Thuiswerken met kinderen; hahaha. Wat denk je zelf? Misschien ken je dat filmpje wel van de man die werd geinterviews live op tv toen zijn kind de kamer binnensloop. Eerst had hij niets door, maar later probeerde hij haar weer weg te sturen en in de tussentijd de vragen te beantwoorden.
Gelukkig kwam niet veel later een vrouw om het kind op te halen. Wil je toch thuiswerken met kinderen dan is dat een pittige uitdaging. Zeker bij jonge kinderen omdat die veel meer tijd en verzorging nodig hebben, oudere kinderen zijn een stuk zelfstandiger.
Toch is thuiswerken heel vereleidelijk. Je hoeft niet de deur uit en daardoor heb je ook geen last van bijvoorbeeld in de file staan. Je kan min of meer zelf je tijd indelen en indien nodig tussendoor heel even wat anders doen.
Werk je thuis en zijn er kinderen dan vergt dit even wat aanpassingen en is het even wennen, maar met de juiste afspraken is het werkbaar. Bijvoorbeeld als er een ziek kind in huis is kun je toch je werkzaamheden doen.
Accepteer de situatie
Het allerbelangrijkste is om de situatie te accepteren. Ja, het is misschien niet de meest ideale situatie en vergt van alle betrokkenen; werkgever, werknemer of zzp-er, partner en kinderen de nodige aanpassingen.
Daarom is het ook belangrijk om te accepteren dat het misschien niet altijd gaat zoals het wenselijk is en dat je moet roeien met de riemen die je hebt.
Doe je dat niet dan zal het veel frustraties opleveren die het alleen nog maar uitdagender maken. Probeer er gewoon het beste van te maken! Je bent een mens en probeert er ook het beste van te maken.
Maak heldere afspraken
Maak samen met je partner afspraken rondom de nieuwe situatie. Wie doet wat en wanneer; wie werkt wanneer buitenshuis, of vanuit huis, wie zorgt voor de kinderen, wie doet de boodschappen, wie heeft wanneer een tijdje voor zichzelf, wie kookt etc.
Probeer hier een evenwicht in te vinden. Neem hier ook de tijd voor; het gaat echt niet in een keer goed en dat hoeft ook niet. Het is wennen aan de situatie.
Evalueer na een paar dagen / week ook wat wel of niet werkt en wat eventueel aangepast kan worden. Of wat iemand toch liever doet.
Maak een goede planning en reserveer wat extra tijd
Er zit natuurlijk een groot verschil tussen normaal kunnen doorwerken of als je tussendoor ook nog even een kind aandacht moet geven. Of dat nu is om een flesje te geven of om vragen te beantwoorden.
Stel je voor dat je kind ziek op de bank ligt dan moet jij je als het ware toch een beetje in tweeën delen. Maak daarom vooraf een goede planning waarbij nog voldoende tijd en ruimte overblijft om wat anders te doen.
Bij het maken van de planning moet je ook even onderscheid maken tussen werkzaamheden die je kan doen als de kinderen op bed liggen voor een middagslaapje en werkzaamheden die je gemakkelijk kan doen als ze aan het spelen of in jouw buurt zijn.
Middagdutje = heilig
Heb je jonge kinderen onder de vier jaar die vroeg in de middag nog een paar uurtjes naar bed gaan? Dan is dit de perfecte tijd om even stevig en vooral ongestoord door te kunnen werken. Je kan in die paar uur tijd een behoorlijke berg werk verzetten.
Mocht je de rest van de middag even iets minder hard door kunnen werken, dan zijn deze paar uurtjes mooi meegenomen.
Uitgestelde aandacht
Als je kinderen wat ouder zijn en huiswerk hebben is dat ook een perfect moment om te werken. Je kan met zijn allen aan de keukentafel plaatsnemen ieder met zijn eigen werk.
Op school moet je kind ook zelfstandig werken en kan niet constant met vragen bij de leerkracht aankomen. Uitgestelde aandacht heet dat; ook thuis kan je dat prima invoeren.
