Skip to Content

Dobble; het spelletje dat je altijd en overal kan spelen!

Dobble; het spelletje dat je altijd en overal kan spelen!

Naar mate de kinderen ouder worden merk ik dat de interesse voor speelgoed afneemt en ze in plaats van alleen spelen veel liever een spelletje spelen, samen natuurlijk. Het is echter wel even zoeken naar een spelletje dat door iedereen leuk wordt gevonden.

Oftewel; dat niet te lang duurt zodat de concentratie erbij blijft, niet al te ingewikkeld is zodat spelregels op een eigen manier geïnterpreteerd kunnen worden, en vooruit, de kans op vals spelen zo klein mogelijk is.

Dobble is het spel dat heel simpel zodat het leuk is voor jong en oud! En dus ook heel makkelijk uit te leggen is voor als er vriendjes of vriendinnetjes komen spelen.

Er komt ook geen strategie aan te pas, waardoor de winkans voor iedereen vrijwel gelijk is. Wel is dit een goed spel om het geheugen een beetje te trainen en snel te kijken en verwerken.

Verschillende spellen in 1

De basis van het spel is een zoekspelletje; op iedere (ronde) kaart vind je een aantal symbolen waarvan er altijd eentje hetzelfde is. De uitdaging is dus om zo snel mogelijk te zien welke dat is.

Soms zie je dit in 1 oogopslag, een andere keer zal je één-voor-één de symbolen moeten vergelijken om erachter te komen welke op beide kaarten voorkomt. De volgorde maar ook het formaat van de symbolen verschilt waardoor het net wat uitdagender wordt.

Wel is het handig om, als je met kinderen speelt, de eerste keer even de symbolen van twee kaarten door te nemen en ze te benoemen en daarna een oefenronde te spelen om het principe uit te leggen. De symbolen zijn kleine eenvoudige tekeningen zoals bijvoorbeeld een spin, anker, sleutel, dolfijn, bliksem, clown etc.

Het leuke van dit spel is dat je op basis van dit principe met hetzelfde stel kaarten diverse minispelletjes kan spelen, er zijn meerdere variaties mogelijk zodat je kan kijken welk spel jullie favoriet is.

Hier in huis spelen we over het algemeen de varianten waarbij je op de stapel moet spelen of juist van de stapel af. Deze spelletjes kun je al spelen vanaf twee personen, je kan dit ook zeker met meer personen spelen maar hier in huis vinden ze het dan leuker om in teams te spelen zodat je elkaar kan helpen met kijken.

 • De toren des Doods. Bij dit spel krijgen alle spelers een kaart en komt de rest op een stapel in het midden van de tafel te liggen. Als je een figuur herkent benoem je dat en mag je de kaart pakken en ga je op zoek naar een overeenkomst met de volgende kaart. Wie aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft wint het spel.
 • De put. Dit spel is eigenlijk het tegenovergestelde van de toren. In plaats van dat je hierbij een kaart pakt om op je eigen stapel te krijgen, krijgt iedereen een zelfde aantal kaarten en ligt er 1 kaart in het midden. Het is nu de bedoeling dat je bij een overeenkomst zo snel mogelijk je kaart wegspeelt. De persoon die als eerste alle kaarten ‘kwijt’ is wint.
 • Hete aardappel; dit spel is het leukste als je met meerdere personen bent. Iedereen krijgt een kaart en het is de bedoeling om een overeenkomst te vinden met de kaart van iemand anders. Dan leg jij je kaart op de kaart van de ander en ben je ‘veilig’. Dit gaat door totdat 1 persoon alle kaarten heeft van de medespelers. Dit spel kun je in meerdere rondes spelen totdat de stapel helemaal op is. De persoon met de minste kaarten voor zich wint.
 • Vergiftigd geschenk. Dit lijkt een beetje op het spel van de toren, maar in plaats van dat je zelf de kaart pakt probeer je de kaart juist bij iemand anders neer te leggen bij wie je een overeenkomst ziet. Je kijkt dus niet op je eigen kaart, maar juist bij de kaarten van iemand anders. Je wint als je de minste kaarten hebt. Met dit minispelletje kun je ook een beetje sturen wie er wint / verliest, door juist bij die persoon wel of niet op de kaarten te kijken.
 • Drieling. In plaats van dat je op zoek gaat naar twee dezelfde symbolen ga je nu op zoek naar drie overeenkomsten. Hiervoor worden er negen kaarten open op tafel gelegd en de persoon die als eerste een symbool ziet dat op drie kaarten voorkomt wint en mag de kaarten hebben. De negen worden daarna aangevuld vanaf de stapel totdat er niet meer over is. De persoon die aan het einde de meeste kaarten heeft wint.

