Samen koken met kinderen is leuk om te doen en helemaal als het ook nog graag gegeten wordt door de kids. Maar wát ga je dan koken of bakken? Door van heel gewone recepten net iets anders te maken, krijg je verrassende dingen. En luister ook gewoon eens naar wat je kind lekker vindt!

Koken met kinderen

Voorbereiding en veiligheid is key. Als je het een beetje handig aanpakt scheelt het ook nog eens veel rommel. Zo doen we altijd een keukenschort voor en laten we haar op een krukje staan. In het begin durfde ze hier niet vanaf te klimmen, heel fijn was dat. De ingrediënten en keukenmaterialen zet ik zoveel mogelijk klaar voordat we gaan beginnen.

Het voordeel van laten helpen in de keuken is dat ze weet wat ze eet. En het in de toekomst net zo goed blijft gaan met eten. Natuurlijk wisselt het ook hier in huis sterk wat ze wel / niet eet. We laten haar wel alles proeven en mag dan zelf kiezen hoeveel ze eet.

En natuurlijk niet vergeten; proeven en aflikken hoort erbij. De ene keer gaat het om het aflikken van het deegbeslag en de volgende keer een blaadje spinazie.

Dit kan jouw peuter of kleuter ook!

Toen ze anderhalf was zijn we een beetje begonnen met het laten helpen in de keuken. Er zijn een aantal handelingen die ze namelijk prima kan uitvoeren. Denk maar eens aan;

  • Het scheppen van een poeder in een kom, bijvoorbeeld van de weegschaal.
  • Het aanzetten van de keukenmachine door op een knopje te drukken / draaien.
  • Met een garde wat kloppen door een kom, je zal wel zelf even moeten nakloppen.
  • Het leegschenken van een kopje water in een
  • Het uitsteken van koekvormpjes / rollen van croissantjesdeeg.
  • Oefenen met snijden van zachte materialen met een plastic mes

Er zijn ook een aantal handelingen die ik haar liever niet laat doen. Zo mag ze niet in de buurt van de oven komen. Die is ‘au, heet’. Dit heb ik haar een keer laten voelen tijdens het opwarmen, natuurlijk zonder dat haar handen zouden verbranden. Dan weet ze ook waarom we dat niet willen hebben. Bij het vuur mag ze alleen als ik er achter sta en dan zet ik de pannen op de achterste pitten en dan (tijdelijk) de pan waar ze in mag roeren vooraan.

Recepten om te maken met kinderen

Wat voor gerechten geschikt zijn om samen met je kind te maken;

Hier vind je meer handige recepten voor kinderen.

Kapsalon

Een kapsalon is makkelijk zelf te maken en de recepten kunnen onderling eindeloos variëren. De basis is voornamelijk aardappel, sla, rauwkost, saus en dit kun je aanvullen met gyrosvlees, shoarma, (pulled) kip of vegetarisch laten. De aardappels kunnen in schijfjes, gebakken of gefrituurd. Je kunt kant en klare friet uit een zak gebruiken of je laat zelf aardappels snijden tot frietjes. Je kunt ook zoete aardappel tot frietjes snijden. En deze kunnen in de oven, friteuse of airfryer bereid worden.

De salade kan bestaan uit (ijsberg)sla, komkommer, uitjes, paprika en tomaat. Als saus kun je wat mayonaise met yoghurt verdunnen en nog vermengen met verse bieslook. Bij een kipfilet is het ook lekker om er een honing-mosterd sausje bij te maken. En de kapsalon kan eventueel geserveerd worden met geraspte kaas.

Pizza

Pizza is ook vrij eenvoudig om door kinderen gemaakt te worden. De bodem is kant en klaar te verkrijgen en dan is er ook nog keuze in een gewone bodem of een groentebodem met een gek kleurtje. Het deeg zelf kneden is voor kleine kinderhandjes ook een koud kunstje. Als je ervoor kiest om zelf het deeg te maken, houd je dan aan de vuistregel. Kinderen hebben een kleine maag, daar kan niet zoveel in.

