Skip to Content

Wat te doen op een regenachtige dag met kinderen; 21 slecht weer uitjes

Wat te doen op een regenachtige dag met kinderen; 21 slecht weer uitjes

Het regent en regent en de kinderen vervelen zich… Wat doe je dan? Inderdaad, je gaat op zoek naar activiteiten die je kunt doen als het regent. Leuke dingen die je binnenshuis kunt doen, zoals een hutje binnen bouwen of gewoon de grote legodoos naar beneden halen en samen aan het bouwen slaan.

Maar waarom ook niet lekker naar buiten en in de plassen stampen? Heb je echt geen idee meer wat je nu nog moet doen? Bij deze heel veel ideetjes om van de regenachtige dag (of vakantie) toch een succes te maken.

Speurtocht

Een speurtocht binnenshuis. Ik schrijf van te voren op elk papiertje een letter. Deze letters samen vormen een woord. Dit mag van alles zijn van pompoen tot aan stoeptegel.

Hierna maak ik met de tablet foto’s van allerlei spullen in ons huis. Bijvoorbeeld de douchekraan en ik leg daar een papiertje met een letter erop in de buurt.

De kinderen weten aan de hand van de foto waar ze een papiertje moeten zoeken. Ik doe dit met alle letters. Om het moeilijker te maken kun je inzoomen op een heel klein detail.

Een foto van het knopje van haar bureaulade ziet er heel anders uit van dichtbij. Als de kinderen alle letters hebben verzameld dan mogen ze gaan puzzelen om het woord te vormen.

Is jullie kind al oud genoeg om zelfstandig foto’s en een woord te maken? Dan is het leuk om een speurtocht uit te laten zetten door jullie kind voor zijn ouders, broertjes en zusjes.

Lees ook: Speurtocht maken; originele vragen en opdrachten speurtocht

Tent

Houden jullie van kamperen? Dan is het zonde om die tent 11 maanden per jaar op de zolder stof te laten vangen. Naar beneden met de tent en zet hem op in de kamer. Kamperen in eigen huis, dat is te gek voor de kinderen.

Lekker ontbijten in de tent en in het weekend kunnen de kinderen er in slapen. Is jullie tent te groot voor de kamer? Dan hoop ik dat jullie een puptent of strandtentje hebben. Die volstaan ook!

Lees ook: Hutten en tenten bouwen

Hut bouwen

Ben je niet zo’n kampeerder of heb je geen tenten in huis? Dan is zelf een hut bouwen ook een leuke optie. Pak een paar dekbedovertrekken en gooi deze over de eettafel. Uren plezier gegarandeerd.

Wat gezellige kussens er bij,losse kleedjes en wat sfeervolle (kerst)verlichting. Helemaal als je erbij inkruipt en een boek gaat voorlezen. Zo creëer je gegarandeerd een plekje waar ze urenlang kunnen spelen, of bijvoorbeeld lekker een filmpje kunnen kijken en wanneer ze klaar zijn heb je het ook zo weer opgeruimd! Wat g

Bioscoop

Uiteraard kun je naar de bioscoop gaan met de kids. Wil je vandaag niet door de regen dan regel je toch een eigen bioscoop thuis? Gooi alle loungekussens van de tuinset op de grond.

Pak alle kleedjes in huis en laat de kinderen al hun knuffels naar beneden brengen. Kruip tegen elkaar aan en geniet van Rapunzel, Bee Movie of The Incredibles.

Ondertussen kruipt papa even onder het kleedje vandaan en komt terug met een grote bak gevuld met popcorn. De popcorn die jullie in de middag zelf hebben gepopt in de pan.

Lego

In mijn ogen kan Lego niet ontbreken in een huis met gezin. Hét speelgoed waar je je uren mee kan vermaken. Papa maakt op instructie van zijn dochter een auto waar je bovenin kan slapen.

Mama speelt samen met dochterlief dat de legopoppetjes gaan verhuizen naar het legohuis. . We fleuren het op met bloemetjes, een waterbak voor de poes en wat potten jam op het aanrecht van de keuken.

Lees ook: De leukste Legosets; van Friends tot Duplo en Ninja-go

Verstoppertje in huis

Verstoppertje door het hele huis. Superleuk!  “17, 18, 19, 20! Ik kom”, roep ik. Onze zoon van anderhalf komt vanachter het gordijn naar me toe rennen, hij gaat het concept ‘verstoppertje’ vanzelf beter snappen.

Een paar minuten later word ik ongerust. Ik kan onze middelste dochter niet vinden. Ik hoor wat gegniffel uit de slaapkamer komen. Maar ik kan haar nog steeds niet vinden.

Van schrik kijk ik achter me. Ze zit op de kledingkast! Ik kijk mijn man aan. Vaders… die trekken de gekste capriolen uit de kast, waar moeders dan weer grote gevaren in zien.

Onvergetelijk voor onze dochter. Elke keer als we dit spel spelen, wil ze op die kast getild worden.

In de plassen stampen

Binnen zitten is helemaal niet nodig tijdens regenachtig weer. Trek de regenlaarzen aan en pak die paraplu’s. Genieten van de regen is voor kinderen heel gemakkelijk.

Ik als ouder moet me er even toe zetten. Maar wanneer ik toch al zeiknat ben door alle spetters, dan ga ik er ook voor. Als een kind zo blij stamp ik in de plassen. Nat ben ik toch al.

