Skip to Content

Thuisonderwijs: tips voor ouders om je kind te helpen ook met afstandsonderwijs

Thuisonderwijs: tips voor ouders om je kind te helpen ook met afstandsonderwijs

Is je kind thuis komen te zitten vanwege een kuchje of omdat er geen leerkracht voor de klas staat? Dan kun je overwegen om zelf tijdelijk thuisonderwijs te geven.

Dit is net wat anders dan afstandsonderwijs, omdat je als ouder zelf de verantwoordelijkheid draagt voor je kind en het programma. Dat wil niet zeggen dat je opeens zelf het wiel moet uitvinden, maar wel dat je verantwoordelijk bent voor de randvoorwaarden en het aanbieden van de stof.

Veel leerkrachten zijn hier ook mee bezig door te overwegen welke opties er zijn en hoe ze materialen kunnen aanbieden, ook uitgeverijen stellen dit tijdelijk kosteloos beschikbaar zodat je kind gewoon verder kan gaan met dezelfde stof van school en niet opeens moet kennismaken met een heel andere methode.

Maar hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat je kind thuis het onderwijsprogramma kan volgen?

Thuisonderwijs

Nu de scholen zijn gesloten zijn alle ouders opeens leerkracht geworden; nee gelukkig hoeven er geen lesprogramma’s ontwikkeld te worden die verantwoordelijkheid blijft bij de leerkrachten te liggen. Daarin verschilt de huidige situatie heel erg van het traditionele thuisonderwijs; daarom ook de term corona thuisonderwijs ;-) De verschillen per school hoe het wordt aangepakt zijn erg groot; de een krijgt een aantal werkbladen en de ander een stapel boeken, laptop en opdracht om iedere dag in te loggen terwijl de leerkracht digitaal bereikbaar is. Van ouders wordt er verwacht dat we dit faciliteren en ervoor zorgen dat de kinderen voor zover mogelijk hun taken afmaken en geen achterstand oplopen. Dat kan soms best een uitdaging zijn, want grote kans dat je zelf ook gewoon moet werken of er jongere broertjes of zusjes zijn. Hoe pak je dat nu handig aan?

Thuisonderwijs; leer- & werkplek

Zorg ervoor dat je kind een rustige werkplek heeft waar het zonder al teveel afleiding kan werken, dus niet naast de box van een jonger broertje of zusje. Of in de keuken terwijl jij aan het koken bent. Zorg er voor dat er wel een stopcontact of een verlengsnoer aanwezig is zodat de laptop daarop aangesloten kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een bureau (of kantoortje als je dat hebt) of de keukentafel. Als je aan de keukentafel gaat zitten, zorg er dan wel voor dat hij leeg is en je kind geen afleiding heeft van rommeltjes die daar liggen en de ruimte heeft om te werken. Natuurlijk kun je zelf bijvoorbeeld tegenover je kind plaatsnemen, zodat je kind ziet dat jij ook gewoon moet werken.

Natuurlijk kun je ook creatief zijn; thuisonderwijs kan overal. Dus bij mooi weer ook lekker buiten in het zonnetje. Met je kind insecten zoeken en bestuderen kan ook heel educatief zijn!

Dagplanning corona en structuur

Als de leerkracht geen plan heeft kan je zelf ook een planning opstellen. Hiervoor maak een planning per dag van wat je wanneer gaat doen. Houd ook zoveel mogelijk de routine aan. Natuurlijk een pyjamadagje of uitslapen tussendoor kan, het is tenslotte een unieke situatie waar we nu inzitten. Probeer verder gewoon de standaard routine aan te houden, dus wekker zetten, aankleden, ontbijten en dan aan de slag. Op school wordt er vaak gewerkt met een planning wanneer er wat gemaakt wordt, probeer dit zelf ook te bedenken. Zo zorg je voor duidelijkheid en structuur bij je kind dat die houvast echt nodig heeft. Werk niet alleen wanneer je kind of jij daar zin in hebt, maar houd je ook aan deze planning! Laat je kind niet langer dan 20 minuten digitaal werken en zet een timer. Zorg ervoor dat die 20 minuten ook echt gewerkt wordt, en niet een kwartier staren en dan in vijf minuten alsnog even ‘knallen’.

