Skip to Content

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters

Verveelt je kind zich, of ben je op zoek naar een leuk idee voor binnen activiteiten? Net weer eens wat anders dan anders. Hieronder vind je een lijst met meer dan 100 activiteiten. Daar zit vast wel iets leuks tussen voor alle leeftijden!

Tip: Wil je rustig werken, start dan het spel samen op en na een kwartier, als je kind er in zit en zijn / haar eigen fantasie begint te werken, kun je rustig wat anders gaan doen.

Inhoud toon

Een pot vullen met binnen activiteiten

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

Plannen maken voor later is altijd leuk. Pak een stapel lege blaadjes en een grote lege pot en laat de kinderen hun wensen voor bijvoorbeeld uitstapjes op een papiertje schrijven, op iedere briefje een wens.

En stop deze allemaal in de pot. Je spreekt af dat zodra het weer kan, dat jullie dan ieder weekend een willekeurig briefje uit de pot halen en de wens gaan uitvoeren.

Spel & speelgoed

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

Een tent in de woonkamer

Maak van een paar oude dekens of lakens een tent in de woonkamer. Dat geeft ze uren speelplezier. Je kunt de kinderen er ook eventueel in laten slapen. Moet je wel even de matrassen naar beneden halen. Nog meer pret met de tent in de woonkamer.

Wie maakt de hoogste toren?

Je kinderen hebben vast wel iets van blokken in hun speelgoedkist of kast. Bouw hiermee een zo hoog mogelijke toren net zolang tot deze omvalt.

Een kussengevecht

Even stoeien en plezier maken en een kussengevecht houden.

Hints of gebarenspel

Ook een leuke bezigheid voor de kinderen. Laat ze in gebaren iets uitbeelden wat de anderen in het gezin moeten raden.

Maak een puzzel

Puzzelen daar ben je meestal wel even zoet mee. Zoek wel een puzzel uit die past bij de leeftijdscategorie van je kind.

Kegelen met een zachte ballen

Een paar lege flessen en wat zachte ballen en kegelen maar.

Probeer de ballonnen in de wasmand te krijgen

Zet een wasmand in het midden van de keuken of woonkamer. Blaas een paar ballonnen op en laat de kinderen proberen om (door middel van tegen de ballon slaan) ze in de wasmand te krijgen.

Een leuk sokkenspel

Dit spel kun je doen terwijl je ondertussen de was aan het opvouwen bent. Zet een lege wasmand in de kamer. De bedoeling is dat de kinderen de sokken bij elkaar zoeken uit de was. Deze bij elkaar vouwen en dan van afstand proberen in de lege wasmand te gooien.

Blindemannetje

Doe je kind een blinddoek om en dan laat je ze een paar keer ronddraaien zo dat ze even niet meer weten waar ze precies staan. De bedoeling is dat ze nu een ander kind of volwassene aan gaan tikken, maar dan moet ze die wel eerst kunnen vinden.

Tijd voor stoelendans

Schuif de tafel aan de kant, pak een paar stoelen, zorg voor muziek, en je kunt beginnen met een stoelendans.

Sjoelen

Misschien heb je nog een sjoelbak op zolder staan die nooit wordt gebruikt. Haal deze dan eens van zolder en probeer of je zoon of dochter dit leuk vindt om te doen.

Een piñata ophangen en proberen te raken

Geef je kind een blinddoek om en laat hem proberen de piñata te raken met een stok.

Kijk nog eens op zolder of er nog oud speelgoed ligt

Wellicht heb je nog wat speelgoed op zolder of ergens anders staan waar je kinderen al een tijd niet mee gespeeld hebben. Haal het weer eens tevoorschijn. Wie weet willen ze er nu weer wel even mee spelen.

Met tape een complete autoweg op de vloer maken

Gebruik hiervoor wit schilderstape van papier dat geeft verder geen beschadigingen aan je vloer. Maak een mooie autobaan waar je kind met zijn speelgoedauto’s kan spelen.

Van een grote kartonnen doos een speelhuisje maken

Met een heel grote doos kun je heel snel een leuk speelhuisje maken.

Winkeltje spelen

Laat je kind of kinderen winkeltje spelen. Geef wat echt geld, dat maakt het extra leuk. Bovendien leert het kind zo spelenderwijs met geld omgaan.