Warm bad

Komen jullie allemaal als verzopen katjes naar binnen. Trek die laarzen weer uit en ren naar boven. Laat het bad vol lopen met warm water en stap met z’n allen in bad.

Is het bad te klein om er met z’n allen in te passen. Probeer het toch, al is het maar voor dertig seconden. Een leuke belevenis voor de kinderen en lachwekkend voor ons als ouder.

Lees ook: De leukste spelletjes voor in bad
Lees ook: Het leukste badspeelgoed

Raamstiften

Ken je raamstiften al? Het zijn stiften waar je mee op het raam kunt tekenen. Dat had je zelf vast ook al bedacht ?. Ze zijn overal wel te vinden. Op bol.com, Hema, maar ook in de plaatselijke winkel.

Onze kinderen hebben een geniepig lachje terwijl ze kleuren. Omdat ze nooit met hun handen aan het raam mogen zitten en nu mogen ze zelfs op het raam tekenen! En mama doet natuurlijk graag mee!

Stoelendans

Ouderwetse spelletjes zijn nog steeds een hit. Denk aan de stoelendans. Gezellig muziekje aan en rondjes lopen maar. Voor jonge kinderen is het spel Nijntje stoelendans een aanrader.

Lees ook: De leukste gezelschapsspellen voor alle leeftijden; van kaartspelen tot bordspelen

Appel in water happen

Leg een stukje geschilde appel in een bak met water. Ga met je handen op je rug het stukje appel proberen te pakken met je mond.

Om er een wedstrijd van te maken kun je de tijden opnemen. Vergeet geen foto’s te maken van dit lachwekkende tafereel.

Lekker tutten

Lekker tutten. De nagels mogen weer in allerlei kleurtjes worden gelakt. Vergeet papa en het broertje niet.

Het is toch geweldig voor dochterlief dat zij de nagels van papa mag lakken. Om daarna met een heerlijk maskertje op het gezicht neer te ploffen op de bank om met zijn allen een film te kijken.

Haren

Om eerlijk over te steken moeten daarna uiteraard ook de haren worden gedaan. Dit betekent dat alle gezinsleden gel in hun haar krijgen. Broertjelief mag nu de haren van zijn zussen in de stekels proberen te krijgen met een grote dot gel.

Treinbaan

Houten treinbanen. Nog zo’n item waar ik weg van ben. Met het hele gezin een treinbaan bouwen door de woonkamer.

We proberen om zoveel mogelijk verschillende spoorbanen te maken en die weer aan elkaar te krijgen. De meiden knutselen ook een perron en de Duplopoppetjes fungeren als wachtende passagiers op het perron.

Bakken

Een favoriete bezigheid hier in huis is dingen bakken. Van cakejes tot koekjes! Bij uitstek geschikt om te doen bij regenachtig weer en heel gezellig om samen op te eten met een kop thee als het klaar is!

Leuke tip: laat je kinderen zelf de cakejes en koekjes versieren met fondant en bijvoorbeeld glazuurstiften! Zo kunnen ze de mooiste kunstwerken maken en het daarna heerlijk opeten!

Lees ook: Recepten om koekjes te bakken met kinderen

Stoeien op het grote bed

Er is niets leukers dan met z’n allen te stoeien op ‘het grote bed van papa en mama’. We ‘jonassen’ de kinderen, springen op het bed, maken koprollen en laten de mooiste bokkensprongen zien.

Kleuren

Pak een groot vel papier of plak een paar A4’tjes aan elkaar en maak samen één groot kunstwerk. Je kunt ook eerst afzonderlijk een tekening maken op een A4’tje en deze later aan elkaar plakken. Dit geeft een leuk effect.

Voorlezen

Voorlezen! Wij lezen op dit moment Sjakie en de chocoladefabriek voor. Tijdens dit verhaal leven ze zelf ook helemaal in de chocoladefabriek.

Een paar uur later spelen ze dat ze zelf Willie Wonka en Sjakie zijn. Klassiekers van Roald Dahl zijn mijn favorieten.

Lees ook: De leukste voorleesboeken

“Eet alles met je handen”-dag

Op 1 april mag iedereen bij ons alles met hun handen eten. En als klap op de vuurpijl mogen ze ook hun brood smeren met hun handen.

Het zal je net gebeuren dat het een regenachtige dag is op 21 november. Gelukkig hebben jullie je eigen regels thuis en kan je deze ‘Eet-alles-met-je-handen-dag’ ook op 21 november vieren.

Smakentest

Onderzoek of de kleine wetenschappers smaken van elkaar kunnen onderscheiden. Van jam, hagelslag, mosterd, pesto, kruidenboter tot aan sambal.

Je kan ook kiezen om ingrediënten van dezelfde kleur te laten proeven. Daarna mogen de kleine wetenschappers dit natuurlijk testen bij de ouders. Je weet dat ze je terug gaan pakken!

Kamers opruimen

Kamers opruimen. Niet meteen de eerste gezellige activiteit waar je aan denkt. Maar het kan heel leuk zijn.

Samen met onze dochter zetten we haar MP3-speler met boxjes luid aan en zoeken we eens uit wat er weg kan. Daarna pakken we allebei een sopdoek en spetteren elkaar tussendoor nat.

Lees ook: Tips om de kamer op te ruimen & opruimliedjes

Het is bijna jammer als het zonnetje weer gaat schijnen. Wat doe jij meestal als het geen mooi weer is?

Spelletjes
Anita Schokker