Doordat de minispelletjes heel snel kunnen gaan is er altijd wel een moment waarop je het spel kan spelen. Ideaal dus ook voor als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om de hele middag een spel te spelen.

Wel leert de ervaring dat als je het spel een keer gespeeld hebt je het daarna nog een paar keer wil spelen om revanche te nemen ;-) Je bent dus gewaarschuwd!

Dobble; het spelletje dat je altijd en overal kan spelen! - Mamaliefde

Ook ideaal voor op reis

Dit spel nemen we vrijwel altijd ook mee als we weg gaan, ze kunnen het heel eenvoudig in de auto spelen door de kaartjes in het midden op een stapel te gooien. Maar ook op vakantie of tijdens een weekendje weg is dit ideaal.

Doordat het spel niet zo lang duurt kun je het altijd tussendoor spelen en omdat het niet zo groot is past het altijd wel ergens in een tas.

Vaak laten we de kinderen zelf een rugzak vullen met speelgoed / boeken / knuffels die ze willen meenemen en daar past deze dan prima tussen. In tegenstelling tot veel andere bord- of kaartspellen.

Daarnaast vind ik het zelf erg fijn dat de verpakking een metalen bewaarbox is, zo is de kans dat een kartonnen verpakking scheurt of verbuigt minimaal en blijven de kaarten goed beschermd.

Dobble; het spelletje dat je altijd en overal kan spelen! - Mamaliefde

Voor iedereen

Kortom; dit is het ideale cadeau om straks met de feestdagen cadeau te geven. Naast het standaard spel zijn er ondertussen ook al een aantal andere varianten op de markt gebracht.

Zo is er een versie in Harry Potterthema of is er een speciale kids versie voor de jongste peuters en kleuters zodat zij ook kunnen kennis maken met dit leuke spel.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Kleurenmetkids schreef:

  Wat een leuk spel zeg! Ook ideaal dat het zo’n handig compact formaat heeft.

 2. Moniek schreef:

  Oooh ik zou het zo leuk vinden om dit te winnen zodat ik mijn zonen weer eens over kan halen om een spelletje te spelen ipv de ipad. Ik zou daarom erg graag mee doen!

 3. Manon schreef:

  Leuk, ik doe mee! Mijn kids spelen dit wel eens op de BSO, dus als we het winnen kunnen ze mij iets leren!

 4. Mimi schreef:

  Superleuk voor ons mannetje van 4! Ik doe graag mee!

 5. Bianca schreef:

  Wat leuk deze bloghop! Zoveel mama’s om te liken en lekker veel lezen. Hier zijn we ook gek op spelletjes, dus we maken graag een kans

 6. Trotsema fati schreef:

  Ik waag heel graag een kansje op voor mijn kinderen ❤

 7. Femke Dekker schreef:

  Wat een leuk spel. Ik had het al wel eens gezien, maar wist niet dat er zoveel mogelijkheden waren. Wij zouden het hier thuis graag eens uitproberen.

 8. Goele H schreef:

  Ik heb al veel over dit spel gehoord maar heb het zelf nog nooit gespeeld. Ik doe graag mee voor mijn kinderen.

 9. Elle schreef:

  wat een leuk spel, ik doe graag mee

 10. Saskia schreef:

  Ik doe graag mee met deze winactie. Een leuk spel voor mijn dochter, en omdat het kort is, vind misschien papa dit spel ook leuk!

 11. Yvonne W. schreef:

  Lijkt me een erg leuk spel voor de kinderen!!

