Skip to Content

Dobble; het spelletje dat je altijd en overal kan spelen!

Dobble; het spelletje dat je altijd en overal kan spelen!

Naar mate de kinderen ouder worden merk ik dat de interesse voor speelgoed afneemt en ze in plaats van alleen spelen veel liever een spelletje spelen, samen natuurlijk. Het is echter wel even zoeken naar een spelletje dat door iedereen leuk wordt gevonden.

Oftewel; dat niet te lang duurt zodat de concentratie erbij blijft, niet al te ingewikkeld is zodat spelregels op een eigen manier geïnterpreteerd kunnen worden, en vooruit, de kans op vals spelen zo klein mogelijk is.

Dobble is het spel dat heel simpel zodat het leuk is voor jong en oud! En dus ook heel makkelijk uit te leggen is voor als er vriendjes of vriendinnetjes komen spelen.

Er komt ook geen strategie aan te pas, waardoor de winkans voor iedereen vrijwel gelijk is. Wel is dit een goed spel om het geheugen een beetje te trainen en snel te kijken en verwerken.

Verschillende spellen in 1

De basis van het spel is een zoekspelletje; op iedere (ronde) kaart vind je een aantal symbolen waarvan er altijd eentje hetzelfde is. De uitdaging is dus om zo snel mogelijk te zien welke dat is.

Soms zie je dit in 1 oogopslag, een andere keer zal je één-voor-één de symbolen moeten vergelijken om erachter te komen welke op beide kaarten voorkomt. De volgorde maar ook het formaat van de symbolen verschilt waardoor het net wat uitdagender wordt.

Wel is het handig om, als je met kinderen speelt, de eerste keer even de symbolen van twee kaarten door te nemen en ze te benoemen en daarna een oefenronde te spelen om het principe uit te leggen. De symbolen zijn kleine eenvoudige tekeningen zoals bijvoorbeeld een spin, anker, sleutel, dolfijn, bliksem, clown etc.

Het leuke van dit spel is dat je op basis van dit principe met hetzelfde stel kaarten diverse minispelletjes kan spelen, er zijn meerdere variaties mogelijk zodat je kan kijken welk spel jullie favoriet is.

Hier in huis spelen we over het algemeen de varianten waarbij je op de stapel moet spelen of juist van de stapel af. Deze spelletjes kun je al spelen vanaf twee personen, je kan dit ook zeker met meer personen spelen maar hier in huis vinden ze het dan leuker om in teams te spelen zodat je elkaar kan helpen met kijken.

  • De toren des Doods. Bij dit spel krijgen alle spelers een kaart en komt de rest op een stapel in het midden van de tafel te liggen. Als je een figuur herkent benoem je dat en mag je de kaart pakken en ga je op zoek naar een overeenkomst met de volgende kaart. Wie aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft wint het spel.
  • De put. Dit spel is eigenlijk het tegenovergestelde van de toren. In plaats van dat je hierbij een kaart pakt om op je eigen stapel te krijgen, krijgt iedereen een zelfde aantal kaarten en ligt er 1 kaart in het midden. Het is nu de bedoeling dat je bij een overeenkomst zo snel mogelijk je kaart wegspeelt. De persoon die als eerste alle kaarten ‘kwijt’ is wint.
  • Hete aardappel; dit spel is het leukste als je met meerdere personen bent. Iedereen krijgt een kaart en het is de bedoeling om een overeenkomst te vinden met de kaart van iemand anders. Dan leg jij je kaart op de kaart van de ander en ben je ‘veilig’. Dit gaat door totdat 1 persoon alle kaarten heeft van de medespelers. Dit spel kun je in meerdere rondes spelen totdat de stapel helemaal op is. De persoon met de minste kaarten voor zich wint.
  • Vergiftigd geschenk. Dit lijkt een beetje op het spel van de toren, maar in plaats van dat je zelf de kaart pakt probeer je de kaart juist bij iemand anders neer te leggen bij wie je een overeenkomst ziet. Je kijkt dus niet op je eigen kaart, maar juist bij de kaarten van iemand anders. Je wint als je de minste kaarten hebt. Met dit minispelletje kun je ook een beetje sturen wie er wint / verliest, door juist bij die persoon wel of niet op de kaarten te kijken.
  • Drieling. In plaats van dat je op zoek gaat naar twee dezelfde symbolen ga je nu op zoek naar drie overeenkomsten. Hiervoor worden er negen kaarten open op tafel gelegd en de persoon die als eerste een symbool ziet dat op drie kaarten voorkomt wint en mag de kaarten hebben. De negen worden daarna aangevuld vanaf de stapel totdat er niet meer over is. De persoon die aan het einde de meeste kaarten heeft wint.

Doordat de minispelletjes heel snel kunnen gaan is er altijd wel een moment waarop je het spel kan spelen. Ideaal dus ook voor als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om de hele middag een spel te spelen.

Wel leert de ervaring dat als je het spel een keer gespeeld hebt je het daarna nog een paar keer wil spelen om revanche te nemen ;-) Je bent dus gewaarschuwd!

Dobble; het spelletje dat je altijd en overal kan spelen! - Mamaliefde

Ook ideaal voor op reis

Dit spel nemen we vrijwel altijd ook mee als we weg gaan, ze kunnen het heel eenvoudig in de auto spelen door de kaartjes in het midden op een stapel te gooien. Maar ook op vakantie of tijdens een weekendje weg is dit ideaal.

Doordat het spel niet zo lang duurt kun je het altijd tussendoor spelen en omdat het niet zo groot is past het altijd wel ergens in een tas.

Vaak laten we de kinderen zelf een rugzak vullen met speelgoed / boeken / knuffels die ze willen meenemen en daar past deze dan prima tussen. In tegenstelling tot veel andere bord- of kaartspellen.

Daarnaast vind ik het zelf erg fijn dat de verpakking een metalen bewaarbox is, zo is de kans dat een kartonnen verpakking scheurt of verbuigt minimaal en blijven de kaarten goed beschermd.

Dobble; het spelletje dat je altijd en overal kan spelen! - Mamaliefde

Voor iedereen

Kortom; dit is het ideale cadeau om straks met de feestdagen cadeau te geven. Naast het standaard spel zijn er ondertussen ook al een aantal andere varianten op de markt gebracht.

Zo is er een versie in Harry Potterthema of is er een speciale kids versie voor de jongste peuters en kleuters zodat zij ook kunnen kennis maken met dit leuke spel.

Linda van Aken