Deeg is al machtig en na alles wat er nog verder op belegd wordt zal het volume uiteraard alleen maar toenemen. De vuistregel is na het kneden het deeg in porties verdelen, maak een balletje deeg ter grootte van je vuist. Rol dit goed uit en beleg het met groentes. Zo krijg je een mooi behapbaar pizza formaatje voor je neus.

Als bodem kun je er ook voor kiezen om pitabroodjes te gebruiken. Dit zijn ook vaak mooie kindvriendelijke formaatjes en ideaal om te beleggen omdat het mooie platte ronde schijfjes zijn. Beleg je pizza in de vorm van gezichtje, een dier, een monster of juist een bloem en gebruik uitsluitend ingrediënten die je lekker vindt. Even in de oven, of als je een pitabroodje hebt even in de koekenpan! Ook ideaal als vakantie activiteit op een camping trouwens….

Wrap taart

Wraps zijn ok veelzijdig in recepten te vinden. Koud, warm, opgerold, gevuld, je kunt er alle kanten mee op. Bij dit recept heb je kinderen nodig die graag met blokken spelen, want hier ga je flink stapelen. Een ronde ovenschaal bekleed je met een eerste wrap en daar komt een saus over die je in een pan of wok hebt bereid. In de saus zitten alleen groentes die je lekker vindt, een uitje, knoflook, paprika, courgette, tomaat.

Mocht je niet zo’n fan zijn van courgette dan laat je die weg en vervang je dit voor iets wat je wel lust, bijvoorbeeld een blikje crispy maïskorrels. Schep een juslepel saus in het midden van de wrap en strijk met de onderkant van de lepel uit over de hele oppervlakte. Vul eventueel nog wat aan met geraspte kaas of mozzarella balletjes en pijnboompitjes. De volgende wrap kan er nu licht op worden aangedrukt en zo ga je doorstapelen tot alles op is, eindig met een laagje saus.

Nu kan de taart de oven in, hier zal je best wat hulp bij mogen hebben, want de schaal zal nu flink zwaar aanvoelen en de oven is goed heet geworden ondertussen. Tijdens het wachten tot de taart klaar is kun je als je nog puf hebt een salade maken maar je kunt ook lekker weer gaan spelen en torens bouwen met je blokken.

Spaghetti cupcakes

Een superleuke manier om een bordje pasta te eten zijn deze grappige cupcakes van spaghettisliertjes. De saus is eventueel ook nog zelf te maken. Gebruik enkel verse ingrediënten en vermaal het na het bereiden met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde saus. Deze saus meng je nu meteen door de gekookte spaghetti waardoor deze een mooie rood oranje kleur krijgt. Daarna vul je de vormpjes van je muffin bakblik op met hoopjes pasta. Steek er nog een gedraaide courgetterolletje in als een soort bloem en bak ze af in de voorverwarmde oven.

Om nog verder te experimenteren met dit recept kun je ook een keer sliertjes maken zoete aardappel of courgette, of aubergine, of (winter)peen Zo krijg je ook verschillende gekleurde bakjes. Door de sliertjes krijgt het bakje een soort vogelnestjes uitstraling. Leuk om dit bij een paasbrunch te serveren voor een extra lente gevoel.

Sushi

Niet iedereen is een visliefhebber. Kinderen laten vissen ook liever zwemmen, tenzij het visje een krokant jasje draagt. Als je toch sushi wil eten, laat de kinderen dan meehelpen in de keuken en er ook een schaaltje voor zichzelf klaarmaken. Kneed bolletjes rijst stevig samen en beleg ze met mooie gekleurde stukjes fruit of plakjes komkommer.

Maak zoete wraprolletjes met aardbei of stukjes banaan en smeer de wrap in met een beetje chocolade pasta. Door de rijst langs de kanten nog wat op te vrolijken met gekleurde sprinkels heb je heerlijke feestelijke sushi hapjes zonder die nare stukjes vis. Dat wordt smullen. En hoe ga je ze opeten, met of zonder stokjes?

