Nog even en dan is het zover; het einde schooljaar in zicht. Misschien kijk je al uit naar de zomervakantie. Maar vaak heeft het einde van het schooljaar nog heel wat dingen in petto, waardoor je nog even met je vakantiemodus moet wachten. Hier wat tips om deze laatste loodjes op een leuke manier te beleven.
Nog even volhouden
Zijn de kinderen aan het einde van het schooljaar echt aan vakantie toe? Logisch. Maar ja, ook al zijn de dagen langer en het weer misschien warmer: school gaat nog even door. Voorkom dat je kinderen nog vermoeider worden door ze nu al langer op te houden. Probeer het gewone ritme vol te houden.
Probeer de kamer goed koel te houden en zorg voor gordijnen die het licht goed buiten de slaapkamer houden. Zo krijg je het misschien beter voor elkaar. Een moe kind zal nog meer moeite hebben om op school alles tot het einde vol te houden! En om in slaap te vallen!
Op de plaats rust
Einde schooljaar is meestal:
- Schoolreisje of schoolkamp
- In groep 8 afscheidsmusical
- Leuke zomeractiviteiten, zoals een waterfestijn op het schoolplein
- Kennis maken met de nieuwe klas/leerkracht/school
- Nog snel bepaalde leerstof doornemen…
Maar ook:
- Langer licht
- Naar het buitenzwembad (liefst iedere dag…)
- Afsluitende activiteiten bij verenigingen
- Vaker op stap met het gezin
- Al met al een heksenketel, waarbij veel kinderen toch al moe zijn en gewoon aan vakantie toe. Probeer dan ook als gezin rust in te plannen. Ook gewoon even lekker niks doen en niks moeten. De kinderen even gewoon thuis laten zijn en niks spannends en actiefs doen.
Afscheid juf of meester
Eén van de dingen die soms voor hoofdbrekens zorgt is hoe je een passend cadeautje kunt vinden voor de juf of meester. Vaak hebben ze het volgende schooljaar een andere leerkracht en wil je niet alleen bedanken voor het afgelopen jaar, maar ook er een leuk afscheidscadeautje van maken.
Iets met een foto is gewoon leuk. Een mooie of grappige mok met een passende tekst is vrij simpel te vinden. Maar een mok met een eigen foto en een eigen tekst is eigenlijk veel leuker!
En dat kan natuurlijk ook met heel andere dingen: een boekenlegger (als de juf of meester graag leest, bijvoorbeeld), een doosje met iets lekkers, een sleutelhanger of notitieboekje. Maar met de hele klas iets groters kopen is misschien wel net zo leuk! In dat geval zou je kunnen denken aan:
- Een mok met een foto van de hele klas en nog een passend cadeautje erbij
- Een vriendenboekje waar ieder kind een pagina(s) invult. Leuke herinnering voor de leerkracht aan deze klas!
- Een cadeaubon voor iets bijzonders (even nadenken wat de leerkracht graag doet)
- Met elkaar de juf of meester verrassen met een stiekem ingestudeerd lied, uiteraard speciaal hiervoor geschreven
Zelfgemaakte cadeautjes
Het spreekt voor zich dat zelfgemaakte cadeaus simpelweg nog leuker zijn. Ook hierin kan je kiezen voor een cadeau alleen van je eigen kind of dit klassikaal oppakken. Een voorwerp wat de juf of meester echt kan gebruiken en zo de kinderen regelmatig ‘langs ziet komen’ is een heel leuk idee.
Zoals een placemat maken door een geschikt formaat papier te gebruiken en deze te plastificeren. Op dit papier (uiteraard voordat je het plastificeert) laat je je kind iets moois tekenen/verven.
Een mooie wens of een lief gedichtje erbij is eveneens leuk en uiteraard een foto van je kind. Met de hele klas is er uiteraard minder ruimte. Dan kan je kiezen voor een foto van ieder kind en een mooie wens in het midden. Of ieder kind mag zijn eigen naam bij zijn foto zetten.
Een ander leuk idee is een houten dienblad. Hierop zet je de handdrukken van ieder kind met verf.
Herinneringsboek
Laat de kinderen een herinneringsboek invullen aan het einde van het schooljaar om de meest favoriete herinneringen te bewaren.
Naar een nieuwe school
Misschien is je kind nu de basisschool ontgroeid of is er een andere reden om na de vakantie naar een andere school te gaan. Dit kan het allemaal extra spannend maken. Het afscheid nemen van deze school en er misschien wel tegenop zien om naar een andere school te gaan.
Geef je kind de kans om hier over te praten. Sta stil bij hoe je kind graag afscheid wil nemen én neem alvast de tijd om eens bij de nieuwe school te gaan kijken.
Moet je kind daarvoor verder gaan fietsen, bijvoorbeeld? Ga nu alvast af en toe oefenen en begin daar niet pas de laatste week van de vakantie mee! Zo wordt het geheel al bekend en is dat alvast een dingetje om niet meer tegenop te zien!
Feestje organiseren
Aan het einde van groep 8 zal de school zelf al van alles doen om de kinderen op een mooie manier afscheid te laten nemen van school. Maar natuurlijk is het ook leuk om zelf thuis ook nog een afscheidsfeestje te mogen geven.
