Ze zeggen weleens dat je na negen maanden zwanger zijn, ook negen maanden nodig hebt om te ontzwangeren. Dat je lichaam moet wennen aan de blijvende veranderingen. Eén van de zwangerschapskwaaltjes is vergeetachtigheid. Tijdens de zwangerschap had ik al moeite om van alles te onthouden en werkte ik continu met lijstjes. Nu twee jaar later, ruim het dubbele dus van de negen maanden ontzwangeren, lijkt er echter nog geen einde aan te komen. Het is bijna wekelijks dat ik dingen vergeet. Zelfs als ze op die lijstjes staan en ik er meldingen van krijg…

Het kan gaan om de meest kleine dingen die ik vergeet: dat ik bijvoorbeeld naar boven loop om iets te pakken, vervolgens allemaal andere dingen doe en weer beneden kom zonder datgene waar ik voor naar boven ging. Dat je gevraagd wordt ‘en waar is…’ Ohja! Dan kun je weer naar boven en herhaalt het hele verhaal zich weer.

Vorige week was natuurlijk de verjaardag van onze zoon. Nu had ik overdag al met dochterlief wat cakejes gebakken en de taart besteld zodat me dat tijd zou schelen. Maar ik had leuk bedacht dat ik de avond ervoor kon gebruiken om slingers op te hangen etc. en alvast wat dingen klaarzetten. Terwijl ik die middag ook een berichtje kreeg over een vergadering die ik (nog) niet op de kalender had gezet, en misschien niet door zou gaan omdat er niet veel bevestigingen waren. En ik had gemeld dat ik wel zou kunnen. Natuurlijk niet bij stilgestaan dat ik die avond eigenlijk al anders had ingepland in mijn hoofd, maar ja dat kon daarna ook nog wel… Want voordat we de volgende dag de verjaardag zouden vieren, zouden we nog naar de Club van Sinterklaas gaan. En als het nu de eerste keer zou zijn dat ik een dubbele afspraak heb… Al lag het de vorige keer niet aan mij, maar waren er tegelijkertijd twee datumprikkers gelanceerd en toevallig dezelfde avond geprikt. En van die krappe planning leer ik ook niet veel, want die ‘les’ had ik ook al kunnen leren van de bruiloft.

Gisteren had ik een afspraak bij het consultatiebureau. Daar keek ik best wel naar uit omdat onze zoon een achterstand heeft en ik graag een indicatie wil voor het VVE-programma op de peuterspeelzaal zodat er hopelijk geschoven kan worden op de wachtlijst. Al drie keer ben ik naar huis gestuurd met ‘dat kan pas als hij twee jaar is’.  Natuurlijk als puntje bij paaltje komt, ben je blij na een drukke ochtend met buiten regen zodat je niet naar buiten kan, dat hij in bed ligt. Zelf ook neerploft om even te gaan eten. En op dát moment je realiseert dat je een afspraak had bij het consultatiebureau. En dat terwijl de brief op de koelkast hangt, je afgelopen weekend nog een automatische melding hebt gekregen én je het er gisteravond nog over hebt gehad met je man… Gelukkig heb je nog een kwartier. Dus kind eruit, nadat het twee dagen een half uur heeft geduurd voordat hij sliep, was hij nu natuurlijk wél direct weg. Jassen aan en op pad, door de miezer. Andere keren zou ik nog wel zoiets gehad hebben van nieuwe afspraak maken, maar dan ben je zo weer een paar weken verder. Gelukkig ging ik naar huis met de verwijsbrief voor VVE en een afspraak met de logopediste.

Dan vraag ik me af hoe dat zal gaan in de toekomst. Met bijvoorbeeld de gymtassen op de juiste dag mee naar school, of dat ze dan in haar ondergoed moet gymen. Als ze dat tegenwoordig nog doen tenminste. Of wat als je schoenen mee moet geven om op school te zetten, of de schoolfotograaf komt en je natuurlijk nét die dag een setje aantrekt dat je liever niet op de foto wilt hebben…

Maar nu vraag ik me wel af: is dit een typisch moederkwaaltje en blijft het? Of gaat het ooit toch wel weer weg? Vroeger was ik namelijk altijd ontzettend punctueel en vergat ik nooit wat. Maar sinds de kinderen in huis zijn…

Uitgelichte afbeelding Shutterstock

Lees ook

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)