 12. kempenaers anita schreef:

  doe graag mee voor de kleinkinderen, lijkt mij een leuk spel

 13. Marian schreef:

  Leuk voor Geertje en Tom!

 14. Jikke schreef:

  Leuk! Ik ken dobble van mijn werk. Zou het graag thuis ook willen spelen. Ik doe dus graag mee met de winactie.

 15. Judith van Kesteren schreef:

  Wat een keileuk spel! Had er nog niet eerder van gehoord maar deze komt (als we niet winnen natuurlijk) op het verlanglijstje voor dochters verjaardag in januari.

 16. Els schreef:

  Leuk! ik doe graag mee, ideaal een spelletje wat niet te lang duurt dan kan mijn middelste zoon ook mee doen, die kan niet zo lang stilzitten haha

 17. Jeanine schreef:

  Wat een leuk spelletje. Dit lijkt me echt zo’n spel dat je overal mee naar toe neemt en op tafel legt wanneer het kan. Bijvoorbeeld met de kids in een restaurant tussen de gangen door (als het weer kan).

 18. Rinskje schreef:

  Kinderen zijn hier gek op spelletjes, en de gezelligheid die het mee brengt.

 19. cb.dkl schreef:

  spelletjes altijd leuk. Maak graag kans. Zo leuk die bloghop.

 20. Nele schreef:

  ik doe graag mee!! Dit zouden m’n kids superleuk vinden.

 21. maaike schreef:

  Laat deze nou heel toevallig op het verlangllijstje van mijn dochter staan :D! Ik waag dan ook graag een kansje!

 22. Iris Bakker schreef:

  Ik heb het wel eens bij vrienden gespeeld, superleuk! Ik doe dus graag mee

 23. erika panjer schreef:

  ik doe graag mee hoor aan deze mooie bloghop en zou hier een mooie meid blij mee maken

 24. Francis Akerboom schreef:

  Ik doe graag mee voor mijn 2 dochters. We zijn altijd op zoek naar nieuwe spellen die we gezellig kunnen doen als het regent, of zoals nu we nergens heen mogen gaan.

  • Els Albers schreef:

   Zou super leuk zijn Kleinkinderen doen graag spelletjes en spelen ook heel graag buiten Maar met de winter in aantocht z o u dit go e d van pas komen Duimen draaien

 25. Ramona van leeuwen schreef:

  Dit klinkt als een erg leuk spel, niet alleen voor de kinderen maar ook voor papa en mama, dus wij vieren maken hier erg graag kans op

 26. Cuypers Marita schreef:

  Ik wil graag kans maken op dit fijne spel, om dit samen met mijn kleinkinderen te kunnen spelen.

 27. Els Timmers schreef:

  Gaaf! Ik doe graag mee

 28. janneke schreef:

  super leuk daarom doe ik graag mee

 29. Kim schreef:

  wij spelen erg graag spelletjes dus deze is zeker welkom

 30. melissa van stipdonk schreef:

  Wat een leuk en origineel spel. perfect voor de donkere avonden! ik maak graag kans.

 31. Tamara schreef:

  Ja super leuk spel voor de 2ling wat ze graag bij hun tante en oma spelen. Maar het is nog leuker om het thuis te kunnen spellen bij papa en mama

 32. Erika Panjer schreef:

  Weer goed georganiseerd de bloghop en zoveel lieve blogs deze spreekt me erg aan en lijkt me ontzettend leuk om te doen.
  Ik doe mee

 33. Bea Moris schreef:

  Heel graag voor onze drie schatten 🙋🙋🙆🎁. Morgen is het mijn verjaardag en een weekje voor de Sint komt van 1 van de kindjes. Normaal ging hij op de verjaardag van de Sint geboren worden. Teveel toeval om nu geen extra geluk hieraan te koppelen, nietwaar 😁🍀🌞🎉? Ik volg graag op fb mee 😊. Ooit 1x bij vrienden gespeeld, zou super zijn om dit nu met ons 5 samen te kunnen doen.

 34. Miekske Dingens schreef:

  Al zoveel over dit spel gehoord, maar nog niet gespeeld, dus heel benieuwd. Ik doe graag mee voor ons gezinnetje!