Weet je kind iets niet, dan gaat het met iets anders verder tot jij tijd hebt om de vraag te beantwoorden.
Tip: Maak gebruik van het stoplichtsysteem; kies drie kleuren groen oranje of geel en rood en zet die neer om aan te geven of ze je wel of niet mogen lastig vallen. Veel scholen maken hier ook gebruik van, dus dit is een bekende methode.
Een uurtje eerder beginnen of ‘s avonds nog even verder werken
Sommige ouders kiezen ervoor om aan het begin of einde van de werkdag te kunnen werken. De kinderen / partner slapen nog zodat je alle rust hebt. Wel zorgt dit ervoor dat je reguliere werkdag verlengd, afhankelijk van je werk is dat wel of niet haalbaar.
Toch is het heerlijk om na verschillende onderbrekingen even door te werken. Vaak zijn dit ook momenten dat je minder gestoord wordt door sociale contacten en minder snel afleiding ondervindt. Het fijne van thuiswerken is dat je zelf je tijd in kan delen. Zolang je de geplande werkopdrachten of werkzaamheden maar afkrijgt.
Ben je overdag wat druk geweest met het tussendoor zorgen voor je zieke zoon of dochter? Dan is het fijn dat je ‘s avonds, als de kinderen naar bed zijn, je nog een uurtje door kunt werken.
‘s Ochtends de wekker een uur eerder zetten is ook een optie. Kun je voor je de kinderen uit bed gaat halen al wat aan het werk doen. Maar daarmee verleng je wel de normale werkuren. Soms is dit een goede oplossing.
Uiteraard moet je ook als je thuis werkt er wel voor zorgen dat je ook voldoende ontspant en niet te veel extra uren maakt.
Fysiek afzonderen
Moet je werken en is dat mogelijk zonder je dan ook echt fysiek helemaal af. Dan zien ze je niet en zullen ze je ook minder snel lastig vallen. Heb je een kantoor aan huis dan is dat natuurlijk ideaal, plaats anders een tafel met bureaustoel in de slaapkamer zodat je daar (tijdelijk) een werkplek creert.
Maak ook duidelijke afspraken met de kinderen over wat ze in die tijd gaan doen en wel of niet mogen storen. Hang desnoods lampjes op net zoals in de opnamestudio om aan te geven dat ze echt niet mogen sturen.
Vervolgens kan je kiezen om een soort beloning in te stellen, omdat je zoon of dochter zich keurig eraan heeft gehouden. Heb jij toch weer even mooi een paar zakelijke mails door kunnen nemen of iets anders aan het werk kunnen doen.
Stilte tijd
Met een iets ouder kind kun je de afspraak maken of ze even voor een bepaalde tijd even heel stil willen spelen. Je spreekt bijvoorbeeld af dat ze een kwartier stil moeten spelen en dat jullie daarna samen even luidkeels een liedje gaan zingen of iets dergelijks.
Of dat ze een uur op hun eigen kamer spelen zodat jij ook even rust hebt, een belangrijk gesprek kan voeren of kan werken. Dit is voor hun ook even een rustmomentje tussendoor.
De vierkante oppas
Een ziek kind op de bank of een kind dat om aandacht vraagt terwijl je toch even flink door wil werken? Kies een leuke kinderfilm uit en zet je kind voor de televisie. Dat is helemaal niet erg en het kind zit als het een beetje meezit heel gefascineerd naar de film te kijken.
Kun jij ondertussen net even dat belangrijke telefoontje plegen of een paar mails versturen. Ja, het is misschien niet pedagogisch verantwoord maar het werkt wel!
Maak een leuke speelhoek in de buurt van je werkplek
Ben je alleen thuis, moet je thuiswerken maar ondertussen toch je zoon of dochter ook een beetje in het oog houden? Maak een leuke speelhoek of zet de box voor de baby vlakbij je werkplek.