Hoe maak je een dagplanning?

  • Maak iedere avond een planning voor de volgende dag; of plan een week vooruit.
  • Plan bijvoorbeeld drie blokken in per dag van maximaal 45 minuten; dit zijn 2 x 20 minuten (online en offline) met 5 minuten een energizer. Dat is wellicht minder dan een schooldag, maar als je kind op de laptop werkt vergt dat veel meer van de ogen. Daarnaast is het toch een andere situatie dan in de klas dus maak keuzes wat wel of niet. Zeker als je kind op jouw telefoon, tablet of laptop moet werken zorg je er voor dat ook andere kinderen en jij zelf tijd overhoudt om te werken. Zo zorg je er ook voor dat ze niet heel lang aan hetzelfde blijven werken, maar verschillende dingen doen. Als je kind ergens in zit kan het helemaal doorgaan waarna er geen energie meer is om iets anders (minder leuks) te doen.
  • Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een deel rekenen, een deel taal / lezen en een deel wat per dag verschilt zoals toekomstkunde, robotica, creatief etc.

Voorbeeld schema thuisonderwijs

Thuisonderwijs: tips voor ouders om je kind te helpen ook met afstandsonderwijs - Mamaliefde

Lees ook: Dagplanning met pictogrammen in plaats van uur tot uur schema

Online tijdelijk thuisonderwijs, ook voor kleuters

Als de leerkracht een pakket heeft samengesteld volg je natuurlijk zijn / haar programma; de leerkracht weet het beste wat aansluit bij het niveau van de klas en sluit aan met waar ze mee bezig zijn. Mocht dat niet het geval zijn, of ben je zelf op zoek naar aanvulling dan vindt je hieronder een aantal handige websites en programma’s. Er zitten een aantal Vlaamse websites tussen, in Vlaanderen zijn de scholen al wat langer dicht. Deze kunnen echter ook in Nederland gebruikt worden!

Thuislessen lezen van Zwijsen

Om het onderwijs tegemoet te komen en de basis door te laten gaan, biedt Zwijsen vanaf vandaag online leeslessen voor thuis aan. Nu verschillende leerkrachten geen les kunnen geven doordat ze hoesten of verkouden zijn, zitten al hele groepen leerlingen thuis. Het RIVM geeft nog geen signalen dat hun advies wordt opgeheven, dus dit kan nog even duren. Lezen is één van de belangrijkste basisvaardigheden en het is van belang dat kinderen dit blijven doen en oefenen. Tachtig procent van de leerlingen in Nederland leert lezen met Veilig leren lezen.

Zwijsen heeft gekeken waar de meeste scholen op dit moment zijn in de methode en heeft van dat lesblok instructievideo’s en PDF’s klaargezet. Het is absoluut niet het idee dat de leerkracht hiermee vervangen wordt, maar dient als noodoplossing voor de leerlingen. In de tijd dat ze thuiszitten, kunnen ze zo het lezen op een veilige manier onderhouden. Zwijsen bekijkt of scholen hier ook behoefte aan hebben bij de andere methodes. De keuze om deze instructielessen voor thuis in te zetten, ligt bij de scholen.

Ouders kunnen hun kinderen die thuis zitten, wel alvast motiveren om een boek te lezen. Ter ondersteuning biedt Zwijsen gratis werkbladen met algemene vragen en opdrachten over boeken aan. Als de leerlingen daarna weer naar school gaan, kunnen ze die samen in de klas bespreken. Zo zetten leerlingen de extra vrije tijd heel nuttig in!

Deze thuislessen vind je hier.