Curry van zoete aardappel met kikkererwten

Deze romige curry is prima te maken met de hulp van kinderen. Zet ze bij zoveel mogelijk handelingen aan het werk. Het schoonmaken, wassen en snijden van de groentes. Het mixen van de kikkererwten met de kruiden. Het maken van de smaakvolle topping van yoghurt limoen en koriander. Het verkruimelen van de bouillonblokjes. Er zijn heel veel handelingen waar je best bij geholpen mag worden door je kleine kookhulpje(s). Laat de kinderen ook vooral vrij om tussendoor wat groentes te proeven, ook al is het nog rauw. Zolang het schoon gewassen is, kan dit geen kwaad om uit te vinden wat de smaak is van al deze producten.

Traybake met zalm

Een traybake klinkt natuurlijk super hip en chique, maar het is niks anders dan het opvullen van een bakplaat. Aardappels wassen en snijden in plakjes, blokjes of frietjes. Verschillende groentes wassen en snijden en de plaat opvullen met deze gezonde producten. Hier en daar een zalmmoot en nog wat kruiden erover heen. Dan komt het moeilijkste gedeelte; wachten. Wachten tot de oven klaar is en piept om te zeggen dat het eten klaar is. Om de wachttijd voor je gevoel wat in te korten zou je alvast de tafel mooi kunnen dekken. Zodra je het piepje dan hoort, kunnen jullie meteen aanvallen.

De beste appelmoes

Appelmoes maakt een prak voor kinderen vaak makkelijker om weg te werken. Laat ze dan vooral ook eens zelf die appelmoes maken. Een werkje waar zelfs een peuter of kleuter al goed bij kan helpen. De appels in kleine partjes snijden en laten pruttelen in een klein laagje water. Snufje kaneel erbij en misschien met een staafmixer nog extra glad mixen. Lekker bij de maaltijd en extra lekker omdat jij het zelf gedaan hebt. Heb je nog wat over? Schenk het in een goed afsluitbare pot en bewaar het in de koelkast zodat je morgen en overmorgen nog zo heerlijk kunt genieten.

Groentesoep

Bij het maken van een verse pan soep kun je het jezelf makkelijk maken door een zakje voorgesneden groentes te gebruiken, maar je kunt ook allerlei verschillende soorten groentes in huis halen en zelf wassen en snijden. Ja maar dat is veel werk! Hoor ik je zuchten. Klopt, maar als je hulp kunt krijgen in de keuken zijn taken te verdelen en verlicht dit je werk. Veel gezelliger ook om samen in de keuken te staan. Soep is bij ons vaak een gerecht voor de zondag.

Ik maak graag een enorme grote pan zodat we er ook nog twee dagen daarna van kunnen smullen. Bij het wassen en snijden kunnen kinderen prima helpen. Water afgieten in een maatbeker en in de pan overgieten, bouillonblokjes boven de soep verkruimelen, vleesballetjes kneden en rollen tot knikkergrootte balletjes en tot slot nog wat vermicelli breken boven de pan. Veel handelingen die kinderen eenvoudig kunnen uitvoeren. Laat ze tussendoor ook even de soep goed doorroeren en laat ze voorzichtig proeven, goed blazen natuurlijk en even wachten voordat je de lepel in je mond steekt.

Is de soep zout genoeg of mag er nog een beetje bij? Zou er nog een snufje peper in kunnen of wat verse peterselie? En terwijl de soep langzaam op smaak komt is er misschien nog tijd en zin om samen wat broodjes te bakken of een zelfgemaakte salade voor op het broodje, of soepstengels te bakken. Je kunt hier een goede zondag middag mee vullen.

Geef vooral ruimte en vrijheid om te experimenteren. De chef is de baas, hoe oud of juist hoe jong deze chef ook is. Maak er een gezellig moment van in de keuken en wees niet al te bang voor kleine ongelukjes. Meestal werkt dit juist averechts. Hoe banger jij bent, hoe sneller een ongelukje plaats vindt. Blijf op je hoede en in de buurt, maar op de achtergrond en laat je kleine kookhulpje vooral het trotse gevoel geven dat hij of zij zelf heeft gekookt en geniet samen van de overheerlijke maaltijd.