Of met een paar vriendjes samen een feestje te organiseren voor de hele klas. Zit je kind in een andere groep en wordt de indeling van de klassen volgend jaar anders? Ook dan kan je even stil staan bij de verandering en een feestje is gewoon altijd leuk…
Houd rekening met vrijwilligersoproepjes
Het einde van het schooljaar is, zoals gezegd, voor veel scholen ook de tijd om van alles nog even leuk te organiseren. Maar voor die activiteiten wordt praktisch altijd een groot beroep gedaan op ouders om vrijwilligerstaken te doen.
Nu zal de ene ouder dit leuker vinden dan een ander, maar vind je het wel leuk alleen kan je meestal niet door je werk? Houd daar dan bewust rekening mee. Veel activiteiten worden lang van tevoren ingepland.
Houd bewust vrije dagen over voor deze dagen en informeer eventueel of school al een datum weet. Zo kan jij gewoon vrij nemen en lekker meedoen. Houd je zelf er helemaal niet van of lukt vrij nemen echt niet?
Voel je je bezwaard omdat jij nooit iets doet op school? Veel scholen vinden het prima als er in plaats van een ouder een opa of oma komt. Of misschien heb je wel een zus of een groter nichtje wat het prachtig vindt om in plaats van jou te gaan helpen! Vragen staat vrij, toch?
Ideeën vakantie inluiden voor thuis
Uitjespot
Bepaal je budget dat je hebt deze vakantie voor uitjes / activiteiten. Schrijf op lege, gekleurde briefjes uitjes en activiteiten die onder dit budget vallen. Een dagje Efteling te Kaatsheuvel of Hemelrijk in Volkel, naar de dierentuin of een natuurgebied met een ijsje..
Ga een uurtje zitten en schrijf iedere activiteit op één briefje. Stop dit in de pot. Per week of twee keer per week mag je kind een briefje uit de pot pakken. Wat erop het briefje staat, wordt die week als activiteit gedaan.
Slapen in een tent
Heb je een achtertuin waar een tent in past? Zet je eigen minicamping op. Daar hoort bij: slapen in een tent, marshmallows roosteren in de vuurkorf, liedjes zingen bij de vuurkorf en verhalen vertellen of voorlezen. Helemaal leuk als je als ouders ook zelf meeslaapt!
Fotospel
Afhankelijk van hoe oud je kind is, kun je het fotospel doen. Of zelf of samen. Met je smartphone of fototoestel maakt je kind foto’s van wat er op de opdrachtenkaart staat. Geef een opdrachtenkaart met wat er gefotografeerd moet worden. De mooiste foto kun je afdrukken en op een mooi plekje in huis hangen.
Dagje waterpret
Vul een badje met water, zet een bak met waterpistolen en waterballonnen klaar. Allemaal in zwemkleding en laat de dag waterpret maar beginnen! Leuk om verschillende hoekjes te maken. Met handdoeken of luchtbedden om te relaxen.
Ga je op vakantie met eigen tent of caravan? Betrek elkaar hierbij
Zet de tent uit in eigen tuin of poets samen de caravan. Laat je kind mooi speelgoed uitzoeken wat mee mag op vakantie en stop dit in een mooi tasje of koffertje.
Maak een aftelkalender hoe lang het duurt voor je op vakantie gaat. Bekijk alvast het vakantieadres en wat er in de omgeving allemaal te doen is.
Basisschool
- Alternatieven vraag hoe was het op school
- Bento Lunchbox ideeën
- Continurooster basisschool
- Creatieve ontwikkeling basisschool
- Cultuureducatie basisschool
- Energizers basisschool
- Gezonde lunch ideeën kind
- Gezonde snacks voor na schooltijd
- Gezonde tussendoortjes kind op school
- Groene schoolpleinen
- Inclusiviteit bevorderen onderwijs
- Intern begeleider basisschool
- Juffen en Meesterdag
- Kind heeft geen zin in school
- Kinderpostzegelactie
- Klassenindeling school
- Koptelefoon op in klas
- Leerplicht kind onderwijs
- Leukste klassenuitjes
- Luizenmoeder en andere taken
- Muziek activiteiten basisschool
- Nationale Buitenlesdag
- Ongeschreven regels ouders schoolplein
- Ouder betrokkenheid basisschool
- Overblijven school wel of niet
- Overblijf wat mag kind eten
- Overgang andere basisschool
- Remedial teaching kind basisschool
- School handelingsverlegen
- Schoolactiviteiten basisschool
- Schoolarts onderzoeken
- Schoolpleinspelletjes
- Schoolreisje kind tips
- Einde schooljaar
- Einde schooljaar
- Schoolvakanties & vrije dagen
- Schoolverzuim; spijbelen & ongeoorloofd afwezig
- Schoolziek tips
- Schoolziek of geen zin in school?
- Snappet kind op school
- Speciaal Onderwijs
- Studiedag wat doen
- Thuisonderwijs
- Traditioneel klassikaal onderwijs
- Unschooling
- Uitgestelde aandacht onderwijs
- Verkeersles basisschool
- Vrijwillige ouderbijdrage
- Waarom plezier school belangrijk?
- Wachtlijst basisschool
- Wat meegeven naar school kind
- Wereldschool onderwijs
- Zomerschool kinderen
- Dromenvanger maken; ideeën om te knutselen - 5 November 2024
- Knutselen papieren rietjes - 4 November 2024
- Knutselen met knopen ideeën ter inspiratie - 30 October 2024