Squla gratis overdag

Squla is een online oefenprogramma voor thuis met meer dan 70.000 games en quizzen in alle schoolvakken. Voor ieder kind in groep 1 t/m 8, op elk niveau. Voor scholen biedt Squla een gratis login, zodat leerkrachten Squla ook in de klas kunnen gebruiken. Veel scholen maken hier ook gebruik van, waardoor je kind er al bekend mee is en gewoon verder kan gaan met de oefeningen. Oefenen met Squla geeft ze zelfvertrouwen en leerplezier. Squla is een aanvulling, bedoeld als hulpmiddel, om elk kind op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo te stimuleren. Doordat ze oefenen op hun eigen niveau, boeken ze snel vooruitgang. Samen met ouders en leerkrachten helpen ze kinderen dagelijks om het beste uit zichzelf te halen.

Meer informatie vind je hier.

Junior Einstein gratis proefabonnement

Op Junior Einstein staan oefeningen bij alle vakken die uw kind op school krijgt. Uw kind kan ze maken op de computer, tablet en mobiele telefoon. De oefeningen zijn door professionals uit het onderwijs opgesteld. Door het maken van deze oefeningen wordt uw kind beter in een vak en zal hij een stuk zelfverzekerder worden. Heb je geen abonnement dan kan je tijdelijk een proefabonnement afsluiten.

Meer informatie vind je hier.

Algemeen

Taal / lezen

Rekenen

Typecursus

Lees ook: Typecursus blind leren typen kinderen

Thema

Begeleid

Voor de volgende websites heb je een leerkracht nodig die informatie klaarzet of een account via school.

Let op: Probeer niet teveel nieuwe apps in te zetten, dit kan juist verwarrend werken maar houd de routine die je kind gewend is aan. Dit kan alleen maar frustrerend zijn voor kind en jezelf!

Meer websites en programma’s vind je bij Meestersander.nl, juffrouw Femke, GewoonWij thuisonderwijs en KlasvanJufLinda (tips thuis oefenen met lezen).

Tips voor offline taken & opdrachten ook voor kleuters

Oefenwerkbladen

Ook zijn er veel leerkrachten die een eigen website hebben, een zogenaamde edublog, waarop ze regelmatig werkbladen en tips delen. Deze kun je ook heel goed voor thuis gebruiken om met je kind te oefenen. Je vindt ze onder andere bij:

Meer werkbladen vind je hier of kies bijvoorbeeld voor handige doeboeken.

Tip: Wil je werkbladen of kleurplaten printen en heb je thuis geen printer; dit kan de komende tijd GRATIS via Alleeninkt, en ze worden ook nog eens opgestuurd!

Lezen & Voorlezen & Luisteren

Ga naar de bibliotheek en haal daar een aantal avi-boekjes op het niveau van je kind, waarschijnlijk heb je in het voorjaar het rapport gehad en is je kind getest op welk niveau het leest. Door iedere dag minimaal een kwartier te oefenen met lezen weet je zeker dat je kind niet achteruit gaat. Daarnaast kun je ook zelf voorlezen aan je kind. Hier kun je ook diverse oefeningen, opdrachten en spelletjes aan koppelen. Gelukkig zijn er ook hiervoor juffen die je daarbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan;

