Leren: ieder kind zal het moeten leren… Maar hoe houd je het leuk of maak je het leuk, zodat leren niet alleen maar ellende is? Plezier hebben in het leren scheelt niet alleen stress, maar leert ook makkelijker. Want met de juiste motivatie heb je al een heel deel te pakken! Daarom hier wat ideetjes en tips om leren leuker maken!
Korte periodes leren
Als eerste tip geef ik je de meest belangrijke: maak leren niet moeilijker dan het is! Door meerdere keren een stukje te leren ben je echt een stuk beter af. De periode dat je moet leren is te overzien en daarmee voor het kind ook minder zwaar om het weer te moeten gaan doen (ach, zo weer voorbij…).
Je krijgt echt geen 100 woordjes in 1x in je hoofd gestampt! Is je hoofd vol, dan heeft het weinig zin meer om verder te gaan! Korte periodes leren werkt gewoon veel beter.
En wat ook zo lekker is: door iedere dag te herhalen wat je ervoor gedaan hebt, maak je het jezelf echt eigen waardoor je het ook beter zult onthouden!
Visueel aantrekkelijk maken
Krijgt je kind een saai blad mee met alleen maar tekst? Een onduidelijk kaartje van een provincie of heeft het zelf aantekeningen gemaakt die niet meer te lezen zijn? Voorkom frustratie en maak het geheel aantrekkelijker. Per vak kun je dat op verschillende manieren doen.
Raadpleeg een atlas voor mooie landkaarten of pluk ze van internet. Bij een geschiedenisles kun je op zoek gaan naar mooie afbeeldingen van het land of de stad waar ze over leren. Door het ook echt te kunnen zien, kan het vaak veel meer tot leven komen en daarmee ook beter te begrijpen.
Onduidelijke aantekeningen? Laat je kind het eens overtypen! En het leert vervolgens makkelijker vanaf het uitgeprinte blad, maar daarnaast is hij door het overtypen ook al bezig geweest met de stof!
De treden van leren
Bij mijn jongens op school werden de zaakvakken (geschiedenis, aardrijkskunde, biologie) veranderd in 1 vak: topondernemers. Bij dit vak werd de stof (op de topo na dan) behandeld door vragen- en opdrachtenkaarten.
De kinderen gingen in groepjes hiermee aan de slag. Via internet of boeken moesten ze de informatie opzoeken en hiervan een verslag of presentatie maken. Vervolgens moesten de kinderen over hun onderwerp dus vertellen/presenteren voor de rest van de klas.
De andere kinderen moesten hier dan weer aantekeningen van maken. Door op deze actieve manier bezig te zijn met een onderwerp, blijft het veel langer hangen.
Wist je dat anderen iets uitleggen jou het beste laat leren? Dat was natuurlijk wat ze deden met hun presentatie. En dat luisteren naar de leerkracht en verder niet, juist onderaan de trap van leren staat?
Dit kun je dus gebruiken als je thuis je kind wilt helpen. Laat hem of haar de stof aan jou uitleggen!
Games
Op internet zijn veel sites te vinden die leuke games aanbieden om het leren makkelijker te makken. Voor onze beeldschermhelden uiteraard een ideale uitkomst en jawel, het werkt ook nog…
Hierbij kun je denken aan een site als leerspellen.nl. Ook Squla is een heel handig programma om diverse vakken te oefenen op een speelse manier.
Samen leren
In plaats van leren met je ouders als overhoorders, kan het voor een kind ook fijn zijn om te leren met een vriend(in). Zeker als ze ouder zijn. Een toeziend oog of ze wel echt leren en niet gewoon aan het spelen slaan is wel verstandig…
Iets leuks in het vooruitzicht stellen
Heeft je kind echt een probleem met leren, dan kan je ook iets bereiken door hem of haar een beloning in het vooruitzicht te stellen. Als je nu zo lang leert of een bepaald vak leert, dan mag je daarna of dan gaan we daarna…
Natuurlijk moet het niet zo zijn dat er altijd een beloning op moet staan maar bij grote opdrachten mag er best wel eens een leuke motivatiebron tegenover staan. Wat dacht je van een reisje naar Londen, als je kind moeite heeft met Engels en dan als voorwaarde stelt dat het op het eindrapport een bepaald cijfer haalt.
Geheugenkaarten maken
Soms krijgt je kind een geheugenkaart al mee van school, maar je kan het ook prima zelf maken.
Er is hier een site voor: quizlet.com! Quizlet is zowel te gebruiken door leraren als leerlingen en kan nog veel meer voor je doen op het gebied van leren.
Leren leuker maken: lachen maakt leren makkelijker!
Onderzoek heeft aangetoond dat als kinderen op een leuke manier les krijgen, er beter geleerd wordt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de extra dopamine die dan aangemaakt wordt door de hersenen, maar zeker weten doen ze het nog niet.
Wat dat voor jou inhoudt? Maak de stof leuker door het grappig te vertellen, bijvoorbeeld. Maak een grapje tussendoor of laat je kind even lekker springen tussendoor. Laatstgenoemde is dan weer gestoeld op het feit dat bewegen leren vergemakkelijkt!
Kauwgum kauwen…
Tja, dat heeft ooit een leraar tegen mijn (toen) puberzoon gezegd: kauwgum kauwen tijdens het leren helpt. Zoals ik het heb begrepen heeft dat een positieve invloed op je concentratie!