Gezelschapsspel

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

Nog zoiets waar je normaal niet altijd tijd (of zin) in hebt. Maar nu heb je alle tijd van de wereld om een spelletje te spelen. Door samen een spelletje te spelen oefent je kind ook sociale vaardigheden en leert het om te gaan met winnen en verliezen. Populaire spelletjes zijn onder andere Monopoly, ook Qwixx, Ticket to Ride, Regenwormen, Dobble, Uno, Exploding Kittens en De Kolonisten van Catan zijn enorm populair.

Meer populaire gezelschapsspellen vind je hier.

Lees ook: Populaire gezelschapsspellen voor kinderen

Een bordspel spelen

Een gezellig bordspel uit de kast pakken. Zoek een spel dat past bij de leeftijd van je kind.

Twister spelen

Misschien een leuk idee om met de kinderen een keer twister te gaan spelen.

Kaartspelletjes spelen

Kwartetten, pesten, Uno en Skip bo, er zijn allerlei kaartspelletjes die je kan spelen met kinderen.

Ik ga op vakantie en ik neem mee

Een leuk spel om met je zoon of dochter het geheugen te testen. De eerste noemt iets op. Bijvoorbeeld koffer en de tweede moet dan eerst het woord koffer herhalen en dan zelf iets toevoegen. Zo ga je verder tot je het echt niet meer weet.

Wie of wat ben ik?

Een leuk spel. Schrijf op een plakbriefje een persoon of een voorwerp. Probeer dit voorzichtig op je voorhoofd te plakken en anders moet je het briefje zo even vasthouden maar jij mag niet zien wat er op het briefje staat en je moet aan de andere gezinsleden vragen stellen die ze alleen maar met ja en nee mogen beantwoorden.

Het kind of de ouder moet zo snel mogelijk raden wie of wat er op het briefje staat.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is ….

Dit kun je wellicht goed combineren met als je thuis aan het werk bent. Even een spelletje ik zie ik zie wat jij niet ziet. Je noemt een kleur van een voorwerp en je zoon of dochter moet raden welk voorwerp het is.

Bingo spelen

Maak een bingokaart met dingen die in en om het huis te vinden zijn. Bijv. een vogel in de tuin of een auto die voorbijrijdt. Zien ze één van die dingen dan kunnen ze die doorstrepen op de bingokaart. Een soort autobingo maar dan voor thuis.

Pim Pam petten

Een leuk spel voor jong en oud. Pak een kaartje, draaien maar en met de letter die tevoorschijn komt moet je iets bedenken met het onderwerp dat op het kaartje staat aangegeven.

Voel-kim

Maak in een doos een of twee gaten en stop er iets in. Moet je kind zonder te kijken voelen en raden wat erin zit.

SmartGames

Niet echt een gezelschapsspel omdat je dit in je eentje speelt; maar ook Smart Games scoren enorm hoge punten.

Rollenspel

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

In de verkleedkist duiken

Er is vast nog wel op zolder een kist of doos met allerlei oude lappen en kledingstukken die je toch nooit meer draagt. Nu de kinderen thuis zijn is dit het perfecte moment om deze tevoorschijn te halen.

Lees ook: Verkleedkleding voor kinderen

Papa of mama schminken

Haal al de make-upspullen tevoorschijn en laat je door je zoon of dochter uitgebreid schminken.

De kinderen schminken

Eigenlijk precies het tegenovergestelde van de vorige tip.

Nagels lakken

Haal alle potjes nagellak die je in huis hebt tevoorschijn en ga samen met je kids nagels lakken.

Vlechtjes maken

Maak leuke vlechtjes in het haar.

Wat heb jij nou voor kapsel?

Ook heel erg leuk om te doen is met gel en mousse allerlei leuke en rare kapsels maken. Vergeet hier ook zeker geen foto van te maken.

Koken & Bakken

Normaal zit je er misschien niet helemaal op te wachten, want je moet er wat meer tijd voor uittrekken en grote kans dat er ook wat meer op te ruimen valt. Maar kinderen vinden het heerlijk om te helpen. Nu je toch de tijd hebt is dat een ideaal moment om ze te laten helpen in de keuken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het versieren van cakejes of zelf chocoladeflikken of fudge te maken.  Gelijk een goede leesoefening om alle potjes te lezen om te vinden wat ze nodig hebben!

En ja, natuurlijk mag er dan ook geproefd worden! Ook heel leuk (en lekker) is het om zelf met de kinderen brood te maken, lekker makkelijk met alleen water toevoegen of juist met Italiaanse kruiden of met bijvoorbeeld (geraspte) kaas en worst.

