Rondslingerend speelgoed: we voelen ons als ouders toch vaak geneigd om op te ruimen. Of een kamer met speelgoed op de grond te zien als een mislukt huishouden als tantelief op bezoek komt…
Maar wist je dat het strooien van speelgoed voor je kind ook juist iets kan betekenen? Speelgoed hier en daar neer liggen kan zelfs aansporen tot spelen en daarmee kun je je kind juist stimuleren. Hoe en waarom? Dat leggen we hier graag uit.
Onderzoek ontwikkeling kinderen
Ine van Liempd observeerde de ontwikkeling van peuters (1 tot 4 jaar) en is hierop gepromoveerd. Zij ontdekte dat kinderen graag in de weer zijn op de vrije vloer. Kruipen, springen: kortweg lekker bezig zijn.
Maar ze ontdekte ook dat als er op diezelfde vloer speelgoed aanwezig was, de kinderen ongeveer de helft van de tijd met de blokken of de poppen (of ander speelgoed) aan het spelen waren.
Gewoon: rustig. Zij adviseert kinderdagverblijven dan ook om hier iets mee te doen. Niet al het speelgoed netjes in hoeken wegleggen, maar laat het speelgoed juist liggen waar het ligt: op de vloer dus. Zo stimuleer je veel meer de ontdekkingsdrang van de peuters. En waar leren ze van? Inderdaad!
Zelf bepalen waar te spelen
Leuk zo’n speelhoek in de klas, maar het blijkt dus uit dit artikel in Trouw dat gewoon op de vloer spelen (eventueel met een kleedje) net zo leuk is.
Dat idee kun je ook meenemen naar huis. Niks speelhoek, maar gewoon op de vloer bij jou, voor de tv. Heerlijk spelen bij de voeten van mama, bijvoorbeeld. Niet altijd handig? Nee, dat klopt. Maar wel zo gezellig.
Variëren speelgoed
Een ander ding is het variëren van speelgoed. Heeft je kind veel speelgoed? Dat klinkt leuk, maar het kan zomaar zo zijn dat je kind daardoor juist niet meer weet wat het kiezen moet.
Je zou een extra opbergplek kunnen maken, waar je kleintje niets vanaf weet. Af en toe wissel je het speelgoed dan om, zodat je kindje opeens iets anders heeft om uit te kiezen.
Speelgoed wat niet interessant is
Je hebt er zo goed over nagedacht. Je wilde speelgoed wat je peuter of kleuter zou uitdagen en iets zou betekenen voor zijn ontwikkeling. Of je hebt je eens keer uitgesloofd en een duurder cadeau gekocht dan normaal.
Omdat je dacht dat je zoon of dochter er blij mee zou zijn en er heel leuk mee zou kunnen spelen… Mis. Je kind keurt het geen blik waardig.
Wat doe je dan? Het meteen maar weer weggeven? Het laten staan, maar er gebeurt niks mee? Samen er mee spelen kan een idee zijn of je zet het even weg. En introduceer het dan opnieuw.
Pak je het weer dan kun je dit speelgoed natuurlijk op een vaste speelplek zetten of: inderdaad, het staat opeens zomaar ergens in de kamer waar het anders niet stond. Wedden dat je kindje hierdoor juist uitgedaagd wordt om er eens naar te gaan kijken.
Een ander idee kan zijn om het een keer neer te zetten (heerlijk midden in de kamer…) als er iemand komt spelen. Omdat het opvalt zal de gast er vast naar gaan kijken en komt je eigen kind er misschien zo wel achter dat het toch wel echt heel leuk is!
Speel de verrassing mee
Nog een trucje: speel de verrassing mee dat er opeens iets staat. Ga er zelf verbaasd bij zitten en er gewoon mee zitten spelen.
Of ga met je kind in gesprek: ‘wat zouden we daar nu mee kunnen doen?’ Vaak is de onwil niet het ‘niet willen’, maar moeten ze eerst weten wat ze er nu eigenlijk mee kunnen doen.
Krijg je het na deze tips nog niet voor elkaar? Je kind ontwikkelt zich behoorlijk snel en het kan zomaar zo zijn dat het over een maandje (of langer natuurlijk) het opeens wel leuk vindt.
En ja, je kind is net een mens… Ook hij of zij heeft zo zijn eigen voorkeuren en daar zul je ook gewoon respect voor mogen hebben!
Een speelhoek maken
Een eigen speelhoek is fijn voor een kind. Dat hier speelgoed te vinden is, is natuurlijk duidelijk. Maar ook in dit stukje kamer kun je je uitleven met ‘strooien’ van speelgoed. Opbergboxen om alles een overzichtelijk plekje te geven is een idee.
Maar een open kast waar een aantal zaken op uitgestald worden kan zeker een leuke aanvulling zijn. Zet hier niet te veel speelgoed op, maar juist een paar items die je regelmatig wisselt. Je kleintje kan dan heel bewust kiezen waarmee het speelt en doordat jij afwisselt blijft het spannend/uitdagend.
Andere plekken in huis
Op een andere plek in huis speelgoed neerzetten is ook een idee. Op je eigen slaapkamer iets neerzetten waar je kindje mee kan spelen bij jullie op bed, bijvoorbeeld.
Zeker als het dan iets is wat verder nooit beneden komt, blijft het iets interessants en kunnen jullie nog even lekker genieten van ‘rustig wakker worden’.
Tip
Nu is het natuurlijk niet zo dat je dus alles maar laat slingeren. Kinderen zijn snel afgeleid en als er te veel op de grond ligt, kunnen ze dus juist weer overprikkeld raken en daardoor niet echt in hun spel komen/blijven.
Nu zijn dit natuurlijk allemaal gemiddelden, maar eigenlijk is het dus zaak om de middenweg te vinden tussen té opgeruimd zijn en te veel hebben liggen.
Opruimen leren
Sluiten we toch nog even af met een opruimtip. Natuurlijk laat je niet al het speelgoed rondslingeren over de vloer. Als er te veel speelgoed op de grond ligt, ben je sowieso weer net zo ver als dat je te veel speelgoed in de speelhoek hebt liggen.
Je kind is het overzicht kwijt en jij valt overal overheen. Je kind leren opruimen is eveneens een vaardigheid waar het veel plezier van kan beleven (en anders jij wel…).
Speelgoed waar duidelijk nog mee gespeeld wordt of wat net gemaakt is (bijvoorbeeld een bouwwerk van Duplo of Lego of een mooie houten treinbaan) mag blijven staan. De rest ruimen jullie voor het avondeten samen even op.
Spelen
- Speelgoed schijf van vijf
- Waarom spelen belangrijk is voor ontwikkeling
- Ouders spelen te weinig met kinderen
- Samen spelen met kind
- Spelen met kind
- Kind leren delen
- Zelfstandig spelen stimuleren
- Zelfstandig speelgoed alleen spelen
- Populair speelgoed voor urenlang speelplezier
- Veilig speelgoed
- Kwalitatief speelgoed
- Kind speelt niet met speelgoed
- Speelgoed strooien & slingeren
- Rouleren van speelgoed; toy rotation
- Speel-o-theek speelgoed lenen
- Samen spelen met broer & zus
- Spelen zonder speelgoed
- Messy play vies worden spelen
- Spelen met poppen
- Oorlogje spelen wel of niet
- Wat als je kind zwemles niet leuk vindt en wil stoppen? - 7 September 2024
- Wat zijn voorbeelden van ontwikkelingsgerichte activiteiten voor peuters en kleuters? - 29 August 2024
- Tips voor als je kind niet wil eten op school - 25 August 2024