Skip to Content

7x zelf speelgoed maken

7x zelf speelgoed maken

Speelgoed kopen is makkelijker dan ooit. Iedereen heeft wel een speelgoedzaak, drogist of Action in de buurt waar volop speelgoed te vinden is. En als je daar niet slaagt dan kijk je gewoon online voor een onbeperkt assortiment.

Het internet is immers een echt speelgoedwalhalla. Met al deze mogelijkheden binnen handbereik vergeet je bijna dat je ook zelf speelgoed kunt maken. Dat is leuk, voordelig en heel eenvoudig. In dit blog delen we 7 ideetjes.

Zelf speelgoed maken

Deze 7 soorten speelgoed vind je in ieder huis en kun je heel makkelijk zelf maken. Van de leukste kleurplaten tot aan zelfgemaakte speelrijst en stoepkrijt.

Speelrijst maken

7x zelf speelgoed maken

Speelrijst is geweldig sensorisch speelgoed waarmee je peuter zich urenlang kan vermaken. Je koopt het online in allerlei kleurtjes, maar het is ook heel erg makkelijk zelf te maken. Het enige wat je nodig hebt is ongekookte rijst, voedingskleurstof, azijn en een afsluitbare plastic zak. Zo spaar je met een paar minuten werk tientallen euro’s uit.

Hier vind je een handig stappenplan.

Zelf kleurplaten maken

Leuke kleurplaten voor kinderen en voordelen ontwikkeling - mamaliefde.nl

Bijna ieder kind maak je wel blij met een kleurplaat. Deze kun je natuurlijk kopen of downloaden van het internet, maar wist je dat je ze ook heel eenvoudig zelf kunt maken? Het voordeel hiervan is dat je een unieke kleurplaat kunt maken of iets dat aansluit bij het seizoen of de interesses van je kind. Het enige wat je nodig hebt is Canva. Met deze populaire designtool maak je, ook zonder kennis van ontwerpen, in een paar minuten een kleurplaat.

Zo ga je te werk:

 • Maak een account aan op Canva
 • Klik op een ontwerp maken en dan A4
 • Ga naar elementen
 • Zoek op “kleurplaat” of een specifiek onderwerp
 • Je krijgt nu allerlei illustraties te zien
 • Kies er een of meerdere uit en plaats die in je ontwerp
 • Je kunt de illustratie nu groter of kleiner maken en verplaatsen 
 • Blij met je ontwerp? Ga dan naar bestand, downloaden en kies voor pdf.

Je kleurplaat is nu klaar om geprint te worden.

Lees ook: Leuke kleurplaten & tekeningen voor kinderen

Stoepkrijt maken

Stoepkrijt verf maken - Mamaliefde.nl

Zelfgemaakt stoepkrijt is niet alleen leuk om mee te spelen, maar ook om cadeau te doen. Het is ook een superleuke traktatie voor het kinderdagverblijf of de crèche. Voor het maken van stoepkrijt heb je maar een paar ingrediënten nodig, namelijk gips, water, voedingskleurstof en leuke siliconen vormpjes.

Meng vervolgens het gips en water volgens de instructies op de verpakking, voeg een paar druppels voedingskleurstof toe om de juiste kleur te krijgen en giet het mengsel in de vormpjes. Als het helemaal uitgehard is, is het klaar voor gebruik! 

Slijm maken

Slijm maken; Recept hoe zelf slijm maken zonder lijm, lenzenvloeistof met borax of met scheerschuim. Van wat je nodig hebt tot tips en voorbeelden. - Mamaliefde.nl

Welk kind is er nu niet dol op slijm? Je hebt het in allerlei leuke kleurtjes en je maakt het in slechts 10 minuten. Het enige wat je nodig hebt is kinderlijm, lenzenvloeistof, baking soda en eventueel extra toevoegingen zoals voedingskleurstof of glitters. Je kunt de lijm overigens ook vervangen voor een beter geurend alternatief. Hier lees je een stappenplan.

Zelf bellenblaas maken

Bellenblaas maken én leuke bellenblaasideeën - Mamaliefde.nl

Bellenblaas is al generaties lang een hit. Zó eenvoudig, maar toch goed voor veel speelplezier. Dus wat doe je als het op is? Koop je dan nieuwe of maak je het zelf? Dat laatste natuurlijk! Maar alleen wat afwasmiddel en water mengen volstaat niet.

Om echt goede stevige bellen te kunnen blazen moet je een vleugje zoetigheid toevoegen, bijvoorbeeld suiker. Laat de suiker eerst goed oplossen in warm water en voeg dan wat afwasmiddel toe (Dreft werkt het beste). Wil je nog betere bellen of het sopje nog even bewaren? Dan kun je nog glycerine, honing, behangplaksel of maïzena toevoegen. De precieze verhoudingen vind je in dit bellenblaas recept.

Knisperdoekjes maken

7x zelf speelgoed maken - Mamaliefde.nl

Een knisperdoekje is een superleuk cadeau voor een baby. Ze vinden het knetterende of ritselende geluid prachtig. En in essentie is het heel makkelijk speelgoed om te maken. Als je een beetje handig bent met de naaimachine zet je het zo in elkaar.

Dit zijn de stappen:

 • Knip twee vierkanten lapjes uit een stof naar keuze
 • Naai de lapjes aan twee zijdes dicht
 • Knip knisperfolie op maat en stop dit tussen de twee lapjes
 • Naai nu de andere twee zijdes ook dicht
 • Je zelfgemaakte knisperdoekje is klaar. Je kunt het eventueel nog versieren met borduursels of er lintjes aan vastnaaien.

Memoriespel maken

7x zelf memorie speelgoed maken - Mamaliefde.nl

Dit speelgoed kost iets meer tijd om zelf te maken, maar dat komt vooral door het aantal stukjes. Het maken zelf is niet moeilijk. Je kunt een memoriespel maken van allerlei soorten materialen, zoals stevig papier of karton.

Knip een even aantal vierkantjes uit. Plak hierop een plaatje, sticker of andere leuke afbeelding en zorg ervoor dat je twee dezelfde hebt. Je kunt zoveel kaartjes maken als je zelf wilt.

Tip: je kunt online ook heel handige printables vinden. Deze hoef je alleen op dik papier uit te printen en vervolgens op maat te knippen.

Redactie Mamaliefde