Van de lunch kun je nu natuurlijk ook een klein feestje maken met bijvoorbeeld zelfgebakken pannenkoeken of broodjes worst. Of laat ze zelf de ingrediënten snijden voor de monkey platter.

Lees ook: Koken met kinderen

Nintendo Switch

Als de kinderen thuis zitten kun je natuurlijk ook wat ruimer omgaan met schermtijd. Toch kun je deze ook ‘verantwoord’ inzetten door ze bijvoorbeeld te laten bewegen met een Just Dance spelletje.

Ook Nintendo Labo is een aanrader; alleen al met het in elkaar zetten zullen ze uren bezig zijn. En daarna kan er heerlijk gespeeld worden.

Educatief speelgoed

Er is echter nog veel meer educatief verantwoord speelgoed; wat dacht je bijvoorbeeld van robots waarmee je kind kan oefenen met programmeren. Voorbeelden zijn onder andere;

  • Doc robot
  • Scheikundesets om zelf proefjes mee te doen
  • Tip Toi
  • vTech MagiBook (voor peuters en kleuters)
  • Mini Loco

Ook bij HeutinkvoorThuis vind je veel spelletjes en activiteiten om thuis te leren.

Lees ook: Uitdagend en educatief speelgoed
Lees ook: Educatief speelgoed voor baby’s, peuters en kleuters
Lees ook: Experimenten en proefjes voor kinderen

Nog meer activiteiten en dingen om te doen met kinderen vind je bij Kiddowz.

Creatief

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

Maak met de kinderen zelf slijm, zoutdeeg of klei. Alleen dat zal al een groot succes zijn. Met het spelen zelf zullen ze echter ook rustig een paar uur zoet zijn! Ook is dit het perfecte moment om een groter project aan te pakken waar ze meerdere dagen aan kunnen werken.

Maak bijvoorbeeld een poppenhuis van oude schoenendozen. Knutselmateriaal moet er eigenlijk in ieder huis voor het grijpen liggen, samen met waardeloos materiaal. Laat het kind maar ontdekken!

Er zijn knutselpakketten voor grote en kleine kinderen. Zo kan je kind sieraden maken of gips gieten in verschillende thema’s. Voor de grote knutselprojecten vind je ook speciale pakketten om te kleien, knippen of zelfs figuurzagen.

Weet je niet waar te beginnen; dan zijn er handige pakketten met handleidingen en materialen die je kan gebruiken om te knutselen. En uiteraard is het cool om van je eigen afval de mooiste creaties te maken!

Lees ook: Knutselen met kinderen
Lees ook: Knutselen met wc-rollen
Lees ook: Pasen knutselen

Een kleurplaat mooi inkleuren

Geef de kids een kleurplaat en wat kleurpotloden of stiften.

Blij met klei

Kinderen die creatief bezig zijn. Heerlijk om naar te kijken. Geef ze daarom klei. Daarmee kunnen ze naar hartenlust spelen en iets moois kleien.

Lees ook: Zelf klei maken

Vliegtuigjes vouwen

Vouw van papier vliegtuigjes en kijk welke het langst blijft vliegen.

Lees ook: Vliegtuigjes vouwen
Lees ook: Bloem knutselen en tulp vouwen van oa crepe papier en eierdozen voor peuters kleuters

Een mooi schilderij maken

Een schilderij maken. Als het af is kunnen ze dit op hun kamer hangen.

Stempels maken van aardappels

Stempelen is leuk om te doen met kinderen en het is nog leuker als je de stempels kan maken bijvoorbeeld van of met een aardappel.

Een verrekijker of pennenbakje maken

Met wat lege keukenrollen en karton kunnen je kinderen een verrekijker of pennenbak knutselen.

Een kijkdoos maken

Tijd genoeg om te knutselen en dan is het misschien leuk om met de kinderen een kijkdoos te maken. Zoek een schoenendoos en ga lekker samen aan de slag.

Lees ook: Knutselen met schoenendozen; kijkdoos maken

Op een rol behang gaan liggen en jezelf erop tekenen

Misschien heb je nog ergens een oude rol behang liggen waar je verder niets mee doet. Laat je kinderen er om de beurt op liggen en teken met hun stift hun omtrek. Kunnen ze daarna zichzelf op ware grote verder inkleuren en tekenen.

Met textielstiften op een T-shirt of kussenhoesje tekenen

Een mooie tekening maken met textielstiften op een T-shirt of bijvoorbeeld een kussenhoesje.

