Skip to Content

Verveling baby; kan een baby zich vervelen, waaraan zie je dat het zich verveelt, hoe entertain je een baby?

Verveling baby; kan een baby zich vervelen, waaraan zie je dat het zich verveelt, hoe entertain je een baby?

Het is dus niet verwonderlijk dat onze kleintjes zich soms kunnen vervelen. Maar is dat echt een slechte zaak? Verveling is toch de moeder van de uitvinding? Misschien verveelt je baby zich omdat ze al het speelgoed in haar kamer uitgevogeld heeft en toe is aan een nieuwe uitdaging.

Misschien vervelen ze zich omdat hij alle dingen die hij gewoonlijk doet gedaan heeft en hij iets nieuws zoekt om te doen. Hoe dan ook, verveling kan eigenlijk iets goeds zijn. Het kan creativiteit en nieuwsgierigheid opwekken.

Dus als je baby zich verveelt, maak je dan geen zorgen. Geef haar gewoon een paar nieuwe speeltjes of neem haar mee op een uitstapje naar ergens waar ze nog nooit geweest is. De kans is groot dat ze zich zal amuseren en misschien leert ze daarbij wel iets nieuws.

Waarom denken we dat verveling slecht is?

Misschien is dit wel goed om te weten zodat je je niet schuldig voelt naar je baby toe. We ervaren verveling als slecht. Zelf zijn we bang om ons te vervelen.

Vooral als we gewend zijn onze dagen (over)vol te stoppen met activiteiten. We weten niet hoe we met al die vrije tijd moeten omgaan, dus proberen we hem zo snel mogelijk op te vullen zodat we ons weer druk en productief kunnen voelen.

Maar het punt is dat we moeten leren de verveling te temmen om er een periode van herwonnen vrijheid en improvisatie van te maken.

We moeten de verveling omarmen en haar gebruiken als een kans om iets anders, iets nieuws te doen. Dit zouden we ook onze kinderen mee moeten geven. Hiermee kun je al beginnen bij je baby.

Waarom het belangrijk is voor je baby om zich ook te vervelen?

De baby verveelt zich. Hij speelt al uren met hetzelfde speeltje, wat wel uren lijkt, en als het geluid maakt kun je er misschien zelfs gek van worden. Ook al is herhaling goed voor je baby, misschien probeer je iets anders voor hem te bedenken om te doen, maar je komt al snel ideeën tekort.

Of besluit je zelfs om hem voor de tv te zetten. Hij moet tenslotte op de een of andere manier vermaakt worden, nietwaar?

Fout! Het is eigenlijk belangrijk dat je kind zich af en toe verveelt. Zo leert hij zichzelf te vermaken en nieuwe activiteiten te doen te vinden. Dus in plaats van te proberen hem koste wat kost bezig te houden, laat je hem zelf uitzoeken waarmee hij wil spelen en wat hij wil doen. Hij zal er op de lange duur beter van worden.

Hoe zie je dat je baby zich verveelt?

Als je een ouder bent, weet je dat baby’s vrij wispelturig kunnen zijn. Het ene moment zijn ze blij en tevreden, en het volgende moment kunnen ze huilen of jammeren.

Het is soms moeilijk om dit als ouder te begrijpen.

En hoe zit het als ze gewoon… stil zijn?

Het kan moeilijk zijn te zeggen of je baby zich verveelt of gewoon even pauzeert van alle opwinding.
Er zijn echter een paar signalen die aangeven dat je kleintje zich verveelt en behoefte heeft aan stimulatie. Kijk eerst eens naar hun lichaamstaal. Wat verraadt de verveling?

  • Je baby zit voorovergebogen
  • Kruipt doelloos door de kamer
  • Lijkt ongeïnteresseerd
  • Klinkt in het gejammer monotoon en geïrriteerd

Tips tegen verveling bij je baby

Nu we weten dat verveling niet erg is, kunnen we ons met deze kennis troosten. Toch heeft je baby zo af en toe stimulatie nodig.

Leuke spelletjes om met je baby te doen:

Met de bal rollen

Er zijn echter veel eenvoudige spelletjes die kunnen helpen om de kleintjes blij en bezig te houden. Eén zo’n spel is het “baby balletje rollen”.

Om het te spelen neem je gewoon een strandbal of een stoffen bal en leg je je kind er op zijn buik op. Houd hem bij zijn dijen vast, net onder de billen. Rol de bal dan zachtjes naar voren en naar achteren. Je baby’s borst zal de bal raken en zijn voeten de grond.