 35. Marian B schreef:

  Leuk! spelletjes, we zjjn ze sinds corona veel vaker gaan spelen. Erg leuk en gezellig met de kinderen. Ik doe daarom graag mee voor dit leuke spel.

 36. Bets schreef:

  Wij zijn een echt spelletjes familie, maar dit spel kennen wij nog niet. Na het lezen hoe dit gespeeld word, zijn wij er echt super benieuwd naar geworden. Ik doe er maar wat graag voor mee!! 🍀🍀🍀

 37. Lynn Brekelmans schreef:

  Wauw! Wij zijn dol op spelletjes spelen, dit spel zouden wij echt willen toevoegen aan de spelletjeskast en heeel vaak willen spelen!

 38. Claudia schreef:

  Klinkt als een tof spel, ik kende het nog niet. Ik doe dan ook graag mee voor mijn dochter.

 39. Nadia schreef:

  Zo te lezen een super leuk spel! Ik doe zeker mee voor Daan(5)!

 40. Willem de Wal schreef:

  Doe graag mee voor mijn familie zodat we met de komende feestdagen in zicht hopelijk met de hele familie weer een leuk spel kunnen spelen.

 41. geertje schreef:

  Hier ook van die spelletjes fanaten. Maar het liefst een snel spelletje. Dobble Classic lijkt ons erg leuk om samen te spelen.

 42. Marloes F schreef:

  Wat leuk! Dat gaat mijn dochter geweldig vinden dus ik loot graag mee.

 43. Peggy schreef:

  Heel leuk! 🤩 Een mooi cadeautje voor mijn zoontje voor in de zak van sinterklaas! 🎁 Hij gaat het ook steeds gezelliger vinden om samen met ons spelletjes te spelen. Deze zal ie zeker leuk gaan vinden! 🍀

 44. Danielle schreef:

  Ik maak graag kans op dit spel, ideaal voor onderweg en op vakantie, zeker nu mijn zoon wat ouder wordt!

 45. Saskia schreef:

  Wat een leuk spel. Ik maak graag kans om dit samen te kunnen spelen met mijn zoon.

 46. Willem de Wal schreef:

  Wat leuk dit spel, vooral omdat iedereen, groot en klein. mee kan doen, ideaal voor de komende feestdagen en laten we hopen dat we dit op een normale leuke manier kunnen vieren.

 47. Mariska kools schreef:

  Woww ja dat lijkt me heel leuk. Ik waag graag een kansje voor onze 2 meiden. 🍀🍀🤩

 48. Mark schreef:

  Dit spel lijkt me fantastisch leuk om met de kids te doen.

 49. G.T. schreef:

  Leuke bloghop! Volgens mij heb ik jullie blog ook via zo’n hop leren kennen en ben ik toen blijven plakken.
  Ik maak graag kans op het spel Dobble. Wij hebben zo’n gratis probeersetje en dat wordt regelmatig uit de kast gehaald. Het volledige spel zal nog leuker zijn om te spelen. Ik maak dus graag kans!

 50. Marian Zw schreef:

  Ik doe graag mee, een spelletje wat we makkelijk mee kunnen nemen is altijd fijn!

 51. Gera schreef:

  Zo leuk! Wij hebben de demo versie maar zijn toe aan meer! Wij doen dus mee!

 52. Nadine schreef:

  Ik wil dit spel heel graag winnen! Super leuk!

 53. Majonne schreef:

  Dit lijkt me een heel leuk spel met mijn gezin en in de kerstvakantie zijn we eindelijk een volle week samen vrij. Tenminste, zoals het nu lijkt.

 54. Inge schreef:

  Wat een leuke prijs! Toevallig had de sint deze al bij ons in de zak gedaan 😉 veel plezier en succes met deze bloghop

 55. Nelly schreef:

  Dat klinkt allemaal goed. Ik doe graag mee.

 56. Oma Will schreef:

  Wat leuk dat er weer een Sinterklaas bloghop is. Doe elk jaar trouw mee en waag een kansje.
  Graag doe ik mee voor dit leuke spel, voor mijn kleinkinderen.
  We houden hier allemaal wel van een spelletje spelen op z’n tijd.
  Ik volg bloglovin en loot graag mee.