Hoedje van papier

Vouw of maak een leuke muts of hoed.

Vinger verven

Geef je kinderen oude kleding aan of een knutselschort geef ze een groot vel papier en laat ze met hun vingers verven.

Lees ook: Vingerverven

Een ketting of armband maken

Een ketting of armband maken van bijvoorbeeld macaroni, chips of snoep. Maar het kan natuurlijk ook gewoon met kralen.

Pompons maken

Een stuk karton, een schaar en verschillende kleuren wol. Meer heb je niet nodig om leuke pompons te maken

Slijm maken

Slijm maken en dan mogen ze zelf de kleur bepalen. Zorg ook voor bakjes waar ze het slijm in kunnen maken en bewaren.

Van een sok een handpop maken

Maak samen met je kinderen van oude sokken een soort handpop oftewel een sokpop. En laat ze daarna met hun eigen fantasie een verhaal verzinnen om met de sokpop te spelen.

Een placemat maken

Heb je een lamineermachine in huis dan kun je de kinderen bijvoorbeeld een leuke eigen placemat laten maken. Geef ze een stapel tijdschriften waar ze plaatje uit kunnen knippen. Lijm ze op dun karton of papier en dan even lamineren.

Wie punnikt de langste sliert?

Ken je het nog punniken? Mocht je een punnikklos in huis hebben liggen dan is het misschien een goed idee om samen met je kind te gaan punniken. Maak er bijvoorbeeld een mooie armband van.

Iets knutselen voor Pasen

Deze tijd leent zich ook goed om je zoon of dochter iets te laten knutselen voor Pasen. Een paasmandje, een paasslinger of leuke zelf geknutselde eierdopjes.

Lees ook: Knutselen Pasen

Een opbergdoos voor knutselwerkjes maken

De kinderen hebben misschien al best een stapel met tekeningen en knutselwerkjes gemaakt die je allemaal wil bewaren. Maak er dan een mooie opbergdoos voor en laat je kind de buitenkant van die doos beschilderen, tekenen of er iets opplakken. Een mooie herinnering voor later.

Muziek & Zang

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

Zingen

Wat is er nu fijner dat lekker samen zingen bijvoorbeeld met een karaokeset.

Muziek maken

Muziek maken is altijd plezier. Kijk of er nog ergens een trommel, gitaar of blokfluit in huis ligt. Is dat niet het geval, geen probleem. Met een paar deksels, pannen en een paar houten lepels kun je ook muziek maken. Maar denk wel even om je buren.

Eten & Drinken binnen activiteiten

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

Lekkere koekjes bakken

Tijd genoeg om koekjes te gaan bakken. Met een paar leuke uitsteekvormpjes maak je met de kinderen de mooiste koekfiguurtjes. Na het bakken en afkoelen wil je ze wel meteen proeven natuurlijk.

Lees ook: Koekjes bakken met kinderen

Cake, taart of pannenkoek versieren

Zet wat bakjes met allerlei snoepjes en taartversiering op tafel en laat de kinderen een taart, cake of een pannenkoek versieren. Uiteraard kun je dit ook doen met kleine cupcakes.

Lees ook: Recepten pannenkoeken

Thee of limonade drinken met kleine taartjes

Je kan het vergelijken met een High tea. Maak of koop allemaal kleine hapjes, soesjes, mini-tompoezen enz. en maak er een gezellig uurtje van samen met de kids.

Lees ook: High tea met kinderen

Koekhappen

Een paar stukken touw of draad en wat ontbijtkoek. Kinderen een blinddoek omdoen en laat ze koekhappen.

Een appel in een bak water

Met water spelen zorgt altijd voor veel plezier. Leg een appel in een bak water en de kinderen moeten proberen de appel zonder handen maar met hun mond uit het water te halen. Dit kan eventueel ook met snoepjes.

Met kleine pannetjes eten

Kinderen vinden het vaak heel leuk om te gourmetten. Dat hoeft echt niet alleen met de Kerstdagen. Ook voor jou handig want je hoeft een avond niet te koken.

Lees ook: Gourmetten met kinderen

Vandaag eten we in een mini-restaurant

Restaurantje spelen en laat de kinderen uiteraard zoveel mogelijk zelf doen.

Met fruit iets lekkers gaan maken

Fruit is gezond en je kunt je kind laten meehelpen om iets lekkers te maken van fruit. Maak bijvoorbeeld een gezicht van fruit op een bord, een schaal met fruitsalade of maak heerlijke smoothies.

Blind proeven

Doe om de beurt een blinddoek bij je kinderen om. Het kind dat geblinddoekt is gaat allerlei dingen proeven die de andere kinderen en vader en of moeder aanbieden. Ze zien niet wat ze in hun mond krijgen.

Verzorging

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

Lekker lang badderen en liedjes zingen in de badkamer

Het dagelijkse bad- en doucheritueel kun je, nu de kids heel de dag thuis zijn, wel wat verlengen. Heb je een bad laat ze lekker lang in bad spelen. Natuurlijk kun je ondertussen ook leuke liedjes zingen, maar denk uiteraard wel aan je buren.

Sport en beweging

Gekke dansjes doen

Heel simpel: zet muziek aan en ga samen de gekste dansmoves doen.

Zak lopen

Blijft een klassieker en ieder kind vindt dit leuk om te doen.

Tafeltennissen

Pak de batjes van zolder of uit de schuur en ga lekker tafeltennissen. Dat kan ook gewoon op de keukentafel.

Voetballen

Even de frisse lucht in en laat ze even lekker voetballen. Misschien kun je zorgen voor een wat zachtere bal om blessures, lichamelijk letsel en schade aan bijvoorbeeld de ramen enigszins te voorkomen.

Een soort blokjesvoetbal

Geef ieder kind of gezinslid drie wc-rollen, stapel deze op elkaar. Nu is het de bedoeling dat je met een zachte bal de stapel wc-rollen van de tegenstander omgooit of schopt.

Wc-rollen omgooien

Stapel wc-rollen in de vorm van een piramide op elkaar. Daarna kan je zoon of dochter deze met een zachte bal omgooien.

Boeken & Taal

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

Een mooi of spannend kinderboek lezen

Afhankelijk van de leeftijd natuurlijk, maar je kunt je kind of kinderen ook een mooi of spannend kinderboek geven dat ze zelf kunnen lezen.

Voorlezen

Naast zelf lezen is het natuurlijk ook heel leuk om je te laten voorlezen. Kies een verhaal dat past bij de leeftijdscategorie van je kind. Maak het voorlezen niet te lang maar doe het iedere keer in kleine stukjes.

Een luisterboek

Geef het kind een luisterboek.

Het alfabetspel spelen

Een educatief spel. Leuk voor kinderen die net het alfabet een beetje kennen. Bij iedere letter moet je zoon of dochter een voorwerp zoeken. Laat ze eerst de letter opnoemen en dan moeten ze er een voorwerp bij bedenken (bijvoorbeeld bij de letter A een appel).

Daarna moeten ze het voorwerp opzoeken en op tafel leggen. En zo ga je heel het alfabet af. Bij de moeilijke letters, zoals de Q of de X, kun je de letter op een vel papier schrijven. En deze bij de overige voorwerpen op tafel leggen.

Een verhaal of brief schrijven

Niet op de laptop maar gewoon met pen en papier. Een verhaal dat ze mogen voorlezen of een brief voor bijvoorbeeld opa en oma. Is natuurlijk ook meteen een mooie schrijfoefening.

Digitaal & Multimedia

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

Gamen op de iPad

Wil je onder tussen ook nog thuis kunnen werken? Dan is het fijn dat je kinderen even kunnen gamen op bijvoorbeeld de iPad.

Oude video-opname bekijken

Misschien heb je van de babytijd van je zoon of dochter nog wat leuke video-opnames. Het perfecte moment om deze samen nog eens te bekijken.

Een kinderfilm of kinderserie

Een paar uurtjes voor de televisie is ook ideaal als je thuis aan het werk bent. Zoek een paar leuke kinderfilms of series op. Voor uren kijkplezier.

YouTube filmpjes kijken

Laat ze wat leuke YouTube filmpjes kijken. Altijd wel iets te vinden wat geschikt is voor hun leeftijd.

Buiten & Natuur

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

Buiten met stoepkrijt op de tegels tekenen

Met een beetje droog en goed weer kunnen de kinderen zich ook buiten prima vermaken. Geef ze wat stoepkrijt en ze kunnen mooie tekeningen maken op de tegels buiten.

Een nestkastje maken

Voor het aankomende broedseizoen kun je voor de vogels in de tuin samen met de kinderen een mooi nestkastje maken.

Verstoppertjes spelen

Een klassieke tip maar nog steeds leuk om te doen. Verstoppertje spelen.