Als je baby wat ouder is dan is achter een bal aankruipen ook altijd een leuk spel.

Kiekeboespel

Je begint met je gezicht achter je handen te verbergen. Dan gluur je naar je baby en zegt met een malle stem “kiekeboe!”. Je baby zal giechelen en in zijn handjes klappen van verrukking. Je kunt het spel dan uitdagender maken door je achter een kussen, een deken, of zelfs achter mama’s haar te verstoppen.

Voelspelletje

Een manier om je baby te vermaken (en veilig te houden) is om spulletjes met verschillende texturen te verzamelen en ze een voor een te laten voelen. Denk bijvoorbeeld aan karton, stof, wol, rubber en hout.

Dit is een geweldige manier voor je kind om de wereld om zich heen te verkennen in een veilige en gecontroleerde omgeving.

En het is ook een prima manier voor jou om even pauze te nemen en een kop koffie te drinken terwijl je kind bezig is!

Benoem alles wat je ziet

Een wandeling maken met je baby kan een leuke manier zijn om hem te helpen de wereld om zich heen te leren kennen. Wijs, terwijl je door je huis loopt, alles aan wat je ziet en vertel je kind wat het is.

Je kunt zelfs een liedje of rijmpje verzinnen dat bij de rondleiding hoort. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Dit is de keuken waar we ons eten koken. Dit is de woonkamer waar we ons ontspannen en tv kijken. Dit is de badkamer waar we in bad gaan en onze tandenpoetsen.”

Met je baby door je huis lopen is een geweldige manier om hem te helpen zijn omgeving te leren kennen en zijn taalvaardigheid te ontwikkelen. Plus, het is een leuke activiteit voor jullie allebei!

Bellenblazen

Bellenblazen blijft leuk! Het is dus een goed excuus om altijd een flesje in de kast te hebben staan. Zorg ervoor dat je baby de bellen kan zien, maar blaas ze natuurlijk niet in zijn gezicht. Bellenblazen is een geweldig spel om met je kleintje te spelen.
Het is verbazingwekkend hoe leuk ze het vinden en hoe gefascineerd ze zijn door de bellen.

Muziek

Als je naar muziek luistert, reageert je lichaam automatisch. Je hartslag verandert, je ademhaling verdiept zich, en je spieren ontspannen zich. En dat geldt niet alleen voor jou – onderzoek toont aan dat muziek soortgelijke effecten heeft op baby’s.

In feite kan muziek een krachtig hulpmiddel zijn voor de ontwikkeling van baby’s.

Luisteren naar muziek kan je baby helpen om ritme en maat te leren kennen. Het kan ook het geheugen en de aandacht te vergroten. Muziek maakt ook een verbinding met je baby en jezelf.

Dansen

Dansen met je baby is een geweldige manier om samen wat qualitytime door te brengen en tegelijk wat beweging te krijgen. Het is ook leuk! Er zijn veel verschillende manieren om met je baby te dansen. Je kunt ze in je armen houden en heen en weer wiegen. Babydansspelletjes zijn geweldig.

Klappen

Baby’s klappen altijd graag in hun handjes als ze muziek horen. Het is een aangeboren reactie op het ritme en de beat die ze voelen. Als je er muziek aan toevoegt, maakt dat de ervaring voor baby nog aangenamer.

Het geluid van de muziek, gecombineerd met de fysieke beweging van baby’s handjes, creëert een leuke en stimulerende activiteit waar je baby dol op is.

Stapel

Een van de grappigste spelletjes is als ze ringen beginnen te stapelen. Baby’s vinden dit vermakelijk. Als je kind ouder wordt, is stapelen ook leuk.

In het begin zal hij de ringen er waarschijnlijk meestal afhalen, maar na een tijdje zal hij leren om zelf te stapelen. Het is verbazingwekkend hoe iets zo eenvoudigs zo plezierig kan zijn voor baby en jezelf!

Na-aapspelletjes

Baby’s zijn dol op imiteren. Ga voor je baby zitten en klap in je handen, zwaai of schud met je hoofd. Vanaf ongeveer elf maanden vinden baby’s het leuk om te doen alsof ze telefoneren met een speelgoedtelefoon.

Baby houdt de speelgoedtelefoon tegen haar oor en babbelt erop los, en giechelt dan als je hetzelfde doet. Het is een geweldige manier van communicatie en samen lachen.