 57. Stacey katuin schreef:

  Super spel, erg leuk om met onze logees te spelen 😁

 58. Christa schreef:

  Ja leuk! We spelen heel graag spelletjes hier. Zo`n klein doosje past er nog prima bij :)

 59. MarjonS schreef:

  Spelletjes doen het altijd goed. Ik doe graag mee.

 60. Diny Frijters schreef:

  Leuke actie! Ik doe graag mee.

 61. Rafaella schreef:

  Wat een leuk spelletje! We doen graag een kort spelletje voordat we naar school of naar bed gaan. Dit spelletje zou een geweldige aanvulling zijn :D

 62. Cynthia schreef:

  Super leuke actie, doen graag mee. Ook hier worden steeds meer spelletjes samen gespeeld en met de feestdagen in aantocht zal dat alleen maar meer worden. Gezellig samen aan tafel.

 63. Wendy van vliet schreef:

  Hey!
  Wat een leuke hop zeg!
  Ik doe graag mee voor mijn dochter! Groetjes!

 64. Melanie schreef:

  Onze dochter heeft ergens een keer een mini variant van dit spel gehad en vindt het ontzettend leuk.
  Het zou leuk zijn als we het echte spel zouden winnen

 65. Marjo schreef:

  Jaaaa deze staat op 2 van de 3 lijstjes! Hopelijk kan ik ze blij maken

  • Monique Druijf schreef:

   Een heerlijke verslaving. Samen spelletjes spelen! Dank voor de goede uitleg , met alle speelopties. Nu al zin om een start te maken. Lijkt me reuze leuk. Onze dochter zou dit spel zeker waarderen. We spelen soieso in de weekenden een gezamenlijk spel. Kom maar op. Wij weten er raad mee 😉

 66. Sarah Molenkamp schreef:

  O heerlijk een nieuw kaartspel. Zijn hier verslaafd aan snelle spelletjes. Doe graag mee.

 67. Suzanne Nefkens schreef:

  Superleuk! Hier in huis zijn we dol op spelletjes, zelfs de pubers doen nog fanatiek mee. Dit spelletje zouden we graag uit willen proberen!

  • Henriette schreef:

   Super leuk! Ik kende het niet, totdat het op me dochter haar lijstje stond.. Ben gelijk op gaan zoeken, ons lijkt het een super leuk spel voor het hele gezin, heerlijk voor de koude dagen die er aan komen. Even gezellig samen spelletjes doen..
   Ik zeg, leuk kado van sint

  • Fransien schreef:

   Wat een leuk cadeau voor onze kleine man! Ik ben geen mamma die een hele middag spelletjes gaat zitten spelen maar vindt t wel leuk en gezellig om tussendoor een snel eenvoudig spelletje te doen. Dit spel is daar ideaal voor! Nu duimen maar!

  • Jessica Bremer schreef:

   Wat een super leuk spel .. Dat zou ik graag voor mijn dochter wil winnen ☺️

 68. Marieke schreef:

  Wij hebben Dobble al, maar wist niet dat je er zo veel verschillende spelletjes mee kon spelen. Goed om te weten.
  Succes met de bloghop!

 69. Loes Wevers schreef:

  Wat een leuke blog, en dit spel lijkt me zo leuk! Fijn dat het kort duurt en overal mee naartoe kan, dat maakt het behapbaar en leuk voor de kinderen. Lijkt me ontzettend leuk om samen te spelen! Fingers crossed voor deze mooie prijs!

 70. Marian schreef:

  Ik doe graag mee aan deze winactie. Dit spel hebben we vorig jaar op een spellenbeurs gespeeld en het viel erg in de smaak.

 71. Danielle schreef:

  Al veel over gehoord, maar zelf hebben we het nog nooit gespeeld. Aangezien met name zoonlief de concentratiespanne van een sprinkhaan heeft, lijkt me dit een ideaal spelletje! :)

 72. Mandy schreef:

  Leuk! Ik heb het spel op mijn werk (bso) en zou het graag winnen voor mijn zoon. We zitten midden in de spelletjes fase! Super leuk!

