Skip to Content

Nintendo Labo review; VR bil voor switch met kinderen

Nintendo Labo review; VR bil voor switch met kinderen

Schiet op aliens, voed nijlpaarden, schilder als een olifant, vlieg op de rug van een vogel en beleef nog vele andere gezinsvriendelijke virtual reality-ervaringen in Nintendo Labo: VR-pakket.

Het Nintendo Labo: VR-pakket combineert de innovatieve fysieke en digitale gameplay van Nintendo Labo met eenvoudige VR-technologie, om kinderen en gezinnen een unieke en toegankelijke virtual reality-ervaring te bieden.

Hiermee laat Nintendo zien dat de ontwikkeling niet stil staat en ze hun best doen om de nieuwste technologieën te combineren met traditionele activiteiten en zo leuk en toegankelijk te maken voor kinderen. 

Bouwen van nieuwe Toy-con creaties

Nintendo Labo review; VR bil voor switch met kinderen - Mamaliefde

Ook bij dit nieuwe pakket van Nintendo switch wordt de combinatie van bouwen, spelen en ontdekken gemaakt.

De ervaring begint met het bouwen van verschillende Toy-Con-creaties, zoals de Toy-Con-knaller, Toy-Con-olifant en het Toy-Con-windpedaal met het inbegrepen materiaal en de interactieve instructies van de Nintendo Switch-software.

Vervolgens kunnen gebruikers hun Nintendo Switch en de Joy-Con-controllers gebruiken om te genieten van een reeks eenvoudige VR-games en –ervaringen.

Sommige van de Toy-Con verrijken de VR-ervaring met bijzondere sensorische feedback, zoals de windvlagen die het Toy-Con-windpedaal produceert of de bevredigende ‘klik’ van de Toy-Con-knaller.

Samen gamen in VR met vrienden en familie

Nintendo Labo review; VR bil voor switch met kinderen - Mamaliefde
Nintendo Labo review; VR bil voor switch met kinderen - Mamaliefde

Alle games en ervaringen in het Nintendo Labo: VR-pakket zijn ontworpen om met anderen te delen. Doordat je de vr-bril niet aan je hoofd bevestigd kan je eenvoudig om de beurt spelen en kan iedereen in de kamer meedoen en lachen om elkaars reacties.

Sommige games laten zelfs spelers die niet in de Toy-Con-VR-bril kijken meedoen met de on-screen-ervaring.

Als een speler bijvoorbeeld de in-game oceaan verkent en foto’s maakt met de Toy-Con-camera, kan een andere persoon in de kamer de Toy-Con-snorkel dragen en voor de camera gaan staan om een vis met grote ogen naar de speler met de VR-camera te laten zwemmen.

De ervaring is echter dat als je eenmaal midden in een spel zit het wel erg lastig is om dit weer los te laten ;-)

Je eigen games programmeren

Gebruikers kunnen ook zelf kleine VR-games en –ervaringen maken met de inbegrepen programmeertools in de Toy-Con-werkplaats en de VR-Toy-Con-werkplaats.

Er zijn twee programmeertools inbegrepen in de software van het Nintendo Labo: VR-pakket. De Toy-Con-werkplaats uit vorige pakketten keert terug en is helemaal geoptimaliseerd voor de Toy-Con-creaties uit het VR-pakket.

De VR-Toy-Con-werkplaats is een nieuwe tool waarmee spelers hun eigen VR-games en -ervaringen kunnen maken.

De ontwikkelaars van Nintendo hebben de VR-Toy-Con-werkplaats zelf gebruikt om alle 60 spelletjes en ervaringen op het VR-plein te maken. Spelers kunnen heel makkelijk ‘onder de motorkap’ kijken om te zien hoe de ontwikkelaars de spelletjes in elkaar hebben gezet.

Op die manier kun je leren hoe je je eigen nieuwe VR-projecten begint, of de VR-plein-games openen in de VR-Toy-Con-werkplaats om ze als vertrekpunt te gebruiken.

Verschillende manieren om je Labo-ervaring te beginnen

Nintendo Labo review; VR bil voor switch met kinderen - Mamaliefde

Het Nintendo Labo: VR-pakket is nu verkrijgbaar in twee uitvoeringen: een uitvoering met alle Toy-Con-creaties en een uitvoering waar minder Toy-Con-projecten in zitten:

Nintendo Labo: VR-pakket

Dit is het complete Nintendo Labo: VR-pakket bevat de Nintendo Switch-software en materialen om alle zes Toy-Con-projecten te kunnen bouwen: de Toy-Con-VR-bril, de Toy-Con-knaller, het Toy-Con-fototoestel, de Toy-Con-vogel, het Toy-Con-windpedaal en de Toy-Con-olifant.

