aan kinderen: negatieve aandacht is ook aandacht. Iets in die strekking. Er zijn namelijk mannen die doorhebben dat zij op het gebied van zwanger zijn en bevallen weinig kunnen en voelen zich hierdoor buitengesloten.

Om toch aandacht te krijgen zouden zij lichamelijke klachten gaan ontwikkelen, die op de klachten van hun partner lijken.

Een vriendelijkere verklaring is juist dat mannen zich zo betrokken voelen bij hun partner, dat zij ook de zwangerschapsklachten erbij krijgen.

Uiteraard zal dit voor iedere persoon weer anders zijn en is er waarschijnlijk geen eensluidende verklaring.

Hormonen

Zoals gezegd kan het ook liggen aan hormonen. Mannen die het couvadesyndroom ontwikkelen zouden een andere hormoonhuishouding hebben op het gebied van cortisol, testosteron, oestrogeen en prolactine. Hierdoor zouden de kwalen dan verklaard kunnen worden.

Wie kunnen dit krijgen?

Meestal zullen het de vaders zijn die aan het couvadesyndroom lijden. Toch kan iedereen het krijgen die dichtbij de zwangere staat en die zich heel betrokken voelt bij de zwangere en haar zwangerschap.

Dit kan dus een moeder zijn, een vriendin of zus die heel dichtbij staat of misschien wel een dochter die al een stuk ouder is.

Behandeling couvadesyndroom

Op zich zullen de meeste mannen milde klachten hebben en is er geen enkele reden tot paniek. De klachten verdwijnen vanzelf weer. Er even smakelijk met elkaar om lachen kan ook al helpen.

Zit je man er toch wel mee? Natuurlijk is er samen over praten fijn. Gaat het echter verder dan dat en heeft het extreme vormen aangenomen, dan dient er wel actie ondernomen te worden.

Zoek hulp bij de huisarts, die zal kunnen kijken waar je het beste terecht kunt voor psychologische hulp of misschien kan hij of zij je medicinaal helpen. Het syndroom wordt niet echt gezien als een psychische aandoening.

De man weet immers zelf heel goed dat hij niet zwanger is. Toch zijn er gevallen bekend waarbij de man echt psychotische wanen kreeg! Gelukkig is dat een heel zeldzaam voorbeeld.

Couvaderiten

Er zou ook zoiets bestaan als couvaderiten. Hierbij neemt de vader plaats in het zwangerschapsbed en zou hiermee boze geesten afleiden van de zwangere moeder. Ook zou hierdoor het kind in de eerste weken na de geboorte met rust gelaten worden!

Kunnen mannen zwanger worden?

Natuurlijk niet. Hoewel: ja, soms duiken er berichten op over mannen die zwanger zijn. Hierbij gaat het echter om mannen, die transgender zijn en daardoor toch over een baarmoeder beschikken. Zo was er een man, waarvan de partner onvruchtbaar was.

Misschien heb je de neiging om er over te oordelen (je wilde toch man zijn?), maar besef eens dat deze man niet voor niks man is geworden.

Om dan toch het meest vrouwelijk wat er bestaat (zwanger worden/kinderen baren) op je te willen nemen, lijkt mij juist een gigantische vorm van liefde. Naar je partner toe en naar je kinderwens!

Het ligt natuurlijk aan hoe ver zo’n persoon al is in zijn behandeling, of dit nog mogelijk is. Het kan ook zo zijn dat iemand nog wel zwanger kan worden, maar niet meer kan baren. In die gevallen zal er gekozen worden voor een keizersnede.

Er zijn ook verhalen van non-binaire personen, die er als een man uitzien, maar dus wel gewoon zwanger worden omdat ze wel nog over de vrouwelijke organen beschikken.

Er is zelfs een voorbeeld van een man die helemaal niet zwanger wilde worden, maar toch nog na al tien jaar aan een hormoonbehandeling gezeten te hebben, onverwacht zwanger werd!

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via: