Skip to Content

Scholen dicht na dreiging op snapchat 

Scholen dicht na dreiging op snapchat 

Eind mei 2023: opeens komen er berichten naar buiten over scholen die de deuren dichthouden vanwege bedreigingen. Bedreigingen via Snapchat! En dan gaat het niet alleen om middelbare scholen, maar zelfs basisscholen moeten eraan geloven. En het gaat tevens verder dan enkel in Amsterdam!

Waarom sloten de scholen?

De landelijke kranten laten weten op 25 mei dat meerdere scholen in de hoofdstad bedreigingen hebben ontvangen via Snapchat. Woensdag 24 mei sloot middelbare school Spinoza20first haar deuren.

Maar de donderdag erna is het een basisschool die besluit haar deuren te sluiten omdat ook zij bedreigingen hebben ontvangen. Het blijkt dan dat ongeveer 20 scholen dit soort berichten ontvangen, waarin de scholen werd verteld dat er een schietpartij zou gaan plaatsvinden. 

Waarom opeens zoveel?

De politie denkt dat het om kopieergedrag gaat en dat er geen echte dreiging bestaat voor de scholen. Maar natuurlijk is dat nooit voor de volle honderd procent uit te sluiten. Voor de eerste dreiging, die gericht was aan Spinoza20first, is een jongen van 14 jaar opgepakt. Dat er daarna meer scholen bedreigd zijn, zien de politie, het OM en de burgermeester dus als kopieergedrag.

Maar ja, het zal de school van jouw kind maar zijn! Want wie geeft jou de garantie dat er echt niemand met een pistool op zal komen dagen? Uiteraard houden de instanties alles scherp in de gaten. Want ook zij snappen dat je dit niet zomaar als een ‘spelletje’ kunt wegzetten.

Berichten via leerlingen

Dat het veel onrust geeft mag duidelijk zijn. En uiteraard niet alleen bij de ouders of de leerkrachten. Want ook de leerlingen krijgen er immers mee te maken. Bij OBS de Notenkraker bijvoorbeeld werd het bericht via een leerling bekend gemaakt.

De leerling kreeg het snapchatberichtje en uiteraard ging dat al snel rond. Zie dan maar als school je hoofd koel te houden! Je wilt toch dat je leerlingen (en personeel) veilig zijn. Dat er dan gekozen wordt voor sluiting van de school tot er meer duidelijkheid is, is alleen maar te begrijpen en naar mijn idee ook het enige wat je kunt doen!

Niet alleen in Amsterdam

Bij de meeste grote kranten hebben ze het over ongeveer 20 Amsterdamse scholen die bedreigd zijn via deze berichten. Omroep West laat echter weten dat er op 25 mei ook een school in Boskoop is bedreigd op deze manier.

Niet vreemd op zich, want door heel Nederland hebben mensen kunnen lezen over deze berichten en als er inderdaad sprake is van kopieergedrag, waarom zou dit dan niet ook in andere plaatsen gekopieerd worden? In Boskoop was het al snel duidelijk dat het om kopieergedrag ging, dus de leerlingen hoefden niet naar huis.

Maar er wordt in dit bericht ook gesproken over scholen in Utrecht en Montfoort. Waarbij het bij alle drie om scholen van Yuverta ging. Er werd op verschillende manieren op gereageerd. In Utrecht werd er besloten om uit voorzorg wel dicht te gaan en in Montfoort hoefde het in overleg met de politie en burgermeester niet.

Gelukkig hadden ze wel oog voor de leerlingen. Onrust was hier online al ontstaan. De kinderen die naar huis wilden mochten gaan. En lessen gingen ook niet meer door. De school bleef open voor wie daar juist behoefte aan had.

Vaker bedreigingen

Op zich is het trouwens niet iets nieuws. Want scholen zijn al vaker bedreigd. De manier waarop kan verschillend zijn. Zo werd er in april bekend gemaakt dat dit jaar al vijf Nederlandse scholen dreigementen hebben ontvangen (bron: RTLnieuws).

Bijna alle scholen sloten in deze gevallen wel hun deuren voor één of meer dagen. Deze bedreigingen werden geuit via andere social media, zoals TikTok, maar ook via het eigen communicatiesysteem. 

Onveilig gevoel blijft hangen

Maak je als leerkracht, leerling of ouder iets dergelijks mee, dan kan de onrust zo een eigen leven gaan leiden. Hoewel de feitelijke dreiging bijvoorbeeld weg is en dat zelfs zeker is doordat men weet wat er aan de hand was, is de veilige haven toch aangetast. Er is onrust en dreiging geweest die je hebt gevoeld.

Dat je daar als school maar ook als ouder behoorlijk mee kunt tobben, mag duidelijk zijn. Want je hebt je eigen angst, maar je zult er ook moeten zijn voor je kind. En juist je kind moet er toch iedere dag weer heen. Hoe ga je ergens heen, waar jij je niet meer echt veilig voelt?! En wat doet het met het kind? Je zal maar een berichtje ontvangen dat er een schietpartij bij jou op school gaat plaatsvinden!

Wie doet zoiets?

De redenen kunnen legio zijn waarom iemand zoiets doet. Het kan wel een gefrustreerde leerling zijn, die het meent of die het niet meent maar mensen wel bewust zo bang wil maken. Maar het kan ook zomaar een baldadige actie zijn van iemand of een groep leerlingen. Die denken dat het lollig is en totaal niet overzien wat ze aanrichten.

En zo zijn er nog heel veel redenen te bedenken waarom iemand zo’n bedreiging uit. Waarbij het zowel een echte bedreiging kan zijn, als juist helemaal niet. Uiteraard maakt dat het zo lastig, want of je het wel of niet serieus moet nemen weet je immers nooit!

Hoe help jij je kind?

Let op je kind. Het ene kind zal er makkelijker mee om kunnen gaan dan een ander. Zorg in ieder geval dat je er voor hem of haar bent en dat je kind dat ook weet. Praat er over zodat het niet opgekropt wordt. Wees begripvol als je kind angstig is en laat hem of haar jouw onvoorwaardelijke liefde voelen. Vaak wordt er op school ook van alles georganiseerd om zowel de leerling als de ouder op te vangen.

Is dat niet voldoende? Schakel dan hulp in. Er mee rond blijven lopen maakt het er immers niet makkelijker op én hoe langer je het bij je houdt, hoe moeilijker het wordt om er wel goed mee om te leren gaan.

Dit geldt ook voor jezelf! Ook jij mag je angsten onder ogen zien. Voor je kind zal een angstige ouder ook zeker niet helpen. Eveneens kun je professionals benaderen met de vraag hoe jij je kind het beste begeleidt!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)