Tips

  • De Luisterbieb heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Voor kinderen 12 luisterboeken en voor volwassenen 16 luisterboeken om uit te kiezen. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel luisterplezier.
  • #ikleesthuis Deel de boeken die je kind leest met deze hashtag om elkaar te stimuleren te blijven lezen. In Italië is de hashtag #ioleggoacasa trending, waarbij mensen delen wat ze lezen en een foto van het boek.
  • Kinderen leren ook veel van voorlezen; zo is er de filosofie van Charlotte Mason over levende boeken. Je leest dan voor, praat er over en maakt er een project of kunstwerk over. Heeft je kind interesse in geschiedenis? Misschien kun je samen ‘Kruistocht in spijkerbroek’ van Thea Beckman lezen. Daarna laat je je kind het hoofdstuk navertellen of kun je het een tekening laten maken dat bij dat hoofdstuk hoort.
  • Via artiefarty.nl/inspiratiemail kunnen ouders zich aanmelden voor de dagelijkse inspiratiemail die vanaf maandag 16 maart verstuurd wordt. “Iedereen kan zijn creaties online delen met #viralartkids, zo kunnen we hopelijk met zijn allen wat positiefs brengen in deze onzekere tijden.”
  • Nu de scholen gesloten zijn en veel kinderen thuis moeten blijven, dreigt verveling toe te slaan. Daarom organiseert Das Box, ontwikkelaar van stadsspelen, de Lockdown Games, een fotospel om thuis te spelen tegen andere gezinnen. Kinderen kunnen vanaf nu op woensdag en zondag tussen 14u en 16u plezier beleven met opdrachten en raadsels die speciaal werden aangepast aan quarantaine-tijden en perfect thuis uit te voeren zijn.
  • De gratis opdrachten kaarten thuisklets van Gezinnig; vooral ook erg leuk voor de wat oudere kinderen.
  • Op SmartGamesLive.com kun je 18 logische denkspelletjes gratis spelen en proberen om een plaatsje in de Hall of Fame te veroveren. De adviesleeftijd is vanaf 7 jaar.
  • Er zijn een aantal musea verspreidt over de hele wereld waar er een virtuele rondleiding mogelijk is en je gewoon vanaf je eigen laptop kan bezoeken! Een overzicht van deze musea vind je hier. Wil je het extra leuk maken, maak dan eerst een aantal printscreen foto’s van bepaalde onderdelen en laat je kind die zoeken!Er is trouwens ook een maisdoolhof dat je digitaal kan bezoeken via Google Streetview. Deze vind je hier.

Verdere opdrachten

Maak een brief of tekening voor een eenzame oudere of voor iemand uit een nu belangrijke sector om hen een hart onder de riem te steken. Kinderen kunnen hiermee hun creativiteit stimuleren, schrijfvaardigheid oefenen in combinatie met een sociaal doel! Via Pinterest en Google zijn er nog veel meer (educatieve) activiteiten te vinden; vertaal de interesse van je kind en combineer dat met ‘unit study’ of ‘craft’. Je zult dan overspoeld worden met ideeën, natuurlijk een groot deel zal Engelstalig zijn, maar ook Nederlandstalig materiaal is hier te vinden!

Meer tips vind je ook in deze brief van Juf Ingrid, Wij-Leren of de facebookpagina Tip van de Juf.

Pauze & Energizers

Bepaal wat leertijd en ook wat ontspanningstijd is. Plan tussendoor pauzes in, want die hebben jullie allebei nodig. Wissel korte pauzes van vijf minuten af met een langere pauze als er een ‘blok’ afgerond is. Leg niet alleen de boeken aan de kant, maar zorg er ook voor dat je in beweging blijft. Of even een fijne energizer om die energie weer te laten stromen. Wat zijn geschikte energizers?

Buiten spelen

Lekker buiten spelen in de open lucht en zodra het zonnetje schijnt wat Vitamine D op doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de hond uitlaten, even springen op de trampoline, een rondje fietsen of steppen of gewoon lekker in de achtertuin rommelen. Als het buiten nog wat fris is, is het wel fijn als de kinderen lekker in beweging blijven!

De RIVM heeft aangegeven dat het geen probleem is om naar buiten te gaan, doordat het risico dat kinderen elkaar besmetten minimaal is. Wel wordt geadviseerd om zoveel mogelijk de maatregelen op te volgen, dus hoesten of niezen binnen blijven, handen blijven wassen en hoesten in de elleboog. Wat je dan kan doen als je buiten bent?