Dit werkt overigens alleen als het je lukt om je te blijven concentreren op het werk. Ook al zal je spelende kind of baby toch de nodige aandacht van je vragen.
Zorg voor jezelf
Zorg dat je toch ook even tijd voor jezelf hebt. Al is het maar vijf minuten even in de keuken een chocolaatje eten, aan het einde van de dag een glas wijn, even rustig een film kijken, een uitgebreid bad of wat dan ook.
Ga ook niet al te laat naar bed, zeker als overdag veel energie vraagt. Het is ook heel normaal als je niet aan alles toe bent gekomen en dan is het heel verleidelijk om toch wat later naar bed te gaan.
Terwijl juist die slaap zo belangrijk is om de volgende dag weer vol energie de dag te beginnen. Anders ontstaat er een domino effect en vallen alle ballen uit de lucht.
Blijf communiceren
Tot slot is communicatie key; niet alleen met je partner maar ook met de kinderen. Leg uit hoe of wat over de situatie, benoem dat het niet ideaal is maar dat jullie er met zijn allen het beste van moeten maken.
Hierdoor creeer je draagkracht bij de kinderen en voelen ze zich serieus genomen. Geef hun ook de gelegenheid om hun gevoelens te benoemen en neem die serieus. Jullie zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje.
Zoek een goede balans, lukt dat niet, vraag om hulp
Een kind dat ziek wordt is iets wat onverwachts komt. Je moet hier direct op anticiperen. Omdat je thuiswerkt kun je dit best goed opvangen. Je kan tussen het werken door je even bekommeren over je zieke zoon of dochter.
Maar heb je toch een deadline of moet je werk echt zo snel mogelijk afgemaakt worden, dan heb je waarschijnlijk toch een klein probleem.
Je moet als je thuiswerkt ook wel een goede balans zien te vinden tussen werk en privé. Een ziek kind heeft altijd prioriteit maar als je daardoor klem komt te zitten met je werk mag je best om hulp vragen.
Misschien dat je aan opa en oma kan vragen of ze een of twee uurtjes willen komen. Wellicht kun je in die tijd even hard doorwerken en de deadline halen. Het is echt niet erg om hulp te vragen. Je kan namelijk niet alles tegelijk.
Soms vergt dat wat aanpassingen en met een beetje hulp (zoals een oppas voor een paar uur) kan er veel opgelost worden.
Natuurlijk kun je dit ook met je werkgever bespreken om te kijken of er een andere oplossing is om het werk af te krijgen. Nood breekt wetten en dat telt ook zeker als je met een ziek kind thuis moet werken.
Carrière
- 4 tips om te balanceren tussen moederschap en carrière
- Werkende moeders; huishouden & opvoeding combineren
- Zwangerschapsverklaring voor werkgever
- Zwangerschapsdiscriminatie
- Stoppen met werken na kinderwens
- Minder werken of stoppen na zwangerschapsverlof
- Thuiswerken als alternatief kinderopvang
- Thuiswerken met kinderen
- Werken na zwangerschap; omscholen of herintreden
- Herintreden als moeder
- Outfit sollicitatiegesprek
- Digital Nomad lifestyle
- Jezelf blijven ontwikkelen
- Studeren als moeder
- Journals en planners voor moeders
- Hoe maak je een extra slaapkamer op zolder? - 13 September 2024
- Spionnen spelletjes en activiteiten - 12 September 2024
- 50 jaar Speelgoed van het Jaar 2024 - 11 September 2024
Deze blog is zo herkenbaar! Ik heb sinds nog niet zo heel lang, bijvoorbeeld, een ergonomische bureaustoel aangeschaft voor mezelf, maar die wordt nu meer als de nieuwe attractie van m’n kleintjes gezien, als dat deze door mezelf gebruikt wordt. Of ik wordt er uit het niets in rondgedraaid, terwijl ik net in een belangrijk telefoontje zit. Het is wel echt een opgave, hoor. Maar wat houden we toch van ze!
– Anne