Skip to Content

Monkey Platter; ideeën voor op bord, tray en schaal

Monkey Platter; ideeën voor op bord, tray en schaal

Voordat ik kinderen had, is het woord Monkey Platter nooit eerder de revue gepasseerd. Werkelijk waar, ik had in eerste instantie geen idee wat het was.

Inmiddels, twee kinderen verder, weet ik gelukkig wel wat het is en dat ga ik jullie hieronder dan ook eens haarfijn uitleggen. Want wat blijkt, als kinderen wat te kiezen hebben, dan eten ze vaak beter.

En zo nu en dan in de middag een Monkey Platter op tafel zetten is alleen maar gunstig voor de ontwikkeling van de smaak van je kind(eren).

Voorkeuren voor smaken aangeboren of aangeleerd?

In 1939 voerde Clara M. Davis een serie experimenten uit met baby’s en voeding. Zij wilde namelijk uitzoeken of voorkeuren voor smaken aangeboren of aangeleerd zijn.

In de tijd van mevrouw Davis werd er nooit naar kinderen geluisterd en al helemaal niet gevraagd wat ze zouden willen. “Eten wat de pot schaft” was toen hoe het ging en niet anders.

Toentertijd was het zelfs zo, dat als je het niet at, je met een lege maag naar bed ging. Je zou vanzelf honger krijgen toch!?

Uit het onderzoek bleek dat baby’s prima in staat zijn om een gevarieerd dieet voor zichzelf samen te stellen. Er zou zelfs een aangeboren voorliefde zijn voor voedingsmiddelen die ze nodig hebben om hun lichaam optimaal te laten werken.

Omdat zij een weeshuis runde, kreeg zij de kans om de voedingsvoorkeuren van vijftien kinderen te observeren.

Zij liet ze vanaf het eerste moment dat de bijvoeding kregen, zelf kiezen wat ze wilden eten en hoeveel.

Kiezen uit 33 verschillende voedingsmiddelen

Alle kinderen kregen dagelijks de keus uit 33 voedingsmiddelen

. Er waren verschillende soorten groenten, fruit, vis, eieren, vlees, beendermerg, orgaanvlees, melkproducten en zout.

Kinderen mochten volledig zelf bepalen wat ze aten en hoeveel, zonder enige restrictie vanuit de onderzoekers.

Uiteindelijk bleek dat de kinderen kozen voor verschillende dingen. Ze ontwikkelden hun eigen smaak en hadden bepaalde voorkeuren. Er waren kinderen die dagenlang eieren aten, waar anderen zich volledig storten op de groenten.

Interessant aan het onderzoek was dat ze allemaal een compleet dieet binnenkregen, met alle essentiele voedingsstoffen.

Er zijn zelfs een aantal kinderen tot in de kleutertijd gevolgd en hoewel er eigenlijk niet echt een wetenschappelijke conclusie getrokken kan worden in verband met de grootte van de groep, groeiden deze kinderen op tot gezonde kinderen.

Gezonde producten

De kinderen kregen natuurlijk alleen gezonde producten voorgeschoteld, dus de keuze voor ongezonde dingen als hamburgers, snoep of chocolade was er niet.

Dat wil overigens niet zeggen dat de kinderen per definitie gezond zouden gaan eten.

Ze hadden er namelijk voor kunnen kiezen om een eenzijdig dieet te volgen met bijvoorbeeld alleen vlees of groenten. Daardoor zouden ze dus wel degelijk tekorten opgelopen hebben, wat dus niet het geval geweest is.

Monkey Platter

Het is dus een heel erg goed idee om je kind(eren) ook (zo nu en dan) zelf te laten kiezen wat er gegeten wordt.

Zolang jij als ouder zijnde uitkiest waar het kind uit kan kiezen, loop je niet het risico dat er ongezonde dingen worden gegeten. Je kind zal zelf uit al het gezonde kiezen waar hij/zij op dat moment behoefte aan heeft.

Een Monkey Platter is eigenlijk een groot bord waar je verschillende dingen oplegt. Zet het bord op hoogte van het kind en laat hem/haar lekker eten. Je kunt de Monkey Platter de hele dag aanbieden.