  • Lekker even een wandelingetje maken in de buitenlucht, kan ook prima als het regent!
  • Even lekker fietsen of een rondje steppen. Zeker jonge kinderen hebben die beweging gewoon nodig, op school spelen ze niet voor niets veel buiten!
  • Ga naar het park of loop buiten een rondje en zoek bijvoorbeeld tien verschillende bloemen die nu al zijn opgekomen. Als je kind ouder is kan hij / zij dit zelfstandig doen en kun je opdracht geven om daar foto’s van te maken.
  • Ga bellen blazen en laat de kinderen die kapot maken.
  • Beleef de lente

Lees ook: Buiten spelen met kinderen

Binnen spelen

Ook is het belangrijk om binnen te blijven spelen. Van spelen kunnen ze ook een hoop leren en zorgt voor de nodige afleiding. Voor kinderen is het ook best even wennen aan hun nieuwe situatie. Activiteiten kunnen zijn;

  • Zet een speurtocht uit in huis waarbij je foto’s maakt van details, dus bijvoorbeeld een hoekje van de kast, een gedeelte uit de voorraadkast, een hoekje van de stapel kleding in de kledingkast etc. En laat je kind zoeken waar deze foto’s gemaakt zijn.
  • Speel even lekker actief een dansspelletje; gewoon even lekker de muziek aan en stopdans of op de console een dansspelletje. Sowieso is even een liedje van Kinderen voor Kinderen tussendoor altijd wel lekker!
  • Duik samen de keuken in om lekkere broodjes te maken.
  • Bouwen met LEGO of een dorp van Playmobil maken.
  • Lekker aan tafel met een grote bak met strijkkralen.
  • Bouwen met lego duplo
  • Knutselen in het thema voor Pasen.
  • Origami vouwen met papier
  • Bloemen knutselen en vouwen
  • Maak een hindernisbaan in de woonkamer met stoelen, kleedjes, krukken, tafels etc waar ze onderdoor, overheen, rondom etc moeten.
  • Maak zelf zoutdeeg of klei en geef je kind een opdracht om iets te boetseren. Dit kan plat op tafel zijn of iets in 3D.

Meer energizers vind je bij Juf Maike en Klassenkracht.

Lees ook: 365 activiteiten voor kinderen

Sport en beweging

Ook heel veel gymleerkrachten bieden op youtube of via instagram iedere dag materiaal en oefeningen aan om thuis te maken;

Creatief

Maak met de kinderen zelf slijm, zoutdeeg of klei. Alleen dat zal al een groot succes zijn. Met het spelen zelf zullen ze echter ook rustig een paar uur zoet zijn! Ook is dit het perfecte moment om een groter project aan te pakken waar ze meerdere dagen aan kunnen werken. Maak bijvoorbeeld een poppenhuis van oude schoenendozen. Knutselmateriaal moet er eigenlijk in ieder huis voor het grijpen liggen, samen met waardeloos materiaal. Laat het kind maar ontdekken! Er zijn knutselpakketten voor grote en kleine kinderen. Zo kan je kind sieraden maken of gips gieten in verschillende thema’s. Voor de grote knutselprojecten vind je ook speciale pakketten om te kleien, knippen of zelfs figuurzagen. Weet je niet waar te beginnen; dan zijn er handige pakketten met handleidingen en materialen die je kan gebruiken om te knutselen. Re-Cycle-Me streeft naar een wereld waarin kinderen & hun ouders zich meer bewust worden van de hoeveelheid afval die we produceren. Een wereld waarin kinderen helpen dit afval te reduceren door te recycelen. En uiteraard is het cool om van je eigen afval de mooiste creaties te maken!

Lees ook: Knutselen met kinderen
Lees ook: Knutselen met wc-rollen
Lees ook: Pasen knutselen

Gezelschapsspellen

Nog zoiets waar je normaal niet altijd tijd (of zin) in hebt. Maar nu heb je alle tijd van de wereld om een spelletje te spelen. Door samen een spelletje te spelen oefent je kind ook sociale vaardigheden en leert het om te gaan met winnen en verliezen. Populaire spelletjes zijn onder andere Monopoly (hier in huis scoort LOL Monopoly heel hoge ogen), ook Qwixx, Ticket to Ride, Regenwormen , Dobble, Uno, Exploding Kittens en De Kolonisten van Catan zijn enorm populair.