 73. Simone schreef:

  Ik loot graag mee

  • Marjan schreef:

   Wat gaaf. Lijkt me een leuk spel. We zijn fek op Sinterklaas dus ik doe graag mee

 74. Louise schreef:

  Leuk spelletje voor de kindjes van mijn klasje in het buitengewoon onderwijs 😊

 75. Patricia de crom schreef:

  Dat zou superleuk zijn om
  Met
  Mijn 3 kids te spelen

 76. Lotte schreef:

  Te gek spel! Dat is zeer welkom als extra cadeautje in de zak!

 77. Yvonne schreef:

  Wat een leuke actie!! Wij zijn met ons viertjes dol op spelletjes doen! Vooral in deze tijd, plannen we soms een weekenddag met alleen maar spelletjes doen. Supergezellig! Ik ben heel benieuwd naar dit spel: lijkt me leuk om samen te doen: zowel met de jongste als met de oudste!

 78. Maaike schreef:

  Onze dochter is 4 jaar en enorme spelletjesfan en zou het spel graag willen uitproberen

 79. elisabeth maria martina schreef:

  spelletjes spelen blijft een feest daarvan genieten de kleinkinderen toch het meest

 80. Pauline schreef:

  Ow dit klinkt als een leuk spel voor onze jongens ook makkelijk om mee te nemen ik maak graag kans!

 81. Debby schreef:

  Dit klinkt echt heel leuk! Ik doe graag mee!

 82. Anneke Haas schreef:

  Wat een leuke manier om nieuwe bloggers te zien. Ik was er juist naar op zoek, naar bloggers die bij mijn huidige fase van mijn gezin passen.
  Op deze manier kun je kijken en nieuwe blogjuweeltjes ontdekken.
  Wij doen thuis heel graag spelletjes, dit spelletje kennen wij nog niet en zouden dit graag willen spelen.

 83. Cindel schreef:

  Oeeeh wat leuk! Mijn dochter van vier is net als ons ook dol op spelletjes spelen. Wij vinden het ook lastig om spelletjes te vinden die niet te lang duren, en die we alle drie leuk vinden. Zoek spelletjes zijn eigenlijk altijd wel erg leuk. Ook vind ik het bijzonder dat je zoveel verschillende spel vormen kunt doen, zo blijft het toch interessant. Daarom doe ik dan ook graag mee aan jouw winactie. 😊

 84. Sylvia schreef:

  Oh wat leuk, wij spelen hier graag spelletjes samen, maar de jongste heeft nog niet zoveel geduld voor de wat langer durende spellen, deze lijkt me dan ook ideaal!

 85. Anna Wienen schreef:

  super leuk ik doe heel graag mee

  • Chantal Obbink schreef:

   Leuke actie. De kids krijgen hier de leeftijd voor spelletjes en zijn er net als ik erg dol op. Deze kennen wij nog niet, en wat lijkt dit een leuk spel. Graag doen wij dan ook mee🎁🍀

 86. Nicole schreef:

  Leuk! Ik doe graag mee voor onze kids. Lijkt ons een leuk spel!

 87. Fleur schreef:

  Hier ook in huis een favoriet spel. BIj ons staat de Harry Potter variant dit jaar op de verlanglijstjes

  • Tamara Jongkees schreef:

   Heel leuk! Dat willen wij thuis wel spelen!

  • jessica schreef:

   boggle staat hoog op het lijstje van mijn zoontje dus we doen graag mee

  • Saskia van der Heijden schreef:

   Superleuk die bloghop!! Kijk er elk jaar weer zo naar uit!
   Dit cadeau gaat mijn dochter zo leuk vinden! Ik doe dus heel graag mee en ga o-zo-snel verder hoppen!
   Liefs van Saskia

 88. Mirjam Hellingman schreef:

  Wat een leuk begin van de dag. Deze Sinterklaashop is echt ontzettend leuk en wat een mooie prijs, dit leuke spel win ik heel graag voor mijn dochters. Heel veel succes met de actie! Ik hop weer even verder!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.