Aan de slag met pizzadeeg

Simpel, maar wel lekker voor tussendoor of bijvoorbeeld bij een brunch: pizzastengels! Ook als je niet wil koken. Of wat dacht je van een minipizza of pizzahoorntjes. Deze heerlijke recepten vind je bij Tante Fanny. Minipizza’s maken kun je natuurlijk heel goed doen met ieder kant-en-klare pizzadeeg of je maakt die natuurlijk zelf. Snijd vierkantjes of rondjes van het deeg en geef ieder kind één of meerdere stukken deeg, die ze naar hartenlust mogen beleggen.

Zo hebben ze allemaal precies de pizza’s die ze lekker vinden! Natuurlijk begin je even met het insmeren van de bodem met tomatenpuree en de volgende stap is vaak geraspte kaas. En dan? Denk aan champignons, paprika, ananas, banaan, reepjes ham of salami, hamblokjes, uienringetjes of waarom geen eitje of shoarma. En wil je het helemaal leuk doen: waarom geen gezichtje maken op je pizza?

Fruitchips

Dol op chips: welk kind is dat niet? Maar chips is nu eenmaal minder gezond. Dus is fruitchips een beter idee. Een gezonde snack immers: chips van fruit! En waarom zou je dat niet samen maken? Je kunt hiervoor meerdere soorten fruit gebruiken. En voor de smaak is dat ook wel een lekkere afwisseling.

Fruitsoorten die je zou kunnen gebruiken zijn (maar misschien heb je zelf ook nog wel lekkere ideeën):

  • Banaan
  • Appel
  • Peer
  • Aardbeien
  • Perzik

Verwarm je oven voor op 100 graden. Het fruit schil je in heel dunne plakjes. Hoe dunner hoe beter. Dat is misschien voor je kind nog lastig om te doen. Maar hij of zij kan wel helpen met het bestrooien van het fruit. Bij een appel en een peer smaakt kaneelpoeder erg lekker. Een aardbei of banaan is vaak al zoet op zich, dus die kan misschien ook wel zo naturel. Hoewel banaan met kaneel ook lekker is.

Kwestie van uitproberen wat jullie lekker vinden! Om verkleuring tegen te gaan zou je citroensap bij het fruit kunnen gebruiken. Je doet dit allemaal het handigst door het fruit in een kom te doen en vervolgens te mengen met het kaneel en eventueel het citroensap. Natuurlijk zijn aardbeien en banaan te zacht om zo te mengen. Dit soort fruit kan je beter gewoon bestrooien met het kaneel en het citroensap. Wel aan beide kanten! Daarna leg je het fruit op de bakplaat. Zorg dat ze niet over elkaar heen liggen.

In zo’n 90 minuten bak je het nu krokant in de oven. Maar ook dat is een kwestie van smaak, want er zijn ook mensen die ze twee uur in de oven doen. Even zelf uitproberen dus wat je het lekkerste vindt. Daarnaast kan het ook nog per fruitsoort verschillend zijn wat jij het lekkerste vindt! Bedenk dat harde fruitsoorten vaak langer nodig hebben dan zachte, zoals een perzik of een aardbei.

Bananenpannenkoeken

Een lekkere variant op de gewone pannenkoek en nog simpel te maken ook: bananenpannenkoeken. Natuurlijk zijn hier ook diverse varianten op te vinden. Hierbij een paar variaties.

Benodigdheden:

  • 1 banaan
  • 1 ei, eventueel naar smaak 2 eieren
  • 3 eetlepels havermout

Prak de banaan, kluts het ei erdoor heen en vermeng het geheel met de havermout. Vervolgens bakken in de koekenpan. Simpeler kan het niet, toch?

Wil je iets meer smaak eraan, dan kan je voor meer variatie in de vulling gaan. Of kies een lekker beleg. Kokosrasp en blauwe bessen, bijvoorbeeld, als beleg, of ga voor bananenpannenkoeken met walnoten of pecannoten.

Een lekkere laagjes ovenschotel

Een heerlijke schotel uit de oven met kaas, gehakt, aardappel en tomaten. Veel kinderen vinden gerechten met een kaaslaagje wel lekker, dus dat zit vaak wel goed. Het heeft wel iets weg, op het oog, van lasagne, maar het bestaat dus simpelweg uit aardappelen in plaats van pasta. Dit