Op deze manier kun je ontdekken wat de eetmomenten zijn (oftewel op welke momenten van de dag je kind behoefte heeft aan iets te eten).

En als het kind dan in de avond soms iets lastiger eet, dan hoef je je geen zorgen te maken omdat hij/zij toch gedurende de dag alles wel binnen gekregen heeft.

Waar koop je monkey platter borden of schalen?

Een bord met meerdere vakjes is natuurlijk het meest ideale bord die je kunt kopen hiervoor.

Dit soort schalen zijn op veel plekken verkrijgbaar. Ze zijn te koop in grote, ronde vormen, maar ook als een klein schaaltje.

En er zijn er zelfs in kindervormen, bijvoorbeeld een appeltje. Zo heeft Happy Bento er heel veel variaties in. Van beren tot auto’s en met dinosaurus afbeeldingen erop.

Ga je liever voor een uitvoering die mooi staat bij je interieur…dan kan je kiezen voor een variant van bamboe (hier).

Je kunt natuurlijk ook voor andere varianten kiezen. Zolang je maar vakjes hebt. Gourmetborden, bijvoorbeeld, of kies voor een opbergbakje met vakjes.

Heel leuk is deze variant van Blond Amsterdam, maar aardewerk is niet altijd even geschikt met kinderen. Hier vind je er nog veel meer alternatieven.

Wat leg je op de Monkey Platter?

Misschien heb je de neiging om het bord vol te gooien met komkommer, tomaat, appels enzovoorts, maar dat is echt niet nodig.

Leg er gerust wat ei bij, of vlees en kaas. Ook lekker gestoomde groenten, stukjes brood enzovoorts. Ook noten, rozijnen en gedroogd fruit zijn een goede optie.

Observeer je kind(eren) vervolgens goed. Op welke momenten eet het kind wat en heeft het een heel sterke voorkeur voor iets? Eet je kind de ene dag heel veel vlees, biedt dan de volgende dag eens alleen groenten aan, om te zien hoe dat gaat.

Belangrijk weetje: vitaminen en mineralen worden beter opgenomen met wat vet.

Zorg dus dat er bijvoorbeeld wat met boter besmeerde stukjes brood op de Monkey Platter liggen of stamp een avocado door wat roomkaas heen. Ook kun je nootjes gemakkelijk malen tot pasta, hier zitten namelijk ook goede vetten in.

En dan nu een aantal voorbeelden!

Ik houd ontzettend van Pinterest, dus ik heb een aantal voorbeelden voor jullie opgezocht. Laat vooral hieronder in de comments weten of jij ook weleens een Monkey Platter maakt voor je kind(eren), of misschien voor jezelf.

 Veel fruit

Monkey Platter; ideeën voor op bord, tray en schaal - Mamaliefde

Lekker op een zomerse dag is natuurlijk het eten van veel fruit. Voor de afwisseling kun je er natuurlijk ook iets hartigs bij doen, zoals bijvoorbeeld wat blokjes kaas en een rijstwafel.

Gevarieerd geheel

Monkey Platter; ideeën voor op bord, tray en schaal - Mamaliefde

Lekker een eitje, wat fruit, groenten en zelfs een aantal chipjes! Een gevarieerd bord laat je kind de keus om te kiezen waar hij/zij echt heel erg aan toe is op dat moment. En ik denk zelfs dat de chips niet eens als eerste opgegeten wordt.

Pasta is ook goed

Monkey Platter; ideeën voor op bord, tray en schaal - Mamaliefde

Zoals je hier kunt zien is ook pasta een goede keuze (ik zou wel kiezen voor een volkoren variant). Ook de broccoli is een goede keuze, zit vol met vitaminen!

Monkey Platter to go

Monkey Platter; ideeën voor op bord, tray en schaal - Mamaliefde

Misschien ben je niet de hele dag thuis, of moet er eventjes iets sneller gegeten worden. Kies dan voor een Monkey Platter to go.

Geef jij jouw kinderen wel eens een monkey platter?

Amanda