Niet echt een gezelschapsspel omdat je dit in je eentje speelt; maar ook Smart Games scoren enorm hoge punten. Zij hebben nu ook hun digital Smartgames gratis toegankelijk gemaakt.

Meer populaire gezelschapsspellen vind je hier.

Lees ook: Populaire gezelschapsspellen voor kinderen

Ontspanning & Schermtijd

Als de kinderen thuis zitten kun je natuurlijk ook wat ruimer omgaan met schermtijd. Toch kun je deze ook ‘verantwoord’ inzetten door ze bijvoorbeeld te laten bewegen met een Just Dance spelletje. Ook Nintendo Labo is een aanrader; alleen al met het in elkaar zetten zullen ze uren bezig zijn. En daarna kan er heerlijk gespeeld worden.

Natuurlijk hoort een stukje ontspanning er ook bij; goed moment dus voor een filmmarathon. Sleep wat matrassen en dekens naar beneden en kruip vervolgens met zijn allen heerlijk in bed of op de bank voor een marathon van de leukste series of films. Wat dacht je bijvoorbeeld van de nieuwe Frozen 2 film die komende week vervroegd op Disney+ komt! Ook leuk voor papa’s en mama’s om te kijken!

Lees ook: De leukste kinderfilms op Netflix, Videoland & TV

Extra tips

Blijf bij je kind in de buurt zitten en wees bereikbaar voor als er vragen zijn voor als je kind iets niet weet of om van feedback te voorzien. Veel programma’s kunnen zelfstandig gebruikt worden, maar er kunnen altijd vragen zijn of je kind kan afgeleid raken. Lukt het echt niet? Maak er dan geen drama van, maar schuif de stof aan de kant en ga wat anders doen. Later die dag of de volgende dag kun je het opnieuw proberen met vernieuwde energie!

Let er op dat een filmpje, presentatie of programma aanbieden alleen niet voldoende is. Kinderen leren door het te verwerken en reproduceren. Stel je kind dus na afloop ook vragen of laat het een opdracht maken. Dit kan al heel eenvoudig door jou te laten vertellen wat je kind geleerd of gezien heeft.

Naast pauze kun je bijvoorbeeld ook een ‘beloning’ in het vooruitzicht stellen als een bepaalde les is afgewerkt. Grote kans dat je dan je kind minder hoeft te stimuleren om door te werken. Dit kun je vooraf met je kind bepalen; denk bijvoorbeeld aan een spelletje spelen op de Switch, een uurtje tv kijken, samen een cake bakken etc.

Probeer niet de perfecte ervaren thuisjuf te zijn. Niet alleen de kinderen zullen veel leren, maar ook jij! Maak bijvoorbeeld een appgroepje aan met andere ouders om tips uit te wisselen.

Of laat de kinderen met elkaar skypen, zo heb je toch sociaal contact en leuk om te zien en horen hoe het er bij anderen aan toegaat!

Thuisonderwijs: tips voor ouders om je kind te helpen ook met afstandsonderwijs - Mamaliefde

Moet je zelf ook werken; maak dan gebruik van het ‘stoplicht’ systeem. Grote kans dat ze dat van school ook kennen. Hiervoor heb je drie wc-rollen nodig die je beplakt met groen, oranje en rood papier. Op die manier kan je aangeven wanneer ze vragen kunnen stellen of wanneer je aan het werk bent en ze je niet mogen storen. Ook kan het helpen door fysiek niet aanwezig zijn in dezelfde ruimte en je dus even op een thuiskantoortje of de slaapkamer af te zonderen.

Tot slot: Maak het gezellig; zet een pot thee en zorg voor koekjes of wat lekkers tussendoor!

Linda van Aken