Ook zitten er een schermhoes en veiligheidskap in het pakket. Deze uitvoering is geschikt voor kinderen en gezinnen die de volledige VR-ervaring willen beleven.

Meer informatie vind je hier.

Nintendo Labo: VR-pakket – Starters + knaller

De starters bevat de Nintendo Switch-software en alle materialen om de Toy-Con-VR-bril en Toy-Con-knaller te kunnen bouwen. Ook zijn de schermhoes en veiligheidskap inbegrepen.

Met de starterset heb je een prima basis om de VR-wereld van Nintendo Labo te ontdekken

Meer informatie vind je hier.

Spelers die in het bezit zijn van de starterset, kunnen de volgende optionele sets kopen om hun VR-avontuur uit te breiden;

  • Nintendo Labo: VR-pakket – Uitbreidingsset 1: uitbreidingsset 1 bevat de onderdelen die nodig zijn om de Toy-Con-olifant en het Toy-Con-fototoestel te maken. Meer informatie vind je hier.
  • Nintendo Labo: VR-pakket – Uitbreidingsset 2: uitbreidingsset 2 bevat de onderdelen die nodig zijn om het Toy-Con-windpedaal en de Toy-Con-vogel te maken. Meer informatie vind je hier.

Bonus-VR-ervaringen met Mario en Link

Daarnaast kunnen spelers met de Toy-Con-VR-bril van het Nintendo Labo: VR-pakket bijzondere momenten beleven in twee van de populairste games voor de Nintendo Switch.

Sinds 26 april is er namelijk een gratis software-updates voor Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild die deze games compatibel maken met het Nintendo Labo: VR-pakket om bezitters van deze games enkele leuke, eenvoudige bonuservaringen te bieden.

Zo kun je in Super Mario Odyssey drie nieuwe minimissies spelen om diverse doelen te halen in drie bekende rijken. Ook kun je The Legend of Zelda: Breath of the Wild als nooit eerder beleven door de uitgestrekte wereld van Hyrule vanuit een VR-perspectief te verkennen.

Vorig jaar heb ik The Legend of Zelda gekocht als Sinterklaas cadeau voor manlief omdat dat vroeger een van zijn favoriete spellen was. Deze update gaan wij dus zeker uitproberen op een regenachtige dag.

Onze ervaringen

Toen wij het complete vr-pakket ontvingen zijn we natuurlijk ook gelijk aan de slag gegaan. Er gaat behoorlijk wat tijd in zitten om alle bouwwerken te maken.

We begonnen natuurlijk met de vr-bril en hebben daarna onder andere de olifant gemaakt waarmee je creativiteit wordt gestimuleerd, het fototoestel waarmee je in de onderwaterwereld duikt en de ooievaar. 

Er zitten echter zoveel bouwwerken in dat we er nog een aantal in elkaar moeten zetten. Het voordeel hiervan is dat als je dit een beetje spreidt je iedere keer dus weer een nieuw spel kan spelen en een nieuwe ervaring kan opdoen.

Het spel dat bij de olifant hoort is toch wel het populairste; het grote voordeel is dat ze daarvoor niet hoeven te lezen en ze zo door de wereld kunnen vliegen. Ook het onderwaterwereld spel vinden ze erg leuk om te spelen, maar daarbij moet ik soms even helpen.

Het is echt heel verwonderlijk om te zien hoe je zo zelf je eigen computergame onderdelen kan bouwen en vervolgens gebruiken. En dat allemaal zonder dat je lijm, plakband of een schaar nodig hebt!

De adviesleeftijd van dit spel is 7+; voor het bouwen hebben jongere kinderen wat begeleiding nodig. Misschien kunnen ze een deel zelf, maar het is toch goed om er zelf bij te zitten en te controleren of alles wel goed gaat. Zo was er een kapje per ongeluk open gedraaid en moest ik even te hulp schieten om de bevestiging los te halen.

Ook is het advies om als je speelt goed te gaan zitten zodat je niet in je spel opeens je evenwicht verliest ofzo, je zit al snel helemaal in het spel.

Het is eventueel ook mogelijk om een aantal spellen in de gewone setting te spelen zonder 3d zodat het ook geschikt is voor jongere kinderen.

Hier in huis is het pakket dus een enorm succes, al hadden ze waarschijnlijk ook een hoop plezier beleefd aan het in elkaar zetten van een kleiner pakket.

Linda van Aken