Lees ook: Verstoppertje spelen

Een insectenhotel maken

Om toch ook een beetje iets over de natuur mee te geven. Laat ze een insectenhotel maken.

Knikkeren

Dit kan zowel binnen als buiten, maak een knikkerbaan of buiten ergens een gat waar ze de knikkers in kunnen rollen.

Tikkertjes spelen

Een klassiek kinderspel maar nog steeds leuk om te doen.

Touwtjespringen

Dit kan zowel binnen als buiten mits er binnen voldoende ruimte voor is. En als je even tijd hebt spring je gezellig even mee met je zoon of dochter. Het is dan ook voor jou een goede work-out.

Even lekker buiten spelen

Zolang ze niet met een heel grote groep volwassenen of kinderen samen komen, mogen de kinderen best buiten spelen als het een beetje lekker weer is. Lekker schommelen of klimmen bijvoorbeeld.

Met zand spelen

Bijna ieder kind vindt het leuk om met zand te spelen buiten in de zandbak. Met wat schepjes, emmertje en vormpjes zijn ze uren aan het spelen als het weer het een beetje toe laat.

Een hinkelbaan maken en gaan hinkelen

Buiten kun je met stoepkrijt een hinkelbaan tekenen. Binnen kun je met wat papieren schilderstape een hinkelbaan maken. Deze tape beschadigt je vloer niet en kun je daarna makkelijk weer verwijderen.

Badmintonnen

Met een paar rackets en een shuttle kan je kind buiten gaan badmintonnen.

Een vlieger maken

Misschien wil je als het even kan in het weekend even naar het strand. Maak dan met je kind een leuke vlieger. Dan kun je gaan vliegeren op het strand. Hier vind je hoe je dit kan maken.

Op de trampoline springen

Even lekker naar buiten en op de trampoline springen.

Op de step, skelter of fiets

Buiten rondjes rijden op de fiets, step of skelter.

Bellenblazen

Maak een zo grootst mogelijk zeepbel.

Een klein moestuintje maken

Het is nu de tijd dat je al kan beginnen met wat voorzaaien in een kweekbakje of iets dergelijks. Kies iets uit wat heel gemakkelijk is en het over het algemeen goed doet. (Tuinkers of radijs). Geef de kinderen wat potjes met potgrond en laat ze zelf zaaien.

Een minispeurtocht in huis en tuin

Maak van een eierdoos een soort schatkist waar ze alle gevonden voorwerpen in kunnen bewaren. Plak er een briefje op met dingen die ze moeten zoeken in tijdens de minispeurtocht.

Houd het simpel. Laat ze buiten bijv. een steentje, takje en blaadje en een klein bloemetje zoeken en binnen bijv. een legoblokje, klein propje papier, een knijper, een knikker enz. zoeken. Het kan van alles zijn als het maar in de schatkist past.

Sociaal

100 Leuke binnen activiteiten voor peuters en kleuters - Mamaliefde

Opa en Oma een kaartje sturen

Zie je opa en oma even niet stuur ze dan een mooie zelfgemaakte kaart of tekening. Zijn de kinderen weer even lekker bezig en opa en oma weten dan ook meteen dat ze niet vergeten worden.

Skypen, videobellen of telefoneren met opa en oma

In plaats van een kaartje of tekening kan je kind ook via Skype, videobellen of telefoneren in contact komen met opa en oma.

Haal de fotoboeken nog eens tevoorschijn

Kinderen vinden het meestal geweldig om oude foto’s terug te kijken vooral uit hun babytijd. Lekker samen met de kids bladeren door de fotoalbums en de tijd vliegt voorbij.

Helpen met speelgoed opruimen

Natuurlijk kunnen de kids ook wel een beetje helpen met hun eigen speelgoed uitzoeken en opruimen. Laat ze meehelpen en alles goed sorteren. Knuffels bij elkaar in een mand alle blokken in een doos etc.

Kamer opruimen

Ze vinden het misschien niet de leukste bezigheid maar nu ze zo lang thuis zijn kunnen ze ook wel hun kamer op gaan ruimen. Zet er een leuk muziekje bij aan en doe tussen het opruimen door lekker zingen en dansen. Dan is het opruimen voor je kinderen geen vervelend klusje.

Kleine huishoudelijke klusjes

Eigenlijk een beetje in navolging van de vorige tip. Kinderen kunnen best kleine huishoudelijke klusjes doen.

Spelletjes
Linda van Aken