Op de middelbare school hebben we er een keer een test mee gedaan waarbij de helft wel op kauwgom mocht kauwen en de andere helft niet om te zien of dat verschil maakte in het gemiddelde ;-) Dat verschil bleek verwaarloosbaar, maar toch: baat het niet…
Zing liedjes met de stof
Maak het leuk door liedjes te zingen met de stof erin. Bijvoorbeeld met het leren van de tafels of gewoon het alfabet.
Er zijn genoeg liedjes in omloop, maar je kan ook zelf even creatief aan de slag, toch? En zing dit liedje lekker regelmatig, ook terwijl je met heel andere dingen bezig bent. Je kind zingt mee en de stof wordt vanzelf opgenomen door de hersenen…
Liedje uit zijn hoofd geleerd? De leerstof dan dus ook! Ook op YouTube vind je veel liedjes ook voor jongere kinderen zoals de kleuren, of dagen van de week.
Ezelsbruggetjes
Dit geldt ook voor ezelsbruggetjes. Die kun je opzoeken, maar je kan ook zelf er één verzinnen als je kind steeds op een bepaald ding blijft hangen.
Bij buitenlandse woordjes die er maar niet in wilden, probeerde ik iets te bedenken waar het woord op leek en de connectie daarmee te leggen richting de Nederlandse vertaling. En het werkte!
Kortom:
Maak van leren geen saaie bedoening van ellenlange blokken ellende! Houd de leertijden kort, afgewisseld met ontspanning en zorg dat het leuk is… én dat er de rust is om te kunnen werken aan je schoolwerk!
Dus geen andere kinderen die er omheen joelen, een t.v. die de kamer door schettert en dat soort zaken. Is er in de huiskamer geen rustig plekje te creëren? Zorg dan voor een werkplek op zijn of haar slaapkamer en ga gewoon met je kind mee naar boven als je nodig bent!
Basisschool
- Alternatieven vraag hoe was het op school
- Bento Lunchbox ideeën
- Continurooster basisschool
- Creatieve ontwikkeling basisschool
- Cultuureducatie basisschool
- Energizers basisschool
- Gezonde lunch ideeën kind
- Gezonde snacks voor na schooltijd
- Gezonde tussendoortjes kind op school
- Groene schoolpleinen
- Inclusiviteit bevorderen onderwijs
- Intern begeleider basisschool
- Juffen en Meesterdag
- Kind heeft geen zin in school
- Kinderpostzegelactie
- Klassenindeling school
- Koptelefoon op in klas
- Leerplicht kind onderwijs
- Leukste klassenuitjes
- Luizenmoeder en andere taken
- Muziek activiteiten basisschool
- Nationale Buitenlesdag
- Ongeschreven regels ouders schoolplein
- Ouder betrokkenheid basisschool
- Overblijven school wel of niet
- Overblijf wat mag kind eten
- Overgang andere basisschool
- Remedial teaching kind basisschool
- School handelingsverlegen
- Schoolactiviteiten basisschool
- Schoolarts onderzoeken
- Schoolpleinspelletjes
- Schoolreisje kind tips
- Schoolvakanties & vrije dagen
- Schoolverzuim; spijbelen & ongeoorloofd afwezig
- Schoolziek tips
- Schoolziek of geen zin in school?
- Snappet kind op school
- Speciaal Onderwijs
- Studiedag wat doen
- Thuisonderwijs
- Traditioneel klassikaal onderwijs
- Unschooling
- Uitgestelde aandacht onderwijs
- Verkeersles basisschool
- Vrijwillige ouderbijdrage
- Waarom plezier school belangrijk?
- Wachtlijst basisschool
- Wat meegeven naar school kind
- Wereldschool onderwijs
- Zomerschool kinderen
Middelbare school
- Waarom is plezier op school belangrijk?
- Hoe kan je school leuk maken?
- Geen zin in school?
- Smoesjes niet naar school te hoeven
- Schoolziek
- Subculturen middelbare school
- Telefoonverbod middelbare scholen
- Scholen dicht na dreiging op snapchat
- Geweld op middelbare school
- Kosten middelbare school
- Vrijwillige ouderbijdrage school & schoolreizen
- Wat geven uitwisseling kind
- Stage middelbare school & MBO
- Profielkeuze middelbare school
- Magister
- Schoolfeest
- Afkortingen onderwijs
- Schoolvakanties & vrije dagen
Huiswerk
- Huiswerk maken tips
- Tips slimmer leren
- Hoe kan je leren leuker maken?
- Leerstijlen kind welke types
- Waar huiswerk maken
- Planning huiswerk maken proefwerkweek
- Flashcards gebruiken om te leren
- AI gebruiken voor huiswerk
- Tablet & leermiddelen in onderwijs
- Gamification
- Huiswerkbegeleiding
- Bijles aan huis
- Concentratie oefenen
- Executieve functies oefenen
- Geheugen kind oefenen
- Bewegend leren
- Magister
- Typecursus kind
- Boekbespreking tips
- Spreekbeurt tips
- Faalangst kind
- Kind heeft geen zin in school
- Tips kind wil geen huiswerk maken
- Smoesjes niet naar school gaan / huiswerk
- Zenuwachtig voor examen
- Examenstress tips
- Examen tips leren
- Lezen voor de lijst VWO
- Voorbereiden CSE Centraal Eindexamen
- PTA; Programma van Toetsing & Afsluiting
- Toezicht huiswerk ouders MBO & HBO
- Leerachterstand
- Halloween tuindecoratie - 3 October 2024
- Vier seizoenen boom knutselen / verven - 1 October 2024
- Regels rondom uitgaan van je kind; welke afspraken maak je? - 29 September 2024